Frida Karlsson Längd

Frida Karlsson Längd
Frida Karlsson Längd

Frida Karlsson Längd – Den svenska längdskidåkaren Frida Elisabeth Karlsson föddes den 10 augusti 1999 i Sollefte, Västernorrlands län. Hennes guld i stafett 2019 gjorde henne till den yngsta världsmästaren någonsin. Hon har 10 VM-medaljer och ett OS-brons på sitt namn. Den 7 mars 2020, på tremilen i Holmenkollen, blev Karlsson den första svenska kvinnan att vinna en världscuptävling. Dessutom kom hon etta i Tour de Ski 2022–2023.

Den svenska längdskidåkaren Frida Elisabeth Karlsson föddes den 10 augusti 1999 i Sollefte, Västernorrlands län. Hennes guld i stafett 2019 gjorde henne till den yngsta världsmästaren någonsin. Hon har 10 VM-medaljer och ett OS-brons på sitt namn. Den 7 mars 2020, på tremilen i Holmenkollen, blev Karlsson den första svenska kvinnan att vinna en världscuptävling. Dessutom kom hon etta i Tour de Ski 2022–2023.

Biografi

Frida Karlsson är Eva-Lena Fricks systerdotter; hennes föräldrar, Leif Medin och Mia Karlsson, är farbror respektive moster. Hon är mellansystern mellan Fanny och Hannah. Familjens matriark och faster är duktiga skidåkare. Karlsson spelar för den svenska klubben Solleftea Skidor IF. Hon sprang 3 000-metersloppet vid finska ungdomsmästerskapen 2015 och EM 2016, båda i Tbilisi, Georgien, och blev sjua på tiden 9:53.34. Hon brukade spela fotboll för Remsle UIF FF i division 2.

Frida Karlsson Längd : 172 cm

Första året som senior

Den 25 april 2018 tilldelades Karlsson ett stipendium kallat “Framtidens skilöfte” av Johan Olsson och en bank som ett erkännande för hennes prestation i tävling under säsongen 2017/18, då hon tog guld och två bronsmedaljer vid Junior-VM och slutade på pallen i Scandinavian Cup.

Stipendiet ger inte bara ekonomiskt stöd utan låter Karlsson också utnyttja Johan Olsson som mentor i sitt pågående arbete. Stipendiets motivering lyder: “Frida är en fantastisk talang som producerar stora prestationer i både konventionell och sprint. För att uttrycka det på ett annat sätt, en skidåkare som kan tävla i den moderna skidvärlden.

https://youtu.be/oi3B2i-UHx4
Frida Karlsson Längd

2018 vann Karlsson junior-VM i skiathlon, vilket markerade hennes debut på världsscenen som längdskidåkare. I sina första seniortävlingar några veckor senare dominerade hon de svenska, finska och norska seniorlandslagsåkarna i Scandinavian Cup.

Världscupsegrar 2018/2019

Karlsson tävlade i sin debut i världscuptävlingen den 17 februari 2019 på Cogne och placerade sig som sjua på 10 kilometer klassiskt. Bara några veckor innan, i Lahtis, hade hon vunnit två guldmedaljer i juniorvärldscupen. På grund av detta ingick Karlsson, då junior, i Sveriges lista för senior-VM, som hölls i Seefeld.

Hon slutade femma i skiathlon, men chockade sedan världen genom att sluta tvåa på 10 km klassiskt, knappa 12 sekunder efter vinnaren från Norge, Therese Johaug. Hon fick denna medalj vid 13 års ålder, vilket gör henne till den tredje yngsta skridskoåkaren att göra det. Två andra är yngre än Therese Johaug: Barbara Petzold. Att juniorsvensk tog en individuell medalj i VM var en första.

Två dagar senare körde Karlsson den andra etappen av den vinnande svenska dam-VM-stafetttruppen. Det gjorde henne till världsmästerskapens yngsta guldmedaljör någonsin. I slutet av VM vann hon brons genom att springa de sista tre milen på snabbaste tid.

Ledighet och återkomst 2019/2020

Svenska Skidförbundet meddelade den 12 december att Frida Karlsson får permanent tävlingsförbud på grund av hälsoskäl. Karlsson körde det första loppet för världscupsäsongen 2019 i Ruka i november och december, men hon blev senare diskvalificerad från tävling eftersom hennes testvärden låg under skidförbundets minimistandard för god hälsa.

Hon återvände till världscupen efter två månaders uppehåll, tävlade i Svenska Skidspelen i Falun den 9 februari och placerade sig som åttonde i 10 kilometer (f) loppet. Karlsson startade 2020 FIS Ski Tour i stersund den 15-16 februari och tävlade i båda 10 kilometer men diskvalificerades senare.

Hennes bästa världscupresultat hittills kom den 29 februari, då hon placerade sig på fjärde plats i 10 kilometer (k)-loppet i Lahtis. Karlsson sprang andra sträckan i det svenska laget som placerade sig på tredje plats i VM-stafetten den 1 mars. Det var första gången Karlsson stod på en VM-podium.

Senare i mars, efter en tät kamp med Therese Johaug om andraplatsen, vann Karlsson tremilen i Holmenkollen. Karlsson hamnade bara bakom Johaug med runt en minut och åtta sekunder, men han kom tillbaka från det för att vinna. Det gav henne den första segern i sin världscupkarriär.

