Tomas Thorén Föräldrar – Thorén var journalist, diplomat och tidigare partiordförande för Sveriges Pensionärsintresse. Han föddes den 24 mars 1927 i Karl Johans församling i Göteborg och dog den 23 februari 2003 i Össjö församling i Munka Ljungby i Skåne län.
Personlig historia
Jerker Thorén och Helen Setterberg har en son som heter Arne. Ulf Thoréns syskon var Arne Thorén.
Efter att ha gått Göteborgs universitet 1946-1947 och University of South Dakota 1948-1949 arbetade Thorén 1950 för Expressen och Göteborgs handels- och sjöfartsdagbok, Göteborg. Han arbetade som journalist på flera svenska radiostationer, däribland Expressen (1952–1964), Sveriges Radio (1956–1964), Sveriges Radio (1964–1977) och Göteborgs-Posten (1977–1980).
Han var chefskorrespondent i New York för Sveriges Radio under hela Watergate-skandalen och Vietnamkriget. Vid Tore Högstedts pensionering utnämndes Arne Thorén den 13 mars 1980 till generalkonsul i Chicago. Han tjänstgjorde som generalkonsul i New York från 1988 till 1992 och som ambassadör för Sverige i Bagdad från 1983 till 1988. Arne Thorén innehade posterna som ordförande i Örgryte idrottsförening 1978–1980, ordförande i United Nations Correspondents Association (UNCA) 1972–1977 och 1975 ordförande i UNCA.
Familj
Elise Wickes Merrit (1924–2004), dotter till Washington DC bosatt fru Helen Peterson Merrit och anställd vid USA:s ambassad i Stockholm under tiden för Arne Thoréns första äktenskap 1951, Deras avkomma var diplomaten Michele Thorén Bond (född 1953) , Stephen Arne Thorén (född 1951), och Peter L. Thorén (född 1956). Det var 1963 som parets äktenskap tog slut. Hon gifte sig med Thomas A. Callaghan igen.
Hans andra äktenskap, 1964-1966, var med Margareta Bahrton, som föddes 1937 och var dotter till kamreraren Tage Bahrton och kassörskan Ebba Ekvall. Cecilia Usher föddes till dem 1965. Davison giftes om av fruarna. Han gifte sig med reklamkonsulten Eva Berch, dotter till godsägaren Otto Berch och Saga Lennartsson (född 1931), för tredje gången 1966.
På Össjö kyrkogård läggs Thorén till vila
För tretton år sedan, en kylig februaridag, engagerade sig Tomas Thoréns mamma, Louise. Perioder av depression var frekventa eftersom hennes serotoninnivåer var för låga. Under hela sitt liv hade hon sökt terapi på en mentalvårdsklinik, men hon lät aldrig sina vänner, arbetskamrater eller familj tala om det. Hon höll sin sjukdom hemlig för alla, trots sitt yrke som psykoterapeut.
Allt rasade för henne under veckan som ledde fram till hennes död när hennes läkare av misstag markerade hennes läkarintyg som depression istället för sedvanlig kod. I de fall psykotiska symtom uteblir har Socialstyrelsen diagnostiserat svår depression. Klass 32.2. Tomas Thorén samlar sin pappa, syskon och mamma för en öppen diskussion om mammans tillstånd nu när journalerna öppnats.
Helen Setterberg och Jerker Thorén, chefredaktör och chefredaktör, var föräldrar till Arne Thorén. Arne Thorn, som var Ulfs bror, var föremål för detta uttalande. Efter avslutad utbildning vid Göteborgs universitet 1946-1947 och University of South Dakota 1948-1949 började Thorén sin karriär 1950 på Expressen, en handels- och sjöfartsdagbok i Göteborg.
University of South Dakota var hans valda utbildningsinstitution från 1949 till 1950. Från 1952 till 1964 behandlade han ämnen för Expressen i New York. Han var nyhetsuppläsare för Sveriges Radio 1956-1964. Elise Wickes Merrit, som var anställd på amerikanska ambassaden i Stockholm 1924 till 2004, var Arne Thoréns första fru.
De gifte sig 1951. Den Washington, DC-baserade Mrs Helen Peterson Merrit var mor till en dotter, Elise. Stephen Arne Thorén föddes 1951, Peter L. Thorén föddes 1953 och Michele Thorén Bond föddes 1956. Deras beslut om skilsmässa fattades 1963. Thomas A. Callaghan blev hustruns andra make efter det.
Han gifte sig med Margareta Bahrton två gånger, 1964 och 1966. Kammarherren Tage Bahrton och kassören Ebba Ekvall fick en dotter 1937. Cecilia Usher (född 1965) var en välsignelse för dem. Kvinnans andra make var Davison. Hans tredje fru, en reklamstrateg vid namn Eva Berch, var dotter till godsägarna Otto Berch och Saga Lennartsson; de gifte sig 1966.
