Helena Helmersson Make

Helena Helmersson Make
Helena Helmersson Make

Helena Helmersson Make – Ogift svensk företagsledare Helena Lundberg Helmersson var vd för Hennes & Mauritz 2020 till 2024. Hon föddes den 6 oktober 1973 i Sankt Olovs församling i Skellefteå. Helena Helmersson tog examen i internationell ekonomi från Umeå universitets Handelshögskola 1997. Hennes anställning på Hennes & Mauritz började 1999.

Efter att ha arbetat sig upp i leden övervakade hon produktionen av underkläder i Hong Kong innan hon blev personalchef på produktionskontoret i Dhaka, Bangladesh. Hon var företagets hållbarhetschef i fem år , med start 2010. Tidningen Veckans Affärer utsåg Helmersson till näringslivets mäktigaste kvinna 2014.

Innan hon flyttade vidare till Hong Kong var hon produktionsledare där. Hon tillbringade drygt ett år i sin roll som verksamhetschef, som hon tillträdde 2018. Efter att Karl-Johan Persson hoppade av som vd för H&M i januari 2020 tog hon över. Hon meddelade sin avgång fyra år senare. Umeå universitets samhällsvetenskapliga fakultet tilldelade Helmersson 2020 en hedersexamen.

Efter att Karl-Johan Persson lämnat H&M fick Helena Helmersson frågan om hon skulle vara intresserad av att ta över företaget. Hon bestämde sig till slut efter att ha pratat med sin man Jens. Att upprätthålla en sund balans mellan mitt yrkesliv och privatliv är något jag har kämpat för länge. Så jag gick hem och funderade. Helena Helmersson utsågs i veckan till VD för H&M av Karl-Johan Persson, en personlig vän till kronprinsessan Victoria.

Men hennes identitet och perspektiv på hennes nya tjänst på H&M är av intresse. Svenska Damtidningen är utbildad! Helena, en mäktig kvinna i Sverige, är ämnet för vår text. När hon gick in i H&M:s Stockholms huvudkontor 1997 välkomnades Norrlands Helena Helmersson. Efter 23 år har hon tagit över som vd för företaget idag.

Helena Helmersson Make

Helena ska ha lärt sig om det svenska kläd- och modeföretagets controllerbehov genom en artikel i Svenska Dagbladet. Receptionen fick hennes CV. Inte långt efter det började hon jobba för H&M.
Helena Helmerssons dialekt avslöjar att hon ursprungligen kommer från Skellefteå. Efter sin examen från Umeås internationella ekonomiprogram 1997 flyttade Helena till Stockholm. Hon började med att utforska bankbranschen.

Just nu har jag svårt att föreställa mig ett fält där jag skulle vara mer missanpassad. Medan hon tillbringade fyra månader med att arbeta inom bank, sa hon till A Good Company i höstas att det inte var en särskilt givande upplevelse. Hennes perfekta match fanns hos H&M. Som jag nämnde tidigare har hon en lång historia med organisationen, efter att ha arbetat sig igenom många avdelningar och befattningar.

Hennes passion för stil ledde henne till den svenska klädmästaren. Bland Helenas många roller genom åren finns den som personalchef för produktion i Bangladesh och chef för produktion i Hong Kong. Hon började sin karriär inom inköp. Hon har varit medlem i ledningsgruppen ett tag nu och innehaft positionerna som hållbarhetschef och global produktchef. Utvecklingen av H&M:s målsättning om rättvisa löner för sömmerskorna omfattade även Helena Helmersson.

Hon tog sig upp till positionen som den mest inflytelserika kvinnan i näringslivet, Helena Helmersson

Enligt Veckans Affairer kröntes hon till den mäktigaste affärskvinnan 2014. Vad inspirerade det?
Det största bolaget på börsen leds av Helmersson och han är ansvarig för den mest kritiska framtidsfrågan. Det finns ingen kvinna i näringslivet 2014 med mer inflytande än H&M:s hållbarhetschef. Hennes inflytande sträcker sig långt utanför handelsområdet som vi känner det.

Helena sätter en premie på frågan om hållbarhet. För drygt en vecka sedan bad hon ledarna vid Davos World Economic Forum att “prata mindre… Få fler saker gjorda.” Den nytillträdde kvinnliga vd:n för H&M är djupt engagerad i materialval och syftar till att ge företagets kunder möjlighet att fatta välinformerade, miljömedvetna beslut.

De som står Helena Helmersson närmast har inget annat än gott att säga om henne: hon är snäll, optimistisk och ivrig att lära sig. Hon ägnar stor uppmärksamhet åt sin miljö och har utmärkta lyssnarförmåga. Hon har en ny roll, men hur beskriver hon den? När hon presenterade Helena Helmersson som ny vd vid en presskonferens på torsdagen, sa hon att upplevelsen var “otroligt spännande och rolig på alla sätt”, och beskrev det som ett fantastiskt äventyr.

Ändå medger hon att det hela är “lite pirrigt”. Hon planerar att fortsätta kämpa för de miljöfrågor hon stött på och fått en djupare förståelse för under sin tid som hållbarhetschef. Jag är glad över att fortsätta gå vidare på vägen till förvandling. Att fokusera på kunden på alla nivåer, utnyttja kundens erbjudande och upprätthålla ett koncentrerat varuförsörjning är de främsta angelägenheterna.

