Jonathan Lekkerimäki Pappa

Jonathan Lekkerimäki Pappa
Jonathan Lekkerimäki Pappa

Jonathan Lekkerimäki Pappa – Ishockeyspelaren Jonathan Lekkerimäki föddes den 24 juli 2004 i Huddinge, Sverige. Han har svenska och finska anor. Efter att Vancouver Canucks bokade Lekkerimäki i den första omgången av 2022 års NHL-sommardraft, utsågs han till den femtonde spelaren totalt. Jonathan Lekkerimäki i Djurgården var den första svensk som blev uttagen i NHL-draften som gick av stapeln ikväll.

I den första omgången av draften valde Vancouver Canucks honom på femtonde plats totalt. Han beskriver det som “helt vansinnigt” – en fantasi som gick i uppfyllelse. Jonathan Lekkerimäki utsågs till det svenska JVM-laget för det uppskjutna mästerskapet och gjorde sin SHL-debut i år. Nu är han också den första svensken att bli vald i NHL-draften som ägde rum ikväll.

I den första omgången valde Vancouver Canucks ut 17-åringen som nummer femton i ordningen. Det strömmade ut av ren förtjusning i kroppen. Det var verkligen löjligt, men det var också en dröm som uppfylldes. Det var nästan överväldigande. Det var sjukt, säger Lekkerimäki till Sportbladet, och du har sett det på tv förut.

Forwarden omfamnade sin familj mamma, pappa, syster, svåger och agent innan han tog sig till pallen för att acceptera Vancouvertröjan. Jag fick träffa ledningsgruppen efter att vi tagit bilder och gjort intervjuer. Efteråt gick Lekkerimäki hem för att diskutera saken med sin familj, vilket ledde till ett lågmält firande i går kväll.

“Vill fortsätta i svensk hockey”

Förutom Jonathan Lekkerimäki var även två kompisar och kedjekamrater, Noah Östlund och Liam Öhgren, uttagna i första omgången och var på plats. Östlund valdes som nummer 16, tätt efter sin kompanjon.
Galet underhållande. När jag var klar blev jag överlycklig över att höra Noas namn nämnas. Enligt Jonathan Lekkerimäki är det stor glädje att tre spelare från Djurgården som spelar på samma linje blev uttagna.

Jonathan Lekkerimäki Pappa

17-åringen planerar redan för nästa säsong när han förbereder sig för nästa veckas utvecklingsläger med NHL-laget. Tanken är att återvända till Djurgården och fortsätta spela hockey i Sverige ett tag till, men jag avvaktar och ser vad som händer. Såvitt någon kan säga kommer junior-VM i ishockey att tävlas av tre nationer: Sverige, värdnationen och Kanada.

Kom också ihåg Tjeckien. På annandag jul börjar ishockey-JVM, även om Finland inte precis förväntas gå så bra den här gången. I motsats till sina formidabla rivaler är de unga lejonens trupp ganska okänd när de reser till Göteborg.

Kanada – stannar du här?

Det är mycket press på juniorlönnlöven att vinna en tredje händelse i rad efter att ha vunnit guldmedaljen under de två senaste. Tyvärr är Kanadas lista inte riktigt lika flashig som förra året. Owen Beck är den enda återvändande spelaren från förra årets JVM. Connor Bedard och Adam Fantilli är två exempel på spelare som var under övervägande men som nu spelar i NHL. Som sagt, det skulle inte vara så att inga stjärnor skulle synas alls. Omvänt är det sant.

Håll utkik efter: Macklin Celebrini, NHL-superstjärnan på väg – En tvåvägscenter som Aleksander Barkov eller Nico Hischier var förmodligen vad Celebrini var tidigare. Han har bevisat att han inte bara är bra i försvaret utan också är snabb utanför målet. Utsågs till den bästa presterande på Kanadas JVM-förläger och gjorde tio mål på femton matcher för Boston University i höstas i NCAA.

Vilket bådar gott för Celebrini men väcker vissa farhågor om Kanadas framtidsutsikter. Det råder allmän överenskommelse om att Celebrini kommer att bli uttagen som första totalt i nästa NHL-draft i sommar. Dessutom undvek han avstängning för tacklingen som resulterade i en allmän repmatchstraff.

Enligt Matthew Poitras är det brukligt att inte låta etablerade NHL- och AHL-spelare delta i JVM. Förutsatt att du skulle vilja representera Kanada men för närvarande inte gör det. Även om han blev uttagen att spela för Kanadas JVM-lag, hade Matthew Poitras möjlighet att spela som första center i Boston i omgångar.

Lönnlöven får oväntat en första center i Poitras, och han är, precis som Celebrini, väl medveten om tyngden av plikt som följer med att ta sig hem. Många i Boston ser likheter mellan honom och Patrice Bergeron, och han har fått beröm för sin spelkunskap. Vilket kanske är lite för tidigt, men svettas inte.

Ganska häpnadsväckande blir Göteborg platsen för hans debut i landslaget. Även som junior har Poitras aldrig spelat för Kanada. Kanske var det därför han var så listig när han övertygade Boston att sparka honom.

