Linn Svahn Längd Vikt

Linn Svahn Längd Vikt
Linn Svahn Längd Vikt

Linn Svahn Längd Vikt – Den svenska längdskidåkaren Linn Maria Svahn föddes den 9 december 1999 i Lycksele. Efter att Stina Nilsson blev den andra svenska kvinnan att vinna ett världscupmästerskap året innan, blev Svahn den andra svenska kvinnan att vinna sprintcupen säsongen 2019/2020. Svahn var en släkting okänd när han som tjugoåring vann Sprint Cup, därför kom segern som en chock.

Linn Svahn vann sprintfinalen i Falun World Cup 2021 den 31 januari och blev den nionde kvinnan att göra det. Därefter, vid en ålder av 21 år och 53 dagar, vann Linn Svahn nio VC-lopp, vilket gjorde henne till historiens yngsta kvinnliga längdskidåkare.

Personlig biografi

Linn Svahn kommer från en lång rad skidåkare. Hon hade själv sysslat med brottning, fotboll, orientering och slalom medan hon fortfarande var tonåring, men bestämde sig till slut för att lägga sina pengar på längdskidåkning.

Tidig yrkeserfarenhet

Med segrar över hela linjen i ungdoms-SM 2014–2015 dominerade Linn Svahn D-16-klassen. Hon dominerade sin åldersgrupp i varje turnering den vintern samma säsong. Leo och Alva, som var syskon, var bland familjemedlemmarna som flyttade från Lycksele till Frösön sommaren 2015. De fortsatte med att tävla juniorfotboll för Frösö IF och längdskidåkning för Östersunds SK.

Men Linn Svahn stannade i Lycksele och började sitt första år på skidgymnasiet den hösten vid sexton års ålder. Samtidigt började hon sina juniortävlingar med IFK Umeå och när skidsäsongen började säkrade hon junior-SM-titeln i D17–18-klassen. Därefter flyttade hon till Östersund efter att ha gått två år på skidgymnasiet där hon gick de två sista åren av sitt skidprogram.

Linn Svahn Längd Vikt

Det finns uppgifter om att Linn Svahn aldrig kom sist i en längdskidtävling när hon var tonåring, och hon hade ett rykte som en målmedveten och entusiastisk skidåkare. Vintersäsongen 2016–2017 hade dock en brist på deltagare till följd av en svår knäskada och det långa rehabiliteringsprogram som följde. Efter en nedslående prestation säsongen därpå tävlade hon inte på medaljnivå för Sverige igen förrän 2018–2019, då hon var med i det junior-VM-vinnande svenska stafettlaget.

Höjdpunkter från senioråret 2019–2021

Som senior debuterade Svahn den vintern i mars 2019 på världscupsprinten i fristil i Falun, där hon placerade sig på en tjugoförsta plats. Hennes första världscupseger kom i fristilssprinten i Davos-tävlingen i Graubünden, Schweiz, den 14 december 2019. Hon fortsatte sedan med att bli en idrottare i världsklass, särskilt inom sprint. Efter att ha slutat trea i ytterligare ett världscuplopp och vunnit ytterligare två under säsongen 2019/2020 kröntes hon till mästare i racercupen.

Fram till början av januari 2021 lades ytterligare fyra sprintsegrar till listan över framgångar på sprintetapper. Dessutom triumferade hon i 10 km masstart (klassisk) i Val Müstair som en del av Tour de Ski den säsongen och upprepade bedriften i Falun, där hon besegrade Therese Johaug med flera.
Svenska Idrottsgalan gav Linn Svahn priset för kvinnlig idrottare 2020 den 18 januari 2021.

Svahn var den tunga favoriten att vinna sprintguld inför världscupen 2021 i Oberstdorf, men han fick hoppa över en del träning inför evenemanget på grund av en axelskada han hade under Ulricehamns världscup. Vid VM tävlade Svahn i bara den individuella sprinten, där hon placerade sig på elfte plats.

Svahn blev “petad” från att delta i fler evenemang vid VM 2021, även om hon allmänt ansågs vara favoriten i lagsprinten och den sista delen av stafetten. Trots Sveriges frånvaro från vissa världscuptävlingar 2020 och 2021 på grund av covid-19-pandemin, vann Svahn fyra av sina fem Sprint Cup-lopp och slutade trea totalt.

Störning och lång frånvaro

Ett fall under det senaste loppet i Sprint Cup 2020–21 gjorde att hon fick en axelskada. Vid världscupen kom Svahn som nummer sju totalt. Linn Svahn opererades för att reparera sin skadade axel den 8 september 2021, vilket var sju månader efter olyckan. “Fjorton hål i axeln” var resultatet av axeloperationen som orsakade betydande skada. Svahns skada förvärrades av att han fortsatte att tävla medan han ensam genomgick rehabiliteringsträning.

