Lena Endre Pojkvän

Lena Endre Pojkvän
Lena Endre Pojkvän

Lena Endre Pojkvän – Lena Endre, född Kjellson, är en svensk skådespelerska som föddes den 8 juli 1955 i Lidingö församling i Stockholms län. Hon är ordinarie medlem i Dramatens skådespelare och har även arbetat inom film och tv. Det har blivit sju Guldbaggennomineringar för Endre.

Biografi

Lena Endre är dotter till Gerhard “Gejje” Kjellson (1926-2016), jazzmusiker och säljare, och Beryl Forsman (1932-2007), kartograf. Splittringen mellan föräldrarna inträffade i tidig ålder. Istället för Lena gav hennes mamma henne efternamnet Endre för att hedra sin nya man, den estniskt födda arkitekten Ants Endre. Hovmantorp, ett säteri i Småland, är sedan 1856 i släkten Kjellsons ägo.

Endre tillbringade som barn både i närheten av sin mors födelse i Härnösand, ngermanland, och i Trollbäcken, Tyresö, Stockholms län. Hon hade börjat sin utbildning i marinbiologi men övergav så småningom sina studier till förmån för ett jobb i en skivaffär. Under tiden, 1979, skrev hon in sig på Inge Waerns dramaverkstad och 1980 blev hon medlem i amatörteatergruppen Teater Bellamkm.

Lena Endre Pojkvän : Martin Wickström

Hon väntade ytterligare tre år innan hon skrev in sig på Stockholms teaterhögskola 1983. Slagskämpen (1984) var hennes filmdebut. Hon gick på college och genomförde sin praktik i Malmö. Hon spelade Ingrid Persson i den svenska tv-serien Varuhuset 1987–1989. Delen markerade hennes stora genombrott.

Hon introducerades till Dramaten av Ingmar Bergman 1987. Enligt Bergman var Endre “ständigt levande i varje ton” när han första gången hörde henne uppträda på Varuhuset. Endre har medverkat i ett tjugotal produktioner sedan debuten på Dramaten. Hon hade ett framträdande i Och ge oss skuggorna av Eirik Stubö hösten 2015.

Nattorienterarna på Teater Brunnsgatan Fyra och en revy med Lorrygänget på Oscarsteatern 2001 är bara två exempel på de icke-dramaföreställningar som hon har medverkat i. Hon har gestaltat Hedda Gabler i SVT Dramas uppsättning 1993 av Margareta Garpes Hedda Gabler i PO Enquists 1998 Från daggmaskarnas liv.

Lena Endre Pojkvän

I september 2010 spelade Lena Endre tillsammans med Ingvar Oldsberg i SVT:s Här är ditt liv. Hon profilerades i SVT-avsnittet av Vem tror du att du är? tillägnad familjehistoria i september 2011. Vid tre olika tillfällen (1996 för sin biroll i Jerusalem, 2000 för huvudrollen i Trolösa och 2020 för sin biroll i Min pappa Marianne) har Endre uppmärksammats med Guldbaggen.

Familj

Hon var först gift med Malte Ekblom mellan 1979 och 1981, och sedan med Vjeko Benzon mellan 1982 och 1985. Hon var gift med Thomas Hanzon 1986-1999, och de fick två barn, Rosanna (1990) och Edvin Endre (1994). som också blev skådespelare. Endre skilde sig från Hanzon och gifte sig efteråt med Richard Hobert den 3 juni 2000. Deras separation slutfördes 2012. Hon gifte sig med målaren Martin Wickström 2016. Till slut fungerade det.

Lena Endre och hennes blivande make Martin Wickström hade ett riktigt ovanligt första möte. Efter en hemsk natt på Stureplan hittade de varandra och är nu lyckligt gifta. Den 65-åriga Lena Endre är en stor stjärna i vår bransch. Skådespelerskan har varit i ett antal partnerskap med män i olika åldrar, inklusive Thomas Hanzon (58 år) och Richard Hobert (69 år). Martin Wickström, 63, är hennes man sedan fyra år, även om hon medger att deras första möte var oförglömligt.

I TV4:s “Renées brygga” berättar Lena Endre om hur hon och hennes numera man träffades under alkoholpåverkan. Milt sagt var de båda berusade när det började. Renée Nyberg, 54, går fram till Lena Endre, och frågar om hur de två träffades första gången. Ska vi diskutera det, skämtar Lena Endre.

Enligt Aftonbladet utbrister Lena Endre i “Renées Brygga” “Nej, gud nej, usch vad äckligt, det skulle jag aldrig våga göra för fan.” Därefter spelar 1980-talets såpstjärna i “Varuhuset”, som blev känd tack vare sin relation med Martin Wickström, bönor på sitt stora genombrott. Äsch, det var den 10 januari klockan 03.50 och jag övernattade på Stureplan. Lena Endre minns att de “råkade vara ute med några andra vänner och sedan… och sedan bara… gick vi hem till mig”, och att de “aldrig har flyttat ifrån varandra sedan dess.”

Lena Endre har spelat en rad tragiska roller genom åren, och hennes rykte för orubblig ärlighet har gett henne några fiender både på det professionella och det personliga området. Lena Endre säger att det är annorlunda att träffa någon när man är lite äldre, men att hon har hittat frid och glädje med maken Martin Wickström.

