Helmer Ljus Wikipedia – Född 1928 är Helmer Ljus den äldsta fången i Sverige. Han befanns skyldig till yxmordet på en vän 1988. Tio år senare, efter att ha blivit villkorligt frigiven, mördade han sin granne och fick livstids fängelse. På grund av sin höga ålder har han nekats att få sitt livstidsstraff reducerat till redan avtjänad tid.
Göta hovrätt fastställer tingsrättens avslag på Helmer Ljus senaste ansökan om tidsbestämt straff redan i november. Hovrättens resonemang är att ett frisläppande av Ljus utgör ett måttligt hot om att han återigen begår grova brott. Rättsläkaren klassade Helmer Ljus sannolika utveckling av demens som en försvårande omständighet om Ljus “bristliga omdöme” och “ohämmade beteende” i ett uttalande, medan Ljus menar att det är förmildrande.
Den första domen för mord kom 1988
Flera begäranden om att få Helmer Ljus villkorlig dom har avslagits på grund av hans högriskstatus.
I Helmer Ljus brottsregister finns bland annat många morddomar. Hans första fällande dom kom 1947, då han befanns skyldig till tjuvjakt och mordbrand. Efter att ha dödat en vän med en yxa och sedan hällt kaustiksyra ovanpå kroppen, befanns han skyldig till mord 1988. Han befanns skyldig till mord ännu en gång 1999, när han knivhögg till döds sin förlamade granne i säng.
En andra morddom 1999 har hållit Delsbon Helmer Ljus, nu 94 år gammal, bakom lås och bom. Han har upprepade gånger begärt att hans straff ska sänkas från livstids fängelse till ett år, men hans önskemål har avslagits. Enligt Dagens juridik har dock tingsrätten i rebro slagit fast att han är berättigad till frigivning efter bara två år.
Helmer Ljus fick elva års fängelse för yxmordet på en vän 1988. Efter att ha släppts från fängelset i mitten av 1990-talet begick han ytterligare ett mord 1999. Han mördade senare, vid 71 års ålder, sin förlamade granne i Ljusdal och blev därefter dömd till livstids fängelse. Enligt Dagens juridik var han vid tidpunkten för sitt livstidsstraff den äldsta personen som någonsin fått ett sådant straff.
Den äldsta fången någonsin att avtjäna ett livstidsstraff i Sverige
På grund av sin ohälsa har han sedan 2009 ansökt om att få sitt straff villkorligt vid flera tillfällen.
Helmer Ljus lämnade 2013 in sin ansökan till rebro tingsrätt med angivande av “Jag känner att jag börjar ta itu” som skäl för frigivningen. Han har dock blivit nekad gång på gång. Kriminaltekniska myndigheten slog 2020 fast att Helmer Ljus, trots sin sena ålder, utgjorde en medelrisk för återfall i brott.
Minimal risk för återfall
Men ett nytt perspektiv har vuxit fram. På grund av en minimal sannolikhet för återfall i brott som Rättsläkaren fastställt har Helmer Ljus fängelsestraff på 39 år huggetts i sten. Det betyder att han om två år är berättigad till frigivning. Utrymmet är cirka 2×3 meter stort, och dess gråa väggar inkluderar två stora prickiga fjärilar skurna i faner för dekoration.
Symboler för befrielse? Inredningen är anspråkslös men varm och inbjudande. En galonfärgad soffa i svart. En grön vadderade stol med ett vitt ovalt bord. De gul- och vitrandiga draperierna i det spröjsade fönstret släpper in lite solljus. Helmer Ljus kommer in i bilden nu. När han kommer sent till vårt möte ger Ljus-Helmer, som han kallas i hemlandet Delsbo, en ursäkt.
Tiden på min klocka stannade plötsligt. Tydligen vilade han på golvet när plattorna plötsligt lyfte upp honom. Symboliskt kanske. På denna plats har tiden stannat. Så känns det för Helmer just nu i fängelset i Saltvik, Härnösand, där han hålls fängslad. Detta är fängelset med maximal säkerhet. Han har på sig ett par gråsvarta wct-overaller över en vinröd t-shirt.
Det är en gunga till den vita huvan när de små stegen tas. Nu kommer han med ytterligare en ursäkt och drar tunna fingrar genom sitt vikande hårfäste. Mitt hår har aldrig varit så långt förut. På min nästa semester ska jag klippa mig. Vi trivs i väntrummet. Anläggningen har försett en termos med varmt vatten, pappersrör med snabbkaffe, tepaket och små plastbehållare med mjölk.
