Edvin Rydberg Föräldrar

Edvin Rydberg Föräldrar
Edvin Rydberg Föräldrar

Edvin Rydberg Föräldrar – Obunden och en gång känd under sitt flicknamn, Brunkert, Eva Gunilla Johansson Rydberg Rydberg är en svensk skådespelare, komiker, teaterchef, sångerska, clown, dansare och koreograf som föddes den 20 juni 1943 i Malmös Västra Skrävlinge församling. Från 1994 till 2023 övervakade Rydberg verksamheten på Helsingborgs Fredriksdalsteatern och han kommer snart att ta på sig samma roll på Sundspärlans friluftsteater.

Cirkusen och min barndom

Eva Rydberg växte upp i ett arbetarboende på Malmös Spngatan. Hennes mamma, Hertha Lindholm (1906-1994), arbetade på en väskfabrik, medan hennes far, Karl Rydberg (1904-1978), var reparatör. Lennart Rydberg, dansinstruktör, är hennes storebror. Som ung gick Rydberg in i balettklasser undervisade av Margit Gerle och spelade i barnvänliga uppsättningar i Malmö Folkets Park.

Hon började sin balettutbildning på Malmö stadsteater när hon var ung. Hon engagerade sig i Knappupp-revyn på Idéonteatern i Stockholm efter att ha hört att Povel Ramel sökte dansare och skickade en bild på sig själv till Knappupp-chefen Felix Alvo. Hon uppträdde med Knäppup on the road 1960 som en del av stjärnattraktionen Karl Gerhards Jubelsommar.

Upplevelsen av tältturnén väckte hennes intresse för cirkusen och hon fick snabbt arbete som clown med Cirkus Schumann i Köpenhamn och Cirkus Benneweis på turné. Hon arbetade som clown för Francois Bronett på Cirkus Scott i slutet av 1970-talet, och hon uppträdde till och med i Olympia i Paris under den tiden.

Geigert och teatern

1965 flyttade Rydberg till Odense Teater i Danmark från sin tid som dansare på Stora Teatern i Göteborg. Tomboyen Anybody i nästa produktion av West Side Story erbjöds Rydberg. Hon skrev på ett treårigt avtal med Sandrews och fortsatte att spela rollen i Stockholms Oscarsteater. 1966 gjorde Rydberg sin tv-debut i sketchkomediprogrammet Tiotusenkronorsfrn.

1966 anställde Owe Thörnqvist Rydberg efter att han sett henne uppträda på gamla Hamburger Börs och sett att hon hade en komisk sida. Ett nytt kapitel i hennes karriär hade börjat: krogshowens period. Lasse Kühler framträdde ofta tillsammans med Rydberg på scen och i TV. Hon samarbetade med Björn Skifs under tiden. Ibland med både Kühler och Skifs närvarande. Förutom att arbeta med Siw Malmkvist och Tommy Körberg, arbetade Eva Rydberg även med Sten Ardenstam och Mikael Neumann och Ewa Roos i barscenen.

Edvin Rydberg Föräldrar

Rydberg uppträdde första gången med Hagges revy på Göteborgs Lisebergsteatern 1970. Hagge Geigert, revykungen, bjöd henne på två låtar som skulle fortsätta att bli standard: den delvis klassiska “Strippan” och den tidlösa “Den närsynte finken Knut”. Karate-Karin och Rosa von Drinkenskvätt är ytterligare två kända Rydberg-kompositioner.

Eva Rydbergs förmåga att härma och parodiera andra artister avslöjades först av Geigert. Hon har anklagats för att imitera ett brett spektrum av kända personer, inklusive Michael Jackson, Sammy Davis Jr., Lill-Babs, Ernst-Hugo Järegrd och Barbra Streisand.

Teater, tv och film

I Melodifestivalen 2023 uppträdde Eva Rydberg (i mitten) tillsammans med Ewa Roos och ett gäng dansare. Även om hon bara har medverkat i en handfull filmer debuterade hon när hon var bara 12 år, mot Edvard Persson, och fortsatte med att spela i kultklassiker som Drra p, en fun grej väg til Götet (1967) och Sound av Näverlur (1971), där hon spelade en galen daltjej.

The Teaspoon Gumman, The Tales of the Long Trad Driver, Trolltimes, Superhero Christmas och Jakten på tidskristallen är de fem SVT: Julkalendrar som hon har dykt upp i. Hon har också släppt fem album och gjort voiceover för animerade filmer som “Escape from the hen house” och “Hugo, the jungle animal”.

Hon har haft flera hits på Svensktoppen, men hennes största kom 1975 med Lasse Berghagens “Han är vrd lik oss andra.” Rydberg framförde “Charlie Chaplin” [6] av Tomas Ledin i Melodifestivalen 1977. Hon återvände till Melodifestivalen 2021, denna gång med Ewa Roos. Sonen Kalle Rydberg samarbetade med Ari Lehtonen och Göran Sparrdal för att skriva låten “Rena rama ding dong”, som släpptes till hennes ära.

Låten fanns med på Andra chansen och blev snabbt en Spotify- och Svensktoppen-favorit. Skriven av Kalle Rydberg Emil Vaker och Henric Pierroff, “Länge leve liet” var duons comebacklåt i Melodifestivalen 2023. Hennes framträdande som Sweet Charity på Norrköping-Linköpings stgöteatern 1989 var en stor karriärhöjdpunkt. 1990 var hon ansvarig för pre-show festligheterna på Globen i Stockholm för Frank Sinatra.