Sverige, det är dags att gå förbi 2014

I början av säsongen 2013–14 kunde Sverige stå värd för ett junior-VM, och laget som tävlade om titeln verkade kanske vinna allt, med Kanada som det största hotet tack vare en viss 16-åring som heter Connor McDavid. De besegrades båda av Junior Lions vid den tiden. Det skulle orsaka lika mycket kaos om Finland skulle göra det igen.

Sanningen är att många tror att Sverige har störst chans att vinna guld i år. Att Sveriges U18-landslag vann VM 2022 och nu tävlar på U20-nivå är en stor faktor. Du hör talesättet “framgång föder framgång” av en anledning. Sverige stoltserar också med turneringens starkaste backlinje som brukligt.

Var uppmärksam på: bakstjärnan och fröfinken

Detroit Red Wings valde Axel Sandin Pellikka, ett namn som var bland de mest spännande bland backcourt-prospekterna i somras, mitt under första omgången av draften. Gällivaresonen är nu vida efterlängtad som JVM:s framstående back. Trots sin lilla resning (endast 180 cm) besitter han exceptionell offensiv skicklighet. En kvalitet som ofta lönar sig bra i ett JVM eftersom hela tonvikten ligger på att driva framåt.

Av hans namn kan du gissa att Jonathan Lekkerimäki är av finsk härkomst. Kuusamo är hemstaden för Lekkerimäkis mormor, som rapporterats i Koillissanomat. Däremot avviker jag. Hans färdigheter som hockeyspelare är den verkliga anledningen till att han är listad här. Redan före sin knäskada hade Leo Carlsson varit den största stjärnan, ändå var han kvar i Anaheim. Plötsligt flyttas fokus till Lekkerimäki.

Han är känd för sitt dödliga skott och draftades av Vancouver i den 15:e omgången av 2022 års draft. Samarbetade med Djurgårdens polacker Liam Öhgren och Noah Östlund för att vinna U18-VM-guldet som en av lagets avgörande spelare. Att spela tillsammans i Scandinavium som en trio är ingen jättefråga.

USA vilken nivå av kontinuitet är tillräcklig?

För de som inte ser Sverige som den klara favoriten att vinna turneringen har USA-laget sannolikt nämnts som en potentiell dark horse. Och det är inte utan förtjänst. I motsats till Kanada, som saknar alla sina troligen återkommande stjärnor, har USA nästan det bästa tänkbara laget. Dessutom är listan väl avrundad, med starka spelare i anfall och försvar. Dessutom finns det målvakter som behöver prestera på global nivå. Men det som verkligen får analytikerna att salivera är djupet i mittpositionen.

Var uppmärksam på: De första två naven

Någon tänker utan tvekan, “Hej, det låter bekant.” Kutter Gauthier. Det här är samma spelare som visade upp sitt utsökta handledslag mot Finland och som representerade USA vid herr-VM i Tammerfors i våras.
I herr-VM blev det sju mål. Att ta honom med det femte totalvalet i draften 2022 kan ha varit ett uträknat drag av Philadelphia.

Utöver det har Gauthier utmärkta defensiva färdigheter. Även om det inte var lika tydligt i Tammerfors kommer han att bli en viktig kugge för det amerikanska laget trots stötar från sina kamrater. Boston College-lagkamraterna Will Smith och Gauthier kommer sannolikt att spela center på den andra översta linjen.

Avslutade sommardraften i San Joses fjärde omgång och var en del av debatten om huruvida Adam Fantilli borde ha blivit trea eller inte. Alternativt i Leo Carlssons ställe tvåa. Oavsett så är alla nöjda. Hans spelstil beskrivs träffande som “en mänsklig höjdpunktsrulle” enligt Eliteprospects. Hans omfattande verktygslåda med drag kommer säkerligen att glädja en JVM efter att han fått pucken i nätet.

Låt Tjeckien bevisa att det inte var någon slump att vinna silver. En oväntad deltagare i detta samtal är Tjeckien. Du skulle inte ens ha behövt ta upp dem i något annat scenario, men nu kan vi inte bortse från det faktum att tjeckerna tog silver förra året och har praktiskt taget alla sina viktiga spelare tillbaka.

Kan truppen replikera deras anmärkningsvärda prestation från förra året när det räknades som mest? Matchen spelas i Sverige. Eftersom de spelar på en stor rink varje dag i Tjeckien, är det självklart att de också kommer att vinna på den här turneringen. Får vänta och se. En spelare att hålla ett öga på är Jiri Kulich, som gjorde sju mål i rad förra säsongen efter att ha gjort en lyckad återhämtning.

Att kalla Kulich för Tjeckiens mest värdefulla spelare fram till silvret är inte en överdrift. Dessutom kommer han tillbaka i år. Har också visat sig vara en av AHL-skyttarna sedan deras senaste möte. Alternativt, vad sägs om 16 mål på 23 matcher? Har ett dödligt skott och kan vara blixtsnabb när han vill vara det.

Jonathan Lekkerimäki Pappa
Jonathan Lekkerimäki Pappa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!