Helmer ger bort hembakade sockerkakor i plastburkar. Inbjuder. Kakan smakar ungefär som den vi alla bakade i cafeterian i grundskolan. Vi använder engångsplastmuggar till vårt kaffe och mjölk. Så Helmer börjar berätta sin historia, en som han har hållit i utkanten av lagen under lång tid. Brottsliga handlingar som mordbrand och tjuvjakt kan vid första anblicken verka mindre.
Han har förts till Delsbos tingsrätt ett flertal gånger för liknande brott. Han hade ingen aning om hur länge han satt fängslad. Han har dock tillbringat 20 av de senaste 23 åren bakom lås och bom för betydligt allvarligare brott. Jag var 21 år gammal första gången jag satt i fängelse. Han minns allt som involverade en älgskott och konjak på den tiden.
De gav mig ett jaar. Han återhämtade sig snabbt från sin tidigare misshandel. Han fortsatte bara med samma gamla rutin. Det finns många berättelser om hur Helmer kvickt och subtilt avledde frågor från polis och åklagare. Trött informerar han oss, “Jag har skjutit 36 älgar i mitt liv” med ett flin i hans gråa ögon. Dessutom är tre av dem helt lagliga.
Så, är det alla?
De är en välsignelse från Gud och anförtros åt vår vård. Domarna i Delsbotinget frågade mig om Bibeln verkligen säger det. Geten var ett smeknamn som gavs honom på grund av hans långa, magra ansikte.
Helmer beskriver också när polisen hittade en kropp av rådjur på golvet i hans stuga. Jag sa till polisen att det var möjligt att katten hade fört in ett främmande föremål när de frågade om jag hade avlossat pistolen.
Lade till anekdoter och munterhet. Siluetten av en dubbelmördare i soffan är svår att urskilja. Sedan sätter han sig tillbaka i soffan, inriktad på sitt arbete ännu en gång. Sorgligare minnen kommer tillbaka. Förvirrade minnen. 1988 begick han ett mord i Delsbo med hjälp av en yxa. Helmer fick elva års fängelse för sitt brott. Förblev en modellfånge i nio år innan han släpptes. Några år senare 1999 begick han ytterligare ett mord i Ljusdal, denna gång med kniv.
Helmer fick livstidsstraffet han för närvarande avtjänar för sina brott. Han ber inte om ursäkt eller mår inte dåligt över vad han gjorde, men han tror att han har gottgjort det nu. Det måste finnas en slutsats. En punkt där ytterligare vånda är meningslöst. I april 2019 fyller Helmer Ljus 84 år. Han har tillbringat mycket tid på institutioner genom åren, och han förväntar sig inte att det kommer att förändras inom kort.
Jag orkar inte med den här konflikten längre. Jag hoppades få tillbringa mina sista år i mitt älskade Delsbo hem. Jag har max ett år till här, tänker han för sig själv. Helmer kom in i denna värld 1928, i Delsbo. När Helmer var fyra år splittrades hans föräldrar och han bodde hos sin faster. När han var tolv år hoppade han av skolan i Tallsen, Västra Hälsingland, och började arbeta i skogen tillsammans med vuxna.
I veckor i sträck sov jag i en skogskoja medan de vuxna återvände hem till sina familjer på helgerna och lämnade mig att sköta hästarna själv. Sakta men säkert började han hjälpa till i en Delsbo-verkstad som specialiserade sig på svetsning, smide och mindre reparationer. Han har dock aldrig haft en stabil, välstrukturerad position i arbetsstyrkan. I kojan bortom Delsbo har han levt något av ett eremitliv.
Han insjuknade allvarligt i lunginflammation i slutet av 1950-talet. Jag hade vandrat i skogen när jag började hosta. Situationen förvärrades dagligen. Till slut kunde jag inte hålla balansen och jag kraschade in i en stubbe medan jag hostade upp blod. Helmer behandlades för tuberkulos på Bollnäs sanatorium i hela nio månader.
Helmer fortsätter, “Jag har en grotta här,” medan han tar av sig sin skjorta. Visar tydligt ett långt snitt från ryggen och ner och över vänster bröstkorg. Misstänkta TB-spår. Han diskuterar också sin kamp med hjärtsjukdomar. Visar två pillerpaket, märkta med hans namn och de tider han ska ta varje piller. I Kalmar satt jag när jag första gången kände hur hjärtat slog.
Flytten och en del av samtalen var påfrestande. Det blev akut, och jag fick åka till sjukhuset, tillägger han. Han skickades till Kalmar övergångsåret mellan gamla och nya Härnösandsanläggningen. Sedan 1 december 2010 sitter han fängslad i Härnösands splitternya toppmoderna superfängelse. Han har begärt förflyttning, vilket har avslagits, även till Gävle.