Annie Hesselstad Längd

Annie Hesselstad Längd
Annie Hesselstad Längd

Annie Hesselstad Längd – Annie Hesselstad, chefskonditor på Artipelag, står återigen för desserten vid årets Nobelfirande. Beskedet kom efter en lång väntan. När gästerna tar plats vid bordet i Blå hallen den 10 december klockan 19:00, först då är erbjudandena officiella. En ledig vårdag, när Annie Hesselstad var på väg till skidbacken, frågade någon om hon ville stå för Nobeldessert för andra året i rad.

Hon hade råd att tänka “tänk om jag får frågan i år igen” efter att hon märkt vem som ringt. Tron på mig för ytterligare ett år var en enorm ära, och jag vill att du ska veta att jag inte tog det för givet. Jag tänkte inte två gånger på att tacka ja, trots att december var en hektisk månad med Nobeldessert och julbordet på Artipelag, för hela resan förra året var otrolig.

En överraskande komponent

Det var viktigt för Annie att göra en efterrätt som var unik för henne i år, så hon höll fast vid smaker hon känner och älskar. Annie får avslöja en ingrediens tjärsirap som kommer att ingå i Nobeldessert, men resten av receptet förblir ett mysterium. Jag serverade tjärsirap i en av desserterna jag tog med till Nobelstiftelsens gastronomirådgivare.

Jag var medveten om att ingrediensen var vågad, men de var stenhårda på det, och desserten valdes ut till Nobelbanketten det året på grund av det. De tjärade väggarna som är ett inslag i arkitekturen på mitt jobb, Artipelag, fungerade som inspiration. Smakprofilen på årets efterrätt har varit konsekvent under hela resan. Enligt Annie Hesselstad är de primära områdena som har förfinats utseendet och presentationen.

En verk skapad av en individ

Annie har varit ganska självständig i sina förberedelser inför Nobeldessert i år. Med denna nyfunna information är jag bättre förberedd för årets projekt och mer tillfreds. Det ger mig stor glädje och tacksamhet att återförenas med nästan samma konditoriteam i stadshuset i år. Kommer att bli kanon.

Annie Hesselstad Längd

Jacob Holmström, nobelpristagaren i matlagning i år, är någon jag känt ett tag och gärna skulle vilja samarbeta med. Det är underbart att få samarbeta med honom eftersom han är en stadig och trygg individ. Eftersom det inte fanns någon att diskutera idéer och koncept med, krävde arbetet ensamt en hög grad av sekretess.

Annie avslöjar bland annat att hennes kollegor på konditoriet misstog titeln på hennes “Bröllopsuppdrag” för ett tillkännagivande om hennes förestående vigsel. Artipelags vaktmästare har dock hjälpt till med att bygga en monter för Nobeldessert i år som en del av förberedelserna. I all uppriktighet hade de ingen aning om monterns tilltänkta funktion.

Arbetar för närvarande som Artipelags chefskonditor

I snart sju år har Annie Hesselstad varit anställd på Artipelag. 2016 tittade Annie förbi inför julbordet; 2019 anställdes hon och befordrades till chefskonditor. En sak som blivit utmärkande för Artipelag är utställningstårtorna som Annie gör inför varje föreställning. Artipelag bjöd på Annies förbättrade version av förra årets Nobeldessert året runt, ungefär som utställningsbakverken.

Bakverket 2022 kommer att finnas tillgängligt fram till den 10 december, varefter ett bakverk baserat på 2023 års Nobelgodis kommer att förberedas snabbt. Jag tycker om att tänka på min stil som en blandning av traditionella och moderna element. Vanligtvis när jag bakar utsökta bakverk håller jag mig till smaker som är okomplicerade och rena. Det jag gillar mest är att sortimentet och smakerna förändras med årstiderna och högtiderna.

Med tanke på Annie Hesselstad

För andra året i rad har Annie Hesselstad fått förtroendet att skapa desserten till Nobelfesten. Både 2015 och 2016 fungerade hon som konditor för Svenska Kocklandslaget och 2016 tävlade hon i OS. Hon tillbringade en avsevärd tid på att arbeta och bo i andra länder, inklusive Frankrike och Österrike.

Vid Örebro universitet forskade hon på närodlad och vildplockad mat i början av epidemin. Konsten, arkitekturen och miljön runt henne fortsätter att inspirera henne i rollen som chefskonditor på Artipelag, där hon arbetar än i dag. BÖRJA ETT NYTT JOBB… Min militära karriär var en total flopp. Annie Hesselstads extra arbetskockar lyfte hennes humör när hon låg nere, och hon fortsatte med att tävla för landslaget. Artipelag, som ligger strax utanför Stockholm, har precis utnämnt hennes konditor.

Tjänsten som chefskonditor på Artipelag var din att tillträda i januari. Bra jobbat på din nya position! Hur känns det? – Mycket tacksam. Naturligtvis är det en spännande och njutbar upplevelse att möta ett sådant nytt och formidabelt hinder. Att baka fikabröd till vårt café är bara början; det finns många stora tillfällen och många logistik att ta hänsyn till.

