
Tim Norell Familj – Den svenska kompositören Tim Arnold Norell kom till denna värld den 25 oktober 1955. Tim Norell började sin professionella resa när han grundade det svenska synthpopbandet Secret Service tillsammans med Ola Håkansson och Ulf Wahlberg. Hits inklusive “Oh, Susie”, “Ten O’clock Postman” och “Flash In The Night” skrevs av honom och gruppen.
Författare till musikaliska kompositioner
Efter Secret Service förblev han medlem i Norell Oson Bard, en låtskrivartrio. Musiken komponerades av Tim Norell, medan texterna skrevs av Ola Håkansson, som ofta samarbetade med Alexander Bard. Tillsammans med Anders Hansson skapade Tim Norell och Ola Håkansson populära låtar för musiker som Jerry Williams, Lena Ph, Agnetha Fältskog, Tommy Nilsson, Tone Norum, Lili & Susie, Ankie Bagger, The Boppers, Andreas Lundstedt, Lisa Nilsson, Troll och Jakie kvarts.
“The Way You Are” och “Fly Like The Eagle” var två duetter med Agnetha Fältskog från Abba och Ola Håkansson som de skrev och producerade 1986, strax innan Falun sökte till vinter-OS 1992. Även om Falun inte blev uttagen till vinter-OS var sångerna en stor framgång. Tim Norell deltog i Melodifestivalen vid flera tillfällen.
Vinnarlåten “En Dag” skrevs tillsammans av honom, Håkansson och Bard 1989. Det var Tommy Nilsson som sjöng låten. De tävlade alla i samma evenemang och alla sjöng “Okey Okey” av Lili & Susie. Låten kom in som nummer fyra. Tim Norell hade tidigare placerat sig femma i tävlingen 1987 (med text av Oson/Thyren).
Lena Philipssons tolkning av “Dance In Neon” kom fram till detta. När Andreas Lundstedt framförde “Driver Dagg Faller Regn” (Norell/Oson/Bard) 1996 blev det tvåa. Tim Norell var en produktiv låtskrivare och kompositör från Leksandsbygden i Dalarna som även skrev musikaler och tog med sig sitt band Secret Service på vägen.
Med texter av Håkansson och Bard komponerade Tim Norell “I Won’t Cry” 2018. Den vitryska sångaren Gunesh framförde den som en del av Anders Hanssons produktion, och den kom på andra plats i Vitrysslands Eurovision-bidrag. Den 68-årige låtskrivaren Tim Norell gick bort. Tim Norell har skrivit många populära låtar, inklusive “Oh Susie”, “Flash in the Night”, “En dag”, “Dansa i neon”, “Give my life” och otaliga fler.
Hans kraftfulla melodier var hans avgörande drag, enligt sångaren Tommy Nilsson, vars Melodifestivalen-bidrag “En dag” 1989 vann tävlingen. Hans utdragna kamp mot cancer tog slut på lördagen. Han kommer aldrig tillbaka och överger sin familj, vänner och bandkamrater. Secret Service bildades i slutet av 70-talet av honom, Ola Håkansson (av Ola & The Janglers berömmelse), och Ulf Wahlberg.
Låtar av Tim som dök upp på hans debutalbum “Oh Susie” från 1979 nådde publik över hela världen. Till exempel blev titelsingeln en enorm hit och toppade listorna i inte mindre än 29 länder. Han bidrog till låtskrivartrion Norell Oson Bard på 80- och 90-talen, då många av Sveriges populäraste sångare förlitade sig på sina låtar.
Jag lade stor vikt vid honom. Över hundra låtar skrevs tillsammans av oss. Vänskapen och kollegan Ola Håkansson säger till DN att han hade ett exceptionellt gehör för melodi; Kompositioner började ofta med att han skrev en idé och sedan spelades upp för henne, där de skulle samarbeta om dess utveckling.
