Barbro Westerholm Sjukdom

Barbro Westerholm Sjukdom
Barbro Westerholm Sjukdom

Barbro Westerholm Sjukdom – Föreningen SPF Seniorer, där Barbro Westerholm arbetat som politisk expert, gjorde avslöjandet sent på tisdagseftermiddagen i ett pressmeddelande. Barbro Westerholm, som kan ha motsatt sig att epitetet “gammal” användes för att beskriva henne, ansågs länge vara sjukvårdspolitikens grand old lady. Hon hade stor framgång när hon förespråkade ett årsschema. 1988 till 1999 och igen 2006 till 2022 representerade hon Folkpartiet/Liberalerna i riksdagen.

Hon var allmänt beundrad för sin expertis och engagemang, vilket gav henne en fast plats på Almedals politiska veckas scen under en lång tid. Hennes vilja att få sitt rykte diskuterat går tillbaka långt innan riksdagen. Under en demonstration för HBT-rättighetsrörelsen 1979 tog fotografer ikoniska fotografier på Socialstyrelsens trappa. Barbro Westerholm, som var generaldirektör för myndigheten 1979 till 1985, gick ut på trappan för att höra demonstranterna och lyckades till sist få homosexualitet avstigmatiserat.

I det senaste riksdagsvalet valde Barbro Westerholm att inte kandidera. Hon hade tidigare meddelat detta året innan, och hon utvecklade sitt beslut att avbryta ännu en riksdagsval i en intervju med Dagens Medicin Jag är rädd att inte, eftersom jag nu är för upptagen. Jag hoppas kunna fortsätta kampen mot ålderismen utanför riksdagen, där jag har en ganska stark röst som opinionsbildare. Om jag fortsätter kommer jag att behöva delta i många möten, utskottsutfrågningar och andra liknande evenemang. Och jag kan inte spendera mycket tid med dem eftersom jag vet att min tid med mina fakulteter fortfarande är intakta är begränsad. Jag måste komma igång.

Enligt beskedet avled Barbro Westerholm den 14 mars efter en kort tids sjukdom. Peter, hennes man och fyra vuxna barn och deras familjer är allt som finns kvar av henne. Barbro Westerholm gick bort efter en lång kamp mot sjukdom. På tisdagen tillkännagavs detta av flera grupper, inklusive Liberalerna och SPF Seniors.

Den 16 juni 1933 i Stockholm trädde Barbro Westerholm in i världen. 1959 skrev hon in sig vid Karolinska Institutet för att studera medicin och 1964 doktorerade hon där. När undertecknad besökte Barbro Westerholm i hennes hem i Stockholm hösten 2022 för en mer djupgående intervju sa hon att hon hade många prestationer att vara stolt över, men att en av hennes favoriter var att skriva under beslutet 1979 att ta bort homosexualitets klassificering som psykisk sjukdom samtidigt som han tjänstgjorde som nytillträdd generaldirektör för Socialstyrelsen.

Det beror bland annat på att jag sprang på en grupp människor som protesterade mot hela idén om sjukdom i trappan utanför. Liberalernas partiledare Johan Pehrson sa i ett pressmeddelande att medan många människor sörjer kommer de alltid att minnas Barbro med förkärlek och stolthet.

Barbro Westerholm Sjukdom

Barbro Westerholm kom in i denna värld i Stockholm 1933. Hon gick på Karolinska Institutet och tog läkarexamen 1959 och disputerade 1964. Hon var den första kvinnan att leda Socialstyrelsen när hon utsågs till dess generaldirektör år 1979.Hon var avgörande för att se till att homosexualitet inte längre kategoriserades som ett psykiskt tillstånd, vilket bidrog till att få slut på stigmatiseringen mot samhället. Som ett resultat av sitt val till riksdagen 1988 blev hon också en uttalad anhängare för hbtqi-gemenskapens rättigheter. Partnerskapslagen, som antogs 1995, var en fråga hon intresserade sig för.

Hon avgick ur riksdagen 1998 för att leda Svenska Pensionärsförbundet (SPF). Hon kom dock tillbaka 2006 och har sedan dess ägnat mycket tid och energi åt att se till att ingen diskrimineras på grund av sin ålder. Den tappra kamp för mänsklig frihet och lika värde som Barbro ledde sätter en outplånlig prägel på Liberalerna och på det svenska samhället i stort. Enligt Johan Pehrson är det “sällan så många som har så mycket att tacka en person för som de har med Barbro.”

Hon tjänstgjorde i 27 år tills hon lämnade riksdagen för att bli SPF-expert inför valet 2022. Hon var då den äldsta personen som tjänstgjorde i riksdagen. Det kommer aldrig att finnas någon som fyller skorna som Barbro lämnade. Hon var inte bara en primär politisk kraft i det svenska samtalet under många, många år, utan också en förebild för mig själv och många andra, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorförbundet, i ett pressmeddelande.

