Dogge Doggelito Ung

Dogge Doggelito Ung
Dogge Doggelito Ung

Dogge Doggelito Ung – Dogge Doggelito (riktigt namn Douglas Jonathan Alexander Leon), är en svensk musiker, skådespelare och tidigare medlem och frontfigur i hiphopgruppen The Latin Kings. Han föddes den 24 juli 1975 i Botkyrka församling, Stockholms län.

Biografi

Dogge Doggelito växte upp i Alby, Norra Botkyrka av sin venezuelanska pappa och svenska mamma. Arkitekten Yngve stborn var hans farfar. Daphne Léons äldre bror och El Primo, en populär reggaetonsångare, är också hans kusin. I skolan gick han Botvidsgymnasiet. Därefter tog han värvning på Ing1 i Södertälje, men han avslutade aldrig sin skyldighet.

Dogge idoliserade Los Angeles-gänget Florencia 13 och Muhammad Ali när han var en ung boxare. Han träffade medlemmarna, såg vapen de använde och fick höra om våldet och dödandet av unga i hans egen ålder under en reportageresa 1993 för SVT:s granskningsprogram Striptease. Kristen tro spelar en betydande roll i Doggelitos dagliga tillvaro. Från och med 2013 gick han på Stockholms teologiska högskola och studerade med antagandet att han en dag skulle bli präst i Svenska kyrkan.
Han föredrar dock att identifiera sig som humanist.

musik

Han har stått vid rodret för flera musikaliska ansträngningar, inte bara The Latin Kings. Hans författarskap tar ofta upp samhällsfrågor som rasism och arbetslöshet ur ett realistiskt vardagsperspektiv. I mitten av 1990-talet var han ledare i den svenska avdelningen av den antirasistiska kampanjen “Alla olika, alla lika” som lanserades av Europarådet och som på engelska kallas “Ungdom mot rasism”.

2004 dog Doggelitos fru i cancer, och han skrev om det i sin bok Livet blir bättre. Superclasico, hans soloalbum, släpptes den 28 november 2007 och innehöll den fantastiska singeln “Rör p göten”, musikvideon som spelades in på Kuba. Detta resulterade i att jag medverkade i SVT:s Debatt inför Kubas presidentval 2008.

Dogge Doggelito Ung

Doggelitos “Hippare Hoppare” var Andra generationens vinnande bidrag i Melodifestivalen 2010. Vid den andra omgången av turneringen i Sandviken framfördes bidraget live på scen med hjälp av båda de tävlande, dock gick de inte vidare. Två år senare, på Den Feladne Länken, Just D:s återkomstalbum, gjorde han ett gästspel.

TV och filmer

2003 syntes han i långfilmen Förortsungar, samt hade en återkommande roll som Roberto i tv-serien Talismanen. Både Hjälp, jag i en japansk TV-serie och Wipeout på Kanal 5 visade honom 2009. 2012 medverkade han i SVT:s Bulldogg, en serie om hundar där unga tittare fick träffa sina hundhjältar.

Dessutom har han röstat för en karaktär i Rosengrd-serien. Doggelito har gjort flera kommersiella framträdanden. 2023 dök han upp i SVT:s Underdogs som tävlande. Dogge Doggelito växte upp i Norra Botkyrkan i Alby med sin svenska mamma och venezuelanska pappa. Yngve stborn, arkitekt, var hans farfar. Daphne Léons äldre bror och El Primo, en populär reggaetonsångare, är också hans kusin.

Botvidsgymnasiet var hans alma mater. Därefter tog han värvning på Ing1 i Södertälje, men han avslutade aldrig sin skyldighet. Dogge idoliserade Los Angeles-gänget Florencia 13 och Muhammad Ali när han var en ung boxare. Han träffade medlemmarna, såg vapen de använde och fick höra om våldet och dödandet av unga i hans egen ålder under en reportageresa 1993 för SVT:s granskningsprogram Striptease.

Kristen tro spelar en betydande roll i Doggelitos dagliga tillvaro. 2013 påbörjade han studier i teologi vid Teologiska högskolan i Stockholm med inriktning på att bli präst i Svenska kyrkan, men utan planer på att själv bli präst. Doggelito kallar sig kommunist och röstade för kommunistpartiet i valen 2006 och 2014.

Även om den omtvistade genren gangsterrap har utvecklats tillsammans med samhället, har den alltid behållit sitt signatur råa sound och texter om droger och kriminalitet. Enligt en intervju han gav med Veckans Brott delar den legendariska medlemmen av Latin Kings, Dogge Doggelito, denna attityd. De rapporterar enbart om händelser som påverkar denna specifika delmängd av det svenska samhället.

