Börje Salming Sjukdom

Börje Salming Sjukdom
Börje Salming Sjukdom

Börje Salming Sjukdom – Börje Salming, 71, lider av amyotrofisk lateralskleros. Enligt bergsmyten är det så. Nyheten jag nyss fick har gjort mitt liv och mina nära och kära omkull totalt. Symtomen som berättade för mig att något var fel med min kropp var faktiskt indikatorer på amyotrofisk lateralskleros.

Plötsligt förändras situationen dramatiskt. Jag har ingen aning om vad framtiden har att erbjuda, men jag vet att jag kommer att stöta på svårigheter som jag aldrig tidigare upplevt. Även om det för närvarande inte finns någon behandling tillgänglig, är jag övertygad om att forskare över hela världen jobbar hårt med att leta efter ett botemedel.

Jag tar för närvarande medicin för att fördröja sjukdomsförloppet, och jag och min familj kommer att fortsätta att se på sakens ljusa sida. Sedan jag först hämtade en pinne i Kiruna har jag gett allt för sporten. För detta ändamål tänker jag fortsätta. Salming tillägger, “Just nu vilar jag och vet att jag har kärleken till min familj och att jag får bästa möjliga vård”.

Jag vet att många av er vill komma i kontakt med oss, men just nu skulle jag uppskatta om ni respekterade vår integritet. Kom ihåg oss i dina böner. Jag tänker ta det med mig när tiden är mogen och jag har bättre koll på mitt nuvarande tillstånd och min planerade väg framåt. Tills dess skulle jag dock uppskatta om du bara kunde hålla dig borta från mig.

Börje Salming tillbringade 16 år (1973–1989) som medlem i Toronto Maple Leafs. Under loppet av 1148 tävlingar fick han 787 poäng. Dessutom lade han till 49 poäng i 81 eftersäsongstävlingar. Efter att ha gått i pension från sporten valdes Salming in i två halls of fame: hockey och Internationella ishockeyförbundet.

Några svenskar som tävlar om juniormästerskap i Edmontons JVM-turnering reagerade på nyheten med att säga något i den här stilen. Lagets öppning mot Schweiz inkluderade spelare som bar klistermärken med Salmings nummer, 21. Dessa idrottare är relativt nyutexaminerade; hans speldagar ligger långt bakom honom. Nyheten är förödande, säger Tomas Montén, kapten i Junior Crowns landslag, men alla inblandade hoppas på det bästa.

Börje Salming Sjukdom

Han är en stor kugge i vårt hjul. Montén hävdar att om du hoppar in i en taxi i Toronto och avslöjar att du är svensk så kommer chauffören att berätta allt som finns att veta om mannen. En av de största svenskarna genom tiderna, han var en fenomenal spelare. Forwarden Daniel Torgersson, utvald av Winnipeg Jets, hävdar att hela världen är bekant med den legendariska spelaren på grund av hans spektakulära karriär.

Han är känd över hela världen. Nyheten var chockerande, men han har stöd av varje svensk på sin sida. Simon Edvinsso, en draftad spelare för Detroit Red Wings, säger att laget är bekymrat över kampen hans lagkamrat står inför. Ishockeystormen fick diagnosen amyotrofisk lateralskleros (ALS). I ett uttalande till TT sa den legendariske ishockeyspelaren “Jag har fått ett meddelande som har skakat livet för mig och min familj.”

Vid 71 års ålder gick Salming, en levande legend, bort

Något hade varit avstängt i ett halvår när Börje Salming först kände igen det. Han var tvungen att ta många pauser medan han pratade eftersom han plötsligt kände sig andfådd. Den 71-årige mannen hade tydligt amyotrofisk lateralskleros, en nervsjukdom. Nyheten jag nyss fick har gjort mitt liv och mina nära och kära omkull totalt. Salming sa i en intervju med TT att ett ögonblick kan förändra allt.

Jag har ingen aning om vad framtiden har att erbjuda, men jag vet att jag kommer att utstå svårigheter som jag aldrig upplevt tidigare. Även om det för närvarande inte finns någon behandling för denna sjukdom, är jag övertygad om att forskare över hela världen arbetar hårt med att söka ett botemedel. Medicin som bromsar processen är för närvarande mitt enda alternativ.

Har med covid-19 att göra

Ishockeystjärnan drabbades av covid-19 2020 och har sagt att han fruktade att han var döende i intervjuer. Börje Salming tillbringade 16 år (1973–1989) med Toronto Maple Leafs. Han är en Hockey Hall of Famer och spelade över tusen matcher i NHL. Det har blivit mycket uppenbart att ALS inte är en enstaka sjukdom tack vare den omfattande forskning som utförts under de senaste decennierna.

