Linn Sömskar Pojkvän – Den svenska längdskidåkaren Linn Sömskar föddes den 3 juni 1989 och åker för närvarande med IFK Ume SK. Hennes högsta världscupavslutning var trea i lagsprinten (på Liberec, Tjeckien, den 13 januari 2013). Sömskar är också en rullskidåkare. Vid världsmästerskapen i Madona, Lettland, i augusti 2019, vann hon brons på 10 kilometer och guld på 200 meter, vilket var en kant av Jacklin Lockner för den senare. Tillsammans med Moa Ilar hjälpte hon det svenska laget att vinna guld i teamsprinttävlingen vid samma globala mästerskap.
Det har varit ett tufft år för Linn Sömskar. Skidstjärnan lades in på sjukhus i januari med förfrysning och hindrades från att träffa sin partner. Det har gått sju månader sedan paret sågs senast. Visst är det tufft, men som Sömskar uttrycker det så finns det inte så mycket man kan göra åt det. Skidåkaren Linn Sömskar är två veckor in i sina försäsongsförberedelser.
Hon tävlade i det prestigefyllda Ski Classics La Diagonela-loppet i januari trots kylan och fick kraftiga köldskador. Naglarna har börjat växa igen, även om de ser onormala ut. De är för korta för att vara till någon nytta. Enligt Sömskar är nästan hälften av nageln i bra skick. Linn Sömskar låg på sjukhus i Italien ett tag, men tog sig så småningom tillbaka till Sverige.
En ny utmaning har dock uppstått för den före detta världscupåkaren: hon har inte sett sin norska älskare, den före detta världsmästaren i rullskidåkning, på sju (!) månader. Eftersom gränsen mellan Norge och Sverige har blockerats på grund av coronaepidemin är det svårt för 30-åringen att ta sig in lagligt.
Väldigt tråkigt, sa Sömskar
Det är hemskt att höra. Han är väldigt saknad av mig. Jag åkte i mitten av oktober, så vi har inte setts sedan dess. Jag försöker följa riktlinjerna och hoppas alltid att de ska vara avslappnade. Låt oss helt enkelt se vad som händer. Ett coronapass är ett alternativ, men det kommer att ta lite tid att få nödvändiga vaccinationer.
Vad borde den norska regeringen veta enligt din åsikt?
Jag hoppas verkligen att de kommer att omvärdera lagarna och göra ett undantag för oss eftersom vi har en norsk följeslagare. Sömskar skapade rubriker med ett Instagram-inlägg på Norges nationaldag. I en perfekt värld skulle jag vara där för att dela glädjen över tillfället med dig, men tyvärr, omständigheterna hindrade mig från att göra det. Ett partnerskap som varat mer än 5,5 år kvalificerar inte. Jag har lovat min älskling att idag kommer att vara full av lycka och musik. Därför är det nog bättre om jag avslutar min förklaring här.
Okunnig om möjligheten till olagligt beteende
Berätta om svaren du fick. Många av dem har skickat hjärtformade symboler. Sedan mailade ett antal personer mig med olika rekommendationer om hur jag illegalt får passera gränsen. Då har du verkligen inte övervägt att inte lyda dem. Å nej. Jag tror inte det, inte seriöst. Det är inte möjligt för Linn Sömskars pojkvän att besöka Norge just nu eftersom han måste sättas i karantän i Sverige.
Det har varit tufft, men så länge du håller dig sysselsatt är det uthärdligt. Vårt långdistansförhållande har varat i lite över fem år, så jag vet att detta inte är något nytt för dig. Men osäkerheten gör det svårt, säger hon. Du kan inte förbereda dig på någonting. Svenska skidåkare har mycket tur i dejting- och sportvärlden. Många skidåkare har träffat sin själsfrände i backen. Här är en grupp människor som träffade sina betydelsefulla andra när de åkte skidor.
Ett antal svenska skidåkare, både alpint och längdåkare, har mött sina betydande andra i backen. Några av paren har känt varandra ganska länge, medan andra har hittat varandra först på senare tid. Här är några av de många tillgängliga svenska skidparen.Linn Sömskar vann rullskid-VM för andra året i rad förra helgen.
