Börje Salming Margitta Wendin

Börje Salming Margitta Wendin
Börje Salming Margitta Wendin

Börje Salming Margitta Wendin – En av de största ishockeyspelarna genom tiderna, Börje Salming föddes den 17 april 1951 i Kirunas Jukkasjärvi församling i Norrbottens län. Han avled den 24 november 2022 i Nacka, Stockholms län. Börje var svensk medborgare. Han var en av sex spelare – Wayne Gretzky, Vladislav Tretiak, Vyacheslav Fetisov, Sergey Makarov och Valery Charlamov – som valdes till århundradets IIHF-lag 2008.

Salming blev en av de första svenska proffsen att åka utomlands 1973, tillsammans med Juha Widing och Thommie Bergman, efter att ha vunnit två SM-guld med Brynäs IF. Han fick smeknamnen “Kungen” och “BJ” medan han var där. Salming blev en ikon efter 16 år i klubben. Hedda Stiernstedt porträtterar Margitta Wendin, Börje Salmings första fru, i Hit-tv-serien “Börje” på Viaplay.

Romansen, barnen, Margitta Wendins kommentarer angående tv-programmet och hennes nuvarande liv tas upp i en artikel av Nyheter24. Börje Salming, son till Kiruna, anses allmänt vara en av Sveriges genom tiderna stora ishockeyspelare; han tillbringade 16 säsonger med Toronto Maple Leafs. Han dog i amyotrofisk lateralskleros (ALS) vid 71 års ålder den 24 november 2022. Viaplay-serien “Börje” kommer att krönika hans liv och karriär, inklusive hockeylegendarens äktenskap med Margitta Wendin. Förhållandet förklaras i detalj av Nyheter24.

När träffades Margitta Wendin och Börje Salming första gången?

Margitta Wendin korsades första gången med Börje Salming i början av 1970-talet, då Salming var spelare för Brynäs IF. Enligt Allas utsågs Margitta därefter till Fröken Gävle.

Var Margitta Wendin Börje Salmings första fru?

Margitta Wendin var Börje Salmings första fru, det stämmer. 1974 bytte paret bröllopslöften i en kyrka utanför Gävle.

Börje Salming Margitta Wendin

Om Börje Salming och Margitta Wendin var gifta i hur många år?

Margitta Wendin och Börje Salming var gifta i nitton år, från 1974 till 1993. Börje Salming gifte sig senare med Katarina Pettersson, men i mitten av 2000-talet hade paret redan ansökt om skilsmässa. Salming var gift med Pia Salming när han gick bort.

Är Margitta Wendin Hedda Stiernstedts roll i “Börje”?

Valter Skarsgård porträtterar karaktären i Viaplay-serien “Börje”

Hedda Stiernstedt spelar Margitta Wendin mot Börje Salming. Under TV4-programmet “Efter fem” skickade Margitta video ett meddelande till Stiernstedt för att önska honom lycka till. Du är inte bara en otroligt begåvad skådespelare, du är också en underbar människa som jag hade nöjet att lära känna, och för det är jag otroligt tacksam för att du ville tacka ja till det här jobbet.

Trots att den här produktionen har varit svår och känslomässigt påfrestande för alla inblandade, har det varit jättekul att följa dig och resten av gänget. Jag ser dock med spänning fram emot resultaten. Vid den tidpunkten sa hon till och sa: “Jag tror att det kommer att bli trevligt.”

Hur är Margitta Wendins liv nu?

Margitta Wendin har hållit sig mestadels utanför rampljuset trots att hon firade sin 70-årsdag strax före 2023–2024. Hon är för närvarande bosatt i Stockholm. Börje Salming och hans storebror Stig tillbringade sin barndom i byn Salmi, strax utanför Kiruna, där de ägnade sig mycket åt friidrott. Men det blev tidigt en sorg för bröderna. Erland, Börjes pappa, omkom i en minolycka när han var bara fem år gammal.

Tragiskt nog förändrade tragedin hans liv. Att aldrig ha en fadersfigur att luta sig mot för stöd eller skydd. Att inte ha en pappa som kan ge en hand med skridskorna, ge tröst i nödsituationer eller lyssna är en stor förlust. Enligt Börje har han i sin sommarföreläsning lärt sig att “bita i skottet” snarare än att avslöja sina känslor.

Men när han kände sig ledsen gömde han sig och ställde sig åt sidan. Han var känslomässigt distanserad från alla. Börje lockades till Brynäs och fick möjligheten att spela tillsammans med Stig efter att ha spelat ishockey i Kiruna AIF under hela sin ungdom. Den broderliga kombon vann svenska mästerskapen back-to-back, och sedan dök det upp en gång i livet: Börje Salming firade hemma i Kiruna klädd som en traditionell same.

Börje Salmings framgångar i NHL kan tillskrivas det – 400 stygn i ansiktet

Börje Salming blev en innovatör när han ingick ett avtal med Toronto Maple Leafs 1973; han var en av de första europeiska spelarna som etablerade sig i Nordamerika. Det var dock svårt i början. De vilda nordamerikanska spelarna såg svenskar som ett lätt byte, men Börje vacklade aldrig och blev både en respekterad kollega och en fruktad motståndare. Det fanns dock en kostnad.

