Erik Videgård Sjuk

Erik Videgård Sjuk
Erik Videgård Sjuk

Erik Videgård Sjuk – Han är en kändiskock som har serverat Bill Clinton och Vladimir Putin. Som matade honom när han var för sjuk för att äta i Hollywood. Erik Videgrds kamp mot cancer fick hjälp av hans kulinariska skicklighet. Hans hyresvärd gav Hem & Hyra en rundtur i hyresdelens kök. Erik Videgrds handled pryds av ett silver-och-svart “fuck cancer”-armband.

För några år sedan utvecklade han halscancer och sjukdomen utvecklades till den grad att han behövde en sond under ett helt år. Det var också möjligt att kockens smakreceptorer kunde vara permanent skadade. Det han har varit med om symboliseras av armbandet på handleden. När jag mådde som värst spenderade jag dagar i ett hörn av mitt sovrum och stirrade i väggen.

Jag fäste blicken på en plats på väggen. Jag blev sjuk bara jag tänkte på att andra dricker vatten. Erik Videgrd hälsas välkommen till sin sexrummare stermalmslägenhet i hjärtat av Stockholm. Han tillbringade 15 av dessa år i denna hyresrätt. Detta hem går tillbaka till senare delen av 1800-talet. Stjärnparkettgolv, stuckaturväggar och fyra meters takhöjd definierar detta utrymme.

En samling kokboksstilleben och grafiska tryck pryder väggarna. Flera svenska band har skrivit på skivor till samlingen. Under många år var han turnéchef och ljudtekniker för grupper som Olle Ljungströms Reeperbahn, Europe och Boppers. Erik Videgrd gav upp musiken efter att ha fått sitt första barn och började jobba i Stockholms barscen.

Han öppnade olika restauranger i Sverige som serverade västkinesisk mat från Sichuan, bland annat Coq Blanc, East, Fjäderholmarnas krog och Halv trappa plus grd. Han flyttade så småningom till Fjärran Östern 2006 och öppnade en restaurang utanför Sankt Petersburg som var värd för Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev.

Erik Videgård Sjuk

Enligt Erik Videgrd åt Putin en helstekt entrecôte och hade en egen server. Strax senare, när han arbetade på Stockholms Hotel Lydmar, tog han hand om Bill Clinton och Tony Blair. Plötsligt befann jag mig omgiven av Clinton och Blair och pratade om Putin och Medvedev. Jag tänkte, “Wow, händer det här verkligen?”

Enligt Erik Videgrd följde Clinton den typiska amerikanska praxisen att använda gaffel och kniv för att äta. Istället för att plocka upp vinglaset vid dess bas, höll han koppen i skaftet. I ett försök att knyta an, antog Tony Blair denna matstil. Efter att ha pendlat till Ryssland i tre år återvände han till sin Stockholmslägenhet och började genast laga Sichuan-rätter.

En gång i månaden bjuder han in gamla stammisar, vänner och bekanta till sitt vardagsrum för en halvhemlig supéklubb. Människor som aldrig träffats tidigare kopplades ihop. Det hölls utmärkta debatter. Den natten berättade han att han hittade ett mystiskt sår i baksidan av tungan. En tandläkare av yrke fanns bland besökarna. När vi slappade i soffan efter middagen misstänkte jag att hans visdomständer störde honom och frågade om det kunde vara fallet.

Verkligheten var dock mycket svårare. Flera tester bekräftade att Erik Videgrd hade en malign utväxt på baksidan av sin vänstra tonsill. Cancerns svårighetsgrad bedömdes som tre på en skala från ett till fyra. Kemoterapi och strålbehandling inleddes omedelbart. De förebådade en utmanande situation. En rad händelser och känslor lades upp för honom i kronologisk ordning.

Att ha familjen där för att ge en hjälpande hand var avgörande. Det fanns en optimistisk “vi fixar det här”-mentalitet trots cancerns svårighetsgrad. Den medicinska personalen insåg vikten av att skydda patientens tunga och smaklökar, så de riktade strålningen så djupt in i patientens käke som de kunde.

Kemoterapimediciner pumpades in i magen med hjälp av en intragastrisk påse. Kemoterapiläkemedel administrerades via rör som sattes in på brösthöjd. Samtidigt gjorde medicinen honom sjukare eftersom han tappade mer och mer hår. Effekterna av strålningen liknade en tupplur på en thailändsk strand, bara inåt. Både din nacke och sidor kommer att blåsas av.

Så du är inte ens särskilt attraktiv. Det sista av behandlingstillfällena ägde rum i september 2010. På grund av de svåra brännskadorna i mun och svalg kommer Erik Videgrd att behöva använda sond under nästa år. Under ett helt år skulle det inte behövas någon sjukhussäng eller strålbehandlingar. En Hollywood-baserad vän som ville återgälda sin vänlighet.

Under den amerikanska inspelningen av Millennium-filmen “The girl with the dragon tattoo” anmälde han sig frivilligt för att ta hand om skådespelarna. Det räddade mig, det är säkert. Att lämna och påbörja sin resa. Jag var för upptagen för att uppehålla mig vid hur sjuk jag hade varit. Det är priset du betalar för ditt hemska beteende. Att man inte åker tillbaka till en plats där man inte behövs och fastnar med en sjukdom.