Varför valde du att ta than jobb?

Det verkade som ett logiskt nästa steg när jag erbjöds jobbet när Fredrik slutade. I en hektisk miljö trivs jag som ledare. Efter två års samarbete tar du över efter Fredrik Otterberg.

Vad har du fått för visdom från honom?

åh! Komplicerad förfrågan. En stor del. Efter att ha tävlat i ett år i konfektyrlandslaget bemästrade Fredrik konsten att göra choklad. Och han har visat mig att det finns tillfällen då jag behöver tvinga mig själv att tänka som en kock – med lite mer intuition och mindre fokus på exakta kvantiteter.

Vilka nya ansvarsområden kan vi förvänta oss av dig?

Personalmedlemmar kommer att ha mer byråkrati och input kring menyutveckling, arbeta närmare med andra avdelningar, inklusive vårt evenemangsplaneringsteam, och inkluderas i planeringen överlag. Tidigare var jag mycket involverad i den dagliga driftplaneringen, men nu ligger mitt fokus mer på helheten. Att vara välorganiserad och förutse människors behov (ofta innan de gör det) är något jag tycker om att göra.

Hur mår du i din roll som chef?

Löst, opartisk och stimulerande.

När du var yngre, vad inspirerade dig att göra karriär inom konditori?

Ända sedan jag var en liten flicka hade jag haft en grej för bakverk och desserter. När jag var barn spelade jag en matlagningsshow när jag bakade något hemma och gick igenom varje steg för att se till att “tittarna” förstod. Men jag tror att jag till slut växte ur det. Fram till 2014 hjälpte jag till som servering på Solnas restaurang Modis med Jonas Franzén, som senare skulle bli kapten på Kocklandslaget, och Isak Wiig. En dag frågade de: “Varför blir du inte konditor?” efter att ha sett att jag tog med kaffe varje fredag. Du är begåvad. Och det var det.

Så du började som servitör på deltid och så småningom tjänade du på det?

Det var min djupaste önskan att uppnå storhet. En möjlighet var en karriär inom militären; Jag sökte till och med grundutbildning, men jag var för sjuk av viruset för att klara det fysiska. Även om jag kände mig nere när jag kom tillbaka till restaurangen, uppmanade mina medarbetare mig att investera i bakverk. Och sedan, tre år på vägen, var de med i sin Kocklandslaget-tävling.

Av vilka skäl är det det ideala jobbet någonsin?

Anledningen är att du varje dag får uttrycka din kreativitet samtidigt som du strävar efter din sanna kärlek. “Usch, vad jobbigt det är att jobba” är inget jag någonsin har upplevt när jag har gått till jobbet. Jag antar att det beror på att jag har en intensiv kärlek till att göra saker, och mina skapelser är vanligtvis förstklassiga.

Du måste vara uppe vid gryningen, eller hur? Är du det, eller finns det något sätt att undvika det?

Att gå upp tidigt är en fördel. Vår öppettid är klockan elva, därför är det inte nödvändigt att vara på kontoret vid åtta på morgonen. Det är andra natur tills du måste kliva upp fyra, men sedan blir det andra natur igen. Jag fick ta nattbussen in till stan när jag jobbade på Tösses; Jag bodde i Nacka. Jag går alltid upp för min halvtimmes promenad till jobbet eftersom jag bor väldigt nära Artipelag.

Skulle du ha några visdomsord att dela med en ung person som strävar efter att följa i dina fotspår?

Ta chansen och var okej med att förlora. Försök att överträffa dig själv från igår istället för att försöka överträffa en annan person. Lägg dessutom pengar på en kvalitetspraktik där du lär dig att göra saker för hand. Österrike är ett av de länder där du har arbetat. Snälla berätta för mig! A Grand Hotel Panhans i Semmering, Österrike var min plats för en utbytespraktik, ja.

Efteråt erbjöds jag ett jobb direkt efter mina studier. Jag stannade i tre månader, och sedan kom jag tillbaka i lite över ett år. Det lärde mig mycket, både om mig själv och om andra kulturer. Har någon väglett dig? Berätta för mig om individen och hur de påverkade dig. Cecilia Andersson, som nu driver Handelshuset i Saltsjöbaden, har varit min handledare redan från början av min praktik.

När du väl lärt känna henne är hon en riktig snygging, men jag minns att jag var orolig när jag kontaktade henne för att checka in innan praktiken. På ett professionellt och personligt plan har hon lärt mig oerhört mycket. Ditt val av restaurangbranschen motsäger det faktum att detta är en ledande fråga.

Vad gör denna sektor till en framtidsindustri? Ett folk kommer alltid att vilja satsa på att äta ute, och när de väl gör det tror jag att de alltid kommer att vara villiga att betala mer för produkter och tjänster av hög kvalitet. Vi är i stort behov av fler ungdomliga briljanser som är både kunniga och villiga att ge allt för sina karriärer.

Annie Hesselstad Längd
Annie Hesselstad Längd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!