Fredrik Gertten Familj

Fredrik Gertten Familj
Fredrik Gertten Familj

Fredrik Gertten Familj – Den svenska regissören, filmproducenten och journalisten Fredrik (von) Gertten föddes den 3 april 1956 i Malmö. Push (2019), Bikes vs. Cars (2015) och Bananas!* (2009) är bara några av de filmer som Gerttens WG Film har producerat sedan den grundades 1994. Den globala orättvisan av korruption, lobbyverksamhet, finansiell, och extraktivism är återkommande teman i hans filmer.

Sundance, Berlinale, Hotdocs, IDFA och CPH:DOX har alla varit värdar för världspremiärerna av Gerttens filmer. En fortsättning på Gerttens trend att lyfta fram och kritisera globala problem, hade hans senaste film Breaking Social (2023) världspremiär på CPH:DOX i mars samma år.

Filmskapande

Gerttens fokus de senaste åren har flyttats bort från inhemska frågor och mot globala orättvisor. Han tittar på globala trender inom kleptokrati och korruption i sin dokumentär Breaking Social. Extraktivism, gyllene pass och den sociala kompakten är ytterligare tre stora idéer. Filmens övergripande tema är att de rika och mäktiga upprepade gånger bryter mot det sociala kontraktet, vilket nödvändiggör skapandet av ett nytt socialt kontrakt som rättvist belönar samhällets hårt arbetande medlemmar.

Filosofen Rutger Bregman och historikern Sarah Chayes spelar framträdande roller i filmen. Världspremiären av Breaking Social ägde rum på CPH:DOX i mars 2023. Gertten säger att Breaking Social är relaterad till filmerna han har gjort tidigare, inklusive Push, Bikes vs. Cars, Bananas!* och Big Boys Gone Bananas!* (2011). Multinationella företag som Blackstone kallas ut i Push för sin roll i att pressa människor över hela världen till hemlöshet genom att artificiellt höja hyrorna.

Filmens huvudperson, Leilani Farha, är FN:s särskilda rapportör om rätten till bostad. Den svenska regeringen tittade på Push, och det har redan haft en inverkan på bostadsköplagar i Danmark, Tyskland och Nya Zeeland. Konflikten mellan cyklar och fordon i många större städer över hela världen utforskas i 2015 års dokumentär Bikes vs. Cars.

Fredrik Gertten Familj

Filmen hade premiär på SXSW och har sedan dess visats på ett flertal festivaler och arenor, bland annat Sveriges riksdag och dokumentärfilmsfestivalen Tempo. Efter presentationen av videon, belönades Gertten med det parisiska cykelpriset “Talents du Vélo”, som ges till förespråkare för cykeln som transportmedel.

Miljöfilmen Jozi Gold, som visar nedfallet från Sydafrikas guldgruvindustri, kom i år. Filmen producerades av WG Film i samarbete med två sydafrikanska regissörer, med Gertten och Sylvia Vollenhoven som medregissörer. Filmen debuterade i juni 2019 och hade världspremiär på Encounters South African International Documentary Film Festival.

På 1980- och 1990-talen täckte Gertten nyheter för tidningar, radio och tv i Afrika, Latinamerika, Asien och Europa. Ung man sörker världen gavs ut som reseskildring 1995. Gertten skrev en krönika för Arbetet på 1990-talet och för Kvällsposten mellan 2001 och 2003. Han har arbetat som producent för SVT, TV4 och TV3, där han har gjort historiska dokumentärer, underhållningsshower och en tidning som granskar media. I Malmö driver han produktionsbyrån WG film.

Bananer och lagen

I sin dokumentär Bananas!* (2009) uppmärksammade Gertten den kamp som nicaraguanska fruktarbetare hade fört med det internationella företaget Dole. Banankonglomeratet gjorde så småningom upp med Gertten, produktionsföretaget, och Margarete Jangrd, filmens producent. Riksdagen ställde sig överväldigande bakom filmen och stämningsansökan lades ner efter två månader.

Publicistklubben gav Gertten sin årliga Anna Politkovskaya Freedom of Speech Award till hennes ära för hennes förespråkande av både yttrandefrihet och filmskapares rättigheter. Ett årligt pris som delas ut av Association for Development Issues (Fuf) för enastående prestationer inom internationellt bistånd och utveckling, filmen tog hem äran även i år.

Till följd av stämningen har Max, en svensk snabbmatskedja, slutat servera Doles fruktsallad. Andelen svenskar som köpte FairTrade-bananer gick upp från 5 till 50 efter att filmen släpptes. Proceduren skildras i filmen Big Boys Gone Bananas från 2011. Filmen har visats på många festivaler inklusive Sundance, Toronto, IDFA och Berlin. Över 80 länder har nu tillgång till den.

Gertten fick det svenska konsumentpriset Blslampan 2013 för att ha “höjt medvetenheten, skapat opinion och åstadkommit faktiska förändringar kring viktiga miljö- och hälsofrågor kopplade till vår konsumtion” genom filmerna. Han belönades med Miljöpriset från LO Nordvästra Skne 2010.

