Lasse Berg Författare

Lasse Berg Författare
Lasse Berg Författare

Lasse Berg Författare – Under många år gav Lasse Berg som ofta anses vara Sveriges mest optimistiska journalist oss sin syn på livet genom sitt författarskap, filmskapande, reportage och radioprogram. Hans arbete som berättare och sommarpratare har gett honom en hedersexamen från Lunds universitet. Mellan åren 1960 och 1970 fokuserade han på Asien.

Fram till 2008 bodde han i södra Afrika, Rwanda och Etiopien. Hans Kalahari-serie, som fördjupar sig i människans ursprung, har fått nästan 100 000 följare. Film- och fotoresan Vårt inre Afrika, som Lasse Berg och fotografen Carl Douglas gjorde våren 2015, följde människans evolution genom Afrika.

Hans tidigare verk, Dawn over the Kalahari: How man become man, var en prisbelönt bok som har översatts till engelska och sålts i nästan 60 000 exemplar. Drömmen om det goda livet, den tredje och sista boken i Kalahari-trilogin, kom ut i mars 2014. “Still Not Disappearing: On Loss, Solace, and Being Human” (paperback 2020) var hans bok från 2019.

Närvarande våren 2024 presenterar han Tillsammans Människan som människans räddning, med utgångspunkt i hans särpräglade journalistiska erfarenheter som sträcker sig över femtio år i de två mest folkrika kontinenterna på jorden. Med hjälp av sin kunskap om krig, tyranners världsbild och massförstörelse, såväl som sin tro på en mänsklighet som lyckades slå igenom, försöker han förstå nuet.

I sällskap med bioarkeologer och bushmanskamrater återger Lasse Berg våra afrikanska anor och plockar ihop en bild av våra rötter. Detaljer om vår karaktär som har kraften att antingen ge oss ära eller ge oss tragedi. Nytrycket av hans mycket hyllade och omtalade böcker om människans evolution, Gryning över Kalahari och Skymningssång i Kalahari, släpps på danska våren 2024, så han är också aktuell med sitt arbete.

Att ligga i den afrikanska bushen, lyssna på vinden i gräset och blicka mot stjärnorna är något som Lasse Berg tycker om. I Sundsvall, Västernorrlands län, kom författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lars Edde Berg, mer känd som Lasse Berg, till denna värld den 1 juli 1943. Jag växte upp i Båstad, kära Berg. Till en början arbetade han som flygmeteorolog på F 11 i Nyköping.

Lasse Berg Författare

En kandidatexamen i filosofi i ekonomi och statsvetenskap var hans prestation. Hans reportagekarriär började i Asien på 1960-talet och han har varit baserad i Afrika sedan 1980-talet. På 1970-talet skrev Lasse Berg och hans dåvarande fru Lisa Berg eftertänksamt om globala händelser, väckte debatter och gav samtalsämnen i olika sammanhang.

Sommar, ett radioprogram i Sveriges Radio P1, leddes av Berg den 2 augusti 2000, 22 juni 2003 och 22 juli 2009. Han var sambo 1965-1980 med författarkollegan Lisa Berg Ortman (född 1943), sedan 1980 och framåt tillsammans med Ingrid Löfström Berg (född 1948). Efter att dottern Linda Berg dog i en olycka beskriver han sin sorgeresa i boken “Endå inte vrsvrunnen: om sorg, tröst und to be mansinnen.” Denna värld har Lasse Bergs böcker och tv-bilder från mitten av 1960-talet fört till oss.

Han är mycket uppskattad som berättare och har talat vid Lunds universitet ett flertal gånger under sommaren, och han har en hedersdoktor. Mellan åren 1960 och 1970 fokuserade han på Asien. Han tillbringade det mesta av sin tid i Afrika mellan 1984 och 2008. Utöver sitt omfattande arbete med tv-dokumentärer är han författare till någonstans ett tjugotal romaner.