1994 blev Latin Kings singel “Welcome to the suburbs” en hit. Sedan dess har Dogge Doggelitos sångare bevittnat rapsens utveckling. Han är inte chockad över framgångarna med gangstarap. Han använder det faktum att även actionfilmer har en publik för att illustrera sin poäng. Enligt Dogge är gangstarap “actionrap” eftersom det faktiskt sker saker i den.

1990-talets Latin Kings rappade främst om att våldet måste upphöra, trots att Dogge själv satt i fängelse och begick brott. Han tycker att den moderna musiken har tagit en mörk vändning och glorifierar kriminalitet och fysiskt våld. Han tror också att gangsterrap kan påverka

unga, precis som andra former av populärkultur och onlineplattformar

Folk brukade håna oss för att vi var Bruce Lee-fans när vi var barn. Sedan var det det fruktansvärda karatevåldet, som utan tvekan hade en inverkan på mig. De hittade någon stackars själ i skolan och experimenterade med en spark på dem. Han tror att det är troligt att du kommer att känna av effekterna, och vi håller med.

Han tror att det faktum att många välkända rappare har begått betydande brott inte har något samband med själva musiken. Han tillskriver det mer sin uppväxt på en sådan plats. På söndagen vann Moa Ilar 10 kilometer fristil på Hellnerstadion i Gällivare till ett hänfört mottagande från publiken. Prisutdelningen fortsatte som vanligt efter det. Vinnaren Moa Ilar, tvåan Frida Karlsson och tredjeplatsen Ebba Andersson poserade på prispallen med sina troféer och pengapriser.

På lördagens ceremoni var det riktigt busigt. 10-kilometerstävlingen vanns av Ebba Andersson på klassiskt vis och hon fick sällskap på prispallen av tvåan Emma Ribom och tredjeplatsen Linn Svahn. När de tre skulle fotograferas på podiet gjorde Svahn den allmänt förlöjligade “kaninöron”-gesten med fingrarna bakom Anderssons huvud. En stund senare sa Ebba Andersson “shittunga” till Linn Svahn, och Viaplay spelade in det.

Svar från Linn Svahn: “Jag är en mogen 23-åring”

Andersson lade upp videon på Instagram senare samma kväll, och textade den med ordet “skumbagge” och en ansiktsring över Svahns. Linn Svahn och Ebba Andersson skrattar gott åt det dagen efter. Det är hon ibland. “Linnsan” gör det bästa av varje chans hon får. Andersson minns: ”Jag försökte ge tillbaka. Linn Svahn ler bedrägligt när filmerna börjar spelas.
Ebba säger sin mening.

Anser du dig själv som en elak?

Själv känner jag mig ganska mogen för min ålder (23). Men glöm inte att njuta av livet också. Nästa helg, i den finska staden Ruka, börjar världscupen. Där vill Linn Svahn gärna tävla såväl sprinten som de två distansloppen. Eftersom jag aldrig är bra i början ser jag detta som positiva nyheter. Svahn säger: “Jag kan jobba mer på det här för att få en bra säsong.” Han var inte bara drivande i utvecklingen av svensk hiphop, utan även rappens obestridda härskare. Men så började han sjunga i tv-körer och krascha cyklar.

När började Dogge Doggelitos olycka?

Den hundälskande singelpappan som jag träffade i “Doggeland” bekräftade för mig att lyriken han sjöng med Latin Kings är sann: “Kredd betalar inte för mina barns blöjor.” Det är ett äventyr att åka hagelgevär med Dogge Doggelito, 39. Salsa på stereon och max en hand på ratten. Han kollar hela tiden sina texter, korsar föremål från sin nedklottrade vägg(!) almanacka på instrumentbrädan och svarar på inkommande samtal. Nej, jag är rädd att jag inte klarar det; Jag har ett föräldramöte att gå på.

Sommaren smyger sig ner i Botkyrka, men träden har fortfarande gröna löv och en bar överkropp sitter och röker i ett fönster i ett sjuvåningshus på Albyberget. Det här är hemmet där Douglas Jonathan Alexander León och hans mamma och tre syskon tillbringade sina uppväxtår. Till toppen, säger Dogge Doggelito.

När jag var åtta år gammal var den ryske kosmonauten Gagarin min hjälte, så jag gjorde en rymddräkt av kartong och klättrade upp på taket. På taket hängde tuffarna, de som rökte, grillade och drog. När jag gick in kom en av de grova killarna fram till mig och krävde att få veta varför jag var så formellt klädd. “Jag kommer att bli den första personen på månen,” informerade jag mig själv. “Okej, då måste du röka det här” .

Dogge Doggelito Ung
Dogge Doggelito Ung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!