Skriver en rad kritikerrosade singlar
Följande är några av hans musikaliska kompositioner: “Dance in neon” med Lena Philipsson, “Allt som jag khent” med Tommy Nilsson & Tone Norum, “Give my life” med Army of Lovers, “It Started with a Love Affair” med Jerry Williams, och “Jeannie’s Coming Home” med The Boppers.
Efter att ha skickat in Tommy Nilssons “En dag” utsågs Tim Norell till Melodifestivalens mästare 1989. Frågar du Tommy Nilsson så var det han som verkligen fick fart på min karriär. På gatan stod det att han var sjuk. Trots dina bästa ansträngningar blir saker och ting inte alltid som du förväntar dig.
Som låtskrivare, hur skulle du karakterisera honom?
Enligt mig var han extremt känslig. Han var, och han påstod sig vara, en romantiker. Det blev fast. Han hade den egenskapen, som delas av vissa. Enligt hans hemsida är Tim Norell en romantiker, och den egenskapen har bestått under hela hans kreativa process: Jag brukar upptäcka att att bli rörd av något triggar början på en ny låt för mig.
Jag befinner mig regelbundet på gränsen till tårar när jag lyssnar på musik, filmer eller personliga upplevelser. Många människor, enligt min åsikt, är i hemlighet mer romantiska än de låter. Det kanske förklarar den snabba ökningen av min musiks popularitet.
Förlamad på ena sidan efter stroke
För ungefär femton år sedan fick Tim Norell en stroke som gjorde honom delvis paraplegisk. Men han gjorde motstånd och fortsatte med att uppträda med Secret Service på global nivå. Han fortsatte att släppa ny musik och släppa nya låtar ända tills han dog.
Efter att han och hans fru drog sig tillbaka till Leksand för den
somrarna delar de sin tid mellan sitt spanska hem och sin älskade strandstad. Familjen till Tim Norell har kontaktats av Expressen, men de väljer nu att inte kommentera.
Förlamad på ena sidan efter stroke
För ungefär femton år sedan fick Tim Norell en stroke som gjorde honom delvis paraplegisk. Men han gjorde motstånd och fortsatte med att uppträda med Secret Service på global nivå. Han fortsatte att släppa ny musik och släppa nya låtar ända tills han dog. Efter att han och hans fru drog sig tillbaka till Leksand för somrarna delade de sin tid mellan sitt spanska hem och sin älskade strandstad. Familjen till Tim Norell har kontaktats av Expressen, men de väljer nu att inte kommentera.
Hans låtar, som Oh Susie, Ten O’clock Postman och Flash in the Night, är välkända för de flesta människor. älskade sånger framförda över hela världen. “Secret Service”, ett otroligt populärt popband, fick sin start från hans låtar. Hans låtar lade grunden för den legendariska låtskrivarduon Norell/Oson/Bard, vilket gjorde honom i ett nötskal till en central figur i svensk popmusiks historia.
Men hans identitet är i stort sett okänd. Alla pratade om “Oh Susie” sommaren 1979. Alla diskotek i Stockholm spelade skivan nonstop, och omslaget dök upp i varje skyltfönster. Men vems händer var inblandade? Inte en enda själ var medveten. Några andra trodde att det måste vara Sting, medan Paul McCartney spekulerade.
.Låten debuterade i skivbutiker i början av augusti, och den fick ett överväldigande mottagande. Efter att omedelbart ha varit den mest spelade låten på radiostationer gick “Oh Susie” vidare till topplistorna i 29 olika nationer.
Så, var började det hela?
Allt började när Tim Norell och Ulf Wahlberg, en ung skivproducent på frammarsch, korsades vägar av en slump. Fylld av ungdomens gränslösa optimism satte sig den osannolika duon för att bli framtidens affärstitaner. Efter att ha vuxit ur rollen som flickidol i bandet Ola & The Janglers adopterade Ola Håkansson de två barnen. Ola, som nu är chef för Sonet, såg direkt att Tim och Ulf var exceptionellt begåvade musiker och skivproducenter.
