Johan Kleberg Föräldrar

Johan Kleberg Föräldrar
Johan Kleberg Föräldrar

Johan Kleberg Föräldrar – Klas Johan Kleberg, född i Sverige den 22 mars 1975, var bolagets verkställande direktör (VD) från 2014 till 2019. Dessförinnan arbetade han i ledningen för flera tv-produktionsbolag. Johan Klebergs namne var personhistoriker, och denne man är kusins sonson till Olof Kleberg.

Karriär

Kleberg är utexaminerad från Handelshögskolan i Stockholm och är expert på ekonomi. På MTG arbetade Kleberg som bland annat ZTV:s kanalchef. TV4 anställde honom vid årets slut för att leda deras helt nya ungdomsnätverk, TV400. Senare tog han över TV4:s division “Nya kanaler” som interimschef. Samtidigt som TV4 förvärvade en större andel i TV4 Sport-Expressen i maj 2007 utsåg nätverket Kleberg till ny vd.

Efter godkännandet i december 2008 av TV4:s förvärv av C More Entertainment AB, fick Kleberg ansvaret för att samordna TV4:s och Canal+:s respektive verksamhet. Hans befordran till COO för C More var officiell den 24 april 2009. På C More upphöjdes han till VD 2011. Canal+-namnet ändrades till C More när han var VD, och företaget fick ta itu med uppkomlingens rival Netflix likaså.

Från den 1 oktober 2014 har han varit VD för Adlibris Aktiebolag, en nätbokhandel, och styrelseordförande i Discshop Svenska Näthandel AB, en återförsäljare i Sverige. Han lämnade C More 2014. Journalisten och författaren Ebba von Sydow är hans hustru från och med 2011. Som vd är han allmänt betraktad som TV4:s nästa ledare.

Han bestämde sig istället för att göra karriär på Adlibris efter att ha övergett sändningsbranschen. Johan Kleberg diskuterar sin professionella väg i mediebranschen, inklusive sina misstag med C More och den värdefulla läxan han lärt sig om vikten av att behålla fokus på kunden. Nyheten om att en ny internationell streamingtjänst skulle komma in på den nordiska marknaden hade levererats till C Mores vd Johan Kleberg våren 2012.

Detta var sanningens ögonblick. Han argumenterade med koncernens ledning att den nya konkurrenten “inte är svensk, de har inget svenskt innehåll, och de har inte heller någon personal i Sverige.” Men vi har ett starkt svenskt team, utmärkt kännedom om området och ett respektabelt rykte. Du menar att säga till mig att det är så hemskt att jag inte borde stanna?”

Johan Kleberg Föräldrar

Netflix röda mattans intåg på den svenska marknaden kom i oktober samma år. Konsumenterna blev inte imponerade av C Mores påstådda fördelar inför den ökade globala konkurrensen, vilket är allmänt känt. Företagets ekonomiska situation var dessförinnan svår. Det var som om dolken hade vridits och drivits längre in i deras kött.

Detta fruktansvärda fel i bedömningen. Hundratals miljoner dollar i årliga förluster har bestått efter att Johan Kleberg avgick som vd året därpå. Han har lärt sig av sina misstag och är redo för nästa fas av karriären. Paulo Roberto, bosatt skribent på Bonnierförlagen, hasar otåligt runt i lobbyn som om han vore en del av inredningen.

Som utlovat dyker tre (!) representanter från förlaget upp och för honom lydigt bakom ridån. Utrymmet är packat med böcker, samt mat- och sportfantaster. Äldre författares bokomslag i rött, grönt och blått, inklusive Strindberg, Moberg och Lagerlöf, visas på ena sidan. På baksidan hittar du verk av samtida författare som GW, Ranelid och Mat-Tina Nordström.

Den blonda lilla ungen som just nu vilar i Johan Klebergs famn är ändå föremål för hennes uppmärksamhet. För det ändamålet ber jag om ursäkt. Det här är ingen effektsökning, jag svär! Han tillägger snabbt i intervjun med Resumé att han inte försöker framställa sig själv som en exemplarisk jämlik pappa genom att använda sin 11 månader gamla son. Det var bara att behöva lite extra barnvaktshjälp.

Efter det får Ernst uppleva en riktig berg-och dalbana medan hans pappa frenetiskt letar efter mötesplatser. Det kan ha varit klokt att boka en i förväg. Johan Kleberg har lett nätbokhandeln Adlibris, som ägs av Bonnier, sedan juni 2014. Hans expertis ligger inom nätaffärer, men han har en lång historia av att arbeta inom tv.

Nyligen befordrades han till att leda företagets nya e-handelsdivision, skapad som ett resultat av Bonniers antagande av en e-handelsstrategi som ledde till att Adlibris-gruppen – som omfattar sajter som Roliga Prylar, Odla och Kökets Favoriter – splittrades ut från bokavdelningen. Om vi använder Kökets Favoriter som exempel kan vi se hur den nya branschen är kopplad till TV4-program.