År senare Fredriksdal, och utomhusteatern på Sundspärlan

Rydberg mötte sin hjälte Nils Poppe sommaren 1993 på Fredriksdalsteatern i Helsingborg i succépjäsen Bröderna stermans Huskors. Poppe planerade att gå i pension nästa år och föreslog att Eva Ryd skulle utsesberg som teaterns nya chef.

Sedan 1994-2023 har Eva nappat på inbjudan och framfört både traditionella komedier och nyskapande nöjesspel i Nils Poppes veva. SVT har sänt några Fredriksdalssuccéer som har dykt upp på Intiman i Stockholm och Nöjesteatern i Malmö. Hon är känd för sina vinterföreställningar av komedier som Gröna Hissen, Lilla Fransyskan och Prosit, commissarien! på Palladium i Malmö.

Både i Köpenhamn 1995 och återigen i Malmö 2004 spelade Rydberg den berusade barnhemsföreståndaren Miss Hannigun i musikalen Annie. Hon var Puck hösten 2001 i produktionen av Shakespeares En midsommarnattsdröm. Hennes självbiografi kom ut samma år. Rydberg var värd för P1:s sommarshow 2018. 2022 medverkade Rydberg som artist i SVT:s Melodifestivalen, där han medverkade i en mängd olika musikalnummer.

Efter en kontrovers beslutade staden att inte förnya Rydbergs kontrakt för att förvalta Fredriksdalsteatern när det löpte ut 2023. Istället erbjöd de henne och hennes ensemble möjligheten att sköta den nyrenoverade, historiska Sundspärlans utomhusteater. Det är samma teater där hon hade sin professionella dansdebut när hon var 15 år i operetten Csardasfurstinnan; hon och hennes familj och ensemble kommer att flytta dit sommaren 2024.

Övrig

Alf Svensson var drivande för att få in Eva Rydberg i Kristdemokratiska partiet och ett tag var hon partiets största dragplåster. Rydberg arbetade i den kristdemokratiska valrörelsen 1982 tillsammans med Svensson.

Familj

Ola Brunkert (1946-2008), trummis för bandet, var gift med Eva Rydberg 1969 till 1972. Hon hade Kalle Rydberg (1974) med sin ex-pojkvän Mats Hellqvist (1949). Tony Johansson (född 1945), son till Evert Johansson och Astrid, ogift Karlsson, är musiker och musiklärare; hon gifte sig med honom 1979 och de har dottern Birgitta Rydberg (född 1980).

På lördag ställer Melodifestivalen Eva Rydberg mot Ewa Roos och bidraget Rena rama ding dong. Men Eva är inte den enda kreativa i familjen; hon har fostrat ett gäng artister. Karl och Birgitta Rydbergs avkommor är lätta att upptäcka här. På lördag tävlar den 77-åriga Eva Rydberg i Melodifestivalen för andra gången i sin livstid. På lördag kommer hon och hennes kollega Ewa Roos, 71, att tävla med låten Rena rama ding dong, som är ett kraftpaket för sociala medier precis som hennes bidrag

Eva Rydberg har under åren underhållit publiken i en mängd olika funktioner, bland annat som artist, skådespelare och artist i revy. Sedan 1994 har hon även varit ordförande för Fredriksdalsteatern, en utomhusteater i Helsingborg som regelbundet drar en publik på 50 000 personer. Karl och Birgitta Rydberg delar sin mammas passion för scenen. Både Karl och Birgitta har bestämt sig för att satsa professionellt på skådespeleriet.

Det gjorde Birgitta Rydberg, Evas dotter

Birgitta Rydberg, född 1980 till Eva Rydberg och Tony Johansson, har ägnat sitt liv åt ett yrke på scen. Hon hade sin skådespelardebut på Fredriksdalsteatern 1997, vid 17 års ålder. Sedan dess har hon medverkat i en pjäs varje år på teatern fram till 2018, omväxlande med föreställningar på Maximteatern, Intiman, Helsingborgs Statsteater och Chinateatern. Hon porträtterade Penny i China Theatres produktion av Hairspray 2009–2010.

Maria Werns liv och rollen Karl Rydberg

Birgittas halvbror Karl Rydberg, sex år äldre, är 46 år och har en mer mångsidig yrkesbakgrund än hon. Karl har synts på scen, i tv och i film, och han har även arbetat som ljudtekniker och produktionsassistent. När han bara var fem år gammal gjorde han tv-debut tillsammans med sin kända skådespelerska mamma Eva Rydberg i den tidlösa semesterklassikern Trolltider.

Därefter dröjde det ytterligare 17 år till 1996 då Karl uppträdde i Upp fram till camping på Fredriksdalsteatern. Förutom filmer som Om Sara och Hata Göteborg har Karl Rydberg även medverkat i Maria Wern – Dirty intents. 2019 års TV-serie Playa del Sol markerade Karl Rydbergs senaste skådespelarroll. 2015 spelade han tillsammans med Nanne Grönvall i Maximteaterns uppsättning av musikalen Snövit.

Edvin Rydberg Föräldrar
Edvin Rydberg Föräldrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!