Peter Ottsjö Evigt Ung

Peter Ottsjö Evigt Ung
Peter Ottsjö Evigt Ung
Peter Ottsjö Evigt Ung

Peter Ottsjö Evigt Ung – Peter Ottsjö, journalist med inriktning på teknik, har fattat ett livsavgörande beslut. Det är så han planerar att uppnå sitt mål att leva den längsta livslängden som någonsin registrerats. “Ångest fyllde min kropp på nyårsafton 2020. Nästa dag skulle markera början på min nya tillvaro. Jag bestämde mig för att göra vissa livsstilsförändringar under ett år i ett försök att bli friskare. Lär mig så mycket jag kan om vetenskapen av att leva längre, dokumentera sedan min strävan i en bok.

Jag somnade varje natt och undrade om jag hade vad som krävdes för att hantera en sådan dramatisk förändring i mitt liv. Efter ett och ett halvt år är det säkert att säga att saker och ting har förbättrats. Den nuvarande rekordhållaren för längsta livslängd är 122 år, 164 dagar, vilket är anledningen till att jag vill leva till 123. Jeanne Calment, en fransyska, var ansvarig för detta. Hon föddes 1875, året Bell patenterade telefonen, och hon gick bort 1997, året Deep Blue besegrade Kasparov med hjälp av artificiell intelligens. Följaktligen kunde hon skaffa sig en bred erfarenhet.

Jag förstår inte hur jag kan leva för att vara 123. Ja, jag gör vanliga saker som att tänka på min kost, få tillräckligt med sömn och träna regelbundet. Jag tror att kosten är den mest avgörande faktorn. Förutom fisk och skaldjur följer jag en vegansk kost. Andra kanske förespråkar olika dieter, men jag har tyckt att den här är den mest fördelaktiga för mig. Det finns tre aspekter av din kost som jag tror är särskilt avgörande.

Hur mycket, när och vad du konsumerar spelar en roll för din vikt. Mer påtagligt är att jag har ägnat stor uppmärksamhet åt hur min kropp ser ut och känns. Det mesta jag gör är tester eller mätningar. Å ena sidan har jag undersökt min känslighet för sjukdomar som Alzheimers genom att kartlägga min genetiska makeup. I ena handen har jag haft omfattande diagnostiska procedurer, såsom en glukosbelastning och ett test för att fastställa min risk för hjärt-kärlsjukdom. Det finns två typer av mätinstrument som sticker ut för mig över resten. Den på mitt långfinger är gjord av rostfritt stål.

Bland de många saker som den spårar är hur djupt du sover, hur varm du blir, hur mycket syre som finns i ditt blod och hur snabbt ditt hjärta slår. Oura-ringen är praktiskt taget allestädes närvarande på grund av dess utbredda adoption av Hollywoods elit. Internt är den utrustad med sensorer och små lampor. Det är lite roligt att se mitt lysande gröna finger när jag läser för min dotter i mörkret.

Ett annat populärt föremål är en blodsockermätare eller glukosmätare. Man för in en nål i en armven, och resultaten visas på en mobil enhet. Alla behöver en, enligt mig. Regeringen borde finansiera det. Övervakning av blodsockernivåer kan ha en betydande positiv inverkan på hälsan. Men fokus i mitt nya liv är inte bara på mig själv, och det är inte bara på hälsa, det är på livslängd. Under de senaste 30 åren har detta studieområde expanderat snabbt.

Peter Ottsjö Evigt Ung

Vetenskapen är nu ganska nära att upptäcka hemligheterna till en 100-110-årig livstid, och möjligen mycket längre. Jag tvivlar inte på att vi snart kommer fram till vårt mål. Under den perioden hoppas jag verkligen att ingen av oss blir sjuka. Intressant forskning har visat att de flesta personer som har levt under de senaste 110 åren endast har haft en förkortad bild av tillståndet.

De har knappt en livslängd på 5-8 månader på grund av sina kroniska sjukdomar. De har en förväntad livslängd som är 30 år högre än normen och upplever sällan allvarlig sjukdom längre än ett år. I de flesta fall är en persons gener att kreditera för deras livslängd. Forskare försöker lösa problemet med hur man ger lika möjligheter till människor som inte vann det genetiska lotteriet.

Den fortsatta framtiden är intressant eftersom den lovar så dramatiska förändringar. Människans genomsnittliga livslängd ökar med cirka två månader per år. Det är så det har gjorts sedan 1840. Med de framsteg vi har gjort inom medicin och teknik tror jag att vi har nått en punkt där vi lägger till mer än ett år till människors förväntade livslängd varje år. Du förstår förmodligen vad det betyder: du kommer inte att kunna springa undan din egen undergång.

Därför, tack vare de mediciner som kommer att produceras, kommer tiden att passera utan att din kropp visar betydande tecken på åldrande. Många tycker att det är motbjudande när jag säger att våra livslängder kan sträcka sig mycket längre än 120 år och att vi kanske till och med kan fejka vår egen död. Om de bara kunde vara friska om de fick lov.

