Johan Häggström Flickvän – En svensk längdskidåkare är Johan Häggström, som kom till denna värld den 10 mars 1992. Som medlem i Sveriges landslag till 2017 års turnering i Ulricehamn gjorde han världscupdebut det året. För första gången 2019 blev han utvald att träna med Sveriges A-lag. Han slutade trea i fristilssprinten vid världscupen 2020 i Dresden, Tyskland, den 11 januari.
Hans pris för “Årets ryttare” kom från Expressen TV:s Skidsnack-gala efter säsongens slut. Han är Piteå Elit-spelare på klubbnivå, men han är bosatt och går i skolan i Umeå. Det finns ett antal erfarna skidåkare som övervägs för platser i landslaget. För att inte tala om Johan Häggström, som fångar Emma Ribom på oordning.
Enligt hennes intervju med NSD uttrycker hon sin djupaste sorg mot honom. Karl-Johan Westberg och Johan Häggström hörde till de rutinerade åkarna som uteblev från veckans presentation av skidlandslagets nya roster. Efter att ha hört att de kommer att behöva arbeta självständigt under den kommande säsongen förmedlade båda män sin bestörtning.
Svenska skådespelerskan Emma Ribom var en av många vars chock över nyheten var påtaglig. Häggström räknar henne som en lagkamrat. Jag måste erkänna att jag blev häpen över beskedet angående Johan. Han skulle bli en stor del av landslaget, och jag kommer att sakna honom fruktansvärt. Som Ribom säger till NSD är det ett nöje att ha den här personen ombord, och han gör också betydande insatser.
“Egentligen har bara det varit en trygghet för mig”, fortsätter hon. Att inte ha Johan med i landslaget är en besvikelse. Johan Häggström tävlade i OS förra året som medlem i Sveriges stafetttrupp som placerade sig fyra. När det gäller sprinten slutade han trettonde. Johan Häggström är bara en av många framstående idrottare som går på detta universitet och väljer att ägna sig åt två yrken samtidigt. Förutom att finansiera sin jakt på elitlängdskidåkning är Johan inskriven på ett masterprogram i energiteknik.
Två separata men ändå relaterade yrken
Världscupen för längdskidåkning hölls i Oberstdorf, Tyskland, från 25 februari till 7 mars. Två framstående idrottsstudenter från Umeå universitet, Johan Häggström och Emma Ribom, valdes ut bland de svenska skridskoåkarna. I träningsgruppen för Längdskidåkningskompetenscentrum (LKC) i Umeå vid Idrottsuniversitetet ingår båda eleverna. För att få Johan Häggströms syn på sin satsning på Dual careers har Idrottshögskolan träffat honom.
Hur fungerar Dual Careers vadslagning enligt din åsikt?
I synnerhet tjänade det mig väl under hela mitt första år på college. Umeå universitet är väl insatt i sitt område och det passar mig perfekt som en exceptionell idrottsstudent, så jag kan enkelt hantera min vardag, skolarbete och träning. Skulle du kunna dela med dig av några råd till någon som funderar på att göra dubbla karriärer vid Umeå universitet? Hjulet är på dig! Det har i alla fall varit avgörande för min professionella utveckling, och om det inte fungerar så har du provat!
debut i virtuell verklighet
Johan debuterade inom ramen för världscupen den här säsongen; han har deltagit i turneringen sedan 2018/2019.
Hur var det att spela för Sverige i VM för första gången?
Kanske är det så här du känner dig efter en titel. Samtidigt som det är en ära att få representera Sverige i ett stort mästerskap, försökte jag lägga mina känslor åt sidan och njuta av skidloppet i Oberstdorf som om det vore något annat. Enligt Johan, som haft en mycket inkonsekvent säsong inför turneringen, ingick hans förberedelser inför världscupen bland annat att få gott om sömn och utveckla en positiv attityd till arrangemanget. Han och VM-tuppen har varit i Saxnäs de senaste tio dagarna och gjort sig redo för turneringen som stundar.
Vilka var dina förväntningar och mål inför VM?
-Trots att jag hade en lite hård lapp tidigare kände jag att kapaciteten finns där en bra dag, så jag gav mig ut med avsikten att slåss om medaljer under försäsongen. Min plan var att roa mig medan jag försökte köra mina bästa lopp för säsongen.
Kort sagt, hur skulle du betygsätta din upplevelse på VM?
Även om jag redan har vunnit säsongen så ska jag ge mig själv ett pass. Tyvärr tog hela turneringen en annan vändning när jag vaknade med en förkylning efter min första distans. Vi var på medaljjakt hela herrstafetten, och jag kunde inte vara stoltare över hur vi slutade på fjärde plats.
Berätta vad du tänker ta med dig tillbaka från WC
Väl hemma har jag vansinnigt mycket erfarenhet. Stressen med att börja ett mästerskap, svårigheten att skapa ett effektivt uppladdningsläger, svårigheten att tysta dina racingtankar och koncentrera sig på dina egna vanor, och allt däremellan.
