Galenskaparna Död Medlem

Galenskaparna Död Medlem
Galenskaparna Död Medlem

Galenskaparna Död Medlem – Ingenting har varit sig likt efter Peter Rangmars alltför tidiga död den 24 maj 1997. Han var bara 40. När gänget gick på college på Chalmers var han redan en integrerad del av After Shave. Genom år av samarbete blev han så småningom Galenskaparnas mest framstående artist.

Några exempel på sådana karaktärer är den desillusionerade konstnären Sven Sidney från “Stinsen brinner”, mediemogulen Sune Finker från filmen “Monopoly”, den vita Opel-kunden från “Macken”, regissören Kloss från “Lykkad nedfrysning av herr Moro, ” chefskungen Astor Qvarts från “Grisen i säcken” och många andra.

Alltid snäll och snäll, men aldrig för trevlig, njöt av att balansera till synes oförenliga element, som humor och allvar, enfald och sanning, svensktopp och klassiskt, Beatles och opera. Till exempel arrangerade han 1996 på Göteborgs Konserthus en föreställning av “Kanske R?dluvan” med Göteborgs Symfoni, Karin Glenmark, Björn Skifs och After Shave, det var milt sagt blandat.

Peter, som skulle leda tv-tävlingen Melodifestivalen våren 1997, dödades tragiskt. Platsen känns livlös utan Peter, men han lever vidare genom stämningen, replikerna och den underskattade humorn som alltid varit ett kännetecken för både Galenskaparna och After Shave. Galenskaparna & After shave var förkrossade över Peter Rangmars bortgång. De försökte senare att permanent upplösa den framgångsrika komedietruppen.

Enligt Claes Erikssons kommentarer i podden “Nemo möter en vän” var “lusten noll just i det tragiska”. Peter Rangmar, en älskad medlem i Galenskaparna & After shave, gick plötsligt vid 40 års ålder av hudcancer. Podcasten “Nemo möter en vän” har en intervju med grundaren Claes Eriksson, som berättar hur sjukdomen påverkade deras kreativa process. Cancern var ett ämne han ständigt tog upp, ibland med sin karaktäristiska sardoniska humor.

Han hade sitt sista skådespelarframträdande i filmen “Monopoly” ett år innan han gick bort.
Han var planerad att ligga i ett solarium för en scen, men han vägrade helt. Det var en jättestor rigg och vår ljuskille hade precis justerat alla lampor så att allt såg bra ut, men det var lördag. I podcasten förklarar Claes Eriksson “Jag hade inte tänkt på det, men han kopplade ihop det med sin sjukdom, att det var riskabelt.”

Galenskaparna Död Medlem

Tanken är att avsluta

Efter att han lämnat diskuterade laget att upplösas utan honom. Att det hela tiden kom tillbaka var ganska oroande, men vi förstod inte, eller ville inte förstå, varför han fortfarande levde efter tre operationer. Det var en månad efter det första mottagandet av “Alla ska bada” som han försvann, vid vilken tidpunkt världen verkade förlora all betydelse. Det var en enorm tragedi. Vi diskuterade strategier på möten. Han hävdar att de diskuterade att skriva ner allt en tid.

De “hade aldrig återförenats”

De svängde situationen i en oväntad riktning. Både att vila och fortsätta kan ses som en hyllning till sin bortgångna följeslagare. Även om det inte fanns någon lust alls i den hemska situationen tog den till slut överhanden och tvingade dem att fortsätta eftersom livet är grymt sådär och de hade den här showen att hålla fast vid. Det var en räddande nåd i en tid av kris; hade vi blivit främmande hade vi kanske aldrig hittat varandra igen. Showen är inte så underbar som den kunde ha varit eftersom jag inte kunde komma in i den igen.

Peter Rangmar var medlem i den komiska ensemblen Galenskaparna & After shave, men han kämpade i hemlighet mot cancern i många år. Hans alltför tidiga död i hudcancer vid 40 års ålder verkade betyda undergång för bandet. Enligt vad Claes Eriksson har avslöjat var önskan noll i katastrofen. Peter Rangmar var den yngsta medlemmen i barbershop-kvartetten After Shave och har varit en del av varje föreställning sedan de två grupperna förenades 1982.

Peter Rangmar fick dock ett tragiskt slut och var den första av komeditruppens medlemmar som gick bort. Han förlorade kampen mot malignt melanom, en form av hudcancer, den 24 maj 1997, vid 40 års ålder. Ett år tidigare hade han medverkat i sin sista filmdel, Monopol, där han ställde krav relaterade till hans sjukdom som ingen i Galenskaparna & After shave verkade förstå.

Det var en jättestor rigg och vår ljuskille hade precis justerat alla lampor så att allt såg bra ut, men det var lördag. I podcasten Nemo träffar en vän sa Galenskaparnas skapare Claes Eriksson, “Jag hade inte tänkt på det, men han kopplade ihop det med sin sjukdom, att det var riskabelt.”

Kände ett behov av att avsluta verksamheten efter dödsfallet

Även om de visste att hans vän hade genomgått tre operationer, tillägger Claes Eriksson, var hans död ändå oväntad. Peter Rangmars sjukdom chockade alla. När han gick bort en månad efter det första mottagandet av Alla ska bada förlorade världen omkring honom nästan all sin betydelse. Det var en enorm tragedi. Vi diskuterade strategier på möten. Eriksson nämnde i podden att de diskuterat att skriva ner allt ett tag. Efter lite övervägande bestämde de sig för att fortsätta som ett sätt att hedra sin avlidna kamrat istället för att ge upp.