Livet började för Eva 1931. Bröllopet ägde rum 1966. Thoréns begravning finns på Ossjö kyrkogård. Sedan 2010 har Tomas Thorén arbetat som frilansjournalist med bas i Istanbul. Han var på plats i Turkiet i fredags under det misslyckade kuppförsöket, vilket gör honom till en av få svenska journalister där.
Flera sociala medieplattformar började innehålla bilder av en militär närvaro när jag åt middag på en restaurang. Först antog vi att det var ytterligare en terroristattack. Ingen misstänkte att en statskupp var på gång. Tarvtagares sinnen återställdes när de fick besked från myndigheterna att ett kuppförsök hade misslyckats.
Efter det gick det framåt i snabb takt. Tomas Thorén fick sällskap av Aftonbladet för en livesändning när han var på översta terrassen i sitt hus. De kunde komma ut snabbt, så det var genomförbart. Den del som oroade dig mest var förmodligen rätt när du inte hade en aning om vart den var på väg. Många distinkta budskap förmedlades.
Parlamentsbyggnaden träffades av bomber, och militären använde också helikoptrar och öppnade eld. Oavsett så var det skrämmande. Hon och soldaterna fängslades på Taksimtorget precis innan jag skulle åka för att börja samarbeta med en amerikansk fotograf. Oförutsägbarhet är en konstant.
Stridsflygplan bröt ljudmuren senare på natten när de flög lågt över Istanbul, vilket gav intrycket att de dumpade bomber. Jag hatar den här delen. Det är rimligt att anta att min rädsla fick mig att bolla upp i en boll. Något hemskt hade hänt.
Berätta för mig hur den trasiga kuppen i Turkiet kommer att påverka din karriär som journalist
Jag hoppas att du har lärt dig allt som finns att veta om Tomas Thorén. Att följa någon på sociala medieplattformar som Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn är det enklaste sättet att hänga med i deras senaste nyheter och personliga intressen. Om du tyckte om att läsa det här stycket, kanske du vill överväga att skicka det till dina nära och kära via e-post eller lägga upp det på ett av dina sociala mediekonton.
Tack så mycket för din vänliga donation; Jag hoppas att få se dig igen i mina framtida skrifter. Hot om våld riktades mot Tomas Thorén under hans direktsändning i Istanbul för Aftonbladet TV. Han säger till Journalisten att det sedan kuppförsöket i Turkiet finns en stark känsla mot journalister. Tomas Thorén har arbetat som journalist i sju år från sitt hem i Istanbul.
Under fredagens kuppförsök i Turkiet var han bland de få svenska journalister som fanns på plats. Vi började se bilder på en militär närvaro på sociala medier när jag åt middag på en restaurang. Vår första reaktion var att det var någon form av terroristattack. Tanken att det var ett kuppförsök var helt oväntat.
Folk blev uppmärksamma när nyheter om ett kuppförsök nådde dem från administrationen. Därefter gick framstegen snabbt. Rapporter tyder på att Tomas Thorén hörde skottlossning i centrala Istanbul inom fem till tio minuter efter att han kommit hem från restaurangen. Aftonbladet slösade inte bort tid på att få upp Tomas Thorén till sitt hustak för direktsändning.
När du inte hade någon aning om vart det ledde, var det förmodligen det mest skrämmande. Budskapen var väldigt olika. Parlamentet bombades, och det fanns en militär närvaro med skottlossning och helikoptrar. Ganska skrämmande, faktiskt.
Hur upplevde du att arbeta i en sådan miljö?
På Taksimtorget grep polisen en amerikansk fotojournalist och en grupp soldater precis innan jag skulle gå ut och samarbeta med dem. Efter det valde jag att stanna inomhus. Allt är möjligt. Det värsta av allt, senare samma natt, sprängde stridsflygplan ljudmuren över Istanbul, vilket fick det att lät som bomber föll. Sedan måste jag erkänna att jag blev rädd när jag var i fosterställning. Det var hemskt.
Tror du att ditt jobb som journalist i Turkiet kommer att påverkas av detta kuppförsök?
Det har åstadkommits. Precis som under Gezi-upproret 2013 finns det en extremt fientlig miljö, och jag har personligen bevittnat många fall av regeringsanhängare som slungat förolämpningar och hot mot mig på grund av mitt yrke som journalist. Det är något som många andra journalister jag träffat också har beskrivit. Journalister har i vissa fall blivit utsatta för övergrepp.
Folk är ganska upprörda och kan lätt vända sig mot journalister om de så vill. Allt annat är lika hemskt, enligt mig. Se Aftonbladets TV-inslag för mer information om hur regeringsanhängare hotade Tomas Thorén till livet i lördags när han bevakade en demonstration för nyhetsmediet.