Göran Greider Familj

Göran Greider Familj
Göran Greider Familj

Göran Greider Familj – En av vår tids mest publicerade författare och poeter är Göran Greider. Allmänheten känner dock nog mest igen honom för hans redaktionella ansvar och hans rykte som vänsterinriktad debattör med yvigt hår. Göran växte upp i ett blygsamt hem i Vingker, Sörmland. Hans mamma var sömmerska på en fabrik där han arbetade.

Hans far var en sjöman som lämnade havet på 1950-talet för att så småningom bosätta sig i Vingker, där han började arbeta som lastbilschaufför. Det fanns tillfällen då han förmodligen kände sig instängd. Vingker var definitivt inte alltid så trevlig om du har vandrat på gatorna i Shanghai och Rio de Janeiro.

När han var yngre drog sig Göran tillbaka in i sig själv. Det var inte förrän han nådde mellanstadiet som han slutade känna sig osäker och orolig. Han spelade fotboll och strävade efter att bli en rockstjärna när han var ung vuxen. Dylan och Hendrix var hjältarna. Oväntat blev han bandets gitarrist för den välkända dansoutfiten Göran Greiders (utan z) på 1970-talet.

Han erkänner med en antydan till förlägenhet att bandet har framfört covers av låtar av Thorleifs och Flamingokvintetten på liveshower. På den tiden hade dock hippierörelsen tagit sig till och med lilla Vingker, och mitt hår var nere i midjan. Det fanns mycket hopp för framtiden när jag var liten, och arbetslösheten var väldigt låg. Nuförtiden gör han årliga resor tillbaka till sin hemstad.

Två av de mest framstående personerna i det socialdemokratiska partiet kommer båda från samma ödmjuka sörmländska bondesamhälle. Vi sammankallade Göran Persson och Göran Greider i en Vingker, symbolen för gemene mans hem i flera decennier. Det är möjligt att politiskt käbbel uppstod när de vuxna versionerna av Perssons pojke och Greiders pojke äntligen möttes.

Den förstnämnde tjänstgjorde som premiärminister i ett decennium och anses allmänt vara nationens de facto fader. Den sistnämnde har aldrig varit en som hållit käft, särskilt inte när det kommer till politik, där han utmärkt sig som debattör och chefredaktör. Men nu är det ingen som höjer rösten eller tuppkam.

Göran Greider Familj

Eftersom vi är i Vingker, hemstaden för dem båda i Sörmland. Något händer med oss när vi återbesöker vår ungdoms gator. Göran Greider säger att han blir yr varje gång han hälsar på. Det var som att en brytare gick i hans grund. Trevlig, rastlös och lite i otakt med tiden. Göran Greider, en vän och medarbetare till professor Linderborg, tror att han har vad som krävs för att leda en karismatisk väckelse.

April 2020. I andra änden av telefonen hackar Göran Greider upp en lunga. “Jag hade corona”, förklarar han. Efter sex veckors sängvila kom äntligen en ambulans för att hämta mig, men de tog inga prover. Han hackar igen, men han fortsätter: “Men jag lyckades ändå skriva klart min första roman.” Det är precis som du agerar så. ryter jag.

Vi har haft många samtal om hur han tycker att skrivandet är så enkelt medan jag kämpar hårt. Enligt Göran får han, innan han skickar något sms, samma känsla som han får när han lagar en god middag. Hans body mass index är 40. I alla fall. Nej, jag brydde mig aldrig om att fråga. Han är dock en stor kille överlag.

Görans enorma vuxenenhet är en del av det som gör honom så lättillgänglig. Han pratar och skriver öppet om sin vikt, vilket får honom att verka både attraktiv och relaterbar. Det årliga niokilometersloppet Greider hålls i rsta varje vår. Ordspråket lyder ungefär, “Sittande föder borgerliga tankar.”

En rullstolsanvänd borgerlighet från Svenska Dagbladet ringde mig häromdagen. Det fick honom att skratta, så han sa. Det är bra för mig, sa han. 2001, under ABF-konferensen i Stockholm, träffade jag Göran Greider för första gången. Vi hade ett trevligt samtal om klassisk musik (honom) respektive socialdemokratins historia (jag själv).

Efter det gick jag och hämtade hans bok. Det är det enda jag förknippar med Vivaldi. Han skrev sitt namn och telefonnummer skriftligt. Jag väntade i 8 år för att samla modet och ringa. Vi pratade ofta och hälsade på varandra på olika sammankomster, men det var inte förrän jag tog på mig rollen som kulturchef på Aftonbladet som vi etablerade en formell kommunikation.

I trettio år har Göran Greider känt att han skrivit mot vinden. Och medan han äntligen sammanställer sin personliga poesi, är det fortfarande hans största hinder att möta sina egna känslor. Vänsterns blunder är potentiellt dödlig, enligt Greider. I dagens hetta söker Göran Greider sin tillflykt på Dalagrdens skuggiga veranda.