Björn Håkanson (ingen släkt), som Ola introducerade för Tim, blev hans främsta samarbetspartner inom låtskrivandet när den senare behövde texter till sin musik. Däremot får vi inte hoppa över pistolen. Tims tidiga låt “Det Känns Som Jag Vandrar Fram” skickades till den svenska Eurovision Song Contest, vilket blev vändpunkten i hans karriär.
Ola + 3, bestående av Ola på sång och gitarr, Ulf på keyboard, Tony Lindberg på bas, och Leif Johansson, trummis för Ola & the Jangler, spelade låten. Årets startfält var fyllt med A-lister: Ted Gärdestad tog första platsen, med Ola + 3 och Eva Dahlgren på tredje plats. Detta lyckades bara en gång, men det var inte det värsta.
Ola + 3-skivan var på gång, och ny musik var på sin plats. Bland dessa låtar fanns den svenska tolkningen av “Oh Susie”, som senare skulle bli en hit. Café Operas fastboende DJ:s hörde det och bjöd Tim och Ola på några visdomsord. Om du bara kunde sjunga den här låten på engelska, skulle det vara en smäll!
.”Vi valde att vara lite hemliga eftersom det inte var så trovärdigt med svenska artister som sjöng på engelska på den tiden”, minns Tim Norell. Namnet Secret Service föreslogs av någon och fastnade. Dessutom kom Leif Paulsén med i bandet som basist. Eftersom hans bandkamrater kände att han liknade en hobbit från Tolkiens Sagan om ringen, var Tim med på skivomslaget med smeknamnet “Hob” för att dölja sitt svenska arv. Aliaset “Gaga” användes redan av Björn.
.För marknadsföringen tryckte Ola 10 000 små klisterlappar som Tim stänkte över väggarna med låtens titel. Dessutom övertygade han butikerna i Stockholm att visa det enda locket i sina skyltfönster. Ola stal den glittrande designen av pickupnålen från sin kompis Tom Talomaa, som använde den som logotyp för sin Berzelii-Terrassen-klubb BZ. Konstverket fungerade som både singelns omslag och klistermärke.
.Secret Service uppnådde en fenomenal popularitet över hela världen med sina skivsläpp, särskilt i Europa, Japan, Sovjetunionen och Sydamerika. Även om identiteten på personerna som gömde sig bakom bandet offentliggjordes när albumet släpptes, förblev Tim Norells roll dold och något hemlig. Eftersom jag var så blyg hoppade jag gärna över att resa över Europa för att medverka i olika tv-program.
Dessutom var jag en del av en familj med tre små barn, tillägger han. “I dess ställe bosatte jag mig i min lilla studio, där jag komponerade ny musik.” Han fortsatte att skriva låtar även efter att Secret Service blev en hit. Som ett första steg ville någon ha en låt som skulle hjälpa till att främja Sveriges roll som värd för vinter-OS. Låten sjöngs av Agneta Fältskog från ABBA och Ola Håkansson.
Även om vinter-OS inte tilldelades Sverige, sonen
g “The Way You Are” blev en stor hit i Sverige. Uppmärksammade svenska musiker som Army of Lovers, Tone Norum, Tommy Nilsson, Lili & Susie, The Boppers, Jerry Williams, Ankie Bagger och många fler fick sina popframgångar komponerade av honom och Ola Håkansson, och därefter av Alexander Bard.
Trion hette Norell, Oson och Bard. Musiken komponerades av Tim Norell, med texterna skrivna av Ola Håkansson och Alexander Bard. Samtliga akter producerades av Tim, Ola och Anders Hansson; Anders fungerade även som ljudtekniker och arrangör. Hans musik har ett distinkt ordförråd grundläggande, kraftfulla melodier med en klassiskt sorglig underton oavsett de många artister han komponerat för.
Jag hörde någonstans att Ace of Bases Jonas Berggren har uttalat att att använda så många toner som möjligt är nyckeln till att skriva framgångsrika låtar. Han har också samarbetat i ett antal musikaler, varav en har musiken han komponerat under sin tid som Secret Service-kompositör och en annan som innehåller majoriteten av hans populära låtar från Sverige.
