Prinsessan Birgitta Förmögenhet

Prinsessan Birgitta Förmögenhet
Prinsessan Birgitta Förmögenhet

Prinsessan Birgitta Förmögenhet – Hon är yngre syster till kung Carl XVI Gustaf och andra barnet till det svenska prinsparet Gustaf Adolf och Sibylla. Birgitta av Hohenzollern (och Sverige) föddes den 19 januari 1937 på Haga slott. Prinsessan Birgitta av Sverige och Hohenzollern är hennes formella titel. Prinsessan Sibylla och kronprins Gustaf Adolf har dottern Birgitta Ingeborg Alice.

Birgitta fick sin utbildning vid GIH-universitetet där hon tog gymnastik och idrottsadministration som huvudämne. De knöt ihop säcken 1961, och nu är Birgitta hustru till prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen (1932-2016). Alla tre av parets barn föddes mellan 1962 och 1966: Carl Christian, Désirée och Hubertus.

Äktenskap och barn, och akademiker

Efter två års studier som gymnastikchef vid Gymnastiska Centralinstitutet (GCI), numera Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), tog Birgitta sitt diplom och började arbeta som gymnastiklärare 1958. Hon dejtade då med Sven Tumba, därmed var deras förhållande i rampljuset. Den 15 december 1960 bytte hon och prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen förlovningsringar.

Både den borgerliga ceremonin (som förrättades av Stockholms borgmästare Yngve Kristensson) och den religiösa ceremonin (hålls i rokokokyrkan på Sigmaringens slott) ägde rum den 25 maj 1961 respektive 30 maj 1961. Efter bröllopet fortsatte Birgitta sin protestantiska tro men ansökte formellt om att bli katolik. Kyrkan avvisade hennes kandidatur och ifrågasatte hennes andlighet.

Hon är Hohenzollern-prinsessan, därför tilltalas hon vanligtvis som Ers Höghet eller Hennes Höghet. Hon tituleras på grund av hennes civilstånd som en tysk prins, men du kan även kalla henne Hennes Kungliga Höghet eftersom hon fortfarande är en svensk prinsessa. Prinsparet Hohenzollern gjorde München till sitt hem under många år.

Prinsessan Birgitta Förmögenhet

Efter att ha gift sig i mitten av 1990-talet stannade Johann Georg kvar i Bayern, medan Birgitta flyttade till Mallorca, Spanien. De förblev gifta till Johann Georgs död 2016. Prinsessan Birgitta lämnades utanför Sveriges nya kvinnliga arvslinje som antogs 1980, trots att hon behåller sin titel som prinsessa.

Släktskap

Den närmaste kopplingen mellan prinsessan Birgitta och prins Johann Georg är att de båda härstammar från manliga kungligheter för sex generationer sedan. Till exempel var Fredrik Vilhelm av Nassau-Weilburg och Luise av Sayn-Hachenburg makar, liksom Francis Fredrik från Saxe-Coburg-Saalfeld och Augusta av Reuss-Ebersdorf. Den gemensamma förfadern Maximilian I Joseph av Bayern dyker upp i släktträden för både prins Johann Georg och prinsessan Birgitta fem generationer tillbaka, men inte förrän sju generationer tillbaka för prinsessan Birgitta.

Engagemang

Golf och välgörenhetsarbete är två av prinsessan Birgittas favoritaktiviteter och hon har till och med en turnering uppkallad efter sig. Varje år reser hon till Mallorca för att fira Saint Lucia och den svenska nationaldagen. 1967 släppte hon en instruktions-LP och ett häfte med titeln “Spänsta med Birgitta”. Den 12 juli 2009 höll hon en sommarföreläsning för P1-studenter.

Sommaren 1959 var prinsessan Birgitta på språksemester till München med sin barndomsvän Cathy Hägglöf när hon träffade sin nu avlidne make Hansi, prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen på ett cocktailparty. Bara två år efter mötet knöt Johann Georg, känd som Hansi av sina vänner och familj, och Birgitta säcken.

De fick tre barn – prins Carl Christian (nu 54), prinsessan Désirée (nu 53) och prins Hubertus (nu 50) – och fem barnbarn. Det var ändå ett nedslående äktenskap. Hansi övergavs ofta i München med sin avkomma medan hon arbetade och utövade sina konstnärliga sysslor. Birgitta brann verkligen för idrott, men Hansi fattade det helt enkelt inte.

Frasen “du med din dumma sport” kom upp flera gånger, och han var inte road. När Svensk Damtidning såg Birgitta på Mallorca i december förra året uttryckte hon sin sorg över nyheten och sa: “Sport är det bästa som finns för unga.” Att gifta sig och få mitt första barn var utan tvekan de bästa tiderna i mitt liv. Enligt Birgitta var det glädjande.

Du var uppenbarligen väldigt olik oss andra

Vi var helt olika människor, men det är inte något man tänker på när man är överhuvudtaget kär. Ni två kan säkert delas upp. Vi ville verkligen inte gå skilda vägar. Syftet var inte att argumentera för det. Det var mer vettigt på det sättet, och ingen kom till skada. Alla barnen var friska. Därför höll Hansi och Birgitta ihop som ett gift par och var väldigt nära varandra. Medan han var i München levde hon sitt bästa liv på Mallorca.