Att sitta i generaldirektörens stol ger dig chansen att göra en förändring, insåg jag på de stegen. Jag behöver inte oroa mig för ministernr att sticka mig i ryggen om jag inte är bunden till posten som generaldirektör; Jag kan till exempel göra en karriär som klinisk farmakolog. Barbro Westerholm valdes in i riksdagen första gången 1988 och etablerade sig snabbt som en uttalad anhängare för hbtqi-gemenskapens rättigheter. Hon var avgörande för att en partnerskapsstadga antogs 1995. Efter att ha suttit i riksdagen i tio år avgick hon 1998 för att leda Pensionärsförbundet.

2006 ställde hon upp för omval till representanthuset och tog med sig sitt engagemang för att få ett slut på åldersdiskriminering. Ett samarbete med Ingrid Kinne Lindgren, “Om att aldig ge upp” släpptes 2021. De samarbetade hösten 2022 om en ny bok med fokus på ålderism. Barbro Westerholm valdes in i riksdagen första gången 1988 och etablerade sig snabbt som en uttalad anhängare för hbtqi-gemenskapens rättigheter. Hon var avgörande för att en partnerskapsstadga antogs 1995. Efter att ha suttit i riksdagen i tio år avgick hon 1998 för att leda Pensionärsförbundet.

2006 ställde hon upp för omval till representanthuset och tog med sig sitt engagemang för att få ett slut på åldersdiskriminering. Ett samarbete med Ingrid Kinne Lindgren, “Om att aldig ge upp” släpptes 2021. De samarbetade hösten 2022 om en ny bok med fokus på ålderism. Barbro Westerholms totala antal år i riksdagen var 27. Barbro Westerholm var uppenbarligen aktiv i samhället utanför sina riksdagsuppdrag. Hon fick Hedeniuspriset av Humanisterna 2004.

Barbro Westerholm har varit hedersledamot i Svenska Apotekarföreningen, Apotekarföreningen och Svenska Farmaceutiska Sällskapet, samt suttit i RFSU:s styrelse och erhållit hedersbetygelser från Farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet 2007 och Malmö universitetet 2016.

Barbro Westerholm kämpade för Sveriges robusta läkemedelsindustri, stöttade kommunala farmaceuter som säkerställer en säker och effektiv administrering av läkemedel i hemsjukvård och äldreboenden, och försökte effektivisera rekryteringsprocessen för nyblivna farmaceuter.

Apotek i Sverige

Barbro Westerholm var också intresserad av dödshjälpsfrågan; hon satt i styrelsen för RTVD, Rätten till en värdig död, och deltog i två utredningar gjorda av SMER, den norska medicinska etiska kommittén. Likabehandling för dem med ovanliga sjukdomar var den tredje orsaken hon tog upp. Kostnaden för att behandla vanliga sjukdomar ligger inom våra resurser, medan behandlingar för ovanliga sjukdomar ligger utanför vår prisklass. Det bryter mot tanken att alla människor är skapade lika, enligt min mening.

Barbro Westerholm påpekade i en höstintervju 2017: “Det drev jag på tills det i våras kom ett besked i riksdagen att regeringen skulle hitta en finansieringsform”. Förutom maken Peter efterlämnar Barbro Westerholm sina fyra barn, samt flera barnbarn och barnbarnsbarn.

Barbros vägledande princip var oberoende, och hon förespråkade kraftfullt för saker som hon ansåg vara avgörande. Hon förespråkade individuell valfrihet inom områden som sysselsättning, romantiska relationer, föräldraskap och möjligheten att avsluta sitt liv inför terminal sjukdom.

Hon satt i riksdagen i sammanlagt 27 år (1988–1999 och 2006–2022). Mot slutet var hon både den äldsta och mest aktiva riksdagsledamoten. Hon bestämde sig för att lämna kontoret före omröstningen 2022 så att hon kan fokusera på att få ett slut på ålderism på arbetsplatsen.

Efter det blev Barbro expert på SPF Seniorerna där hon var ordförande för organisationen 1999 till 2005. Läsarna av tidningen Seniorens utsåg henne också två gånger till Årets Senior, 2019 och 2012. Fackets styrelse, liksom förbundets förtroendevalda, medlemmar och arbetskamrater, hade inget annat än beröm till Barbro. Hennes självbiografi, Never Give Up!, kom ut 2021. De uttalandena kännetecknar Barbro perfekt; hon var en kämpe rakt igenom.

Barbro Westerholm Sjukdom
Barbro Westerholm Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!