Amelia Adamo Ung – Amelia Anna Valeria Adamo, vars förnamn är Mucci och som föddes i Rom, Italien den 24 februari 1947, är en svensk redaktör och journalist. Hon har varit en betydande innovatör på Aftonbladet och en pionjär inom mediebranschen efter att ha grundat tidningarna Amelia, Tara och M-magasin. Stora journalistpris tilldelades henne två gånger (1986 och 2003).
Biografi
Elda Adamo, född Mucci (1923-2016), en hushållerska, var en ung änka som fostrade Amelia Adamo. Sonen till familjen där hennes mamma arbetade, Alvaro var hennes far. 1947, när Amelia Adamo bara var nio månader gammal, flyttade hon till Sverige med sin mamma. Hon bodde i Bromma, Sverige med sin mamma, en piga, tills hon fyllde sex.
Adamos mamma Amelia gifte sig med fabriksarbetaren Oscar Adamo (1926-2005) den 6 februari 1954, och Amelia bytte därefter sitt efternamn till Adamo. Adamo gick fyra år på en klosterskola i Nacka efter bröllopet. Efter avslutad grundskola gick hon in på en svensk gymnasieskola i Solberga, strax utanför Stockholm.
Karriär
Från och med sin akademiska karriär som filosofistudent 1974 fick hon sedan reportagebefattningar på Svensk Damtidning 1975, Husmodern 1979 och VeckoRevyn som chefredaktör 1981 till 1983. Hon arbetade på Aftonbladet som featurechef fr.o.m. 1984 till 1991, under vilken tid hon övervakade söndagstilläggets bevakning av mode, sex och samlag. Från 1991 till 1994 fungerade hon som chefredaktör för VeckoRevyn, en publikation som tidigare hade upplevt misslyckanden innan hon återvann popularitet under Adamos ledning.
Hon arbetade på Ungförlaget som förlagschef redan 1994. Fram till 2005 var hon chefredaktör för den Bonnieägda tidningen Amelia, som hon grundade 1995 och gav sitt eget namn. Bonniers Veckotidningar anställde henne som PR-direktör och vice verkställande direktör 1995. Trots att vissa studenter trodde att hon inte var en “riktig” journalist utsågs hon 2002 till gästprofessor vid JMG i Göteborg.
Hon lanserade även tidningen Tara 2000 och M-tidningen för läsare från 50 år och uppåt 2006. Adamo har medverkat i böckerna “Sex, systerskap och akan män senare” (2010) och “Till alla mammor: 16 kända kvinnor skriver om rollen som mamma” (1997). Adamo är regelbunden i offentliga evenemang, där hon är känd för att uttrycka sin åsikt om en mängd olika ämnen.
Hon har varit en förespråkare för Earth Hour och har bland annat beskrivit 1980-talet som “lata och bortskämda” och kallat dagens ungdomar “medvetna, självgoda och självcentrerade”. I samma veva skapade hon Mappie-galan 2006, som hedrar “Mature Attractive Pioneers” med priser. Festivalens affischdesigner, Marianne Lindberg De Geer, hyrde ut omslagsskapandet, som presenterade henne i bikini, till högstbjudande 2001. Amelia Adamo och Ara Mustafa har sedan november 2018 varit värdar för EFN Ekonomikanalens podcast Fattig or rik.
Integritet
Hon gifte sig med Lars C. G. Ericsson 1982, och paret har nu två pojkar. Hon började leva tillsammans med Thorbjörn Larsson 1985, ett år efter hennes makes död i cancer. De knöt knuten, bara för att skilja sig 2009.
Berömmelse och pressbevakning
Adamo har vunnit en rad betydande utmärkelser och utmärkelser, bland annat en gästprofessur i journalistik från familjen Hjörnes vid institutionen JMG i Göteborg 2002 och 2003. Med resonemanget att det var “för den okritiska journalistiken i Aftonbladets söndags- och hälsobilagor” att Adamo röstades fram till Årets vilseledande 1988 tog föreningen Vetenskap och Folkbildning beslutet. 1986, 1987, 2008 och 2021 var hon programledare för ett sommarprogram i Sveriges Radio P1.
Kvinnoarvet, Amelia Adamos nyligen släppta bok, är en befriande, ärlig redogörelse för hennes enastående triumf i media. Ett yrke som, med tillräckligt med skicklighet, beslutsamhet och jävla jävlar, skulle kunna utföras även under svåra levnadsförhållanden. Amelia, huvudpersonen i romanen, bedömer sina prestationer och styrkor utan några spår av falsk blygsamhet.
Hon är lika uppriktig om de oattraktiva egenskaper hon besitter och de personliga och professionella misstag hon har gjort. Det är chockerande att lära sig att fram till 35 års ålder ljög hon om sina prestationer och prestationer för att få sig själv att se bättre ut. Jag, invandrarungen, ville klara så svenska som möjligt, så ett tag var lögnen betydelsefull.
