Lisa Lasse Berghagen Text

Lisa Lasse Berghagen Text
Lisa Lasse Berghagen Text

Lisa Lasse Berghagen Text – “Lasse” Nils Berghagen är en svensk sångare, textförfattare, kompositör, skådespelare och UNICEF-ambassadör; han föddes den 13 maj 1945 i Enskede, Stockholms län. Curt Pettersson, skivproducent för fonograffirman Karusell, såg Lasse Berghagen sjunga på en NTO-fest i Stockholm när han var 19 år. 1965 släppte han sitt debutalbum.

Han dök upp på Svensktoppen första gången med låten Gunga Gunga 1969, samma år som han komponerade låten om Teddybjörnen Fredriksson, som har förblivit hans permanenta karaktäristiska melodi. Många låtar, som “En enkel sång om frihet”, “Hlligng i skogen” och “Du som vandrar genom livet” var topplistor på Svensktoppen under de kommande åren.

Han imponerade publiken i Vasans 1979 fars Sängkammarfars och 1981 komedi Spanska flugan. Berns och sedan kronprinsen i Malmö såg båda utsålda föreställningar av hans krogshow Breda leenden från 1974. 1985 satte han upp sin egen musikal med titeln Världens galenskap på Chinateatern. Hans första film var Firmafesten från 1972, och han har sedan dess spelat karateinstruktör i Dante från 1978, skådespelare för Hajen och en oförstående rektor i Bert – den sista jungfrun från 1995.

På 1980-talet ledde han kampen mot drogmissbruk som ordförande för FAMN, Filmmakers and Musicians Network. Berghagen har också etablerat sig i Tyskland, där han medverkat i många populära TV-program och spelat in flera LP-skivor. Han har uppträtt i både Helsingborgsrevyer och Hasse Anderssons Boarp ladugårdskrog.

Hans diktbok med titeln I mina blommiga sandal släpptes 1993 och dikten “D knapper jag mina hander” har tonsatts och tagits upp i den svenska psalmboken. En av de främsta anledningarna till att Lars Berghagen har blivit en av Sveriges mest kända musiker är hans anställning som Allsng på Skansen programledare från 1994 till 2003.

Under den tiden växte showens publikstorlek från 600 000 till över 2 000 000. Han var värd för varietéerna Positiva Klubben 1984 tillsammans med Inga Gill och Tocka släkten 1991. Han deltog i Melodifestivalen tre gånger och tog slutligen hem pokalen 1975 med sin tolkning av “Jennie, Jennie”.

Genom åren har Lars Berghagen vunnit en rad prestigefyllda utmärkelser. SKAP-gemenskapen, Lisebergsapplåderna och Tigertassenpriset för excellens i folkparker är bland hans många utmärkelser. Han hedrades med S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad 2002. 2003 tilldelades han Kungens medalj för nionde nivån, bandfärg blå.

Han har representerat Unicef som ambassadör sedan 2003

Lasse Berghagen är far till Malin Berghagen, en skådespelerska som tidigare var gift med sångaren Tommy Nilsson, och var gift med Barbro ‘Lill-Babs’ Svensson 1965-1968. Den bortgångne konstnären Lasse Berghagens familj har bekräftat hans död för TT; här minns Lisa Wall på Kulturredaktionen en man som personifierade termen “populär” i sitt arbete.

Kommentar/analys: Du har hittat en kommentarjournal. Sveriges Radio är inte knuten till någon statlig eller näringslivsenhet, så det är fritt fram att rapportera om frågor utan rädsla för partiskhet. Lasse Berghagen var enastående; han var den siste av en döende ras av mediapersonlighet. Den som brydde sig om att se presentabel ut och komma i tid, men inte hade några starka åsikter att dela med sig av.

Lasse Berghagen har medverkat och vunnit flera gånger i Melodifestivalen och har hedrats med varje pris som Sverige har att erbjuda. Den enorma, vänliga mannen passade precis in på Skansens stora scen, och han var det naturliga valet att vara värd för tv-sången i nästan ett decennium. Under hans ledning gick showen från att locka en kultföljare till att vara traditionell, familjevänlig mat.

För politikern Ulf Adelsohn, som begärde en danga om Stockholm när han blev landshövding, komponerade han stadens säregna låt, Stockholm i mit hjärta. Berghagens specialitet låg i det breda. Människor i alla åldrar kände till hans namn, från nio till nittio. I hans låtar finns både manliga och kvinnliga huvudpersoner, samt ett ovanligt många efternamn (Fredriksson för nallen, Karlsson från Järvsö i Hlligng i skogen, och Knut för sin “heltidstjusare”).