Börje har också tappat räkningen på antalet utslagna tänder. Istället för att reflektera eller känna har jag helt enkelt fortsatt att köra. Med alla jävlarna som skulle attackera oss svenskar var det ganska tufft att ta sig dit. De hade blivit vana vid att slåss sedan de var juniorer. Börje har tidigare sagt till Aftonbladet att han var tvungen att träna fighting, hålla balansen under matcherna och lära sig att greppa sin motståndare så att han inte skulle bli träffad.

Vid Canada Cup 1976 i Toronto utbröt publiken i jubel över Börje Salming

Medveten om sin egen stjärnstatus för första gången när han spelade för det svenska landslaget i Kanada, blev Börje känd för sin osjälviska spelstil. 1976, under Canada Cup, var Börje den enda spelaren kvar på isen när hela den kanadensiska publiken reste sig på fötter i stående ovationer strax före matchen mot USA.

Det var en legendarisk händelse som kommer att gå till historieböckerna

Det var en match som jag alltid kommer att minnas. Redan innan matchen började reste sig publiken på fötter och applåderade mig. Som representant för Kanada fick jag stående ovationer från den kanadensiska publiken. Som Börje tidigare har informerat nordamerikanska journalister om finns det tillfällen då hockeyn överskrider nationella gränser.

Klädmärket och Börje Salming

1990 återvände Börje Salming till Sverige, köpte ett hus i Vaxholm och började spela för AIK efter 17 år i NHL. Hans entusiasm i näringslivet ledde till att han blev en välmående entreprenör vars företag genererar cirka 100 miljoner kronor i intäkter varje år. Även om Salming Underwear är det mest välkända av Salmings varumärken, finns det även specialsportlinjer som Salming Sport och Salming Running. Börje är också skaparen av Salming Organic, en produktlinje för hår, skägg och hud.

Börje Salming på den sekelavgörande truppen

Till skillnad från i Nordamerika har Börje Salming kanske inte blivit allmänt erkänd i Sverige för sina hockeyprestationer. Det gäller inte minst kommande generationer, som kanske bara minns Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström när de tänker på storheterna inom svensk hockey.

Femtio hockeyproffs, inklusive nuvarande och tidigare NHL-spelare, författare, kommentatorer, tränare och styrelsemedlemmar, samlades av tidningen The Hockey News 1998 för att bedöma Salmings prestationer i NHL. Här är uppdraget: rangordna de 100 storheterna genom tiderna från National Hockey League. Som ensam svensk på listan kom Salming in som nummer 75. Med Vladislav Tretjak, Vyacheslav Fetisov, Sergey Makarov, Valery Charlamov och Wayne Gretzky utsågs Börje till århundradets lag 2008, tio år senare.

Att ha det på ditt CV är ett plus. Bakom stängda dörrar har Börje alltid gett intrycket av att vara en trevlig, blygsam och vänlig person. Han undviker att skryta om sina prestationer och föredrar att hålla en låg profil. Anders Salming är grafisk formgivare till yrket och Teresa Salming är kontorschef på Första AP-Fonden. Han är gift tre gånger; hans första äktenskap var med Margitta Wendin 1974.

Hans äktenskap upphörde 1993, långt innan han träffade Katarina Pettersson, nutritionist och livscoach. Bianca Salming är professionell idrottare och Rasmus Salming är ordningsvakt. Paret har två barn, en son född 1995 och dottern Bianca född 1998. Börje träffade Pia Lindahl efter skilsmässan från Katarina i mitten av 2000-talet och de gifte sig 2016 på Krusenberg Herrgård utanför Uppsala .

Sjukdom av Börje Salming ALS

Den hemska nyheten att Börje Salming hade amyotrofisk lateralskleros (ALS), en dödlig och aggressiv sjukdom, nådde inte allmänheten förrän den 10 augusti, även om preliminära uppgifter om diagnosen kom fram i maj. Inte långt efter det stod han i centrum för uppmärksamheten i München, dit han hade åkt för att visa sitt stöd för Bianca vid EM.

Hans tillstånd har dock snabbt förvärrats därefter. Börje kunde inte fortsätta uttala sig i en intervju som Expressen publicerade i oktober. Trots motgångarna lyckades Hänt Nyheter avslöja att läkarna gav honom helt klart att delta i NHL-klubbens Hall of Fame-ceremoni i Toronto.

Debuten för dramaserien baserad på hockeystormen Börje Salmings liv är satt till den 19 november. Bara dagar innan seriepremiären träffade Stig Salming — Börjes bror — SVT Nyheter Gävleborg. Att se sig själv genom en annan persons ögon var lite konstigt, enligt Stig. Samtidigt som han gör det uttrycker han sin tillfredsställelse med skådespelarnas prestation.

Stig Salming tycker att de har gjort ett jättebra jobb; det är tydligt att de har lyckats irritera oss. Börje Salmings karriär i National Hockey League krönikas i denna sexdelade serie. Att åka från Kiruna till Toronto med min dåvarande fru Margitta Wendin var en annan minnesvärd upplevelse. Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt gestaltar huvudrollerna respektive.

Börje Salming Margitta Wendin
Börje Salming Margitta Wendin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!