Så småningom fick han i uppdrag att förbereda filmens måltider, inklusive att förbereda en anka för att verka särskilt hemsk. Han tillbringade nio månader som stjärnskådespelaren Daniel Craigs personliga kock aoch knöt snabb vänskap med var och en av dem. Efter det fick den brittiske skådespelaren börja göra sig redo för att filma Skyfall, nästa James Bond-film.

Erik Videgrd fortsatte att laga mat till sin familj trots att han var sjuk i halsen och inte hade någon aptit. Det krävs ingen riktig smak, hävdar han, för jag vet redan hur det smakar. När produktionsutrustningen skeppades till Los Angeles följde den med en stor påse matkassar. När morgonen kom satte jag upp en påse frukostgodis.

Sedan, runt femtiden, gick jag för att hämta Daniel Craig från hans hotell. Hans ansikte målades inför fotograferingen. Idag åt jag en lunch lagad i skåpbilen. En säck matvaror dinglade från takbjälken. Allt löste sig till normal drift. Efter att inspelningssessionen avslutats blev strålningens skadliga effekter uppenbara.

Med tiden hade han svårare att tala. Bara med den minsta marginalen lyckades han få upp den. De bröt killens käke. En kväll slutade det bara fungera. En uttorkad trädstam skulle inte ha hållit ihop så bra som den gjorde. Smärtsamt som fan. Han kom tillbaka till Sverige och checkade genast in på Karolinska Institutet.

Efter den elva timmar långa operationen tillbringade kirurgerna timmar med att sy noggrant i mikroskop. Vadmuskler, senor, hud och hud från en donator användes för att konstruera patientens nya käke. Även om operationen var en framgång krävde han betydande mängder morfin för att klara av smärtan som ledde fram till den. Min dos var uppenbarligen otillräcklig.

Alla mina lemmar var inkopplade, vilket gjorde mig stum och orörlig. Två dagar gick av total panik innan de förstod hur hemskt det var. Rätt dos gav omedelbar lindring av hans smärta. Minnen av hans prövningar förföljer honom ständigt. Han kan inte låta bli att visa upp sin underläpp eftersom känselförlusten på vänster sida har lämnat honom utan hämningar.

Erik Videgrd, 57, har lång erfarenhet inom restaurangbranschen. Han har tidigare varit köksmästare på hyllade Östra på Stureplan, Fjäderholmarnas krog, och Diana i Gamla stan. En av de åtta kandidaterna i TV4:s “Kokkarnas kamp” skapade nyligen rubriker för sin medverkan i programmet.

Han tycker att det är ett förstklassigt ljudinspelningsprogram. Enligt min erfarenhet är detta bland de roligaste medieverk jag någonsin bidragit till. Det var mycket positivitet och bra vibbar från start. Enligt honom var attraktionen han kände för henne oöverträffad.

Vidtog åtgärder för att inte skratta

Det har fällts många tårar till följd av allt som diskuterats. Nyheten att Erik har kämpat mot strupcancer kommer att göra kvällens show ännu mer känslosam. För sex år sedan, efter sin första diagnos, började han få intensiv behandling. Både strålbehandling och kemoterapi användes. Ansträngningar gjordes för att skydda tungan genom att rikta strålningen så högt som möjligt mot käken.

Efter behandling krympte tumören eller försvann helt. Tyvärr har problemen dykt upp igen. När Erik Videgrd försökte öppna munnen insåg han att han knappt kunde göra det en bråkdel av en tum. Läkarna var oroade över förlusten av bentäthet i hans käke. Sedan, för att försöka ändra resultatet, placerades han i ett trycksatt rum. Och sedan blev det ännu värre.

Under resan krossades hans käke

Hans nära och kära var på semester med honom i New York när tragedin inträffade. Under de tidiga morgontimmarna faller käken isär. Jämför det med en torr kvist som går sönder i två delar när den böjs.

När du öppnade ögonen, såg du det här?

Ett enda slag i käken var allt som behövdes för att väcka mig. Det tog oss en vecka av vånda, men så småningom kom vi tillbaka till Sverige, där jag kunde ta mig till Karolinska för behandling. Erik tycker att han sticker ut på grund av sin envishet. Han hävdar att när man utsätts för sådana övergrepp ger man oundvikligen efter för det.

“Det värsta jag varit med om”

Den natten i New York City var hemsk. Den värsta smärtan han någonsin känt började dock inte förrän efter operationen. En otillräcklig dos morfin administrerades efter att han återhämtat sig medvetande, och en kirurg förde in en bit av hans vadben i hans ansikte. Hela mitt liv har förstörts av denna ena händelse.

Till en början tog jag bara en femtedel av de doser jag hade tagit. Slangen i halsen hindrade mig från att svälja och prata. Det var som värst under de första två dagarna. Rätt dos gav omedelbar lindring av hans smärta.

Smaken är mycket överlägsen hur den var innan cancerbehandlingen

En positiv aspekt av en annars olycklig historia är att han slutade röka efter att ha fått cancerdiagnosen. Resultatet av en 25- eller 30-årig rökvana är inte längre aktiv. Lustigt nog har mitt smaksinne skärpts i takt med att min cancerterapi fortskridit. Inte nog med att jag behövde sondmatas i ett helt år, men jag hatade också rökmiljön. Som ett resultat har min mun nu fått nya smaklökar. Underbart nog har hans smakreceptorer blivit mer anpassade än tidigare.

Erik Videgård Sjuk
Erik Videgård Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!