Även om det inte fanns någon lust alls i den hemska situationen tog den till slut överhanden och tvingade dem att fortsätta eftersom livet är grymt sådär och de hade den här showen att hålla fast vid. Det var en räddande nåd i en tid av kris; hade vi blivit främmande hade vi kanske aldrig hittat varandra igen. Showen är inte så underbar som den kunde ha varit eftersom jag inte kunde komma in i den igen.

Peter Mikael Rangmar, född den 10 november 1956, i Annelund i Hovs församling, var en svensk skådespelare, komiker, sångare (baryton), regissör och manusförfattare som gick bort den 24 maj 1997 i Göteborg. Banden Galenskaparna och After Shave hjälpte honom att bli berömmelse. Från gruppens start 1979 var Peter Rangmar en del av barbershop-kvartetten After Shave.

Han gick liksom resten av besättningen maskiningenjörsprogrammet på Chalmers högskola i Göteborg. Från 1982, när Galenskaparna och After Shave första gången arbetade tillsammans, fram till hans död 1997, medverkade han i vart och ett av deras verk. Han var den yngste av medlemmarna i Galenskaparna och After Shave.

Några av Rangmars mest minnesvärda roller är mannen med den vita Opel i tv-serien Macken, bossanovakungen Astor Qvarts i Grisen i säcken, regissören Karl Kloss i Lyckad nedfrysning av herr Moro, lidande konstnären Sven Sidney och tågresenären Harry i The Burning Stinsen, och mediemogulen Sune Fjord i filmen Sune Fjord.

Från En himla många program finns också rollerna som författaren Jim-Ture i programmet Pflugen p och affärsmannen IQ i Dallas-parodien Dalsland, samt som sonen Birger i Värmlänningar kommer tillbaka (Grisen i säcken) och guidar i Slottsrundturen. Förutom att spela i de svenska filmerna One in a Million (1995) och Lilla Jönssonligan och cornflakesuppen (1996), stod Peter Rangmar för den svenska rösten och sången till den populära karaktären Timon i Disneys animerade film Lejonkungen (1994).

Rangmars roll i gruppens pjäser utökades under de år han var en del av Galenskaparna och After Shave. 1997 var han planerad att leda Melodifestivalen i SVT men fick backa på grund av sjukdom; Janne Jingryd klev in som ersättare i genrepets slutdagar, när det fortfarande låg i luften om Rangmar skulle kunna vara med.

Veckan före Melodifestivalen rapporterades det flitigt i pressen att han hade fått ett virus. Rangmar har genomgått behandling för cancer (malignt melanom) sedan 1994, men resten av gruppen fick inte reda på det förrän tidigt på våren 1997, då han berättade för dem. Den 24 maj 1997 avled han på ett Göteborgs sjukhus, bara dagar innan debuten av Alla ska bada, en samproduktion mellan Galenskaparna och After Shave. Tomas Hedengran klev in i sista minuten för att spela rollen.

Peter Rangmar bisattes i Göteborg på Nya Varvets kyrkogård. Under jubileumsshowen hyllade Galenskaparna och After Shave Peter Rangmar, en före detta bandkamrat som gick bort. Hans bortgång har gett gruppen mycket att tänka på, och det finns en genuin oro: “Jag har gått till hudläkaren varje år de senaste 16 åren, förutom regelbundna hälsokontroller.” —Claes Eriksson.

Under tiden har andra personer i gruppen mått illa. Galenskaparna och After Shaves “30-rsfesten” i Göteborg var helt slutsåld. Premiären i Stockholm är den 11 september och det kommer att bjudas på en retrospektiv av bandets 30 år tillsammans. Men bara fem av de ursprungliga sju medlemmarna ses på scenen i sketcher från tidigt 1980-tal till i dag; Kerstin Ranlund har valt att hålla sig i bakgrunden medan Peter Rangmar gick bort 1997 efter en lång kamp med hudcancern malignt melanom.

“Extremt rörande”

Årets föreställning ger Peter respekt genom att visa ett videomontage av hans arbete med Galenskaparna och After Shave. Anders Ericsson och jag är båda överens om att första gången du såg den var otroligt gripande, men att något förändrades efter att han försvann. Du såg hur sårbart livet kan vara, och vi blev båda mer blygsamma inför varandra som ett resultat.

Bror Claes Ericsson diskuterar sin egen hälsoångest och hans kur med förebyggande kontroller: Peters död i hudcancer fick dem att börja självrannsaka. Under de senaste 16 åren har jag, förutom årliga fysik, haft årliga besök hos en hudläkare.
Som Jan Rip

pe förtydligar, detta tjänar både till att påminna dig och ge dig en tankeställare.

Jag är ledsen, men vi måste avbryta.

Det har varit andra påfrestningar på gruppen och dess medlemmar förutom Peters sjukdom. Knut Agnred fick skjuta upp 24 föreställningar under våren på grund av “30-årsfest”-förberedelser. Mina lungor var blockerade och jag hade förmaksflimmer. Efter att ha varit borta i sex veckor, under vilken tid jag inte kunde göra annat än vila, är jag äntligen tillbaka till det normala.

Massivt skifte

På grund av Knuts sjukdom fick gruppen göra några betydande förändringar. Enligt Jan Rippe är det uppenbart att sådana upplevelser fungerar som påminnelser och ger bränsle till kontemplation. Samtidigt är framgång vad du bör basera ditt liv på. Claes kommer fram till att du måste börja varje dag med en optimistisk inställning och övertygelsen om att allt kommer att ordna sig.

Galenskaparna Död Medlem
Galenskaparna Död Medlem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!