Medaljer till nästa VM 2020 och 2021

Efter ett spännande skiathlon där hon krockade med Therese Johaug, bröt ena staven och tappade mycket tid under den klassiska delen av loppet, inledde Karlsson världscupen 2021 i Oberstdorf med en silvermedalj.

Karlsson fortsatte att sluta tvåa efter Johaug i lopp längre än 10 kilometer. Karlsson avslutade loppet bland den övre halvan av fältet. Trots att hon förlorade en spurt mot Heidi Weng lyckades hon ändå ta brons efter att ha hamnat i härvan med Ebba Andersson och blivit smäckrad av norrmannen. Hon fördes till sjukhus i ambulans efter händelsen.

Johaug kommer att slåss 2021och 2022

Karlsson och Therese Johaug delade pallen i de fyra första distansloppen i världscupen. Den svenska åkaren vann 10 kilometer klassiskt den 27 och 28 november och den norska åkaren vann jaktstarten. Karlsson kom tvåa. Karlsson vann 10 kilometer fritt på Lillehammer nästa vecka, medan Johaug vann den i Davos den 12 december. Frida Karlsson kvalificerade sig till finalen i den klassiska sprinten i Ruka, och hon placerade sig på sjätte plats totalt.

Karlsson var mycket missnöjd med sin prestation vid OS i Peking. Hennes högsta totala placering i tävlingen var femma, uppnådd i det första skiathlonloppet. Hon bars ut av tränare och myndigheter efter att ha kollapsat nära mållinjen. Efter milloppet inträffade liknande händelser och Karlsson vann OS med tre mil. Hennes bronsmedalj i stafetten var den enda hon fick med sig hem från OS.

Tour de Ski är din 2022/23!

Frida Karlssons säsongsavslutande Tour de Ski-triumf 2022–2023 var en stor bedrift. Karlsson hade svimmat vid mållinjen efter avslutandet av den sista sträckan.

Integritet

Media har uppmärksammat Karlsson mycket på grund av hans koppling till landslagsåkaren Maja Dahlqvist. På väg mot VM bor de två tillsammans på landslagets hotell under namnet “MDFK”. Som ett resultat av sina framgångar som professionella konståkare blev Karlsson och William Poromaa ett av Sveriges mest omtalade powerpar i idrottsvärlden. De bodde ihop ett tag innan han gick på skidgymnasiet i Sollefte. De tog beslutet att avsluta sitt förhållande efter skid-VM 2023.

Längdskidåkaren Frida Karlsson kommer från Sverige

Jag är en längdskidåkare. Frida Karlssons förmögenhet uppges vara över 17 miljoner kronor. Vid FIS-VM 2019 i Seefeld i Tirol, Österrike, tog hon silver i damernas 10 kilometer klassiska, brons i damernas 30 kilometer frisims masstart och guld i damernas 4 x 5 kilometer stafett.

Denna seger gjorde henne till den yngsta längdskidåkaren någonsin att vinna ett VM-guld. Ann-Marie Karlsson, före detta längdskidåkare, är mamma till Karlsson. I sin strävan att bli världens bästa har Frida Karlsson gjort betydande framsteg. Hon använder sig just nu av sin längd på 172 cm.

Skidåkaren medger, “Jag har en längd som jag inte var tillräckligt stark för att använda tidigare.” Frida Karlssons ögon lyste när hon pratade om sin insats och hur allt såg ut att passa efter det berömda intramurala loppet i stersund veckan före jul. Frida Karlsson, som står på höga 172 cm, är bara igång på sitt område. Trots att hennes motståndare, norska mästarinnan Therese Johaug, är tio centimeter kortare och elva år äldre, är hon säker på sin förmåga att vinna.

Frida Karlssons ögon lyste när hon pratade om sin insats och hur allt såg ut att passa efter det berömda intramurala loppet i stersund veckan före jul. Frida Karlsson, som står på höga 172 cm, är bara igång på sitt område. Trots att hennes motståndare, norska mästarinnan Therese Johaug, är tio centimeter kortare och elva år äldre, är hon säker på sin förmåga att vinna.

För Frida Karlsson är domen inne: tiden talar. Dessutom spelar längden en roll. Jag lade ner mycket tid och kraft på strejken, och nu börjar det ge resultat. Att ha det med mig är lugnande eftersom jag har kommit att se det som en potentiell svaghet. Frida Karlsson säger att hon alltid har velat bemästra sin kropp, spara energi och arbeta med frekvens.

Frida Karlssons instruktör, Per Nilsson, säger att hon har gjort framsteg på vissa områden av sin skridskoåkning: Hon har varit orolig för att hamna där. Hon har känt sig som en klättrare, men insatsen håller sig stadigt nu. Per Nilsson hävdar att tekniken kan användas som ett vapen, men han konstaterar också att ytterligare utveckling krävs:

När hon är riktigt orolig eller pressad kan hon glömma att ställa in tekniken, vilket kan leda till misslyckande. Istället för att förlita sig på vardagsjargong bör hon hålla sig lugn och fundera över hur man bäst kan använda sin längd.

Frida Karlsson Längd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!