Köket, kanalens kökswebbplats, är ett nav för allt kulinariskt. Här hittar du en sammanställning av recept från bland annat Nyhetsmorgon, Halv åtta hos mig och Mandelmanns gård. Du kan också besöka köksbutiken Kökets Favoriter online från denna sida. Det är med andra ord en reklam

byrå som också underlättar onlineköp

Hur hamnade du på Adlibris efter nästan femton år i sändningsbranschen? Att Bonnier äger både bolaget och TV4-gruppen är ett känt. Trots folklig uppfattning blev jag inte introducerad till Adlibris via Bonnier. Men uppenbarligen är den manliga sfären vägen att gå. De som bastar och jagar tillsammans är inte en generation jag någonsin har ansett mig vara en del av.

Jag är dock nyfiken på varför Adlibris valdes. Efter viss inledande skepsis kom jag till slutsatsen att e-handel var vettigt och erbjöd en okomplicerad affärsstrategi med konkurrenskraftiga priser, ett omfattande produktutbud och pålitliga fraktalternativ. Det är därför jag tycker så mycket om att läsa och lyssna på samtida musik.

Efter det började jag söka jobbmöjligheter inom fältet och samtidigt växte tjänsten Adlibris fram. Det var en naturlig övergång som gjorde att jag kunde hålla åtminstone en fot inom mitt tidigare område (media) samtidigt som jag utforskade nya möjligheter. Johan Kleberg föddes i en förmögen familj och tillbringade sin barndom en bit från sitt nuvarande hem i stermalm, där han nu bor tillsammans med sin mediekändisfru Ebba Kleberg von Sydow.

Båda föräldrarna skapade en ambitiös atmosfär i hemmet; fadern var en framgångsrik advokat och mamman professor. Under uppväxten var ungen ganska intresserad av politik och samhälle eftersom han läste DN och SvD. Efter att ha tillbringat en tid i den Nya demokratin, där han under Bert Karlssons ledning var skeptisk till invandringen, gick han över till Folkpartiet. Även om trasan är “fullständigt barock och anakronistisk” klarade han sig “märkligt nog” efter gymnasiet genom samhällsprogrammet.

Johan Kleberg upptäckte att en affärskarriär kan innebära att han sysslar med populärkultur eller media eftersom han umgicks med andra affärsmän som strävade efter att arbeta i mediebranschen. Med det i åtanke och överklagandet av medias potentiella makt och inverkan, bestämde han sig och frågade: “Hur får man jobb i media om man inte är journalist?” Slutligen, avslutade han, “du kan bli trainee på MTG eller så kan du bli trainee på MTG.”

Även om TV3 kan anses vara “skräp” av de med Johan Klebergs sofistikerade nivå, hamnade han i denna position av en anledning. Känslan att “Jag skulle aldrig se det här skräpprogrammet, men det fungerar verkligen i Bors” kännetecknade kontoret speglade hans känslor om programvalen. Efter att ha blivit släppt från MTG för att ha varit “envis” av chefen fick han så småningom jobb på TV4. I det här fallet hade han förmodligen rätt.

Det är naturligtvis också möjligt att jag har rätt när jag antar att han bara är en äldre man. Efter det ägnade jag mig åt olika projekt under ett år medan jag planerade min framtid som filmmogul eller DVD-återförsäljare. Det är en strid mellan två hemska planer. Efter att ha fått veta att elitism var acceptabelt på TV3 blev Johan Kleberg chockad när han upptäckte att den blev utskälld på TV4. Han gjorde narr av bushkomikerna Stefan och Krister vid ett tillfälle och sa något i stil med “Jag förstår inte hur någon under 60 kan se den farsen.” Till slut hörde han ett svar på hans ord.

Av min erfarenhet är TV4:s personal inte nedlåtande mot sina tittare. Kvaliteten på innehållet, utmärkt eller dåligt, är inte ett övervägande där. Det var något som vd Jan Scherman brydde sig mycket om. Det var ögonöppnande att se faran med att främja en företagskultur som inte stöder sina egna varor. TV400 och TV4 Sport är bara två av de mindre nätverk han fått förtroendet att leda för TV4 sedan de debuterade i mitten av 2000-talet.

Hans slutliga övertagande av tyglarna sammanföll med introduktionen av Canal Plus (senare C More), och han var också ansvarig för att få in de redan orimligt prissatta sporträttigheterna. Jag skulle vilja tro att jag är stark med siffror och att min bakgrund inom näringslivet gör att jag passar bra för tv-branschen. Att många val görs efter noggrant övervägande av numeriska bevis är ett kännetecken för detta område.

Johan Kleberg Föräldrar
Johan Kleberg Föräldrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!