Lasse Berghagen Svärdsjö

Lasse Berghagen Svärdsjö
Lasse Berghagen Svärdsjö

Lasse Berghagen Svärdsjö – Efter 73 år ger Lasse Berghagen äntligen upp släktgården. Den tidigare värden har bestämt sig för att sälja gården nära Svärdsjö som han och hans fru använde som fritidshus. Underbart, med ett ord. Enligt Lasse Berghagen vänder vi blad och fortsätter vidare. 73-årige Lasse Berghagen säljer sin gård nära Svärdsjö, enligt DT.

Gården har funnits i Lasse Berghagens familj i 73 år; hans föräldrar skaffade den när han var en ung pojke, och nu driver Lasse den. Men nu har artisten, programledaren och författaren gått vidare. Vi bestämde oss för att bara sälja den och gå vidare. Gårdsägaren Lasse Berghagen är “nöjd” med försäljningen.

Lasse Berghagen och hans hustru Eva har inte gjort gården till sitt permanenta hemvist; snarare har det fungerat som en semesterplats för familjen. Berghagen förväntar sig dock fortfarande att de nya gårdsägarna anstränger sig för att underhålla huset.

Det har inte fungerat som en grund. Detta är en sommar reträtt. Vi har haft ansvaret för gården. Vi har nått en punkt av belåtenhet där ingen är intresserad av att vi tar kontroll. Efter det kan vi sälja den och göra vad vi vill med pengarna. Det finns mycket att göra, och det finns aldrig några stillestånd. Underbart, faktiskt. Han instruerar oss sedan att “vända blad” och fortsätta.

Har du svårt att släppa barndomens ägodelar?

“Bli inte kär i materiella ting, utan lev livet”, rådde Magnus Härenstam mig en gång. Känns bra, och riktigt, att ha åstadkommit detta. Det är underbart att en ny familj tar över verksamheten från oss. Den tidigare “Allsng p Skansen”-värden är nöjd med avtalet eftersom de nya ägarna har anknytning till fastigheten. Vi är nöjda med det, så ja. Vi hittade en fantastisk familj som också har rötter på landsbygden.

Lasse Berghagen Svärdsjö

Strategi utarbetad av Lasse Berghagen och hans fru

Både Lasse och Eva Berghagen har svurit bort eventuella större köp under överskådlig framtid. Istället kommer de att resa till andra destinationer. Nej, jag har inget intresse av att lägga till i min samling. En vecka på pensionat i sterlen är det bästa alternativet. Ja, jag håller fortfarande på. Enligt skaparen känns det bra att sätta sig in i något och gå vidare.

När Lasse Bergahagen slutade programleda “Allsng p Skansen” i SVT klev han ur rampljuset. Efter att ha lämnat SVT släppte Berghagen flera album och romaner, den senaste är “Flakmopedisten” (2012), vars historia börjar på en gård nära Svärdsjö. Konstnären Lasse Berghagen har gått bort efter en utdragen sjukdom, enligt familjens uttalande till nyhetsbyrån TT. Lasse Berghagens familj ägde en gård i närheten av Svärdsjö, strax utanför Falun, som fram till 2018 fungerade som sommartillflyktsort för honom och hans syskon.

Kalle Moraeus, från Orsa, är en musiker som har förlorat en nära vän. Leif Källman, barndomsvän till Lasse Berghagen, körde hem när han fick beskedet om sin död. Det här är en tragisk situation. Han har betytt mycket för Svärdsjö. Svärdsjö har bland annat en bensinmack till följd av Lasse Berghagen, skriver Leif Källman.

En svala gör ingen sommar – men det gör Lasse Berghagen, sångprästen på Skansen. Den omåttligt populära underhållaren återkommer för åttonde året i rad för att leda ett program som blivit en ren sommarkult. Men blygsamhet och stöd är mer avlägsna för honom än galaxerna längst bort. En slags innerlig glädje över att jag fick vara med om det här stora, säger den soliga showmastern på Sollidenscenen.

Men blygsamhet och stöd är mer avlägsna för honom än galaxerna längst bort. En slags innerlig glädje över att jag fick vara med om det här stora, säger den soliga showmastern på Sollidenscenen. Språkmässigt kan man knappast anklaga Lasse Berghagen för att vara cool. Han är inte rädd för att använda ord som i så kallade höftkretsar skulle få rött kort direkt. Ödmjukhet, tacksägelse, innerlig.

