Terese Cristiansson Familj

Terese Cristiansson Familj
Terese Cristiansson Familj

Terese Cristiansson Familj – Den svenska journalisten och författaren Terese Sofia Cristiansson föddes i Hammenhög den 22 november 1974. Terese Cristiansson är kriminalreporter på Expressen som fick sin start på Kristianstadsbladet. Som utrikeskorrespondent och frilansare sedan 2006 har hon…Från 2010 till 2012 bodde hon i Kabul, Afghanistan.

Från 2012 till 2014 var hon bosatt i Nairobi. Hon befinner sig för närvarande i Istanbul, Turkiet från och med idag [när?]. Expressen, TV4, Fokus, DI Weekend och Dagbladet (Norge) är Cristianssons främsta arbetsgivare. För sin rapportering om en ung afghansk flicka som skadades av en drönare 2015 vann hon Wendelapriset. 2016 hedrades hon med Nils Horner-priset som lyder: “För med mod och medkänsla tar hon oss in i slutna sfärer och med stor kunskap redogör för vår tids ödesfrågor.”

Säsong ett av dokumentärserien Korrarna, där Terese Cristiansson var en av fem internationella korrespondenter, sändes i juni 2014 på TV4. Hon var en av fem sommartalare i det svenska tv-programmet Sommarpratarna den 20 december 2015 och hon var programledare för radioprogrammet Sommar i P1 den 25 juni 2015. Publiken valde sedan ut henne till en av årets vintertalare. Den 26 december 2015 hade P1:s Vinter premiär.

Att skicka Terese Cristiansson till ett explosionshärjat Beirut är hennes dröm. Enligt BLM-protesterna sårades Nina Svanberg i benet. Istället för att riskera ett bråk vill Lotten Collin hellre backa. Utrikeskorrespondent Terese Cristiansson bär spåren av sin resa på sin underarm. Den sju år långa flytten till Istanbul var triggern till hennes ensamma tatuering. Olivia föddes drygt ett år efter att hon träffade sin nuvarande man Wael på en glöggfest i den turkiska huvudstaden. Paret blev galet förälskade.

Efter mer än ett decennium av att ha bott i olika delar av världen är Terese tillbaka i Sverige under en överskådlig framtid – men hon har inte gett upp målet att en dag bosätta sig utomlands. En av mina avgörande egenskaper är min anpassningsförmåga. Även om något gammalt har varit trevligt är spänningen över att gå vidare till något nytt större än sorgen över att lämna det bakom sig.

Terese Cristiansson Familj

Efter att ha lämnat sin tjänst som kriminalreporter på Expressen i trettioårsåldern började Terese Cristiansson sträva efter sitt mål att bli utrikeskorrespondent. Terese hade alltid vetat att detta var hennes kall, ända sedan barndomen tillbringade på en gård i skånska Kristianstad, “bland grisuppfödning och betesmarker” (som hon uttrycker det).

Jag längtar i hemlighet efter att bli en ekorre. Det här är livet jag alltid föreställt mig själv, och jag kunde inte ha mer tur. Ja, det är banalt, men det är sanningen. Aldrig på en miljon år har jag ångrat att jag tog den här karriären; Jag kan helt enkelt inte förstå att göra något annat.

“Under krig lever du i nuet”

Hon flyttade till ett utbombade hus i ett av Gazas mest ödelagda stadsdelar strax efter att hon fått sparken från sitt jobb på kvällstidningen. Hon ägnade flera månader åt att lära känna familjen, och viktigast av allt, damerna som hade påverkats av konflikten. Talals hus är en reportagebok som beskriver deras berättelser.

Afghanistan, Tereses “kärlek till livet” bland nationer, var nästa destination. Kabul, huvudstaden, var hennes hem i tre år. Det var den perfekta platsen för mig. Även om jag föraktar mycket som händer, så avgudar jag också mycket. Hon säger att det finns en oändlig brunn av historier som väntar på att berättas, och att svaren alltid är ett mysterium.

Att leva i en stridszon tvingar dig att vara fullt närvarande eftersom du inte kan låta bli att oroa dig för det ständiga hotet om krig. Allt är så intensivt eftersom man inte kan planera i förväg. Förutom glädjen, kärleken och sexet finns också förtvivlan. I Afghanistan knöts underbara vänskapsband. Terese pratar med en etiopisk dam som försökte hjälpa migrantarbetare i libanesiska hem som drabbats av explosionen i Beirut.

Terese pratar med en etiopisk dam som försökte hjälpa migrantarbetare i libanesiska hem som drabbats av explosionen i Beirut. Att vara utrikeskorrespondent så länge har varit ett äventyr. Medan hon rapporterade från den turkisk-syriska gränsen har Terese Cristiansson bott med talibanerna och hon kom farligt nära att bli rånad på väg hem från ett uppdrag i Nigeria.