Generellt sett är vårt hållbarhetsarbete robust, och jag är glad att få gå i spetsen för industrys framtid. I mitt eget liv har jag för avsikt att sätta en premie på ledarskap och omsätta principerna i praktiken. Enligt Helena är “hållbarhetsarbete något som går att göra med.” Enligt henne fick hon frågan om sitt intresse för att bli vd strax före jul. Tiden har flugit iväg. Den första frågan kom till mig strax före jul. Karl-Johan förlängde sedan ett erbjudande, och jag hann överväga det under juluppehållet.

De som är släkt med Helena Helmersson

Konfidentiellt, alltså? Helena Helmersson, 46, bor i en Danderydsvilla med sin man Jens och deras två barn. Helena tillägger i en intervju med Sveriges Radio att hon har ett fantastiskt stöd på hemmaplan.
Helena Helmersson tar över efter Karl-Johan Persson, som var nära vän med kronprinsessan Victoria.

Jag är säker på att flytta över posten som vd till Helena eftersom hon är en rutinerad ledare som förkroppsligar våra principer. Vår plan för 2020 och framåt kommer Helena att hålla igång. Meddelandet från Karl-Johan Persson uttrycker hans beundran för det enastående arbete som våra medarbetare utfört under de senaste åren och hur vi framgångsrikt har lagt grunden för en blomstrande framtid.

Efter att ha rapporterat en nedgång i intäkterna under julhandelssäsongen föll H&M:s aktie på onsdagen efter att företagets vd:s överraskande avgång. Helena Helmersson, som varit i företaget i 26 år och varit vd i fyra av dessa år, meddelade sin avgång och nämnde “det har ibland varit väldigt krävande för mig personligen” som skäl. Hon uttryckte stolthet över det arbete som hade utförts under de senaste åren, särskilt när det gäller att hantera covid-19-pandemin.

Hennes efterträdare, Daniel Ervér, har arbetat på det svenska klädföretaget H&M i 18 år och var tidigare ansvarig för varumärket H&M. “Vårt fokus kommer att ligga på att erbjuda våra kunder den bästa kombinationen av mode, kvalitet, pris och hållbarhet i en inspirerande och attraktiv shoppingmiljö”, sa Ervér.

H&M:s aktier sjönk med så mycket som 11% efter tillkännagivandet och nyheten om att bolagets senaste vinster inte uppfyllde analytikers prognoser. Nyheten kommer när företaget rustar sig för att intensifiera konkurrensen från sådana som Zara och Shein, två kinesiska lågprisbutiker för snabbmode. Att minska sin globala personalstyrka med cirka 1 500 roller var en del av H&M:s omorganisationsstrategi, som påbörjades 2022 under Helmerssons ledning, i syfte att sänka kostnaderna och ytterligare effektivisera.

Vid den tidpunkten fastställdes en rörelsevinstmarginal på 10 % som målet. Den operativa vinstmarginalen för de sista tre månaderna 2023 var 7,2 %, en minskning från 7,8 % under de tre föregående månaderna. Rörelsemarginal på 10% i år är fortfarande företagets “ambition”.

Flera ansträngningar för att öka hållbarheten på den svenska snabbmode-giganten har letts av den långvariga H&M-chefen Helena Helmersson. Efter att ha startat H&M 1997 som budgetcontroller på inköpskontoret, utsågs Helena Helmersson till årets viktigaste affärsman 2014 av Sveriges största affärstidning.

Hennes anställning började 2010 som hållbarhetschef och fortsatte till början av 2015, då hon upphöjdes till rollen som global produktionschef. Hon utsågs till COO för H&M Group i september 2018 och flyttade till företagets huvudkontor i Stockholm. Hennes akademiska bakgrund inkluderar en masterexamen i ekonomi och företagsekonomi från Umeå universitet.

Efter att Karl-Johan Persson avgick som VD i januari 2020 utsågs Helmersson till tjänsten och blev den första kvinnan och icke-Persson familjemedlem som innehade befattningen. Helmersson arbetade sig uppåt i leden 1999 och slutade 2007 som sektionschef för inköp innan hon flyttade till Bangladesh för att fungera som HR-chef för produktion.

Hon tog sedan en position på produktionskontorets underklädesavdelning och flyttade till Hong Kong. Efter att ha arbetat utomlands i fem år återvände hon till Stockholm 2010 för att ta rollen som CSR-chef, ansvarig för att ge tillsyn inom områdena socialt ansvar och försörjningskedja. Hon har en framtidsvision för H&M, världens största klädhandlare och tillverkare, och hennes mål är att göra företaget mer hållbart.

Företagets hållbarhetsstrategi, som började på 90-talet, har resulterat i en öppnare leveranskedja och en textil “closed loop” genom företagets insamlingstjänster, där kunder kan donera gamla kläder för att återvinnas. En samvetsgrann linje med kläder gjorda av 20 % återvunna fibrer avtäcktes också av H&M.

“Vi är verkligen stolta över att vi kan erbjuda så många människor runt om i världen prisvärt och mer hållbart mode”, sa Helmersson till tidningen. Återförsäljningspriser säger oss ingenting om arbetsförhållandena för de människor som tillverkar dessa produkter, enligt min mening. Omfattningen av företagen är viktigare.

Bland hennes primära målfrämjar partnerskap med lokala marknadsaktörer och offentliga beslutsfattare. Ingen uppföranderegel är tillräcklig i sig. Systemkonstruktion i dessa länder är i fokus. Att låta ett varumärke diktera en specifik lön är inte den lättaste lösningen. Det fungerar bara på lokal nivå om vi sätter systemen på plats.

Helena Helmersson Make
Helena Helmersson Make

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!