Tage Danielsson Död

Tage Danielsson Död
Tage Danielsson Död

Tage Danielsson Död – Minst 13 generationer av Tage Danielssons fäder har bott i stergötland, främst i Kinda härad och Valkebo län. Han föddes till Ivar (1891-1972) och Elsa Danielsson (1898-1974), och hans andra namn var Tage. Karl (1922-2000), hans äldre syskon, och Sören (1939-1947), hans yngre syskon, var hans bröder. Danielssons föräldrar arbetade båda på folkparken i Linköping, därför åkte han och hans syskon ofta dit under uppväxten.

Han började arbeta som volontär vid åtta års ålder och arbetade sig fram till sista året med att sälja godis och biljetter. Här upplevde han teatern för första gången och bevittnade legendariska artister i allt från komedier till allvarliga dramer. Barnen blev så rörda av detta att de startade ett eget litet teaterdistrikt vid namn Lektorshagen.

Danielsson å sin sida ansågs vara för blyg för att göra något än att dra åt sidan och skriva ut programtidningarna. Han utmärkte sig akademiskt och hans lärare lyckades övertyga hans föräldrar att låta honom skriva in sig på yrkesskolan, där han blev engagerad i klubben Sällskapet för Vitterhet och Häfd. Eftersom Danielsson avslutade 1948 med raka A i alla ämnen utom gymnastik och kemi kan hans föräldrar säga att de gjorde rätt val.

Danielsson gick på Uppsala universitet efter gymnasiet 1949. Han blev knuten till stgötalandets spex och etablerade tillsammans med Hans “Hatte” Furuhagen spexet Gustav Hasa, Glid i natt och I fara i Mora. Senare gick Danielsson också med i Juvenalorden, en organisation som främjar “en humor präglad av kvickhet, lärdom och travesti av kulturarvet”, som författaren uttrycker det. Stgöta nationens vattenhål hedrar Tage Danielsson med namnet Tages Källare.

Hassetag, Sveriges Radio

Efter avslutad utbildning började Danielsson arbeta för Sveriges Radio, där han så småningom sände sitt debutprogram, ett månbaserat radioprogram med titeln Andersson i nedan (1954). 1959 anställdes han som underhållningschef på Radion, där han lanserade den populära serien Sommar i P1. Under sin tid i radio träffade han Hans Alfredson, och de två blev senare Hassetage, ett populärt par i Sverige under hela 60- och 70-talen. Genom deras samlade insatser föddes AB Svenska Ord.

Gula Hund (1964) och Svea Hund (1976) är bara två av de många revyer och filmer som Hans Alfredson och Tage Danielsson samarbetat om med varandra; andra inkluderar Att angöra en brygga (1965) och Picassos äventyr (1978), och revyspelet Fröken Fleggmans mustasch (1982), som var deras sista samarbete.

Tage Danielsson Död

Komponerande och efterföljande år

Utöver sitt arbete med Hans Alfredson har Tage Danielsson skrivit och regisserat ett antal verk självständigt. Dessa inkluderar romanerna Berättelser för barn över 18 (1964) och Tage Danielssons Postilla (1965), dokumentärerna Mannen som slutade röka (1972) och Ronja Rövardotter (1984) och musikalen Animalen (1979) med Lars Johans musik. Werle. En av berättelserna i Danielssons Sagor för barn över 18 är Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, som har blivit hans mest kända verk.

På julafton går den i tv med animation av Per hlin, en illustratör som flitigt arbetat med Hasse och Tage. Tv-julkalendern skapad av Herkules Jonsson 1969 är likaså värd att nämnas. Det vore försumligt att inte ta med hans arbete med Ulla Danielsson i barnföreställningen Klotet (1973). Humor hos Danielsson definieras som modern och sardonisk.

Efter att Danielsson deltagit på humanistdagen i Linköping 1985 fick han diagnosen malignt melanom (hudcancer) och gick bort kort därefter. Den 24 oktober hölls hans borgerliga begravning i Skogskyrkogrden i Stockholm och visades direkt i tv. Han bisattes på Lidingö kyrkogård.

Engagemang i gemenskapen

Danielsson, en typisk socialdemokrat, skrev en socialdemokratisk kampanjbok, En soffliggares dagbok, 1968. Under 1970-talet började han dock utveckla allvarliga reservationer mot socialdemokratin, vilket han kom att se som ett svek mot sin tro från de 1930- och 1940-talen. IB-skandalavslöjandet 1973 fördjupade bara hans desillusion. Hans tankar om strategin återspeglas i den text som Danielsson skrev 1976 för revyn Svea Hund, med titeln “Vart tog du vägen?”

Vart har du tagit vägen, fredliga fantasier om en bättre värld och en nystart? Var det bara ord utan mening? Vilka är de idag, människor som låtsades veta allt men i slutändan valde makten över sanningen? Det fortsätter de att vara. Danielsson vidare om sin socialistiska syn och sa: ”Om du är socialist måste du göra det klart för dig själv vilken form av socialism den svenska socialdemokratin ska vara på väg mot. Syndikalisternas version av socialismen tilltalar mig mer än de typiska varianterna eftersom den innebär mindre centralisering av auktoriteter och skyddar grundläggande civil lib.

erties

Den syndikalistiska publikationen Arbetaren började ge ut hans dagliga poesi (rottankar) på 1970-talet. Han tacklade de flesta frågor av sin tid med ironisk uppfinningsrikedom, inklusive kärnkraft och IB-industrin i synnerhet. Tanke fr n roten (1976), Rotbok (1977) och Collected ideas on nuclear power 1974-1980 (1980) är samlingar av dagsverserna. I boken “Samlade tankar från roten”, utgiven 1985, sammanställdes allt.