Det här är en av de vanligaste frågorna angående Tereses yrke, säger den nya Mellanösternkorrespondenten för TV4. Ingen tvekan om det; det finns tillfällen då det är bra att vara rädd. Din koncentration skärps när adrenalinet sätter igång. Jag var mest livrädd vid rånet i Nigeria. De viftade med provisoriska skjutvapen mot oss, plundrade allt av våra ägodelar och hotade min fotografkompis och kollega. En minibuss med ett antal afrikanska missionärskvinnor räddade oss från den farliga situationen.

Rädd för flickans säkerhet

Men Teresas oro nuförtiden är inte av henne själv. Tvärtom är hon ständigt oroad över att hennes dotter Olivia skulle vara ensam medan hone finns inte i närheten. Även om jag har total tilltro till min man, har jag haft ett förlamande kontrollbehov ända sedan jag fick barn. Jag trodde aldrig att det skulle orsaka mig så mycket oro att bli förälder.

Jag vill fortfarande inte vara borta lika länge som jag gjorde tidigare, även om mina utflykter är identiska idag. Icke desto mindre är jag fast besluten att visa för min dotter att det är möjligt att ha en givande karriär samtidigt som du uppfyller din roll som mamma och kvinna.

En kemisk attack genomfördes mot anhöriga

Att arbeta som utlandsjournalist ger en adrenalinkick, men det har Terese Christiansson aldrig varit intresserad av. Tvärtom har hennes största motivation alltid varit empati. Det är det som drar in mig. Hon varnar för att man å andra sidan måste akta sig för att söka efter “empatikickar” genom att ständigt lyssna på allt hemska berättelser. Med det sagt förblir min empati och vilja att belysa andras kamp oförändrad. Till en början var jag orolig för att min entusiasm för livet skulle avta när jag fick erfarenhet, men jag kunde inte ha mer fel. Mitt blod har blivit mer intensivt.

Krig berörde nästan Terese Cristianssons familj för tre år sedan. Medan hon och hennes dotter förberedde frukost i köket i deras hus i Istanbul fick hennes syriske man Wael ett samtal. Terese märkte snabbt att han hade fallit på golvet. En kemisk attack från den syriska diktaturen hade dödat Waels systerdotter, som var 21 år, hennes man och deras dotter, som var ett år gammal. Ynglingen gick igenom, men det gjorde inte Ola, systerdottern och hennes man.

Det var en helt fruktansvärd omständighet. De var så unga och hade ingenting med Syrienkonflikten att göra. Jag håller alla mina svårigheter nära mitt hjärta, men jag har alltid känt mig trygg hemma. Vid detta tillfälle kom den direkt in i vårt vardagsrum. Som Terese uttrycker det, “varje offer har en familj som vi”, vilket betyder att de också lider av ångesten.

Uppenbarligen tog det tillbaka essensen av allt för mig. Till de absoluta offren för konflikter. Jag önskar att jag kunde slippa den påminnelsen, men tyvärr har det inträffat. Det finns inga falska nyheter. En duns träffar höften när ropen dånar och tårgasen bränner ögonen. Hon slår i golvet och kommer för en liten stund inte ihåg var hon är. När de dyker in i en gränd tar en medarbetare från den norska tidningen Verdens Gang kontrollen.

Föga anade 35-åriga Nina Svanberg att hon skulle stå i fokus för en global nyhetsflash när hon i januari 2020 slutade sin tjänst som kriminalredaktör på Stockholmsbaserade Expressen för att bli tidningens USA-korrespondent under ett år med huvudkontor i New York . Målet var att skapa gripande berättelser om den väldiga västerländska nationen samtidigt som tittarna skickas till spännande människoöden långt från Manhattan.

Det var den amerikanska kulturens mångfald, snarare än den specifika platsen, som drog mig till USA, en nation med mer än 330 miljoner människor. Det mest intressanta för mig har alltid varit slumpmässiga möten med intressanta människor. Norrbottens- och Bodenborna Nina Svanberg tycker att det gör mindre skillnad om det är i Korpilombolo eller Tulsa, Texas.

Att träffa och intervjua Trump-supportrar och avbilda kvinnor i sexbranschen var bland de många reportage hon tänkte producera medan hon var där. Enligt henne, för att ge sammanhang. Många svenskar har ett lite löjligt intryck av Trump-anhängare, och jag har märkt att den republikanska bevakningen har varit ganska partisk. Det var min avsikt att vidga den bilden.

Kvinnors berättelser är alltid i centrum för mig; det kommer bara naturligt. Upplevelsen var den mest bildande reportageresan i Nina Svanbergs liv, säger hon, eftersom den gjorde det möjligt för henne och fotografen Niclas Hammarström att träffa och följa kvinnor i Nevadas ökenbordeller under Svanbergs första månader i USA.

Terese Cristiansson Familj
Terese Cristiansson Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!