Darko Pervan Förmögenhet – Darko, en man som föddes den 27 maj 1946 och för närvarande är bosatt i Hamnplanen 6 i Viken, är en gentleman. För tre år sedan, den 26 juni 2020, flyttade han in i sin nuvarande villa eller hem. Här bor han och Dagny. Darko är ännu mer eftertraktad nu. Hittills denna månad har vi delat nyheter om honom 79 gånger.
Det är säkert att anta att Darko antingen är genuint entreprenöriell eller åtminstone ekonomiskt klok.
De flesta i den här situationen söker efter Darko i Stockholm. Det bor 994 miljonärer i Darko Pervans hemstad Höganäs. Inkomsterna är i genomsnitt 707 226 kr per år och andelen invånare som har betalningsanmärkningar är 1,7 % i hans postnummer 263 61. I detta postnummer tjänar kvinnor 56,7 % lika mycket som män, vilket är lägre än riksgenomsnittet på 73,7 % i Sverige.
Hamnplanen 6, Viken, är Darko Pervans folkbokförda adress i Höganäs kommun. Hans släkts ursprungsförsamling är Vikens. Både Darko Pervan (77 år) och hans 75-åriga hustru, Dagny, är listade som boende. Det bor en hund där; närmare bestämt en Coton De Tuléar född 2002. Per Albin Hansson från Socialdemokraterna var Sveriges statsminister när Darko Pervan föddes.
Det året vann Norrköpings IFK fotbollslag svenska mästerskapet och invånarantalet var 6 763 685. Tvillingarna, vårens stjärntecken (och det kinesiska horoskopets år för hunden) där han föddes. En man i fyrtioårsåldern. Om 257 dagar fyller han 78. Den här mannen har slagit sig ner med en fru.
Totalt 18 verksamheter (inklusive Pervanovo Invest AB, Fastighets AB Rdhussju, Pervan Holding AB och BJELIN Holding AB) har viss koppling till Darko. Hans hem (Pervan, Dagny) är det officiella huvudkontoret för ett företag. Ingemar Hertting, Susanne Löfvall Hertting, och Max Nilsson är de tre mest eftertraktade personerna i Höganäs kommun den senaste månaden. De mest eftersökta i Höganäs kommun finns listade här. Darko Al-Sharifi i Uppsala, Darko Hussein i Bandhagen och Darko Andelic i Malmö har varit de tre mest eftertraktade Darkos i Sverige under de senaste tre månaderna.
Entreprenören har beslutat att skrota anläggningen Klippan, Skåne. Enligt Darko Pervan “kan jag som invandrare inte belöna SD som inte vill ha mig här”. Efter att ha hört att majoriteten av väljarna i Sknes Klippan stöttade Sverigedemokraterna skrotade affärsmannen Darko Pervan sina planer på att satsa på området.
På tal med Darko Pervan var Veckans Affärer. Han är hjärnan bakom Pervanovo Invest, som strävar efter att vara den mest framgångsrika golvbranschen i världen. I mitten av 1950-talet immigrerade Darko Pervan och hans familj till Sverige. Hans egen yrkesväg ledde slutligen till grundandet av Välinge Innovation 1992 och dess moderbolag Pervanovo.
Den svenska expansionen är avgörande för bolagets planer på global dominans. Därför påbörjades förberedelserna för en helt ny massiv anläggning förra året. Darko Pervan tittade på Klippan, en medlem av Scania-teamet. Stad som drar nytta av sitt fördelaktiga läge bland annat tack vare sin närhet till huvudkontoret i Viken. Affärsmannen började prata med den lokala regeringen, men sedan hände valet.
Sverigedemokraterna fick stöd av över 30 procent av Klippans väljare. De som inte vill ha mig här i SD kan inte belönas av mig, invandrare. Dessutom “jag kan bli tvungen att förhandla med SD”, säger Darko Pervan till Veckans Affärer om det kommande valet går dåligt. Om planerna kommer att kosta honom miljontals kronor och mycket tid kommer han att döma mot dem. Det skulle ha skapats 500 nya sysselsättningar i området till följd av satsningen, som beräknades kosta totalt 1,7 miljarder kronor.
Samarbetssamtal med SD är milt sagt kontroversiella. Antonia Ax:son har varit en förespråkare för denna uppfattning. – Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering, och då måste man vara pragmatisk, säger hon till Dagens Industri. Flera framstående personer inom techbranschen kritiserade också offentligt politikerna för att de försökte använda SD för att ta makten efter valet.
Darko Pervan varnar för att satsa på SD-fästen och uppmanar till diskussion. Du kan räkna med lägre avkastning på din investering om du som företagare bygger ett SD-bo åt dig själv. Entreprenörer “kommer inte att vilja satsa på kommuner där man mest får anställa många SD-are”, säger Darko Pervan till Vekkans Affärer.
Sveriges Välinge vill gå ut på börsen efter att ha blivit känd som skaparen av klickgolv. Det pågår nu aktiva diskussioner med blivande IPO-konsulter. Darko Pervan, företagets skapare och majoritetsägare, sa till Afv att en börsnotering kan komma att ske redan 2024.
Listningar kan göras i både New York och Stockholm. “Idag är nästan alla våra licensintäkter i dollar och euro”, säger Darko Pervan, som driverär en betydande licensieringsverksamhet i USA. VD Darko Perván sa att efter måndagens massiva affär planerar Skne-golvtillverkaren Välinge att gå ut på börsen. Den tidpunkten då tillverkningskapaciteten för den nya Woodura-produkten är som mest.
I en intervju med Dagens industri spekulerade Välingechefen att publikationen kan vara användbar om två till tre år. Årsvinsten skulle också ha ökat till nästan en miljard kronor. Med denna börsnotering hoppas Välinge nå ett börsvärde på minst 20 miljarder kronor. Välinge planerar att investera mycket i att utöka råvaruproduktionskapaciteten vid en annan i Kroatien samtidigt som vi bygger en ny anläggning i Viken nära Helsingborg under 2018. Inom de närmaste fem till tio åren hoppas vi kunna öka den årliga Woodura-produktionen till 100 miljoner kvadratmeter.
Vi har bara skrapat på ytan, men en börsnotering hade gjort att vi kunde producera 15–20 miljoner kvadratmeter. Vi uppskattar att företaget kan uppnå en årlig produktion på 100 000 000 kvadratmeter. I så fall kan det vara fördelaktigt att förbli ett börsnoterat företag, som Darko Perván förklarar. Han fortsatte med att säga att en samtidig notering i Sverige och USA var möjlig i förhållande till Välinges börsintroduktion.
Dagens PS rapporterade på måndagen att familjen Lego, familjen Kirkbis, kommer att förvärva KKR:s 49,8 procentiga minoritetsinnehav i Välinge. Darko Perván, bolagets majoritetsägare, har kvar alla sina aktier.