Salmings läkare, Caroline Ingre, sa i ett uttalande på Maple Leafs hemsida att ALS sannolikt är en samling av undergrupper som alla leder till samma symptombild. Börje Salming är just nu inblandad i karriärens mest utmanande match. Den legendariske hockeyspelaren kämpar mot den terminala neurologiska sjukdomen ALS.

Läkaren Caroline Ingre säger till TV4:s Nyhetsmorgon att det är svårt för en så stark som Salming. I augusti fick Börje Salming beskedet som ingen ville höra. Hockeylegenden hade drabbats av den försvagande nervsjukdomen ALS, och dess förlopp har avancerat snabbt de senaste åren.

Börjes sjukdom

71-åringen offentliggjordes för en vecka sedan, och det stod snabbt klart att hans tillstånd hade försämrats avsevärt. En av de bästa spelarna i svensk hockeyhistoria kan inte kommunicera eller ta hand om sig själv.Börjes läkare, Caroline Ingre, är med i TV4-programmet Nyhetsmorgon på onsdagsmorgonen för att diskutera sin sjukdom och förekomsten av amyotrofisk lateralskleros (ALS). Tillståndet är obotligt, därför fortsätter han att försämras. Hon tror att det är ganska utmanande för någon som är så kraftfull och van vid att vara så stark.

Hitta en behandling för ALS

Eftersom Ingre är överläkare och ALS-forskare vid Karolinska Institutet kan hon ge större sammanhang för sjukdomen och dess fruktansvärda effekter på patienten och deras nära och kära. Enkla uppgifter som att få en drink vatten eller borsta tänderna har blivit omöjliga utan hjälp. Hon betonar dock nödvändigheten av fysisk närvaro under hela intervjun.

Denna sjukdom kan inte behandlas och kommer så småningom att döda dig. Den genomsnittliga livslängden är tre år efter uppkomsten av det första symtomet, även om denna tidsram kan vara kortare eller längre beroende på person. Den goda nyheten är att Sverige är ett av de mest aktiva länderna i världen när det gäller ALS-forskning.

Börje Salmings läkare förhörs också om den potentiella tidslinjen för utvecklingen av ett botemedel mot ALS. Inom några år är hur snart jag skulle vilja uttrycka det, men jag tror att vi kommer att nå dit om forskningen håller i sin nuvarande takt. Forskare från hela världen kan åstadkomma mycket mer om de fortsätter att dela sina resultat och metoder med varandra. Detta driver också framsteg på området, så jag förväntar mig att se resultat under de närmaste åren.

Börje Salming var en barndomshjälte. Jan-Ove Waldner deltar nu i kampen mot ALS. Jag fick det inte förrän jag kollade upp det på nätet. Jag var förkrossad, säger han. Börje Salming, den största hockeyspelaren i Sveriges historia och vår ambassadör, gick bort i amyotrofisk lateralskleros (ALS) den 24 november 2022.

Börje var ett otroligt exempel, både på och utanför isbanan. Börje, du har varit en inspiration och en viktig figur för många människor; tack. Börje Salming fick en plötslig, svår hjärtinfarkt efter att ha tillbringat hela sitt yrkesverksamma liv som tävlingsidrottare. Han fick veta att han inte är odödlig och var tacksam för möjligheten att återhämta sig efter operationen.

Börje Salming, en av de största och mest välkända ishockeyspelarna genom tiderna, och hans fru Pia bor högst upp i ett ganska märkligt flerfamiljshus med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp från den enorma takterrassen. Jag hade en orolig känsla under löpningen.

För sex år sedan, när Börje och Pia var nygifta och firade på Seychellerna, hade Börje inte samma goda hälsa som han har idag. Innan jag började springa visste jag att något var fel med min plan att gå ut och träna. Mer som svår halsbränna, om du frågar mig. Tillbaka i Sverige kvarstod symtomen varje gång Börje försökte träna, så han ringde sin läkare och fick lite recept på magen.

Börje stirrar på sin dotter när hon fyller på och tillägger: “Och det är något som alltid har varit bra med dig, pappa.” Tillståndet förbättrades inte och efter ytterligare några dagar med identiska symtom instruerade samma läkare mig att genast åka till akutsjukhuset.

Börje Salming Sjukdom
Börje Salming Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!