Lukas Pontén Avliden

Lukas Pontén Avliden
Lukas Pontén Avliden

Lukas Pontén Avliden – Demens var en allvarlig fråga för Tomas Pontén. När han förlorade förmågan att läsa manus var han tvungen att tacka nej till skådespelarroller. De planerar att hedra honom för den begåvade skådespelaren och lojala vän som han var. På tisdagen fyllde Tomas Pontén 69 år och somnade.

Demens som påverkar hans prefrontala cortex var hans diagnos. Den värsta sortens demens; han visste vad som pågick, kunde höra och följa konversationer, men kunde inte svara. Bara rökande satt han där. Den 86-åriga designerns syster, Gunilla Pontén, beklagar att ödet har drabbat en så vital, robust och stark artist.

Vi hade många gäster

Enligt henne besökte Tomas Ponténs många skådespelarkompisar honom ofta på äldreboendet. Hon besökte sin bror själv för ungefär en månad sedan. Det är hjärtskärande hur dåligt hans tillstånd var. En kappa gjord av kamelhår hängde från väggen, med en sjal draperad över den.

Han kunde inte bara ta på sig det så; det var mer som en skulptur. Han var dock rolig, så han förtjänar att bli ihågkommen. Mitt hjärta gör ont för honom. Eftersom han inte har kunnat kommunicera känner jag att jag har saknat honom länge. Många bad honom spela olika roller, men han kunde bara inte göra det. Han kunde inte längre läsa manus. Förlusten av breven gjorde honom djupt ledsen. Hans röst släppte plötsligt. Enligt Gunilla Pontén fanns det tillfällen då han önskade att han bara kunde avsluta det hela.

Mycket utmanande nyligen

Den 67-årige skådespelaren Per Mattsson har inte träffat sin nära vän på några månader. Han kunde inte längre tala det. Det var en kamp att göra vad som helst. Den senaste tiden hade han kämpat mycket. Det är tråkigt att tänka på hur mycket han tyckte om att sova i. Han säger att det är extremt deprimerande.

Flera gånger gick han för att träffa sin vän på äldreboendet. Jag kunde besöka honom ett par gånger eftersom jag bor i närheten. Men tiden går fort, och det var förmodligen två eller tre år sedan vid det här laget. Jag märkte att han hade svårt att uttrycka sig. Jag ringer dig, sa han, men gjorde det aldrig, och så jag bestämde mig för att inte störa honom, minns han.

Lukas Pontén Avliden

Skådespelaren Tomas Pontén, 69, gick bort efter en utdragen sjukdom. Skådespelaren, som hade demens, hade en framgångsrik skådespelarkarriär och efterlevs av sina tre barn från sitt första äktenskap med Suzanne Reuter. Vi var alla närvarande. Det har varit planerat ganska länge. Sonen Simon Pontén påpekade att alla var förberedda och det var trevligt.

Tomas Pontén, skådespelare, avled i tisdags efter en lång tids sjukdom. Han lämnade Scenskolan 1972 och tillbringade resten av sin karriär på Dramaten, där han fram till 2008 medverkade i 54 föreställningar. Under hela sin karriär gjorde han flera framträdanden på den lilla skärmen. Många radiopjäser har presenterat honom som karaktär.

Tomas Pontén tillbringade sina sista år på en vårdcentral i Stockholm, där han också gick bort i tisdags. Han led av demens. Vi var alla närvarande. Det kom inte från ingenstans; snarare hade förberedelser gjorts under en tid. Sonen Simon Pontén påpekade att alla var förberedda och det var trevligt.

Suzanne Reuter och jag hade tre barn tillsammans. Tomas Pontén var syskon till den välrenommerade designern Gunilla Pontén, som han är uppkallad efter. Johan Carléns följeslagare berättar ögonblicket de fick veta om hans bortgång i går kväll. Sedan jag hörde nyheten från en gemensam bekant har jag varit otröstlig hela kvällen och hela natten. Min vän Johan Carlén säger att det är hjärtskärande.

Tomas Pontén, vars födelsenamn egentligen var Carl Axel Thomas Pontén och vars död inträffade den 15 september 2015, i Sofia församling i Stockholm, var en svensk skådespelare och regissör.
Livshistoria. De är familjen Ponténs, en svensk familj. Medan hans far tjänstgjorde som officer i Skövde tillbringade han större delen av sin barndom på ön Lidingö i Stockholms län.

Från 1984 spelade han i Ingmar Bergmans internationella turné i Shakespeares Kung Lear som Edmund. Han spelade titelrollen i Molières Don Juan och Antony i Shakespeares Julius Caesar samma år (1985). Han medverkade också i David Hares hemliga extas (1990) och Alla dagar, alla nätter (1992) av Margareta Garpe där han spelade en mer betydande roll.

I Dangerous Liaisons (1988), ett drama av Christopher Hampton, porträtterade han markisen 255 gånger. Han regisserade 1986 produktionen av Euripides’ Medea och 1987 produktionen av David Rabes Hurley Burley för Dramaten. Han är mest känd för sina roller på Sveriges Television som rorsmannen Kent i rliga bl ögon (1977), Stellan Selamb i Selambs (1979), Jacques i Som ni behagar (1982), Jerry i Tv p gungbrdet (1982), och kock i Det var d (1989). Han var också med i filmer som “The White Wall” (1975) av Stig Björkman och “The Rabbit Man” (1990) av Stig Larsson.

Separation från allmänheten

Pontén bodde tidigare med skådespelerskan Lena Nyman, och sedan med skådespelerskan Suzanne Reuter från 1983 till 2000. Tillsammans fostrade han och Reuter tre pojkar.

Lukas Pontén Avliden
Lukas Pontén Avliden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!