Margaretha Krook Dödsorsak

Margaretha Krook Dödsorsak
Margaretha Krook Dödsorsak

Margaretha Krook Dödsorsak – Margaretha Knutsdotter Krook Hammar var en svensk skådespelerska som levde 15 oktober 1925 till 7 maj 2001. Hon föddes i Maria Magdalena församling i Stockholm och avled i Oscars församling. Hon har ett rykte för både drama och humor, vilket gör henne till en av 1900-talets viktigaste svenska skådespelare.

Från 1997 till 2000 ringde hon in det nya året med en recitation av “Nyårsklocka” av Alfred Tennyson på Skansen, som direktsändes på Sveriges Television. Margareta Svensson (1900-1989) och major Knut Krook (1872-1947) fick Krook, deras enda barn. Hon är hemmahörande i Norrtälje. Hon reste från Rom till Stockholm efter att ha arbetat som flygvärdinna efter andra världskrigets slut, där hon gick skådespelarkurser på Dramatens Elevskola.

Scenkonst

Hon blev känd för att ha spelat starka karaktärer under hela sin karriär, inklusive Mother Courage, Gertrude Stein och Carlotta Monterey i SVT-anpassningen av Lars Noréns Och ge oss skuggorna. 1962 började hon uppträda regelbundet på Dramaten, där hon stannade till 1999. Hon medverkade även i flera filmer i regi av Tage Danielsson, bland annat Låt fångarna lösa det är vår (1975), för vilken hon vann Golden Globe-priset för bästa kvinnliga skådespelerska, och The Adventures of Picasso (1978), där hon spelade mamman.

Margaretha Krook Dödsorsak : Lungcancer

Hon medverkade också i Hans Alfredson och Povel Ramels pubshow Tingel härva på Tyrolen 1989–1990. Arbetet hon gjorde på P minuten är också legendariskt, men hennes utrop av “Hörruduru” är nog mer känd utanför komedi. I tv-filmen “Skattkammarön” utbrister karaktärerna: “Ta’rej i brasan”. Hennes tolkningar av Morfar prosten-serien av Eva Bexell anses vara klassiker och har spelats in för framtida generationer. Krook läste Tennysons “Nyårsklocka” under Skansens årliga nyårsevenemang från 1997 till 2000. Som den första kvinnan att någonsin hålla det nationella nyårstalet skrev hon historia den kvällen.

Död

Margaretha Krook gick bort på Första sjukhuset i Stockholm i lungcancer. Hon bisattes i Stockholms minnesträdgård Galärvarvskyrkogrden. Margaretha Krook behöll sin image som en av de bästa skådespelarna i landet i mer än 50 år. Hon maskerade det faktum att hon höll på att dö i lungcancer till sina sista timmar på jorden. Efter sin väns bortgång sa skådespelaren Keve Hjelm att hans vän hade valt att inte avslöja hennes sjukdom.

Trots att hon gick bort för över 20 år sedan anses Margaretha Krook fortfarande vara en legend i sitt hemland. Hon gick på Dramatens elevskola i början av sin drygt 50-åriga karriär, med klasskamrater som Max von Sydow och Yvonne Lombard. Margaretha Krook var en utbildad skådespelare som dök upp på bioduken, på tv och på teater. Hon var en vanlig primadonna i flera av Hasse Alfredsons och Tage Danielssons framgångsrika revyer och hon medverkade i flera av deras filmer, bland annat Picassos äventyr, Låt fångarna lösa det är våra och Tingel härva. Hur man berättar tid på ett nytt år Den första kvinnan.

Margaretha Krook Dödsorsak

Margaretha Krook blev en kulturell person under sina senare år när hon levererade Tennysons dikt Nyrsklockan vid det årliga nyårsfirandet på Skansen. Hon avslutade detta verk från 1997 till 2000. Krook läste dikten när hon var sjuk i lunginflammation förra året, men hon insisterade på att gå vidare med föreställningen.

Hon berättade för Aftonbladet om showen att “i dagarna finns det penicillin”. Margaretha Krook, som hade lungcancer, fortsatte att ha svårt att andas. En kort tid senare, den 7 maj 2001, avled skådespelaren på Ersta sjukhus i Stockholm. Åldern 75 hade henne i stök. Hennes sjukdom varade inte alls länge. Bland våra skådespelerskor rankas hon bland de allra bästa. Hennes karaktärer tenderade att vara mer dramatiska och dramatiska kvinnor.

Ingrid Dahlberg, dåvarande direktören för Dramaten, berättade för Aftonbladet att hon castat sig själv i så olika delar som Gertrude Stein och Maria Callas. Margaretha Krook valde att dölja sin sjukdom till det allra sista, och hon gav Malou von Sivers en intervju bara några dagar innan hon gick bort, där det enda som tydde på hennes tillstånd förmodligen var en raspig röst. Skådespelerskan Margaretha Krook har gått bort. Den välkända skådespelerskan dog i natt efter en kort tids sjukdom.

