Ilija Batljan Förmögenhet

Ilija Batljan Förmögenhet
Ilija Batljan Förmögenhet

Ilija Batljan Förmögenhet – Montenegro, då en del av Jugoslavien, är där Ilija Batljan kom in i världen 1967. Han drömde om att spela fotboll professionellt sedan han var liten, men hans far avskräckte honom och sa att bara “avhoppade skolor” gjorde det. Detta innebar att Ilijas högsta prioritet måste vara hans utbildning. När inbördeskriget bröt ut i hemlandet 1993 flydde han och hans fru och dotter till Sverige där han nyligen avslutat sina studier till gymnasieingenjör i dataprogrammering.

1996 tog han filosofie kandidatexamen i nationalekonomi från Stockholms universitet och fortsatte sin utbildning i Sverige. Elva år senare tog han sin doktorsexamen. från Samhällsvetenskapliga universitetet med en avhandling om värdet av demografiska modeller för att förutse vård- och omsorgsbehov. Efter ankomsten till Sverige fördes Ilija och hans familj till ett flyktingförläggning i Flen.

Familjen bosatte sig så småningom i Nynäshamn, där Ilija blev aktiv i den socialdemokratiska partipolitiken. Mellan 2005 och 2009 var han kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd för Nynäshamns kommun, där han förespråkade och övervakade utvecklingen av förstklassiga offentliga tjänster och anläggningar. Han tjänstgjorde senare som landstingsråd i Stockholm, Sverige, 2010 och 2011.

2011 slutade han för att ta posten som vice vd på Dombron, Fjärde AP-fondens fastighetsarm (senare omdöpt till Rikshem AB). Friskolor och fastigheter hjälpte tidigare politiker att samla stora förmögenheter. Noteringsdetaljer Med en förmögenhet på 2 miljarder kronor är Ilija Batljan den rikaste före detta svenska politikern. Aftonbladets lista över de rikaste ex-politikerna är ett bevis på detta. Totalt åtta av de tio bästa har deltagit i S, fem i M, två i L/FP, och en i KD.

Batljan har suttit som kommunalråd i S och departementsråd i Socialdepartementet tidigare. Efter sin tid i politiken har han rönt framgång på fastighets- och aktiemarknaderna och utökat sin ekonomiska ställning. Vårdhem och andra fastigheter är de primära finansieringskällorna. Anders Hultin, tidigare politiker för M-partiet, kommer in på #3 med 250 miljoner dollar. Han har samlat på sig en förmögenhet inom privat utbildning och fungerar nu som ordförande i styrelsen för Watma Group of schools.

Den tidigare socialdemokratiska politikern blev fastighetsmogul, 54-åriga Ilija Batljan har ett bra CV. Han är för närvarande vd för SBB, som har hamnat i beskymning den senaste tiden, men dokument som Nyheter24 har sett visar att detta inte har hindrat företagaren från att tjäna en miljondollarslön. I det nya millenniet framträdde 54-åriga Ilija Batljan som en framstående person i svensk politik, särskilt bland Socialdemokraterna. Han var kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn 2005–2009 och sedan som landstingsråd i Stockholm under ett år 2010–2011.

Ilija Batljan Förmögenhet

Partiet har identifierat Ilija Batljan som en möjlig framtida ledare

När Mona Sahlin avgick som partiledare 2010 ska flera bedömare ha pekat på Ilija Batljan som en möjlig efterträdare och tidningen Expressen rapporterade lika mycket. Hkan Juholt efterträdde Batljan som partiledare och Batljan avgick från politiken 2011. Lär dig vad Mona Sahlin tjänar nu när hon har betalat av sin massiva skattesedel genom att läsa detta.

SBB bildades av Ilija Batljan

Fem år senare etablerade Ilija Batljan Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), ett företag som köper fastigheter från kommuner som har ekonomiska svårigheter. Dessa byggnader hyrs sedan ut till samma statliga myndigheter. Batljan, som nu är vd för SBB, är känd för sin praxis att köpa upp hus, renovera dem och sedan hyra ut dem till hyresgäster för orimliga priser. SBB-aktien har fallit dramatiskt på Stockholmsbörsen.

Ilija Batljan är fortfarande största ägare i börsnoterade SBB, med aktier värda drygt två miljarder kronor per 2019, per Expressen. SBB-aktien har dock, som rapporterats av Dagens Industri, tappat fart den senaste tiden, och jätteloppet har gjort SBB till en av årets sämst presterande aktier. Chefsersättning för Ilija Batljan på SBB. Men hur står sig Ilija Batljan själv ekonomiskt? Enligt Skatteverkets handlingar som Nyheter24 tittat på hade 54-åringen en jämn årsinkomst på 4 367 514 kronor 2020. Dessutom plockade den förra S-listen upp ett enormt överskott av kapital på 12 428 552 kronor.

