Tomas Thorén Pappa

Tomas Thorén Pappa
Tomas Thorén Pappa

Tomas Thorén Pappa – Den svenske journalisten och diplomaten Thorén, född den 24 mars 1927 i Karl Johans församling i Göteborg och avled den 23 februari 2003 i ssjö församling i Munka Ljungby, Skne län, var tidigare partiordförande i Svenska Pensionärernas intresseparti.

Biografi

Chefredaktör Jerker Thorén och hans hustru Helen Setterberg fick en son som hette Arne. Ulf Thoréns syskon, Arne, gick under namnet Thorén. Efter att ha tillbringat 1946 och 1947 vid Göteborgs universitet och 1948 och 1949 vid University of South Dakota började Thorén 1950 arbeta för Göteborgs handels- och sjöfartstidning och Expressen.

Han bevakade Watergate-skandalen och Vietnamkriget som Sveriges Radios huvudkorrespondent i New York 1964–1977 och var senare chefredaktör för Göteborgs-Posten 1977–1980. Hans karriär inom journalistiken började 1952 när han kom till Expressen som korrespondent i New York och fortsatte till och med 1964 då han kom in på Sveriges Radios nyhetsredaktion.

Arne Thorén efterträdde Tore Högstedt som generalkonsul i Chicago den 13 mars 1980. [4] Han tjänstgjorde som Sveriges ambassadör i Bagdad 1983–1988 och som generalkonsul i New York 1988–1992. Efter att ha varit chef för Dag Hammarskjölds minnesfond 1972–1977 och rgryte idrottsförening 1978–1980 för FN:s korrespondentförbund (UNCA) blev Arne Thorén 1975 ordförande i UNCA.

Familj

1951, medan han arbetade på amerikanska ambassaden i Stockholm, gifte Arne Thorén sig med Elise Wickes Merrit (1924-2004), dotter till fru Helen Peterson Merrit i Washington, DC. Stephen Arne Thorén föddes 1951, Michele Thorén Bond blev diplomat och Peter L. Thorén föddes 1956. Paret splittrades officiellt 1963. I ett andra äktenskap gifte hon sig med Thomas A. Callaghan.

Tomas Thorén Pappa

Hans andra hustru var Margareta Bahrton (född 1937), dotter till kammarherren Tage Bahrton och kassörskan Ebba Ekvall, som han gifte sig med 1964–1965. Cecilia Usher föddes till dem 1965 och är en dotter. Hustrun gifte sig så småningom med Davison. 1966 gifte han sig för tredje gången med Eva Berch (född 1931), dotter till godsägaren Otto Berch och Saga Lennartsson samt reklamkonsult.

Thorén bisattes i ssjö

Tomas Thoréns mamma, Louise, begick självmord en frostig februaridag för fjorton år sedan. Bristen på serotonin i hennes system ledde till ihållande episoder av sorg. Hon berättade aldrig för någon på jobbet eller i sin umgängeskrets om sin historia av behandling på en mentalvårdsinrättning. Hon praktiserade psykologi, men hon höll sin sjukdom hemlig.

En läkares felaktiga diagnos av depression på hennes dödsattest skakade hennes värld under den sista veckan av hennes liv. Vad National Institute of Mental Health och Department of Health and Human Services refererar till som “svår depression” F32.2. Tomas Thorén sätter sig ner med sina bröder och pappa efter att ha öppnat mammans medicinska dokument och har ett öppet samtal om hennes sjukdom.

Arne Thorén var son till Helen Setterberg, som tjänstgjorde som chefredaktör, och Jerker Thorén, som tjänstgjorde i samma egenskap. Ulf Thorns syskon Arne Thorn var föremål för detta yttrande. Thorén tillbringade 1946 och 1947 vid Göteborgs universitet, 1948 och 1949 vid University of South Dakota och 1950 vid Göteborgs handels- och sjöfartsdagblad och Expressen.

Han skrev in sig vid University of South Dakota 1949–1950. Mellan åren 1952 och 1964 tjänstgjorde han som tidningens New York-korrespondent. Han var med i Sveriges Radios nyhetsavdelning 1956-1964. 1951 gifte Arne Thorén sig med Elise Wickes Merrit, en diplomat för USA i den svenska huvudstaden. Helen Peterson Merrit, bosatt i Washington, DC, hade en dotter som hette Elise. De har tre barn: Peter L. De skilde sig 1963.

Hustrun gifte sig senare med en man som heter Thomas A. Callaghan, vilket gjorde honom till hennes andra man. Två gånger, 1964 och 1966, gifte han sig med Margareta Bahrton. Hon föddes 1937 av kamreraren Tage Bahrton och kassören Ebba Ekvall. De är välsignade med en dotter, Cecilia Usher. Hon föddes 1965. Davison ersatte den första maken som den andre.

