Tarik Saleh Föräldrar – Han föddes den 28 januari 1972 i Högalids församling i Stockholm. Tarik Saleh började som graffitikonstnär och samarbetade med andra taggaren Circle på Bromstens väggmålning Fascinate från 1989. Han reste till Egypten på jakt efter sin fars rötter i början av 1990-talet, när han gick på konstskola i Alexandria och hjälpte till att lansera den inflytelserika konst- och kulturpublikationen Alive.
Några år senare flyttade han till Sverige och gav ut tidningen Atlas förutom att han arbetade som grafisk formgivare för flera svenska medier. Saleh blev känd som programledare för Elbyl, en samhällstidning som sändes i svensk tv, från 1996 till 1998. Atmo, som han grundade tillsammans med filmproducenten Kristina berg, är en av hans mest anmärkningsvärda ansträngningar. Han producerade SVT-programmet Världens modernaste land tillsammans med Fredrik Lindström med Karin af Klintberg, och han bidrog även till utvecklingen av Fläsk och Faktum.
Som manusförfattare medverkade han i SVT:s ungdomsprogram Vera och dess spinoff, En klass för sig. Sacrificio Vem förrådde Che Guevara? (2001) och GITMO – New Rules of War (2006), angående Guantánamobasen, som han båda regisserade tillsammans med Erik Gandini, har fått stor uppmärksamhet och flera utmärkelser på global nivå. Han regisserade också den animerade filmen Metropia från 2009, som spelade Vincent Gallo, Juliette Lewis, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård, Udo Kier och vann många priser.
Lykke Li-videon han skapade 2011 för låten “Sadness is a Blessing” med Stellan Skarsgrd i huvudrollen vann “Best Narrative Video” vid Antville Music Video Awards. Den libanesiska sångerskan Suzanne Tamims död 2008 fungerade som inspiration för hans internationella thriller 2016, The Nile Hilton Incident, som utspelade sig i ett sönderfallande Kairo. 2017 vann filmen där Fares Fares hade en central roll World Cinema Grand Jury Prize på Sundance Film Festival i USA.
Filmen vann fem priser, inklusive bästa film, på Guldbaggegalan 2018. Dessutom nominerades Saleh för bästa regi. Både Ganneviksstipendiet och Dagens Nyheters kulturpris tilldelades Tarik Saleh 2022 respektive 2023. Den svenska filmaren, manusförfattaren och journalisten Tarik Saleh har vunnit många utmärkelser för sitt arbete.
För att bara nämna ett av hans verk, “The Nile Hilton Incident” spelar Fares Fares. All information du kanske vill veta om den hyllade regissören tillhandahålls av Nyheter24. Åtskilliga filmer har fått hjälp av Tarik Saleh. Filmer som “Boy from Heaven” (2022) och “The Nile Hilton Incident” (2017) är exempel.
Har Tarik Saleh hedrats för sitt filmarbete?
Många prestigefyllda priser har delats ut till Tarik Salehs filmer. Hans film “The Nile Hilton Incident” vann under 2017 “Sundance Film Festival” i USA. Nästa år, på Guldbaggegalan, tog samma film hem fem priser, inklusive “Bästa film”.
Vet fransmän vem Tarik Saleh är?
I Frankrike har publiken strömmat till för att se Tarik Salehs filmer. 400 000 fransmän ska ha sett “The Nile Hilton incident” när den släpptes, enligt SvD. Men kändisstatus är svårfångad. Den position jag har uppnått i Frankrike motsvarar berömmelse i Japan. Jag pratar inte franska, jag kan inte kulturvärlden, jag är helt enkelt en åskådare, hade Saleh tidigare sagt till SvD.
Var ligger Tarik Salehs hem?
Saleh Tarik kallar Stockholm hem.
Vet du om Tarik Saleh har några barn?
Tarik och Frida Saleh är stolta föräldrar till två unga kvinnor. Frida Franzén är Tarik Salehs fru.
Ursprunget till Tarik Salehs familj är ett mysterium
Flera av Tarik Salehs filmer utspelar sig i Egypten, där hans pappa kommer ifrån och hans mamma är svensk. För att bara nämna ett exempel så förbjöds den Oscarsbelönade filmen “The Nile Hilton Incident” att släppas i landet. Även om hans film är förbjuden i Egypten, har han fortfarande goda minnen från sitt adopterade land. Trots Egyptens komplexitet, korruption och allmänna skit, sa Tarik Saleh till Flm att han fortfarande älskar landet.