Per “Pliggen” Andersson, sjukvårdare för landslaget, kritiserade senare sin egen prestation. Svahn kunde inte tävla i olympiska sommarspelen 2022 på grund av skadan. Det var hennes avsikt att tävla i VM igen 2023. En skada Linn Svahn ådrog sig i slutet av säsongen 2020/2021 krävde ytterligare operation i december 2021.

Svahn sa att hon ville “jobba närmare med mitt eget lag hemma och lägga upp en plan som både är optimal för min återhämtning från skadan och utvecklande och motiverande mot mina framtida mästerskapsmål” när hon dbeslutade att lämna landslaget våren 2022. Maja Dahlqvist och Frida Karlsson slutade båda i landslaget några dagar efter det.

Fotbolls-VM 2022–2023

Efter en lång rehabiliteringsperiod präglad av svårigheter var Linn Svahn tillbaka vid starten av VM 2023 i Livigno i februari, då hon och Maja Dahlqvist tog förstaplatsen i lagsprinten respektive femteplatsen i den individuella sprinten. Nästa helg placerade sig Svahn på fjärde plats i sprinttävlingen i Les Rousses i Frankrike. Landslaget “frös dessa” i sin kommunikation med FIS, men Svahn tappade ändå sina FIS-poäng under hela sin långa skadeperiod.

Dessa fick Svahn däremot tillbaka, tillsammans med “straffpoäng” för att inte ha deltagit i tävlingen. På grund av detta hade Svahn “ett uselt utgångsläge” när det 20 kilometer långa masstartsloppet i Les Rousses inleddes. Samtidigt som hon lyckades ta trettio positioner och matcha takten i “jagande gänget på nära håll”, hindrade den smala och kuperade vägen henne från att göra ytterligare framsteg. Efter start 45:a lyckades Svahn sluta 15:a.

Sverige kommer att skicka Linn Svahn till skid-VM 2023 i Planica, Slovenien, efter att hon haft framgångar på ett antal andra platser, inklusive Livigno, Italien. Svahn kom inom några sekunder från bronset och 4,5 sekunder från silvermedaljerna i sprint respektive tremil. Resten av Svahns VM-deltagande avbröts när hon insjuknade i vad som beskrevs som “troligtvis influensa” efter turneringen.

Säsongen 2023–2024

Svahn kom trea på 10 km klassiskt och fyra på 10 km fristil vid Sverigepremiären i Gällivare. Hon tävlade i varje lopp vid Ruka World Cup-premiären och slutade femma i den klassiska sprinten, nionde i distansloppen och sextonde totalt. Svahn tog ett pallresultat i Östersunds världscup, placerade sig på tredje plats i sprinten och i Trondheim slutade han tvåa. Östersund och Trondheim var båda spelplatserna där Svahn noterade den snabbaste kvaltiden.

Linn Svahn tog sin första världscupseger på 1063 dagar när hon vann fristilssprinten under öppningssträckan av Tour de ski 2023/24 i Toblach, Italien, före Jonna Sundling och Kristine Stavås Skistad. Hon blir den första kvinnan att vinna fyra sprints i Tour de ski när hon vinner säsongens andra sprinttävling den 3 januari i Davos, Schweiz. Bara hon och Johannes Høsflot Kläbo har vunnit varje sprint i Tour de Ski-tävlingen som hon har deltagit i.

För tillfället har hon ingen fästman. Hon är singel för tillfället. Det finns en brist på detaljer om hennes tidigare relationer och engagemang. Våra register visar att hon är barnlös. Sedan Linn Svahn skadade sig i Ulricehamn har det gått över ett år. Ingen vet när sprintstjärnan kommer tillbaka, och han har inte gjort det än.

Det här är fortfarande en otroligt utmanande väg. Ola Ravald, Linns tränare, säger till DN att lidandet har varit plågsamt, men att hennes klient är anmärkningsvärt tålig. Även om han inte varit i närheten av polerna på nästan ett år har Svahn nyligen återupptagit skidträningen. Enligt vad hennes tränare, Ola Ravald, sa till DN:

Trots all fålla och hajjan ser det uppåt härifrån. En andra operation var nödvändig för henne strax före jul. Som Ravald uttrycker det, “det är bara en fråga om att ta en dag i taget.” Hon tränar uthållighet, men hon lägger också ner mycket tid på att rehaba sina axlar och bygga upp styrkan. Svahn är mer mån om tillfrisknande och återuppbyggnad än att ställa upp på en intervju.

Hon är tveksam till att göra en deklaration eftersom hon inte har en aning om hur lång tid det kommer att ta. Det här är fortfarande en otroligt utmanande väg. Enligt Ola Ravald har Linn visat en anmärkningsvärd motståndskraft trots den enorma vånda hon fått utstå.

Linn Svahn Längd Vikt
Linn Svahn Längd Vikt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!