Efter två misslyckade äktenskap gifte han sig 1966 med Eva Berch, en reklamkonsult vars föräldrar var markägare och gick under namnen Otto Berch och Saga Lennartsson. Evas födelsedag är 1931. Det här paret knöt knuten 1966. Thorén bisattes på Ossjö kyrkogård. Tomas Thorén har arbetat som frilansjournalist från sitt hem i Istanbul sedan 2010.

Han var en av få svenska journalister i Turkiet på dagen för förra veckans misslyckade kupp. Bilder på en militär närvaro började dyka upp på olika sociala medieplattformar medan jag var ute och åt middag. Vi misstänkte omedelbart en terroristattack. De kom till slut till sinnes efter att ha hört det från myndigheterna ett kuppförsök hade misslyckats. Efter det gick det framåt i snabb takt. Enligt Tomas Thorén

De kunde göra detta på grund av hur lätt de kunde fly. Din största rädsla var troligen just vid den tidpunkten, när du inte hade någon aning om vart den var på väg. Det var många meddelanden, och de var alla unika. Militärhelikoptrar och skottlossning anslöt sig till bombningen av parlamentsbyggnaden. Ett minimum av terror var garanterat.

Hon och militären greps på Taksimtorget när jag var redo att ge mig av för att börja fotografera med en amerikansk fotograf. Som ett resultat valde jag att spendera dagen inne. Senare på natten bröt stridsflygplan ljudmuren när de svepte lågt över Istanbul, vilket fick det att se ut som om de släppte bomber. Det här är den mest eländiga delen. Jag kan utan tvekan säga att jag rullade ihop mig till en boll av rädsla. Det som hände var väldigt hemskt.

Vilken inverkan förväntar du dig att den misslyckade kuppen kommer att få på ditt yrke som journalist i Turkiet?

Jag hoppas att du tyckte att denna information om Tomas Thorén var till hjälp. Sociala medieplattformar som Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn gör det enkelt att hålla koll på en persons senaste aktiviteter och sysselsättningar. Vänligen dela detta innehåll med dina vänner och familj via e-post eller sociala medier om du tyckte det var användbart. Jag hoppas att se dig runt mina framtida uppdateringar och tack på förhand för din vänlighet.

Tomas Thoréns dokumentär på radio

Depression drabbar en av tre kvinnor och en av fyra män någon gång i livet. Nästan tre gånger så många människor tar livet av sig varje år som dödas i bilolyckor. Depressiva besvär är kopplade till många av dessa dödsfall genom självmord. Ändå, trots sin utbredning, talas depression sällan öppet. Varför är ett brutet ben acceptabelt men ett brustet hjärta är det inte?

Tomas Thoréns mamma, Louise, begick självmord en kylig februaridag för fjorton år sedan. Hennes kroniska depression orsakades av låga nivåer av kemikalien serotonin. Hon praktiserade psykologi, men hon lät aldrig sina kollegor eller nära bekanta säga att hon någonsin varit inlagd på sjukhus eller behandlats för psykisk ohälsa.

Hennes värld rasade veckan innan hon gick bort när hennes läkare felaktigt satte koden för depression på sjukintyget istället för standardkoden för allvarlig depression utan psykotiska symtom, F32.2. Tomas Thorén har samlat sina syskon och pappa för att öppet diskutera deras mammas tillstånd efter att ha sett lådorna med hennes medicinska information.

När frilansjournalisten Tomas Thorén gick live från Istanbul för Aftonbladet TV hotades han till livet. Han säger till Journalisten att det efter kuppförsöket i Turkiet finns en stark känsla mot journalister. Frilansjournalisten Tomas Thorén har varit baserad från Istanbul de senaste sju åren. Under fredagens kuppförsök i Turkiet var han en av få svenska journalister på plats.

När jag åt middag med vänner märkte jag bilder av en militär närvaro som dyker upp på våra sociala medier. Vi misstänkte direkt att det var en terrorattack. Ett kuppförsök var inte förutsett. Människor blev uppmärksamma efter att ha hört officiella besked om ett kuppförsök. Därefter accelererade utvecklingen snabbt. Efter att ha lämnat restaurangen säger Tomas Thorén att han hört skottlossning i hjärtat av Istanbul cirka fem till tio minuter efter hemkomsten.

Senaste numret av Aftonbladet kom ut så snabbt att det gick att sända live från Tomas Thoréns takterrass. Det ögonblicket, när du inte hade någon aning om vart det var på väg, var kanske det mest skrämmande. Budskapen var väldigt olika. Militären visade där med skottlossning och helikoptrar, och de attackerade till och med parlamentsbyggnaden. Det var skrämmande, med ett ord.

Kan du beskriva hur det var att jobba där?

Jag gjorde mig redo att gå ut och fota med en amerikansk fotograf när hon och soldaterna togs i polisförvar på Taksimtorget. Efter det stannade jag kvar. Det är sant att allt är möjligt.

Tomas Thorén Pappa
Tomas Thorén Pappa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!