Lise Tamm åklagare

Lise Tamm åklagare
Lise Tamm åklagare

Lise Tamm åklagare – Hon börjar ett utmanande nytt arbete vid brottmålsdomstolen i Haag, där datorsystemen är komplicerade och instruktionerna vaga. Känslan av värdelöshet är något som är bekant för alla som någonsin har behövt byta jobb. Barnmorskan Lise Tamm verkar dock vara typen som skulle kunna anta utmaningen.

När hon refererade till Rinkeby som en “krigszon” gjorde hon rasande polisledare och blev en lokal kändis. Detta har fått henne att tro att resten av samhället äntligen förstår henne. 1985 tar hon och hennes inflytelserika mamma en resa till Filippinerna, där de bor på samma hotell som några prostituerade. Denna erfarenhet väcker en önskan att reformera lagar som ger otillräckligt skydd för sexarbetare och våldtäktsoffer.

Hon kräver rättvis behandling eftersom hennes franska släktingar behandlar henne som en docka samtidigt som hon låter hennes bror springa ut och klara sig själv. Hon har, liksom resten av Sverige, hållit koll på det ökande antalet skjutningar, explosioner och gängmord, och hon har tagit fram en omfattande uppsättning rekommendationer för att stävja våldet

När staten verkar vara helt besegrad är detta uttalande beslutsamt, orubbligt och upplyftande. Men de kommer troligen att irritera vissa människor på hennes typiska sätt. Det är möjligt att vissa publikmedlemmar inte är uppdaterade om de senaste rättsfallen och jargongen. Vissa människor kommer att bli rörda till handling medan andra kommer att bli djupt kränkta.
Men du tar Lise Tamms råd.

Den relevanta delen visas nedan. Sommarprat, åklagarmanualen, har inget fluffigt ludd, utan de hårda fakta som behövs för att ta sig an de värsta brotten. Sa Erlandsson på DN har tagit anteckningar. På Filippinerna försökte en kille sälja en sjuårig tjej till manliga besökare genom att säga: “Ta henne! Ta henne och använd henne som du tycker passar. Tjugofyraåriga Lise Tamm sprang fram och utmanade honom , då flydde han. Men flickans ansikte förblev präglad på min näthinna.

Erfarenheten inspirerade Lise Tamms yrkesval av lag. Den kontroversiella åklagaren som plötsligt försvann hette Tamm. 2017 liknade hon Rinkeby vid en krigszon och förespråkade att Sverige skulle lära sig av andra nationers erfarenheter av att avväpna barnsoldater, som Farc-upprorsmännen i Colombia.

Lise Tamm åklagare

Hon utbrister: “Vilket liv det var”, innan hon nämnde en mängd upprörda partier, inklusive ministrar, rikspolischefen och till och med hennes egen arbetsgivare. Sedan dess har det skett en ökning av både frekvensen och medelåldern för skjutningar. Lise Tamm var aldrig riktigt borta; hon hamnade bara i Haag och arbetade för Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Där har hon introducerat svenskt kaffe och upptäckt att vissa språk bara använder nutid, att vissa länder mäter tiden i säckar och att vissa människors kronologiska ålder varierar beroende på deras känslotillstånd. Som att lägga grunden för förvirring. Tamm är hoppfull om att Putin kommer att ställas inför rätta, även om det tar år, eftersom Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat en arresteringsorder på honom för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Som en påminnelse säger hon: “Förr eller senare kommer den ryske presidenten att göra ett misstag, och då kan han arresteras.” Dessutom har den svenska regeringen gett Tamm i uppdrag att ta fram idéer för att öka antalet straff som döms till gängmedlemmar. När hon säger “jag ventilerar med kollegor” blir hon rap och aktiv, i motsats till andra trista stycken om att jobba med mänsklig dysterhet.

Chefsåklagare Lise Tamms kontroversiella beskrivning av Rinkeby som “nästan som en krigszon” väckte het diskussion. Hon har nyligen förespråkat att vi slutar lägga skulden för gängvåld i Sverige på fattigdom och narkotika. Hon övervakade det som nu är känt som Nationella enheten mot internationell och organiserad brottslighet i elva år. Hon lämnade Sverige för sin nuvarande tjänst som chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag förra året.

Lise Tamm, som ledde landets kamp mot internationell och organiserad brottslighet, har flyttats till en ny tjänst. Det finns ett utbrett ogillande av domen inom Åklagarmyndigheten. Timingen kunde inte vara sämre, sa personen. Enligt Thomas Häggström kommer Tamms chef, som SVT rapporterar, att få olika ansvar inom Åklagarmyndigheten med början den 1 januari.

Han vägrar att utveckla beslutets motivering eller avslöja om Tamm spelade en roll i flytten eller inte.
Personalfrågor är förbjudna för diskussion. Vi känner båda att detta är den bästa vägen framåt.
SVT rapporterar att den sedan utflyttningens besked i slutet av förra veckan mötts av omfattande internt motstånd.

