Bonn Ulving Föräldrar

Bonn Ulving Föräldrar
Bonn Ulving Föräldrar

Bonn Ulving Föräldrar – På måndagskvällen inträffade en kraftig explosion på Gyllenstiernsgatan i Stockholms stadsdel stermalm. Chock och rädsla överväldigade mig. Bonn Ulving, en 14-årig invånare, anmärkte: “Mina fötter, ben, skrivbord och dator lyftes från golvet.” En sprängladdning planterades utanför porten, vilket orsakade betydande skada på fastigheten, enligt myndigheterna. Strax innan bomben gick av visade övervakningsfilmer en man av intresse i grannskapet.

Klockan 01:09 började SOS Alarm ta emot flera samtal om händelsen. Folk i Lidingö och Bagarmossen reagerade på det höga ljudet, som kunde höras på långt avstånd. Lägenhetskomplexet på Gyllenstiernsgatan i stermalm skadades svårt i explosionen. Det skedde skador på många fordon på gatan och en sprängd trappa. Läget har blivit ganska isigt. Enligt Stockholmspolisens presstalesperson Eva Nilsson finns bombtekniker och tekniker där och kommer att förbli så under överskådlig framtid.

Extremt kraftfull sprängning i stermalm

På måndagseftermiddagen sammankallade polisen en presskonferens för att diskutera händelsen.
Erik Widstrand, chef för Stockholms stads polisdistrikt, förklarar att detta sker på grund av explosionens resulterande egendomsskada. Han informerar oss om att polisen har initierat en unik händelse.

Invånarna i området har ingen bra dag. Denna explosion rankas bland de starkaste som någonsin registrerats i detta område. Enligt Erik Widstrand undersöker polisen just nu anmälningar om samhällsrisk orsakad av förstörelse. Det här är en mycket farlig typ av brott, så vi behöver så många ögonvittnesskildringar och information som möjligt, säger han. Vår prioritet är att identifiera och gripa brottslingen så snart som möjligt.

Mänskligt motiv fotograferat

Polisen analyserar just nu de tips de har fått och utreder potentiella vittnen. Polisen i centrala Stockholm samarbetar med Säpo, insats Rimfrost och region mitt efter att en explosion skakade en nattklubb i Uppsala. Det verkar inte finnas någon koppling till terrorism just nu. Expressen säger sig ha information som tyder på att en eventuell misstänkt har identifierats på kamera i samband med explosionen.

Polisen har granskat säkerhetsbilder från området och identifierat en person som de tror är relevant för deras utredning. Gärningsmannen klev ur en bil i närheten. Polisen tror att det kan finnas en koppling till en tidigare händelse i kvarteret och de undersöker det. En bil fattade eld i området under helgen. Ett polisevenemang med “Knut”-tema planeras.

Bonn Ulving Föräldrar

Ingången har teleporterat sig tvärs över gatan. Fönster på alla våningar sprängdes ut, vilket resulterade i en helt förstörd trappa och mycket krossat glas på trottoaren. I motsatta änden av Gyllenstiernsgatan bor 41-årige Niklas Gustafsson. Det höga ljudet vid 1-tiden på morgonen väckte hela hans familj. Det var mycket ljud eftersom hela lägenheten skakade. Det jag såg såg ut som en bomb, hävdar han. Det var en tydlig, stark, väldigt hög smäll, och det var därför jag antog att det var en explosion, säger Niklas Gustafsson.

Jag väntade på att ett efterskalv eller polisen skulle komma, men allt var tyst tills jag hörde ljudet av vad jag tror är brandbilar. Niklas Gustafsson, som växte upp i närheten av Sveriges Rundradio (SVT) och olika ambassader, var övertygad om att det var en attack. Med ett ord, det sög. De flesta av min familj och jag har varit uppe hela natten. Barnens skola ligger i närheten, och det finns folk jag känner där, så jag är oroad över deras välmående.

Vissa människor vi känner fick sova i köket eftersom en ruta i deras fönster hade krossats. Bonn Ulving, en 14-årig bosatt i byggnaden, sa att han precis hade stängt av sin dator för natten. Chock och rädsla överväldigade mig. Hela min kropp, inklusive mina ben, skrivbord och dator, reste sig från marken.

Hans 49-åriga mamma, Anna Ulving, hävdar att de väntat i Gärdesskolans gymnastiksal till klockan fem i morse för att få gå och hitta ett tillfälligt boende. Vi har checkat in på ett motell för natten. Sa Ulving, 49, hävdar att varken hon eller någon annan har fått hämta sina tillhörigheter från förrådet. Det är uppenbart att du är orolig att det kan hända igen.