Vart tar Ilija Batljans rikedom vägen?

Även om Ilija Batljan tillbringar en hel del tid i offentligheten, öppnar han sällan upp om sitt personliga liv. Som ett resultat är det näst intill omöjligt att fastställa hans exakta utgiftsvanor. Huvuddelen av hans förmögenhet består dock of tillgångar som aktier och fastigheter snarare än kontanter. Så det är säkert att anta att han, trots att han uppenbarligen är rik, lever ett relativt normalt liv utan att göra några särskilt extravaganta inköp.

Till en början arbetade han inom politiken. Tidigare socialdemokratisk fullmäktigeordförande i Nynäshamn 2005 till 2009 och landstingsråd i Stockholm 2010 till 2011, Ilija Batljan har varit aktiv i politiken ganska länge. Ilija Batljan sågs allmänt som nästa partiledare efter att Mona Sahlin avgick 2010. Så blev det dock inte. 2011 lämnade Batljan politiken för att ta en position som vice vd på Rikshem, en fastighetsfirma.

Dagens industri rapporterade fyra år senare att fyra företagsledare, däribland Ilija Batljan, hade fått tillstånd att köpa konvertibler. Affären gav den före detta S-politikern en vinst på 11–12 miljoner dollar. Batljan var vice vd för Rikshem tills han fick sparken i december samma år. Han fortsatte sedan med att grunda Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) året därpå.

Det löste sig för Batljan, och han samlade ihop en miljard dollar.

Grundkonceptet är att förvärva offentliga tillgångar (som skolor, kommunala byggnader, äldreboenden och LSS-bostäder) från ekonomiskt ansträngda lokala myndigheter och sedan hyra tillbaka dem till dessa regeringar på lång sikt. Bolaget förvärvar och höjer också hyrespriserna avsevärt för bostadsfastigheter. Hyresgästernas plånböcker blir tunnare till följd av högre hyror och fastighetsvärden.

SBB ägde fastigheter för drygt 70 miljarder kronor vid tidpunkten för Expressens granskning 2019 av Ilija Batljan. Batljan är bolagets största aktieägare och ägde vid utgången av 2019 aktier för cirka två miljarder kronor. Han är dock inte den enda investeraren som har köpt SBB-aktier. Aktiens solida resultat gjorde den till en favorit bland enskilda investerare. Enligt TT äger drygt 200 000 personer aktier i SBB, vilket gör det till Avanzas näst mest ägda aktie.

SBB-aktien faller

Aktiekursen har dock inte utvecklats lika bra under 2022. Enligt Dagens industri har aktiekursen sjunkit med över 75% sedan årets början, vilket gör den till en av årets sämst presterande aktier hittills. Flera personer har uttalat sig mot Batljan och hans SBB den senaste veckan. Finansmannen Sven Hagströmer, storägare i Avanza och värdepappersföretaget Creades, sa till Di TV på onsdagsmorgonen att han trodde att bolaget var helt avsågat.

Enligt en intervju med Hagströmer anser han att den här typen av verksamheter inte har någon plats på aktiemarknaden. Han har mycket kritik mot företaget, inklusive dess bristande transparens och den “absurda” idén att köpa offentliga fastigheter för att hyra ut till lokala myndigheter. Börsen svarade direkt på nyheten i finansprofilen. SBB-aktien sjönk 11% under den första och en halv timmen av handeln på onsdagen.

Vi måste omvärdera vårt samtal

Ilja Batljan, grundare och vd för SBB, tog upp den senaste tidens kritik mot sig själv och företaget på torsdagen. På senare tid har SBB varit föremål för intensiv övervakning. Han sa till Dagens Industri, “Jag säger alltid att jag kommer från ett land där man inte hade en fri press och jag är väldigt noga med att man både står upp och blir granskad och spikad.

Batljan erkänner att det finns utrymme för förbättringar som svar på Hagströmers önskemål om ökad öppenhet. När det kommer till hur vi uttrycker oss måste vi vara kritiska mot oss själva. Det finns mer vi kan göra för att göra kontrollerna enklare. SBB har bland annat stött på problem med att kommunicera om sitt innehav i JM, där man fick hjälp med en värdering som var betydligt lägre än marknadsvärdet, enligt Dagens industri.

Batljan erkänner att det var ett avbrott i kommunikationen och att det borde ses över. Vem som exakt hjälpt SBB med den hårt kritiserade värderingen är dock i nuläget okänt. Anledningen till att vi inte har avslöjat vem det är är enligt Batljan för att SBB står för värderingen.

Ilija Batljan Förmögenhet
Ilija Batljan Förmögenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!