Ludwig Andersson Olycka

Ludwig Andersson Olycka
Ludwig Andersson Olycka

Ludwig Andersson Olycka – När skolan startade igen efter sommaruppehållet hade fonden för Ludwig Anderssons tillfrisknande redan samlat in nästan en halv miljon kronor. Familjen arbetar nu outtröttligt för att hjälpa honom att återhämta sig så att han kan börja college året efter som planerat. Hans mamma, Pernilla Andersson, har uttryckt sin familjs tacksamhet för stödet och de nya möjligheter donationen har gett dem.

Fysisk tillvaro Familjen Andersson fortsätter att driva framåt trots Ludwigs många motgångar. Som en enhet förväntar de sig mer framgång. Ludwig är ung och robust från sina år av hockeyträning och är formidabel. Medan Pernilla Andersson och Ludwigs pappa fortsätter att träna i vattnet hävdar de att de är optimistiska inför sonens framtida tillväxt.

kunna och ivriga att lämna ett tillfälligt boende

I december förra året körde fyra tonårspojkar från Lerums gymnasium till ett gatukök. De dök dock aldrig upp. Vägen var halt, bilen halkade och den mötande bussen kraschade i full fart i sidan. Trots svåra skador, inklusive hjärnskada, lyckades Ludwig överleva. Resan hem är lite lång. Nästa fas blir att han återvänder hem, vilket eliminerar behovet av det tillfälliga boendet. I år är vår bästa insats.

Mer än 100 000 personer delade inläggen

Insamlingen till Ludwig Andersson, etablerad av hans familj och hockeyklubben Bäcken HC, har fått brett stöd från det svenska hockeysamfundet. I början av sommaren blev inlägget viralt på sociala medier och delades över hundra tusen gånger på under en timme. Men vi blev aldrig övertygade av dessa siffror. Enligt Pernilla Andersson är det fortfarande ofattbart.

Det 18-åriga hockeyunderbarnet Ludwig Anderssons liv förändrades oåterkalleligt på ett ögonblick. Vägen var halt, bilen halkade och den mötande bussen kraschade i full fart i sidan. Hans mamma har aldrig nämnt motstånd förut, men det börjar hon nu. Tre olika personer sa till oss att han inte skulle klara det. Enligt Pernilla Andersson är det ett under att han tagit sig så här långt.

Den 7 december förra året var det meningen att elever från Lerumsgymnasiet skulle gå den korta biten till ett närliggande gatukök. De fyra unga männen förblev dock svårfångade. När vi hörde om olyckan på radion försökte vi genast ringa Ludwig. Enligt Pernilla Andersson ringde telefonen så småningom igen, men den var från Sahlgrenska.

Ludwig Andersson Olycka

Fick beskedet att han inte skulle klara det

Ludwig Andersson, som satt på sidan av bussen som krockade med personbilen, hade de svåraste skadorna. Läkarna hade gett upp hoppet om att Ludwig skulle överleva efter att han hade flera allvarliga blödningar i hjärnan. Två månader senare återfick han mirakulöst medvetande. Ludwig bor nu i tillfälliga bostäder. Men att komma på fötter igen efter en skada är ingen lätt bedrift. Han använder ögonblinkar som en form av kommunikation. I videon får du träffa Ludwig och hans mamma.

Distributionssamling

För att bättre hjälpa honom har hans familj och hockeylaget Bäcken HC påbörjat en insamlingskampanj. På mindre än en timme delades inlägget över hundra tusen gånger på sociala medier. Det är dags att agera nu. Enligt Pernilla Andersson behöver han ges alla möjligheter att briljera. Olyckan orsakades av de våta vägarna, sade myndigheterna; ingen brottslig verksamhet utreds.

Vid 18 års ålder åkte Ludwig Andersson och hans närmaste följeslagare i en bil som plötsligt tappade ström och kolliderade med en buss i Lerum, Sverige, förra året. Han vaknade äntligen två månader senare. Enligt hans mamma, Pernilla Andersson, “fick vi höra att han inte skulle överleva tre gånger.” Han använder nu bara blinkningar som en form av kommunikation, och hans familj försöker samla in pengar för att skicka honom till ett rehabiliteringscenter.

Det är några minuter före 11.00. Tid: 7 december 2022 (onsdag). Lerum har en damm av snö på gräsmattorna och vägarna är markerade av däckspår från morgonpendlingen. På SMHI-observatoriet i Göteborg visar termometern -2,9%. Ett personbil i kompakt bilklass kör mot Stenkullen på Alingsvägen i Lerum. Ett gäng personer från Lerums gymnasieklass sitter i bilen tillsammans: En 18-årig man kör med sina tre närmaste kompisar i ryggen. Tillsammans ska de äta lunch.