Mitt i dagens hetta har vi suttit i trädgården och diskuterat meningen med livet. Hans fru Berit har besökt området. Medan hon har pratat om deras liv tillsammans har Göran Greiders vittrade ansikte genomgått en mängd olika reaktioner, inklusive överraskning, sorg, nöjen och förlägenhet. Han har varit känd för att prata med sin hund, Stina, när han är djupt distraherad.

Jag arbetar inom informationsområdet. Immanuel Kant wouJag skulle inte vara entusiastisk över att diskutera känslor om du kontaktade honom. Dikter av Dan Andersson sjöngs för författaren och journalisten Göran Greider av hans mamma när han var ung och lämnade ett outplånligt avtryck på honom: “Dan Anderssons närvaro i mig kom med vaggvisorna under mina tidiga barndomsår.” Sedan 1999 leds socialdemokratiska Dala-Demokraten av Göran Greider, författare, samhällsdebattör och opinionsbildare.

Hans första diktsamling “Vid fronset slaik ensamheten ut” kom ut 1981 och han har sedan dess gett ut ytterligare flera diktsamlingar, debattböcker, fackböcker, en poetisk självbiografi (“En av dessa morgnar får du upp med att sjunga”) 2019, en essäsamling (“Stugland”) 2022, och två biografier (“Det förflutna är som en dröm och nuet jag förstår inte” (2008) och en dokumentärroman (“

Bland de många utmärkelser som tilldelas Göran Greider är Sveriges Radios lyrikpris, LO Ivar Lo-priset och Samfundet De Nio Karl Vennbergs pris. Hans åsikter kommer ofta fram i Dala-Demokraten och andra tryckta medier, och han är ett vanligt inslag i tv-diskussionssofforna. Det finns dock en utvald handfull som är medvetna om hans livsstil. Du bjuds in till Göran Greider och Berits Dala-Floda residens.

Göran Persson och Göran Greider, båda chefredaktörer på Dala-Demokraten, har en gemensam anor från Vingker stad. Greider flyttade till Stockholm i början av 1980-talet, och han tillbringar fortfarande en del av varje dag där, i sin första lägenhet. Men nu tillbringar han minst halva året i Dalarna, på bostaden han och hans fru köpte i Dala-Floda för 13 år sedan.

I Dalarna bor många av mina släktingar, inklusive de i Hedemora, Arkhyttan, Säter, Smedjebacken och andra närliggande samhällen. Så Dalarna har alltid varit en del av våra liv; det har alltid funnits där i bakgrunden, som någon avlägsen sommarfantasi.

För att vara mer specifik, varför Dala-Floda?

Jag är bekant med reportern Leif Olsson och brukade umgås med honom ofta innan Ns. Jag tycker att landskapet längs älven är vackert hela vägen från Djurs till toppen av Västerdalarna. Göran och hans fru Berit bor i ett hus i den lilla staden Hagen, Dala-Floda. Efter en förödande brand 1910 gick hela byn samman för att bygga den. På fastigheten finns flera pensionat, förrådsbodar och en stor trädgård som Göran gärna sköter om.

Jag är lite av en gröntumsnöt, säger han. Greiders andra stora passion är att bygga eld, men han har inget sätt att unna sig denna entusiasm i sin första lägenhet. När Bostadspuls kommer på besök visar han stolt upp sina två täljstenshällar. Spisbränning är meningen med livet. Det har trots allt lagts ner mycket kraft på att odla skogen. Enligt vad jag har läst är det bra att använda ved från närområdet för att elda ur klimatsynpunkt.

Poeten, författaren och Dalademokraternas chefredaktör Göran Greider håller ett föredrag i Gagnefs kyrkbys Folkets Park den 1 maj. Även om han är säker på att den rödgröna koalitionen vinner valet varnar han för att vissa väljare kan vara missnöjd därefter. Det kan vara fallet i Danmark tror jag. Det vill säga, hävdar han, vi får inte se så dramatiska förändringar i politiken på grund av den oundvikliga tillbakagången.

Sedan 1999 har han varit chefredaktör för den socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten. 2013 tilldelades han Frödingpriset, och han utsågs till en av de tio mest inflytelserika personerna i Sverige av Veckans Affärer. Enligt Göran Greider är (V) och (FI) just nu den mest spännande aspekten av partipolitiken och en triumf för den rödgröna koalitionen skulle baseras mindre på kandidaternas individuella meriter och mer på att många människor är missnöjd med nuvarande förvaltning.

Han sätter inte ett högt värde på politiska partier men tror att det är avgörande att kämpa för sociala rörelser. Vi ser hans oro här. Enligt Göran Greider har storskaliga sociala rörelser som fackföreningar, miljöpartister och feminister inte gjort stora framsteg den senaste tiden.

Kan du ge oss din förutsägelse för arbetarrörelsen?

Forskare har märkt en förändring över västvärlden, där det nu är allmänt hållet att klyftorna mellan sociala klasser är för stora. För att åtgärda saker och ting behöver regeringen och offentlig sektor involveras mer, som Göran Greider påpekar.

Göran Greider Familj
Göran Greider Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!