Sommartid Tarik Saleh, period 1
Tarik Saleh håller sommardiskussion i “Sommar i P1” den 13 augusti. Att göra film har varit mer än en karriär för mig; det har varit ett sätt att leva. Ibland är det svårt att säga vad som är sant och vad som är påhittat. Tarik Saleh sa till Sveriges Radio: “I mitt sommarprogram pratar jag om min verklighet.” Den svenska premiären av Boy from Heaven, Tarik Salehs senaste film som fick flera priser i Cannes, äger rum idag.
Vi träffade filmaren för första gången för fem år sedan. Han hade blivit trött på att bli typcastad som ett förortsgraffitibarn vid det laget. Filmen hade premiär inför publik för första gången i januari på Sundance filmfestival i Salt Lake City. Det hade varit en märklig vecka. Trump hade precis blivit invigd som president, Alba skar tänderna och föräldrarna sov i sepabetygsätta hotellrum. Under resan till Los Angeles som följde efter premiären firade Tarik Saleh sin 45-årsdag.
Arrangörerna av festivalen sträckte sig så småningom ut för att påminna honom om hans återkomst. Nu. Ta ett flyg! De tillkännagav att hans film hade fått högsta pris. Tarik Saleh körde sedan sin vän och ledande man Fares Fares till flygplatsen. Den nya filmen av Tarik Saleh, Boy from Heaven, utspelar sig på det världsberömda Al-Azhar-universitetet. Adam lämnar landet för Kairo efter att ha fått ett stipendium för att studera islam där.
Istället fångar säkerhetsbyrån honom (här porträtterad av Fares Fares, en egyptisk polis) och använder honom som en bricka i en maktkamp mellan universitetets imamer och landets politiska elit. Trots att den utspelar sig i Egypten är filmen känd för sin nyanserade skildring av islam på svensk film. Varför valde du att skapa den här filmen? Det är säkert att anta att Boy from Heaven också kommer att förbjudas i Egypten vid sidan av din tidigare film, The Nile Hilton Incident.
Hur är det att göra en film som inte kan sändas i det landet? Sedan min förra film har jag ändrat mitt sätt att skriva på så att jag inte siktar på ett specifikt medium. Först och främst inbillar jag mig att jag skriver en roman. Bion ställer mig till mycket problem. Från verklighetens natur till spänningen mellan konstnärligt uttryck och ekonomisk vinning tror jag att film har allt fel. Kommersens triumf är nu mycket uppenbar för mig.
Nästan ingen stor filmskapare idag gör en film utan att tänka på hur underhållande den kommer att bli. Även om det inte behöver vara så negativt har litteraturen större spelrum. För att skriva en roman behöver du inte ta hänsyn till någon eller förhandla med någon. Att göra filmer är mycket svårare och granskas sedan hårt med getingar, siffror och s***. Så jag har varit övertygad om att förvandla både “The Nile Hilton Incident” och “Boy from Heaven” till filmer istället för att skriva böcker.
När gav du upp?
Kristina Berg, min producent. Jag är nyfiken på hennes resonemang. Vi har inget val”, konstaterade hon. Men jag var medveten om engagemanget, och jag bestämde mig direkt att om det skulle vara värt besväret skulle jag ge allt. Därför är det som spelar roll mitt perspektiv. Filmen måste spelas ut precis som jag föreställde mig den. Och Nile Hilton-affären utspelade sig som en film av min fantasi, med undantag för två klippta delar.
Så jag började skriva Boy from Heaven som ett spel, en fiktion. Trots det skulle romanen ha varit utmärkt i sin potentiella form. Tills ett manus nästan är klart visar jag det sällan för någon annan. Förutom mina närmaste tre arbetskamrater. Magdi Abdel Hadi, en egyptisk journalist baserad i London, är en av dem.
Vilken litteraturgenre är detta?
Eftersom han är journalist som skriver om Egypten studerar han och dubbelkollar om något sådant kan hända där. Någon form av trovärdighetsanalys. Jag besöker ofta London för att umgås med honom där. Eftersom detta är mer än bara en språköversättning, hjälper han till med det också.
På vilket språk komponerar du dina verk?
Jag använder svenska här. Stora internationella samproduktioner kräver ibland översättning till engelska. Därefter skapas en arabisk version. Däremot tycker jag om att skriva på svenska men tappar all motivation när jag tvingas använda engelska. Trots hur dåligt jag talar arabiska kan jag fortfarande visualisera språket på svenska.
Satan, helvete, herregud, kors på taket svenskan är fortfarande ganska religiös. Tarik Saleh, vinnare i Cannes, vill hellre ha en lågmäld helg än att se en Pixar-film. Varje avsnitt av “Min kulturhelg” innehåller en samtida figur som diskuterar kulturevenemanget eller evenemangsserien som kommer att fungera som helgens kulturella höjdpunkt.