Det var värme, sång och en trevlig stämning. Mervärde till underhållningsupplevelsen. Lars Berghagen har varit känd sedan han var 19 år gammal, och det är möjligt att idén om “folkets favorit” nu måste dö med honom eftersom ingen annan någonsin personifierat det som han gjorde. Mellan åren 1994 och 2003 övervakade erghagen programmeringen för Allsng på Skansen.

Berghagens bidrag till återupplivandet av föreställningen, komplett med en knallblå jacka och den särpräglade musiken Stockholm i mitt hjärta, som han komponerat själv, resulterade i ett stort tittarsteg. Dessutom var han och Inga Gill tillsammans med varietéerna Strapetz (1971), Positiva Klubben (1984) och Tocka släkten (1991). Berghagen medverkade i pilotavsnittet av TV4:s Så mycket bättre hösten 2010.

Diverse andra göranden

Både Stallbröderna (där Berghagen uppnådde högsta HWH-examen) och Stadsbudskren (där han var nr 18) var aktiva i hans liv. Han tillhörde också de svenska frimurarna.

Familj

Född till sjuksköterskan Britta, född Lindstedt (1908-1997) och professorn och tandläkaren Nils Berghagen (1909-1995), blev Berghagen en framgångsrik vetenskapsman och författare. Mamma var från Svärdsjö, där släkten drev jordbruk i generationer, och pappa var från stersund. Han var en farbror, Robert Berghagen. Maria Berghagen Enander (1976), som för närvarande bor med Olof Röhlander, är den dotter han fick. med hustrun Eva Berghagen (född Strand 1952), med vilken han var gift från 1976 till sin död.

Död

Berghagens hjärtefrågor sommaren 2023 hindrade honom från att delta i Visfestivalen i Västervik. Berghagen genomgick en hjärtklaffsoperation i september 2023; han var inlagd på sjukhus i flera veckor och gick bort den 19 oktober samma år.

Menande

Inte minst för att Berghagen i sitt arbete som programledare för Allsng p Skansen (1994-2003) är allmänt ansedd som en av Sveriges mest älskade musiker genom tiderna. Under den tiden växte showens publikstorlek från 600 000 till över 2 000 000. Tillsammans med Inga Gill var han även värd för varietéerna Strapetz (1971), Positiva Klubben (1984) och Tocka släkten (1991). Han gick in i Melodifestivalen tre gånger och tog slutligen segern med “Jennie Jennie” 1975.

Lisa Lasse Berghagen Text

Utmärkelser

Lasse Berghagen har fått många utmärkelser under sin karriär. Han tilldelades Kvällsposten Edvardpris och Lisebergshyllningen för sina insatser för att göra Sverige till en lycklig plats, samt ett stipendium från SKAP och Tigertassenpriset för folkets parker. Han tilldelades TV-priset Lennart Hyland på 100 000 kronor för bästa programledare. 1999 hedrades han med Truxa-priset, som gavs till en internationellt känd konstnär.

Stockholms stad hedrade Berghagen med S:t Eriksmedaljen 2002. 2003 tilldelades han det blå bandet Illis Quorum för åttonde graden. 2004 tilldelades han ett stipendium för “bevarandet och utvecklingen av det svenska levnadssättet” av Svenska Frimurarorden och Nordiska Första Johanneslogen. Han fick en enorm guldmedalj med ett blått band för att representera Pro Patria.

2010 vann Berghagen TV-kristallen för bästa underhållningsprogram för Så mycket bättre och 2011 vann han privatteatrarnas Guldmasken som medproducent till revyn Chinarevyn på Chinateatern. Berghagen hedrades med Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris 2012 och Lasse Dahlquists stipendium 2011.

Den 19 mars 2013 tilldelades han 2013 års Anders Sandrews hedersstipendium för sina enastående konstnärliga prestationer. Med orden “Genom sin text, musik och scenframträdande är Lasse vår tids Evert Taube” tilldelade Evert Taubes minnesfond Berghagen Sjösalapriset 2014. Ett konstverk av Astri Bergman Taube ingår i köp pris. Berghagen vann två stipendier 2019 och 2021: Bo Setterlind och Cornelis Vreeswijk.

Lisa Lasse Berghagen Text
Lisa Lasse Berghagen Text

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!