Ingemar Stenmark diskuterar att bli morfar för första gången

Lek inte med det. Inte en enda gång under de senaste sex åren har vi kämpat. Jag skulle säga ja, men hur avgörande känner du att det är för dig? Det är bra, vi ska klara det”, och han håller med. Det är inte ägande, och vi behöver inte sätta ut en position för atto dra nytta av varandras generositet. Det är klart nu. Vi har inte heller några små barn. Enligt Lena Endre är detta också avgörande.

Edvin Endre, son till skådespelaren Lena Endre, är glad över att få fortsätta familjeföretaget. Dottern Rosanna fattar dock ett helt annat beslut. En fullständig biografi om Lena Endres dotter finns här. Lena Endre, en 66-årig skådespelare, har för närvarande en härlig relation med Martin Wickström, en 64-årig artist som hon träffade 2014.

De gifte sig på franska rivieran två år efter att de först träffades. Lena Endre avslöjade hur hon träffade sin artistpartner i ett avsnitt av TV4:s Renées brygga från i år. Hon nämner också att vädret var lite regnigt den natten. Äsch, det var den 10 januari klockan 03.50 och jag övernattade på Stureplan. Vi var ute med en grupp människor när “det hände”, minns hon, “och sedan bara”, vilket betyder att de kom över till mig och de har inte varit ifrån varandra sedan dess.

Sonen till Lena Endre väljer berömmelse

Lena Endre fick sina barn, Rosanna (numera 31) och Edvin (numera 27), under sitt äktenskap med skådespelaren Thomas Hanzon, som varade i 13 år. Rosanna och Edvins mamma, Lena Endre, var skådespelerska och de två barnen medverkade då och då i filmer tillsammans när de var små.

Rosanna, dottern, är en pålitlig miljöpartist

Edvin, skådespelarens son, driver familjeföretaget; han har medverkat bland annat i Henrik Schyfferts Zebrarummet. Samtidigt har Rosanna tagit en oväntad vändning och växlat för att bekämpa klimatkrisen. Rosanna Endre, författarens dotter, har citerats i flera publikationer om sitt arbete med Greenpeace. Lena Endre inspirerades till att skapa klimatthrillern Tunn är 2020 delvis av sin dotter Rosannas engagemang för miljöfrågor.

Nu när Lena Endre har blivit mormor

Lena Endre delade med sig av nyheten att hon inte har några barnbarn med Renées brygga förra sommaren. Men i höstas välkomnade Lena Endre sitt första barnbarn. Rosanna födde sitt första barn, en dotter som heter Aurora, den 11 november. Ni kommer att tillbringa en hel månad tillsammans som en familj! Mina förväntningar på den första månaden var mycket högre.

Att det skulle vara svårt att knyta band, att jag skulle få svårt att sova, att jag skulle känna mig otillräcklig, att Leo och jag hela tiden skulle tjafsas och vara oense, och att jag skulle ha olidlig smärta.Så har dock inte varit fallet. Tvärtom, den här senaste månaden, som började med den tredje födelsedagen, har varit den roligaste i hela mitt liv. Rosanna Endre bildar ett foto av sin unga familj på tre med: “Vilket galet bra team vi är.”

Återigen är Lena Endre kär. Martin Wickström, en 56-årig artist, är hennes nya man. Jag kan intyga att Lena Endre Nöjesbladet har rätt i att vi är ett par. Lena Endre har varit ogift sedan sin skilsmässa från filmaren Richard Hobert 2011. Skådespelerskan har dock nu bekräftat sin relationsstatus för Nöjesbladet. Ja, det bekräftar hon, det är det.

Martin Wickström är en artist som går under det namnet. Han rapporterar till Nöjesbladet att hans makarenhet blomstrar. Enligt Martin Wickström kunde vi inte vara lyckligare. Lena Endre uttryckte oro över att vara ensam i “Skavlan” förra året. Det är utöver det vanliga. Tanken på att vara helt ensam är en av mina värsta rädslor. Jag har aldrig varit riktigt ensam, erkände hon då.

Nu när hon har sällskap vill hon helst hålla tyst om hur länge de har dejtat. Det var i succéserien “Varuhuset” som Lena Endre först fick stor uppmärksamhet. Miljontals människor ställde in varje vecka och ingen mindre än Ingmar Bergman var ett fan. Han var avgörande för Endres ankomst till Dramaten, där hon sedan har spelat i flera framträdande roller. Lena Endre anses nu allmänt vara en av våra mest älskade artister.

Lena Endres ålder

Lena Endre fyller 68 år sommaren 2023; hon föddes den 8 juli 1955. Hon har en femrumslägenhet i stermalm, Stockholm, som är cirka 130 kvadratmeter stor. Lägenheter av liknande storlek på samma gata kostar cirka 15 000 000 dollar.

Kan någon namnge Lena Endres tidigare make?

Lena Endres avskedsföreställning på Scenskolan besöktes av Thomas Hanzon och de två började dejta inte långt efter. De började dejta, knöt ihop säcken och var gifta i 13 år. Och sedan slutade förhållandet, som Hanzon sa i sin podcast 2020, “Nemo möter en vän”: Att ha barn och en karriär är utmattande, men vi jobbade hårt, tog med våra barn på teatern när de var unga och fick dem att stanna kvar i våra loger, tillade han i avsnittet.

Lena Endre Pojkvän
Lena Endre Pojkvän

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!