75 års ålder hade varit bra för Margaretha Krook. Hon är mycket saknad av mig. Hans Alfredson, hennes vän och författare och regissör, sa till aftonbladet.se att hon var en fantastisk artist och en stark person. Hon mådde helt enkelt dåligt under en kort period. Bland våra skådespelerskor rankas hon bland de allra bästa.

Hennes karaktärer tenderade att vara mer dramatiska och dramatiska kvinnor hävdar Dahlberg att alla dessa enastående karaktärer Gertrude Stein, Mutter Courage, Maria Callas är baserade på riktiga människor. Margaretha Krooks rykte som en mycket anpassningsbar skådespelare kan till stor del tillskrivas hennes arbete med Hans Alfredson, en av de personer som kände henne väl.

Hasse och Margaretha var en populär komediduo, och hon var stjärnan i många av deras revyer och filmer. Några av deras mest kända samarbeten är “Picassos äventyr” (1978), “Låt fångarna lösa, det är våra” (1978) och “Tingel Tangel”. Hon är mycket saknad av mig. Hans Alfredson, påtagligt skakad, uttrycker sin sorg över denna förödande förlust.

Kunde göra vilken musik som helst

Hon var en lysande artist som var lika hemma i dramatiska roller som i lättare revystycken. Hon var en formidabel kraft bakom kulisserna och hade en stor personlig integritet. Alfredson kommenterar att detta är ett tungt föremål. Skådespelerskan och vännen Yvonne Lombard fick i morse veta att Krook hade gått bort.

De var studiekamrater vid Dramatens elevskola 1948, där även Max von Sydow var inskriven. Efter det blev de snabba vänner. Margaretha och jag slog till direkt och var snabba vänner. Vi har haft många personliga träffar och frekventa telefonchattar. Lombard sa till aftonbladet.se att skådespelare, till skillnad från andra yrken, inte får lika mycket ansiktstid utan kompenserar med ökade telefonsamtal.

Som skådespelerska stod hon ut som exceptionell. Hon var enastående som skådespelerska; hon var fenomenal, praktiskt taget oslagbar. Margaretha Krooks omfattande skådespelarkarriär beskrivs levande av Ingrid Dahlberg, en välrenommerad teaterchef. Hon har uppträtt i ett sextiotal stämmor på Dramaten. När allt kommer omkring, hävdar Ingrid Dahlberg, har hon medverkat i produktioner på olika teatrar och gjort ett omfattande arbete inom film och tv.

Margaretha Krook var en person med hög etik men som också var svår att bli vän med. Många gånger har jag gjort detta. Enligt Yvonne Lombard, en av hennes få bekanta, stannade hon för sig själv och hade ett begränsat socialt nätverk. Efter en lång skådespelarkarriär uppmärksammades Margareta Krook 1998 med guldmedaljen “för utomordentlig konstnärlig prestation” från Teaterförbundet.

Tittar på tv på nyårsafton

En tradition vid det svenska nyårsfirandet på Skansen sedan 1997, hon satte sin prägel genom att högläsa Tennysons dikt “New Year’s Bell”. Hon hade varit sjuk i lunginflammation strax före millennieskiftet. Trots kritiken fortsatte hon ändå att läsa upp dikten för skansens folkmassa. Hon berättade då för Aftonbladet att det fanns penicillin.

Hon var en jätte, säger Colin Nutley

Margaretha Krooks senaste film var “Gossip” av Colin Nutley. I morse när jag var på inspelningen fick jag beskedet. Enligt Colin Nutley var det oväntat. Skvallerrollerna antog snabbt Margaretha som sin “säkra mamma” under produktionen. Colin tyckte att det var en fantastisk rutin. Hon var en svensk kulturikon och en fantastisk, fantastisk skådespelerska. Colin Nutley sa till aftonbladet.se, “Jag är väldigt lyckligt lottad som har jobbat med henne.”

Vi hade daglig kontakt, rjan Ramberg

rjan Ramberg, skådespelare och medarbetare på Dramaten, sågs ofta. De var inte bara arbetskamrater utan också grannar. Margaretha Krook var huvudrollen i en pjäs som de alla medverkade i och spelades in av Radioteatern samma år. Krook är en “magnifik kvinna”, som Ramberg uttrycker det. Ramberg berättade för TT att hon, trots att hon skapade udda bilder av kvinnor, höll fast vid ett minimalistiskt förhållningssätt.

Designern Camilla Thulin diskuterar folksorg. Thulin och Krook samarbetade i projekten Tingel Tangel p Tyrolen och nu senast filmen Gossip. När hon behövde min åsikt om ett pälsköp ringde hon mig. Vi hade alla en passion för minkpälsar och Chanel-klackar. Många människors liv har berörts av henne. Camilla Thulin utropar till en nationell sorgedag.

Margaretha Krook Dödsorsak
Margaretha Krook Dödsorsak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!