Skidåkaren vilar just nu upp sig inför den kommande vinter- och långdistanscupen, men han eller hon kommer att delta i färre evenemang och ändra fokus i år på grund av sina nya akademiska åtaganden. Som Sömskar uttryckte det till SVT Sport, “målet är att avsluta banan.” Linn Sömskar, som har slutat trea i världscupens sprintstafett tre gånger, tävlar för sista gången i mars 2020. Den 33-årige löparen tog senare samma vår beslutet att byta fokus från sprint till distanslöpning. Hennes tredje år i Ski Classics långloppscup kommer att vara unikt från de två tidigare.
Svensken är nu medlem i Team Engcon efter att tidigare spelat för Team Eksjöhus och skrivit in sig på Ume universitets sjukgymnastikavdelning. När SVT Sport träffar henne hade hon precis kommit ur en klass. Sömskar konstaterar att även om saker och ting var utmanande i början, börjar de kännas lite mer hanterbara nu när de har gått vidare från ben och leder till ligament i sin diskussion om bålens osteologi. Du strävar efter att ha en långsiktig syn på något som är både nytt och spännande.
Det är underbart att inte ha någon ångestiety. Sedan några år tillbaka har studenter vid Ume universitet haft möjligheten att anmäla sig till lektioner på halvfart, boka om prov eller ta dem på en annan plats eftersom de anses vara “elitidrottsstudenter”. Tack vare detta upplägg och stödet från sitt nya lag kan Sömskar fortsätta sin långfärdskarriär.
Att de bara blir nöjda med min önskan att gå med betyder mycket. Det är dock uppenbart att det är oerhört trevligt att ha den frihet som kommer med att veta att de inte har något emot, till exempel att jag inte är på lägret eftersom det är ett krav på min skola. Det är underbart att inte vara under press längre. Det hölls nio Ski Classics-evenemang av Sömskar förra året; i år kommer dock akademiker att ha företräde. Gruppen instämde enhälligt i domen.
“Framgång i klassen krävs.”
Jag tror att det skulle vara väldigt roligt att bara åka på några bilturer. Jag har inte varit blyg för att dela med mig av mina studievanor eller åsikter om kommande lopp, och jag vet att jag inte är ensam i laget om att göra det. De är glada att jag vill gå för dem, men de vill förmodligen att jag ska spendera så mycket tid som möjligt med dem.
Att klara provet är viktigt. Jag bryr mig inte om hastighet eller distans, jag vill bara åka för att det är roligt. Jag har trots allt ägnat större delen av mitt liv åt det och jag älskar det fortfarande. Linn Sömskar, en förloppsfavorit, höll farten och vann Kristinaloppet i Norberg. Otroligt underhållande. Den dagen kände jag mig som en riktig man. På vår andra omgång stötte vi på ett stort antal andra joggare och rullskridskor, men vi lyckades tränga oss förbi.
På Norbergs centraltorg ställde nästan 700 kvinnor upp för att påbörja det 30 kilometer långa Kristinaloppet på längdskidor. Linn Sömskar, 27, ursprungligen från Norberg men nu bosatt i Falun, sprang Kristinaloppet för första gången i år och var fast besluten att göra sig ett namn.
Med runt fem kilometer till mål bröt Sömskar och hans klubbkamrat från Terese Terell loss och den avgörande uppgången kom med mindre än en kilometer kvar. Jag kom förbi Terese och höll på att dra den sista delen när hon sa “du kommer att hänga på mig”, som Linn Sömskar berättar. På grund av frånvaron av snö hölls loppet över en 15 kilometer lång slinga med två banor, vilket gjorde det svårt för toppryttarna att ta en klar ledning.
Ingmar Sömskar, Linns pappa, är hemmahörande i Norberg och tvåfaldig mästare i Engelbrektsloppet. Och jublet var inte förlorat på henne när hon sprang. Hon ler och förklarar, “Det är lite Sömskar så för det var mycket folk som hejade runt hela banan.” Landets bästa skridskoåkare, IFK Salas Sofia Pettersson, kom in som nummer 13 och var bara 10 minuter efter Linn Sömskar. Landets bästa skridskoåkare, IFK Salas Sofia Pettersson, kom in som nummer 13 och var bara 10 minuter efter Linn Sömskar.
Ragnar Bragvin Andresen (Linn Sömskars pojkvän) från Norge vann Engelbrekt halvmaraton (som också hölls på lördagen) med mer än 10 minuter över tvåan. Johan Andersson i Norbegs SK, den bästa skridskoåkaren från hemlänet, kom in på 21:a plats, 24 minuter efter mästaren.