I mars förra året, 46 år efter deras första bländande möte, var hon vid hans sida när han somnade. Prinsessan Désirée, nu 82 år gammal, och hennes syster Margaretha har traditionellt hållit de lägsta offentliga profilerna av någon av de

Hagassess

Prinsessan Désirée hade gärna smitit förbi raden av pressfotografer för att hälsa på sin syster kronprinsessan Victoria före tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan på Stockholms slott, men prinsessan Birgitta stoppade henne snabbt genom att ta tag i Désirées lila kostymjacka. Sedan, med viss motvilja, stannade hon så att fotograferna kunde ta några bilder på systrarna tillsammans.

Prinsessan Désirée bryr sig inte så mycket om rampljuset, så sluta sjung henne lov. Men med tanke på att hon är kungens syster och drottning Silvias svägerska, var detta säkert att hända. Hon är dock mest känd för att vara en av de fyra Hagassessarna. Den vördnad och beundran som började när de var små flickor på 1940-talet fortsätter än i dag.

Prinsessan Désirée vill dock helst undvika en sådan granskning. Och det var precis vad som hände när hennes man, baron Niclas Silfverschiöld, dog 2017 och bouppteckningen publicerades i tidningen Expressen, vilket genererade rubriker om hennes lägenhet på Mallorca och hennes 53 miljoner kronor i personliga tillgångar. När du är en prinsessa av den gamla skolan som prinsessan Désirée, skryter du inte om din framtida rikedom.

Jag sätter inte längre ett högt värde på min prinsessstatus och identifierar mig främst med mina roller som mamma och fru. Hon har citerats för att säga: “Principiellt anser jag att det är fel att förlita sig på ursprung och släktskap.” Prinsessan Désirée är också känd för sin sparsamhet. Hon har burit samma kappa i 53 år, och det är väl känt att hon kan piska fram en magnifik fest ur gårdagens rester.

Hon berättade för Svensk Damtidning i en av sina sällsynta intervjuer från hennes 40-rummars Koberg i Västergötland att samma sak – återanvändning och hållbart tänkande – har utmärkt hennes vardagliga tillvaro under alla dessa år: Jag behöver inga pengar just nu. Det verkar nästan absurt att jag ska göra det bästa av varje tillfälle. Hon fortsatte med att berätta för vår reporter att hon alltid hittar något nyttigt i trädgården och att måltider gjorda av matrester nästan alltid är bra.

Och jag kan anpassa mig väldigt snabbt. Varje dag har sin del av humoristiska stunder. Den 76-årige kungen och hans familj verkar vara ganska välmående. Anslaget kommer att stiga till 168 miljoner kronor 2023. 2021 avslöjades hur mycket pengar kungafamiljen faktiskt stoppade i sina personliga plånböcker, efter att allt fler lagstiftare sökt mer insyn kring den statligt finansierade familjen.

Den största ersättningen på 8 miljoner kronor fick kungaparet, följt av familjerna till kronprinsessan Victoria (45 år) och prins Carl Philip (43 år) (4,5 miljoner respektive 1,1 miljoner kronor). Prinsessan Madeleine, 40 år gammal, får ingen “fast lön” utan belönas vid de få tillfällen då hon agerar kungafamiljens representant.

Det råder dock brist på detaljer kring kungafamiljens rikedom. Det säger Ingemar Eliasson, 83, före detta marskalk i dokumentärserien “Kungen med två ansikten”, enligt Expressen. Så kom Sverige att få en grundlag som säger att kungen är Sveriges statsöverhuvud men saknar all politisk makt.

Kungaparet bor i Drottningholms slott medan de arbetar från Stockholms slott, som båda ägs av staten. Kungafamiljen har förstås också sina egna privata innehav. Kungafamiljen beräknas vara värd cirka 600 miljoner kronor av affärstidningen Business Insider. Investeringar i mark, byggnader och aktier är alla inkluderade.

Den svenska kungafamiljen, om uppskattningarna stämmer, har den största rikedomen av någon nordisk monarki. Drottning Silvias (numera 79) privata handväsksamling är ovärderlig och kungens bilsamling uppges vara värd cirka 30 miljoner kronor. Bland hennes många dyra ägodelar finns tre Hermés-pjäser som var och en kostar mellan 90 000 och 3 miljoner kronor.

Sven Johansson, eller “Tumba” som han var mer känd, blev en framträdande plats inom ishockeyn redan som 19-åring. Prinsessan Birgitta växte upp i en skyddad kunglig miljö där hon hade begränsade möjligheter till utforskande. Båda kom in på gymnastikregiprogrammet på Gymnastiska Centralinstitutet.

Jag skäms över att erkänna att jag var helt obekant med honom. Dokumentären “Tumba – En familjesaga” sänds på SVT Play på söndag och i den avslöjar prinsessan Birgitta: “När jag såg honom eller folk pratade om Tumba tänkte jag Tumba vem är det.”

Prinsessan Birgitta Förmögenhet
Prinsessan Birgitta Förmögenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!