Senare samma dag, onsdag, kommer våldet att slå till, skaka Lerum och förändra livet för de fyra tonåringarna permanent: “Då sa läkaren att han låg i ventilator.” Den 20 ton tunga bussen 525 har precis lämnat sin ändhållplats i Stenkullen och är på väg åt motsatt håll på Alingssvägen. Dess destination, i hjärtat av Lerum, är i sikte. Saker utanför Lerums kyrka som inte borde hända gör.

En buss och en personbil kolliderade tidigt på onsdagsmorgonen i Lerum och tre ungdomar skadades allvarligt. I en radiorapport från Sverige står det “De tre fördes till Sahlgrenska med ambulans.” Fadernr av 17-årige Ludwig Andersson är en av lyssnarna på radiosändningen. Ludwigs mamma, Pernilla Andersson, sa att de försökte ringa honom och hans kompisar men fick inget svar.

Polisutredningen skulle avslöja att personbilen hade kört i en isfläck på Alingssvägen, tappat kontrollen och ryckt in i mötande trafik. Där hade buss 525 inte tillräckligt med tid för att undvika att krocka med sidan av personbilen, så den körde direkt in i den. Enligt utredningens huvudutredare, Catharina Lidén Gustring, har hans tur varit exceptionellt dålig.

På intensiven höll jag Ludwigs hand

Det visar sig att Ludwig Andersson var den svårast skadade i olyckan, men det vet inte hans föräldrar än. Medan ynglingen körs i helikopter till Sahlgrenska Universitetssjukhuset ringer hans telefon tom. Det är en två timmar lång process. Äntligen ringer en av Ludwigs kompisar Pernilla Andersson för att höra hur han mår efter olyckan. Sedan fattade jag äntligen vad som pågick. Enligt Pernilla Andersson, “förut trodde vi att han förmodligen inte var inblandad eftersom ingen hade kontaktat oss.”

Förutsatt att hennes son får vård på stra sjukhuset sätter hon sig i sin bil och beger sig åt det hållet. Men hon får snabbt ännu ett samtal. Personen i andra änden av linjen är läkare den här gången. Läkaren avslöjade då att han hade fått en huvudskada och för närvarande låg i respirator. Läkaren hävdade att det inte finns något sätt att överleva detta och att döden är en absolut säkerhet.

Ludwig är medvetslös på ett intensivvårdsrum när hans nära och kära äntligen får träffa honom. Vi sov inte på några dagar, skriver Pernilla Andersson; istället spenderade de sittande i sängen och höll hand. Det är inte ovanligt att vissa patienter misslyckas med att återfå medvetandet efter en hjärnoperation. Ludwig Andersson bor för närvarande i en Göteborgs korttidsuthyrning. Han använder rullstol och blinkar bara för att uttrycka sig.

Det har gått några tumultartade månader sedan olyckan. Många svårigheter har uppstått. Flera fall av lunginflammation har rapporterats. Enligt Pernilla Andersson har han haft för höga levervärden som biverkning av sina läkemedel de senaste sju veckorna. Enligt Pernilla Andersson skulle Ludwig dock regelbundet förvirra sjukvårdspersonalen.

Familjen varnades tre gånger efter olyckan för att Ludwig inte skulle klara sig, men han har hittills slagit oddsen. Två månader efter olyckan utförde läkare på Bors sjukhus en hjärnoperation på honom och han återfick så småningom medvetandet. Jag tyckte det var jättebra. Det är det bästa scenariot. Enligt Pernilla Andersson vaknar vissa fortfarande inte vid den tiden.

Jag ber om ursäkt, jag verkar inte få fram orden

Drygt ett halvår har gått sedan olyckan och Ludwig klarar sig exceptionellt bra. Han kan röra sina armar och ben och hålla huvudet uppe på egen hand. På grund av hjärnskakningen har han nu problem med att kommunicera, men han kan säga “mamma”, “pappa” och “ja” idag. Pernilla Andersson hävdar att hur många gånger han än försöker uttrycka sig så kommer orden bara inte fram.

En av hans föräldrar finns alltid där för honom, dag som natt. Sedan han vaknade har hans enda kommunikationssätt blinkat. Han fattade det beslutet med flit, eftersom vi till en början misstog hans blinkningar för tecken på förståelse. Detta är hans metod, fick vi senare veta. Detta leder till många frågebaserade samtal. Om han har ont så frågar vi honom om det varje dag. Enligt Pernilla Andersson skulle vi ha gått rakt igenom hans kropp om han blinkade.

Hon fortsätter sedan med att säga att han ofta blir ganska nedstämd och känslosam. Sedan frågar vi oss om orsakerna, till exempel om smärta eller svårigheter att uttrycka sig är att skylla på. Oförmågan att hitta de rätta orden är nästan vanligtvis källan till hans ånger.

Allmänhetens reaktion var enorm

Ludwigs föräldrar gör sitt bästa för att träna honom, men de har sina gränser, som Pernilla påpekar. De försöker övertala honom att kommunicera genom att röra på händer, ben och hals och genom att uppmuntra honom att göra det.

Ludwig Andersson Olycka
Ludwig Andersson Olycka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!