En pålitlig källa hävdar att detta är den sämsta tänkbara timingen. Enligt en annan part har ledningen inte lämnat någon vettig förklaring. Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand säger till SVT att beskedet överraskade alla. En stridszon liknades vid Rinkeby. HFlera av Lise Tamms kommentarer har mötts av kritik. När hon 2017 jämförde Rinkeby med en krigszon var dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson bland många som tog illa upp.

Men enligt Thomas Häggström var kontroversen kring henne inte en faktor i beslutet att flytta.
Har du något emot henne? Som jag redan har sagt diskuterar vi inte personalfrågor. Thomas Häggström hävdar att Tamm från och med den 1 januari kommer att ansvara för utvecklingsverksamheten.

Jag går vidare till nya jobb som jag nöjer mig med, jag har upprättat en överenskommelse med min handledare, och det är ingen bråk mellan oss, säger Lise Tamm till SVT i en kort kommentar angående flytten. Även om jag är mycket stolt över våra prestationer, är det dags för mig att gå vidare till andra sysselsättningar.

Lise Tamm har tidigare stuckit ut nacken på temat kriget mot gängen. Hon tycker att den mest angelägna frågan just nu är att hindra unga under 15 år från att begå mord. Huvudpoängen är att få dem att komma ikapp så att de inte begår några brott i första hand. Lise Tamm, tidigare chef för Nationella enheten mot internationell och organiserad brottslighet, är nu åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Informationen i Encrochat nåddes av Sverige tack vare hennes utlandskopplingar.

Behöver förmågan att lyssna på yngre generationer

Även om hon nu är anställd utanför Sverige är hon fortfarande intresserad av svenska ärenden och avlyssning. Hon menar att möjligheten att avlyssna barn under 15 år är ett av de mest effektiva medlen mot gängaktivitet. Idag saknar vi tekniken för att lagligt avlyssna alla som är yngre än 15 år.

Tanken är att ligga steget före dem och stoppa all kriminell verksamhet innan den ens har börjat. Hon förklarar i Nyhetsmorgon att att lyssna på deras telefonsamtal kan hjälpa dig att plotta deras rörelser i förväg, vilket kan hindra dem från att döda någon. Chefsåklagaren Lise Tamm har flyttats till en ny tjänst. Enligt SVT, som hänvisar till anonyma källor, får flytten stor kritik inom organisationen.

En åklagarkälla säger till Expressen, “Vi är chockade över arbetsgivarens agerande.” Den omedelbara framkallande orsaken var ett möte som hon bokade på jobbet när hon var oenig med ledningen. Lise Tamm har verifierat denna information. Hon förklarar för Expressen att hon och han bara inte kom överens.

Lise Tamm, nuvarande chef för landets RIO-enhet mot transnationell och organiserad brottslighet, tar på sig ett nytt ansvar från och med den 1 januari. När det gäller internationella brott som sträcker sig över nationsgränser, såväl som krigsförbrytelser, är RIO en av de åklagarmyndighetens mest trafikerade avdelningar.

Franska polisen knäckte kodtelefonerna som den organiserade brottsligheten använder och den svenska polisen kunde göra detsamma med hjälp av RIO och Lise Tamms franska kontaktnät. Att dechiffrera koderna har avvärjt flera mord och visat sig vara avgörande för att lösa några högprofilerade fall.

Jag kunde inte vara mer nöjd med hur långt vi har kommit tillsammans under de senaste åren. När vi äntligen kommer ikapp Lise Tamm tillägger hon: “Nu går jag vidare till nya spännande uppdrag.” Innan Sverige tar över EU-ordförandeskapet 2023 kommer Lise Tamm att hjälpa till och dela med sig av sin kunskap.

Arbetsgivaren Thomas Häggström håller mamma kring omplaceringen, som meddelades personalen i ett Skype-möte med toppåklagare Thomas Häggström. Ingen åklagare som deltog i mötet förstod meddelandet på grund av dess otydlighet. Thomas Häggström, Tamms arbetsgivare, säger till SVT att hon kommer att säga upp sig från sin tjänst från och med 1 januari.

Enligt Häggström kommer hon att fokusera på utvecklingsarbete med början på det nya året. Han avböjer att gå närmare in på beslutet att flytta över åklagaren. Personalfrågor är förbjudna för diskussion. Det här, säger Häggström, är lösningen vi har ställt oss till.

Hon har ett rykte om sig att säga sin mening

Flera källor inom åklagarmyndigheten säger dock till Expressen att riksåklagaren Petra Lundh och hennes ledningsgrupp är oense med chefsåklagare Lise Tamm och hennes team. Enligt en åklagare vid den aktuella enheten är hon ovanligt frispråkig för en svensk statstjänsteman. Lise Tamm har tidigare kritiserats för en kommentar där hon liknat Rinkeby vid en stridszon. Thomas Häggström tillbakavisar dock påståenden från SVT om att kontroverser tidigare varit en drivande faktor i beslutet att flytta.

Lise Tamm åklagare
Lise Tamm åklagare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!