Monologen On Probability, skriven efter kärnkraftskatastrofen 1979 i Harrisburg och den “försumbara” möjligheten till en annan sådan olycka, är förmodligen den mest välkända av hans verk. Som ett resultat röstade han för linje 3 (avveckling) i folkomröstningen 1980 om en eventuell utbyggnad av svensk kärnkraft. På 1980-talet var Danielssons bidrag till samhället på en höjdpunkt.

Under sitt tal på FN-dagen 1982 fångade han publikens uppmärksamhet. Hösten 1984 publicerades Danielssons debattartikel Mordet p Solidariteten i Expressen. Stycket handlade om händelseförloppet i Sverige medan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna satt vid makten.

Verkningarna

Kommunfullmäktige i Linköping delar ut ett årligt pris till Tage Danielssons ära. En staty av stadens son står i hörnet av Vasavägen och stgötagata i hjärtat av Linköping. Karl Göte Bejemark skulpterade denna staty, som visar en karnevalsgående Tage Danielsson utklädd till lärare. I området finns även en utomhusteater vid namn Tages hörna, som finns i närheten mellan Konsert & Kongress Linköping och Stergötlands läns museum. 58°24′50″N 15°36′55″E.

Sjukdomen var allmänt känt. Men den här sorgedagen för 30 år sedan skakade Tage Danielssons bortgång nationen. Han finns alltid vid min sida, som Gösta Ekman nyligen sa till Nöjesbladet. Sammankomsten är i huvudsak ett historiskt ögonblick i svensk kvickhet. Hasse Alfredson, 25, sökte sommarpraktik på Sveriges Radio där Tage Danielsson, 27, jobbade heltid. Detta möte ägde rum i radiostationens Stockholms studios på Banérgatan. Omedelbar gunst uttrycktes.

Nästan 30 år efter att ha fått sin dödsdom fördes Hasse Alfredson hit omedelbart. Efter att ha återvänt till Sverige från en resa till USA fick han det förödande beskedet att hans bästa vän förlorat sin fyra år långa kamp mot cancer. Tage Danielsson sörjdes av hela nationen. Hasse Alfredson snyftade, “Jag känner att en del av mig har rivits bort.”

Startade “Svensk Ord”

De arbetade på Sveriges Radio i fem år innan de lämnade för att grunda Svenska Ord från Hasse Alfredssons röda stuga i Vita Bergen på Södermalm och med ett lån på 25 000 dollar. Vid den tiden hade de redan skrivit manus för komiska tungviktare som Karl Gerhard och Kar de Mumma. “Doktor Kotte slag till” var en revy producerad för Povel Ramels Knappupp. En kort tid därefter hade de blivit en stor aktör i Sveriges pulserande nöjesliv.

Ett år efter avresan, 1962, öppnade de “Gröna hunden” på Gröna Lund. I vimlet sågs Gösta Ekman. Från den tidpunkten skulle han vara en betrodd medarbetare och vän. Hasse och Tage var människor jag kände. Revyn levde upp till mina förväntningar. Nästa sak vi visste var att vi uppträdde “Artificial Pompe” i Gröna Lund redan nästa år. De följande 25 åren, hävdar han, gick åt till att arbeta.

Tage Danielsson finns alltid där för honom. Vi har arbetat tillsammans i ungefär 25 år, och vi startade till och med en Amnesty-grupp som fortfarande är aktiv idag. Det är inte ens det att jag vill minnas Tage; Jag kan helt enkelt inte.

Blev otroligt framgångsrik

Med Ingmar Bergman i publiken bestämde sig Svensk Filmindustri för att ge komediparet grönt ljus att utveckla en film efter att deras framförande av “Grön hund” fått strålande recensioner. 1964, det första av flera samarbeten, döptes det om till “Svenska bilder” och innehöll tecknade förevändningar av Per hlin.

De lärde sig genast att lita på varandra, vilket framgår av framgången med “Picassos äventyr” 1978. Där experimenterade jag med animation, Picassos målningar, målat glas och att förvandla torget Tomelilla till gatorna i Paris och London. Skrattar, enligt Pär hlin. Tv-bearbetningen av Tage Danielssons novell “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” är där hans namn är mest känt.

Du kan se att det är ett slag mot honom efter allt han har gjort, men du kan också ta upp tacken för partnerskapet som har hjälpt till att göra den svenska julen så speciell. Med anledning av dess 41:a sändning har jag skapat en speciell bokutgåva som innehåller nya filmbilder och en text som är mer trogen den ursprungliga bokutgivningen från 1964. Vid regisseringen finjusterade Tage manuset lite.

Tage Danielsson Död
Tage Danielsson Död

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!