Malmö biograf

Gertten använde Malmö som sin verksamhetsbas under företagets uppväxtår som WG Film. Genom sitt arbete har han krönikat och analyserat de sociala förändringar som har skett under c

sedan 1980-talet. Hans i samarbete gjorda Malmö-dokumentärer har täckt ämnen som Malmö FF och Zlatan Ibrahimovics toppar och dalar (Bldrar (1998), Bldrar 2 (2001), Vägen värt (2002) och Den unge Zlatan (2016)).

Bygget av resundsbron är föremål för Gerttens film G p vatten från 2000, och tidningen Arbetets bortgång står i fokus för 2001 års Murdet p en tidning och 2003:s Bye Bye Malmö, liksom berättelsen om Turning Torso i 2005 års Sossen, arkitekten och skruvhuset.

Gerttens tre filmer (G p vatten ; 2000, Bye Bye Malmö ; 2003, Sossen, arkitekten och det skrugade huset ; 2005) beskrivs som en dokumentation av mänskliga relationer kring byggandet av olika landmärken i början av 2000-talet i Pei-Sze Chows doktorsavhandling avhandling (2017, University of London) om resunds historia 1999-2014.

Han har ett krävande jobb som kan resultera i otaliga stämningar från hela världen. Fredrik Gertten, dokumentärfilmare, uthärdar svårigheter eftersom han hoppas kunna göra världen till en bättre plats genom sitt arbete. Äntligen är han uppdaterad med en ny film. Kanske har du sett Bldrar, Malmö FF-filmen, där en ung och stilig Zlatan spelar en central roll. Fredrik Gertten är också skribent till de populära dokumentärerna Push, som fördjupar sig på bostadsmarknaden, och Cars vs. cycles, som närmar sig klimatdebatten ur cyklisters synvinkel.

Bananer! från 2009 är det dock där han verkligen gjorde sitt namn. I den här filmen tar en grupp nicaraguanska fruktplockare det globala livsmedelsföretaget Dole med huvudkontor i USA. Fairtrade-märkta bananer ökade försäljningen med 500 % i Sverige när Bananas! släpptes. Resultatet av flera månaders arbete. Men inspelningen lämnade också efter sig en vibe från världens största fruktmärke, långt före Bananas! biopremiär.

Det tuffaste med den juridiska processen var att vi var tvungna att sluta arbeta. Att få oss att kapitulera var definitivt ett mål med deras strategi. Miljön påverkades också av atmosfären. Både min mamma och mina vänner var oroliga och föreslog att jag skulle sälja huset för att täcka kostnaderna.

Slutar lyckligt

Fredrik har aldrig övervägt att ge upp och ta den enkla vägen ut. Allt handlar om de individer han porträtterar för honom. Arbetare som hanterade bananer och som exponerades för skadliga bekämpningsmedel och blev sjuka eller dog; kvinnor som blev gravida och fick missfall som följd.

Slutet var dock optimistiskt. När ryktet om filmen och Doles rättegång spreds började shoppare i Sverige insistera på att stormarknader skulle ha Fairtrade-märkta bananer. Kedjerestauranger fick ett oväntat intresse. Fredrik och hans medarbetare utnyttjade tillfället att bjuda in den dåvarande vd:n för Ica till filmens premiär.

Vi försökte få hans uppmärksamhet genom att påpeka att bananer bara utgör 1 % av försäljningen på en typisk Ica-stormarknad. Videon visades i riksdagen och dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth stod värd för ett lunchmöte med representanter från de stora snabbmatsserierna. Måltiden blev avgörande för dagens händelser.

Den svenska marknaden var avgörande för fruktjuggernauten, så mycket att den uppmärksammades av regeringstjänstemän. Dole drog tillbaka sin stämningsansökan dagen efter lunchen. Naturligtvis var känslan av lättnad och upprymdhet enorm. Att bli stämd som dokumentärfilmare ses som coolt av vissa, men i verkligheten är det riktigt svårt och stressigt.

Extrem belåtenhet

Det är inte lätt att försörja sig som dokumentärfilmare. Enligt Fredrik är detta inte ett område där man kan förvänta sig att bli rik eller ens ha en anständig livsstil. Alla dina ansträngningar kommer att löna sig i slutändan. Att veta att det jag gör hjälper till att göra världen till en något bättre plats för alla är otroligt givande.

Det var en ren slump att han utvecklade en passion för att göra dokumentärer. Fredriks uppväxt var i Malmö. Han avslutade knappt ett år på gymnasiet innan han bestämde sig för att fokusera på sin karriär. I slutet av 70-talet började han umgås med musiker och blev så småningom involverad i folkfestorganisationen och grundandet av skivbolaget Amalthea tillsammans med Dan Hylander och Mikael Wiehe.

Fredrik Gertten Familj
Fredrik Gertten Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!