Karln menar faktiskt på fullt allvar att han inte vet vad stöd är – att gungbrädan inte finns på hans personliga karta. Otroligt populär? Jag har inte riktigt den måttstocken själv. Jag har det från er journalister och från recensenter. Jag känner inte att min vardag har förändrats så mycket genom åren. Men visst har jag mognat som person under resans gång. Och med det följer naturligtvis en slags ödmjukhet inför uppgifterna.

Lasse Berghagen har sålt sin gård i Svärdsjö. Samma gård som han tillbringade barndomens somrar i. Tiden räcker inte till, säger han till tidningen. Lasse Berghagen är en av våra mest populära artister i Sverige. Han har haft en lång rad hits på Svensktoppen förutom klassikern “Teddybjörnen Fredriksson” som han skrev redan 1969 och som har blivit en signaturmelodi för alltid förknippad med Lasses långa karriär.

I slutet av 1960-talet samarbetade han med ingen mindre än Benny Andersson, som han skrev flera låtar med. Lasse Berghagen ledde “Allsång på Skansen” mellan 1994 och 2003, under vilken period tittarsiffran slog i taket med en ökning från 600 000 till över två miljoner. Han har fått en rad utmärkelser under sin karriär, bland annat Lisebergsapplåderna , SKAP:s stipendium och Lennart Hylands tv-pris på 100 000 kronor för bästa programledare.

Släktnamnet Berghagen

Namnet Berghagen har en ganska kort historia. Den adopterades ursprungligen av Lasses far och hans syskon, varav en bror arbetade som arkitekt. Syskonens pappa var bondson och arrendator men hade bott i Göteborg och ägnat sitt yrkesliv åt att tillverka kakelugnar i Östersund. På fädernesidan härstammar Lasse främst från bönder i Bohuslän och Jämtland.

På sin mammas sida har Lasse många anor som var knutna till gruvnäringen i Bergslagen. Både hans farfar och farfars far var gruvförvaltare vid Vintjärns gruva i Svärdsjö socken i Dalarna, ett område där Lasse själv tillbringade många omhuldade somrar i sin ungdom.

Präster, borgare och adel

Lasse Berghagens mamma har mycket tjänstemän, borgare och präster i sin släktforskning, till stor del i Gästrikland, Dalarna och Västmanland. Här dyker inte oväntat upp flera adliga släkter längre bak, däribland Slatte , Mannersköld och Fleming. Bland förfäderna finns också de skotska släkterna Ogilwie och Petre som liksom en rad andra skotska släkter gjorde intåg i Sverige under början av 1600-talet.

Lasse Berghagens mamma Märta Elisabet Skragge (ca 1694-1754) fick en mycket svår start på sitt vuxna liv, något som inte var helt ovanligt för denna svåra tid. När pesten drabbade hennes hem i estniska Pärnu omkring 1710 förlorade hon sin far, tre syskon och sina två första män i den ganska fruktlösa kampen mot den hemska sjukdomen utan antibiotika.

Det kan vara svårt för oss västerlänningar att föreställa oss en sådan tragedi, men det finns fortfarande delar av vår jord där människor lever i en liknande verklighet. Hon gifte sig sedan en tredje och sista gång med Lasses anfader Johannes Näsman, med vilken hon några år senare flydde från kriget till Sverige. Samma gård som han tillbringade barndomens somrar i. Tiden räcker inte till, säger han till tidningen. En älskad barnbok om Nalle Fredriksson blir en familjemusikal i Svärdsjö – en plats som ligger Lasse Berghagen varmt om hjärtat.

Så mycket att det utmanar hans födelseort om kärlek. Samma gård som han tillbringade barndomens somrar i. Tiden räcker inte till, säger han till tidningen. Den folkkäre artisten och före detta programledaren Lasse Berghagen har tagit ett stort beslut. Nu säljer han släktgården i Svärdsjö – efter 73 år. Underbart, faktiskt. Lasse Berghagen, 73, säger nu till DT att han har sålt familjens gård i Svärdsjö utanför Dalarna. Vi har helt enkelt sålt det och går vidare med livet, säger han till DT.

Lasse Berghagen Svärdsjö
Lasse Berghagen Svärdsjö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!