Vad hoppas du uppnå inom en nära och fjärran framtid?
Följande säsong, sommar-OS 2022 i Peking, är redan på gångdy på mitt sinne. Enligt Johan ser han också fram emot att tävla i SM som kommer att hållas i hans hemstad Kalix den 8:e till den 11:e april, vilket markerar slutet på säsongen. Att ta mig till stora mästerskap och tävla om medaljer har alltid varit mitt ultimata långsiktiga mål.
Jag tänker göra mitt bästa under de kommande två mästerskapsåren, 2022 vid OS i Kina och 2023 vid världsmästerskapen i Slovenien. Det som driver mig är insikten att jag inte helt har använt mina skidförmågor än. Mitt akademiska mål är naturligtvis att ta en examen i civilingenjör. Det verkar som om att hitta kärleken i skidbackarna är en piece of cake.
Än en gång har Amors pilar träffat en svensk skidåkare. Den 20-årige längdskidåkaren Edvin Anger rapporterar att han har träffat någon. Innan de bestämde sig för att bo tillsammans var de två motorcyklisterna i relationer, men de bröt till slut och gick sina egna vägar. Att ha Hanna Öbergs ex-pojkvän, landslagsåkaren Jesper Nelin, 30, och Martin Ponsiluomas ex-flickvän, Fanny Johansson, 24, tillsammans var ett olyckligt lyckokast.
Vi brukade vara en sammansvetsad nationell trupp, men nu för tiden är det mycket mer av en anomali. Jesper Nelin har redan pratat om situationen, så jag är osäker på om vi kommer att bli vänner igen. Anna Magnusson (27 år) och Peppe Femling (31 år) är ytterligare två kända par i skidvärlden. Ebba Andersson (25 år) och Gustaf Berglund (24 år) är längdskidåkare. Calle Halfvarsson, en 34-årig längdskidåkare, och Jennie Öberg, en 33-åring, hade ett långvarigt förhållande som tog slut 2018.
Halfvarsson och hans sambo Isabell Olsson tog emot ett barn i somras. Marcus Grate, 26, och Emma Ribom, 25, från det svenska landslaget, var en gång romantiskt inblandade. Frida Karlsson, 23, och William Poromaa, 22, det mest kända svenska skidparet, tillkännagav sitt uppbrott i början av mars. De hade varit tillsammans i flera år.
Kärleken har hittats av Edvin Anger
Ett nytt par har dykt upp bland skidåkarna. Efter att ha bevisat lyckan har den 20-årige svenske sprintsensationen Edvin Anger två SM-guld, två ungdoms-OS-medaljer och andra SM-medaljer för juniorer under sitt bälte.
Paret träffades på det sättet
När han spelade i VM i Lillehammer, Norge, avslöjade han att han hittade sin norska kärlek på en dejtingapp. Nordisk skidtrupp från Sverige strax före skid-VM i Planica. Johan Häggström, Calle Halfvarsson, Marcus Grate, Emma Ribom, Eric Rosjö, Frida Karlsson, William Poromaa, Maja Dahlqvist, Edvin Anger, Johanna Hagström, Jens Burman, och Moa Ilar finns alla på listan.
Lillehammer var platsen för min första framgångsrika åktur, och det var också platsen där vi träffades. Edvin beskriver sin nya kärlek som “helt ur det blå” i Drammen, och antyder att hon kan ha en bra inverkan på hans liv. Som medlem i OS-stafettlaget som placerade sig fyra sprang Johan Häggström sprinten på en trettonde plats. Men det hindrade inte 30-åringen från att tappa sin plats i landslaget.
Han är nu mer självständig till följd av detta. Att komma ut var jobbigt. Baserat på min prestation förra året tror jag att jag var värd en plats. Sällan har en individ tävlat på olympisk nivå i backen och ännu inte blivit tilldelad ett lag. Men nu måste du lägga det i det förflutna och, med rådande omständigheter, göra vad du kan självständigt. Mitt mål är att visa att jag kan åka snabbt.
Är att söka hämnd en motivation?
Det stämmer; det gör det verkligen. Mitt mål är att överträffa mitt olympiska hastighetsrekord. Jag kanske har missat vissa möjligheter utanför VM och OS, även om det var en tid då jag var i bra form. Jag är dock säker på att om jag presterar på samma nivå som i OS och ännu bättre i vinter så kommer tiden att flyga iväg. Jag är i alla fall inte så orolig för det.
“Ingen att skylla på”
Förutom att träna med ett norskt lag har Häggström gjort det med sitt klubblag Piteå. Jag blev positivt överraskad. Att kunna släppa min vakt och styra min egen träning har varit en underbar upplevelse. Ingen är heller att skylla; min tränare Jockes och jag är de enda som är involverade i vårt program, och vi har haft en fantastisk tid med det.