Den mycket hyllade och prisbelönta Kalahari-trilogin, som fördjupar sig i det fascinerande ämnet mänsklig utveckling, kommer att ges ut på nytt i januari 2024. Likaså förväntas hans senaste verk, “Together”, “Man as the Rescuer of Man” bli släppt. Alla som tar sig tid att tänka på här och nu, om mänskligheten som helhet och om vår kollektiva framtid bör läsa den här boken. Vilket kraftfullt, engagerande och komplext litteraturverk! (Dec 2023: Bibliotekstjänst)

Hur jag spenderar författarbesök

Mina berättelser om det mänskliga tillståndet är baserade på mina möten med världskända evolutionsbiologer och mina omfattande resor till regioner som bebos av tre fjärdedelar av världens befolkning. Finns det något vi kan lära oss om världens mest angelägna frågor, såsom global uppvärmning, extrem fattigdom, konflikter, psykisk ohälsa och välfärdsrelaterade sjukdomar, av detta?

Hur indikerar vår grundläggande karaktär sannolikheten att lösa de akuta frågor vi står inför? Enhälligt. Om rasism, mänsklig vänlighet och meningen med livet* är Lasse Bergs bok The Age of the World ett mästerverk. Böcker som In the Time of Asia: India, China, Japan 1966–1999 and När Sverige upptäckte Afrika finns bland hans andra verk.

Multibegåvningen Lasse Berg har skrivit romaner, regisserat dokumentärer och bevakat nyheter. Asien och Afrika är hans expertområden. Lasse Berg är för närvarande bosatt i Rwanda. När vi var i mitten av 60-talet började författaren Lasse Berg måla en bild av jordklotet. Många gillar hans trilogi om Kalahari, som handlade om människans utveckling.

Tillsammans med fotografen Carl Douglas släppte han boken “Vårt inre Afrika” 2015. Upptäckarvandringar. Tillsammans med 2019 års bok Still Not Lost: On Loss, Solace, and Being Human, är publikationen. Otaliga verk har skrivits av denne man, som har levt i elva olika nationer. Lasse Berg fick ett brett erkännande för sina Kalahari-volymer, som spårar mänsklighetens historia.

Här visar han att att vara sällskaplig, samarbetsvillig och en del av en gemenskap är grundläggande för vår mänsklighet. Det kan framstå som en helt omodern idé. Det kan ha verkat ineffektivt vid den tiden, men det var före dess hundratusentals år av tjänst. (Köpt från 2019 cirkulär nr 4) Ett telefonsamtal som gjorde slut på Lasse Bergs och Ingrid Bergs liv kom medan de var på semester i Sydafrika.

Linda, parets 34-åriga dotter, hade nyligen tragiskt gått bort i sin lägenhet i Uppsala efter ett osannolikt fall. På en gång unikt intim och universellt relaterbar, “Still not gone” skildrar Lasse Bergs resa genom förlusten. Som alltid inleder han sin undersökning genom att titta på mänsklighetens början, där han upptäcker källan till många av Lindas egenskaper och beteenden. Denna förmåga att älska, att förlora, att sörja och att trösta – kanske är detta mänsklighetens essens.

I femton år har Lasse Berg varit känd för sina verk om mänsklig tillväxt, inklusive bilderboken “Vårt inre Afrika” och storsäljarna “Gryning i Kalahari”, “Skymningssång i Kalahari” och “Ut ur Kalahari”. Under de föregående decennierna hade han korsat jorden runt, främst via Asien, Afrika och Oceanien, och besökt både krigshärjade och allmänt fredliga nationer.

De många böckerna, artiklarna och radio- och tv-dokumentärerna som kom från dessa resor är ett utmärkt exempel. Han är för närvarande bosatt i Uppsala och södra Frankrike efter att ha bott i flera asiatiska och afrikanska länder under de senaste femtio åren, inklusive Botswana, Namibia, Rwanda och Etiopien som nya exempel.

Lasse Berg Författare
Lasse Berg Författare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!