Den genomsnittliga personen har svårt att visualisera sig själv i den åldern. Vill du dö imorgon? är en fråga jag ofta ställer. Ingen har gått med på detta hittills. Tror du att du skulle vilja dö i morgon om du och jag satt här och var 150 år? Insikten sätter i att, givet valet, du förmodligen skulle välja att överleva.

För mig är utsikterna till evigt liv inte skrämmande. Det finns ingen logisk anledning för mig att sluta leva. Jag har till och med övervägt kremering som ett alternativ till begravning. Jag kanske kommer att bestämma mig för att genomgå kryokonservering. Jag har varitsv svalnade långsamt för att bevara mina celler, placerad i en cylinder med flytande kväve, och jag väntar nu på att vetenskapen ska väcka mig till liv igen. Jag har inte bestämt mig än, men det är möjligt att det är den vägen jag kommer att välja.

DET HÄR ÄR BOKEN SOM SER DÖDEN RAKT UT I DEN BLINDA FLÄCKEN. Människor har alltid längtat efter möjligheten att leva för evigt. Vi har letat efter helande vatten, satsat på sagolika metaller och tröstat oss i livet efter detta som utlovas av olika trosriktningar. Sökandet efter mystiska saker som ger odödlighet har inte varit förgäves, men tyvärr finns det inga. Hemligheten till evig ungdom har varit inom vårt grepp hela tiden.

Peter Ottsjö, journalist och expert på mänsklig livslängd, tar dig med på en rundtur i mänsklighetens kamp mot den grymma skördaren. Han leder oss från upptäcktsresande, alkemister och profeter till modern teknik som gör att vi kan leva i decennier längre än vi gör nu. Peters insikt om sin egen dödlighet i romanen fungerar som drivkraften för ett livslångt experiment där han hoppas kunna förlänga sin livslängd utöver vad som för närvarande är möjligt genom medicinsk teknik.

Den essäistiska populärvetenskap som Forever Young: My and Man’s Dream of Immortality representerar är engagerande, informativ och njutbar. Det påminner mig om några av mina favoritfacklitteraturverk, som Gutenberg Galaxy av Nina Burton och Levangeliet av Patrik Svensson. För att lära dig mer om författaren Peter Ottsjö, kolla in den här intervjun. Klicka här för att läsa bokens prolog.

Några av världens främsta gerontologer, inklusive Valter Longo, har verifierat påståendena i Forever Young. Författaren har gjort tillgänglig, i digital form, en källlista för personer som fortfarande är angelägna om att bidra till bokens forskning. Mänskligheten har alltid längtat efter odödlighet. Vi har korsat jorden runt i jakten på helande vatten, satt vår tro på värdefulla metaller och funnit frid i den religiösa utsikten till ett liv efter detta i paradiset.

Även om vi inte har hittat några mystiska föremål som kommer att ge oss evigt liv, har våra ansträngningar inte varit förgäves. Ny vetenskaplig kunskap har gjort det möjligt för oss att lokalisera ungdomens mytomspunna källa. Det har alltid funnits inom oss, en hemlighet. Res över tiden med Peter Ottsjö, journalist och expert på odödlighet. Han leder oss från forntida siare och författare till moderna genskivningsmaskiner, celltvättapparater och andra tekniska underverk som lovar mycket längre och hälsosammare liv inom en snar framtid.

Peters egen dödlighet förs hem till honom på lika dramatiska som oväntade sätt under skrivandet av boken, vilket startar början på en livslång strävan efter att leva så länge som mänskligt möjligt. Det här är populärvetenskap när den är som bäst: Forever Young Mine and Man’s Dream of Immortality är kvick, insiktsfull och essäistisk. Uppmärksammade facklitteraturverk som Nina Burtons Gutenberggalaxies nova (2016) och Patrik Svenssons levangeliet (2019) kommer att tänka på.

Peter Ottsjö, reporter på dagstidningen Ny teknik, diskuterar ofta vetenskaplig utveckling och futuristisk teknologi i sina artiklar. Han utforskar mycket i detalj ett ämne som har intresserat människor genom historien och som de flesta av oss har uppmärksammat i boken Eternally Young. Kommer människor att leva för evigt? Peter hävdar att diskussionens omfattning kan definieras i oväntat breda termer. Min första instinkt var att skrika, “titta här, ser du inte att vetenskapen är på väg att göra stora framsteg?” för jag visste att det hände mycket.

Enligt Peter är det inte ett stort steg från forskningen som visar att vi snart kan förvänta oss livslängder på över 150 år till livslängder på över 1 000 år. Då skulle alla sjukdomar associerade med åldrande botas och sannolikheten för att dö skulle minska dramatiskt. Frågor som “vad ska man göra med alla år” uppstår vid sidan av etiska farhågor kring frågor som överbefolkning. Du behöver inte ta saker så långt in i framtiden. De flesta klagar ofta över att de inte har tillräckligt med fritid.

Peter avslöjar inte bara sina personliga reflektioner om liv och död, utan också de justeringar han gjort i sin rutin för att sätta de många vetenskapliga teorierna på prov. Döden har varit en ständig följeslagare för honom genom hans flera anfall av akut förtvivlan. Det var inte direkt klart att han skulle dela med sig av sina personliga erfarenheter.

Peter Ottsjö Evigt Ung
Peter Ottsjö Evigt Ung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!