Upplever ett skakande uppvaknande

Kirsten Karlsson, 77, befann sig i sitt hem på det drabbade golvet i byggnaden och tittade på tv när explosionen gick ut. Hela huset darrade när jag hörde en enorm explosion. Hon säger: “När tryckvågen slog till fanns det ingen tvekan i mitt sinne om att det hade varit en explosion.” När hon försökte lämna sin lägenhet med sin man och deras lilla hund, krossade chockvågen fönstret och denytterdörren förstördes. Det var skrämmande och vi hade inget annat val än att fly. Enligt Kirsten Karlsson var trapphuset mulet och fullt med skräp. De skickades till en början till Gärdesskolan, men fick så småningom återvända till sin lägenhet med en släkting. Att ingen kom till skada är en stor välsignelse, säger hon.

Fordon har blivit “totalt förstörda”

Irene Lindbäck, som bor i området, hörde explosionen. Hon bröt sig igenom avspärrningarna först på morgonen. Den var så liten att den skrämde dig. När du står här är det tydligt att det verkligen var en massiv explosion, eftersom jag bara har läst om det. Även Per Grankvist, ortsbo, har kommenterat förödelsen kring honom.

Husets balkong är delvis borttagen. Ingången har teleporterat sig tvärs över gatan. Stötvågor kan ses fullständigt förstöra fordon som var i deras väg. Jag såg att det saknades fönster på första våningen i huset tvärs över gatan. Som Per Grankvist uttrycker det, “det är obehagligt när det händer så nära.” Johan Brink, en lokalboende, väcktes av explosionen. Jag hörde en hög krasch runt ett på morgonen, och naturligtvis var jag orolig över vad som hade hänt, tillägger han.

Banérportsskolan ligger mittemot bombplatsen och där jobbar Lotta Morger. Även om byggnadens exteriör vandaliserades och vissa fönster krossades, skulle klasserna fortfarande hållas som planerat under dagen. Vi måste åka runt bakåt, men annars får skolan fortsätta som vanligt. Det finns utan tvekan barn och familjer här som påverkas. Hon insisterar på att teamet ska hålla regelbundna möten för att säkerställa att alla är på samma sida.

De var tvungna att rensa ut från två byggnader

Tolv räddningsfordon och många polisbilar ryckte till platsen och påbörjade en omfattande insats.
Under natten sa polisen att de upptäckt en sprängladdning utanför fastighetens port och ett massivt hål som sträckte sig ända ner till källaren. Huruvida explosionen inträffade innanför eller utanför stängslet är fortfarande ett mysterium. Eva Nilsson på polisen säger att teknikerna just nu arbetar med det. En närliggande skola gav vård åt de evakuerade.

Vi samarbetar med Stockholms kommun. Enligt Mats Eriksson, presstalesperson vid regionpolisen Stockholm, har Gärdesskolan öppnats för invånare som frivilligt har evakuerats, samt andra som behöver krisvård. Det fanns en initial rädsla för kollaps, därför hjälpte räddningstjänsten till med evakueringen av de två trapphusen. Förutom ytterdörren är risken för en rasande stormfart liten. Räddningstjänsten slår sönder dörrar som folk vägrar att öppna, enligt befälhavaren Toni Frank.

Det skedde även en explosion i Uppsala

På måndagskvällen inträffade även en explosion i Uppsala. Detonationsplats utanför nattklubben upptäckt av polis. Räddningstjänstens befäl, Toni Frank, säger att en explosion har inträffat.
Det finns ännu inga uppgifter om några personskador, men myndigheter undersöker om eller om explosionen i Stockholm är relaterad. På grund av närheten i tid har vi kontakt med Uppsala; men som Eva Nilsson påpekar finns det för närvarande inga bevis som stödjer ett sådant påstående.

Den här filmen visar förstörelsen orsakad av bomben i stermalm. Familjen Ulving, inklusive två små barn, var tvungna att sålla genom skräp, damm och öppna dörrar bara för att nå trottoaren. Kassel Ulving, 12, säger: “Vi kände bara att vi var tvungna att komma härifrån.” Stermalmsdetonationen var så stor att den kunde höras på mils avstånd. Tryckvågen blåste ut fönstren på motsatt sida av gatan och tryckte ner portarna som ledde till innergården och gatan.

Bonn Ulving Föräldrar
Bonn Ulving Föräldrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!