Jag lärde mig tidigt att man kan undvika att möta verkligheten och ändå lyckas. Men att hålla uppe utseendet blev en för stor börda. Det var bra att äntligen berätta sanningen om vem jag är. Så att det är omöjligt att låtsas eller vara någon annan än den du verkligen är, skulle jag vilja att Amelia som skriver i tidningen är samma Amelia som jag är privat.
Efter lite inledande motvilja gick Amelia med på att skriva en bok med sin vän och förläggare Ann-Marie Skarp om hennes livserfarenheter och vägledande filosofi. Jag ser verkligen upp till professionella författare. Jag kämpar också medskriva under långa perioder. Det som förvånade mig var hur framträdande roll mamma hade i boken. När jag skrev det insåg jag hur stor inverkan hon har haft på mig.
Innebar en kontrovers
Amelias mamma, Elda, kom in i världen 1923. Detta var ett fattigt hushåll. Deras mamma gick bort i förlossningen när Elda var sex och hennes syster Liliana var fyra. Fadern kunde inte försörja sina tre barn eftersom han var alkoholist. Primo, systrarnas yngre bror, gick bort vid 2 års ålder av en odiagnostiserad öroninflammation, några år efter deras mamma.
Det var för sent att återförena familjen. Liliana tillbringade sin barndom i ett kloster under vaksam vård av nunnor. Elda uppfostrades av sin faster, en tvätterska på äldre dagar. När hon var vuxen fick hon arbete som hushållerska hos en rik romersk familj. Elda började dejta ägarens son, men hennes förväntningar på att han skulle känna likadant om henne slogs snabbt ner. Amelia förklarar torrt att hennes biologiska pappa aldrig hade för avsikt att göra annat än att ha sexuella relationer med sin mamma.
Han tvingade henne att göra abort när hon upptäckte att hon var gravid. Men sedan var Elda gravid igen, och den här gången bestämde hon sig för att behålla ungen oavsett vad. Det var första gången hon någonsin talade upp mot människorna hon var omgiven av. Graviditeten blev ett stort problem. Elda blev övergiven och fick söka skydd på ett förlossningscenter. Genom olika kontakter kunde hon till sist besöka Sverige. Amelia, hennes nio månader gamla bebis, följde med henne. Eldas hårda uppväxt visade sig i hur hon fostrade sina barn.
Amelia beskriver, med italiensk accent, hur hennes mamma sa åt henne att “ta sig samman” när hon såg sin dotter upprörd. ”Mamma var extremt kärleksfull, men när jag var ledsen över något och sökte hennes förståelse och medkänsla fick jag alltid svaret: ”Amelia, du måste ta dig samman.” När hon växte upp i Sverige kände hon att jag inte hade något att göra för hon hade aldrig ens känt sina egna föräldrar.
Gillade väldigt mycket
Amelia tror att hon har ärvt sin mammas cyniska syn på livet. Jag känner mig som teflonversionen av en dam nu. Jag kan få ut mina tankar snabbt. Tyvärr är jag inte den typen av person som lätt känner empati med andra. Även när mina yngre söner klagade över att de blivit uthängda och missade skolan, insisterade jag på att de skulle gå. Jag trodde inte att de var sjuka förrän de kom hem och mådde riktigt dåligt, säger hon med ett spår av skam i rösten.
Amelia gick i Nacka klosterskola när hon var sex till tio år gammal. Elda och hennes nya man Oscar, också en italiensk invandrare, fick höra att de inte kunde få barn på grund av reglerna i rummet de hyrde. Amelia hade så ont att hon fick leversvårigheter som ett resultat av sin prövning. Mamman och styvpappan kunde få kontrakt på en andra bil eftersom läkaren hade skrivit ett turordningsintyg. På annan plats och tid.
Amelia förvarade sin säng i en låda i köket under några år när Oscars föräldrar också kämpade i lägenheten, men hon hade inget emot det så länge hon fick bo hos sin mamma. Amelia avlade ett löfte till sig själv i ung ålder att hon aldrig skulle upprepa sin mammas misstag. Hon kunde fly från förorterna tack vare en förmögen man från stermalm. För mig låste han upp dörren till ett himmelskt rike som jag inte ens visste fanns.
Hennes fästman var avgörande för att få henne att gå på Komvux, där hon tog en kandidatexamen. Medan hon gick i skolan frilansade hon för Svensk Damtidning, gick på fester och skrev korta bildtexter om de närvarande kungligheterna. När journalistveteranen Lars CG Ericsson kom ombord på Svensk Damtidning drev han på att Amelia skulle befordras till reporter.
Lars, en tonåring på 17, var skild men fortsatte att dela hem med sin make. Efter att hans fru fick reda på att han i hemlighet hade dejtat Amelia, 26, lämnade han abrupt. Senare samma kväll dök han upp hos Amelia med en låda som innehöll en skrivmaskin och lite underkläder.