
Pontus Rasmusson Mamma Cancer – Efter att ha blivit avstängd från nästan alla sociala medier har Pontus Rasmussons mamma Carina filmat en video där hon avslöjar att hon fått diagnosen bröstcancer och fått behandling. Det finns många skeptiker på Instagram, där hon lägger upp en länk till videon, som hävdar att det hela är en utstuderad bluff och att Carinas håravfall är ett trick av ett artificiellt intelligensfilter.
Pontus Rasmusson har lovat att skänka pengar efter att ha inkluderat en logotyp för Barncancerfonden på sin nya hemsida. Företaget var dock i mörkret och bad influencern att ta ner allt. Norska cancerfonden svarar till SvD “Vi kan inte se att vi fått några gåvor från honom överhuvudtaget.” Pontus Rasmusson var före september Sveriges sjunde populäraste YouTuber. Sajten beslutade att förbjuda barnstjärnan efter SvD:s utredning på grund av oro för att hans innehåll sexualiserade unga tittare.
Hans gamla YouTube-kanal har raderats, men han har precis öppnat en ny webbplats där tittarna kan se hans reaktionsvideor gratis. Användare klagade på sociala medier över att popup-annonser på webbplatsen ledde dem till sidor som annonserade kryptovalutor när de klickade på dem och trodde att de ledde till kvällstidningar.
Fram till i tisdags hade hemsidan även den tidigare logotypen för Barncancerfonden, med följande text under: ”Pontus stödjer Barncancerfonden för en värld utan cancer och bidrar med överskottet från hans merch (klädsortiment, reds. anm.) till Barncancerfonden. Inte ett betalt partnerskap”, betonades det. SvD får dock reda på att Norska Barncancerfonden inte känner till denna information vid kontakt med dem.
Barncancerfonden och Pontus Rasmusson har aldrig arbetat tillsammans, och det kommer de aldrig att göra. Barncancerfondens kommunikationsansvarige, Maria Hansson, riktade ett mejl till SvD och sa att organisationen inte “godkänner eller står bakom” SvD:s användning av organisationens tidigare emblem.
Hansson tillägger att Barncancerfonden följer en kvalitetskod och insamlingsriktlinjer fastställda av Give Sweden och Svensk Insamlingskontroll. Gåvor från företag eller organisationer som “deltar i illegala, korrupta eller oetiska aktiviteter” är uttryckligen förbjudna enligt gruppens etiska principer. Alla sådana bidrag kommer att returneras om de gjordes av misstag.
Rasmusson har tidigare ställt upp som stödjare till Barncancerfonden. Rasmusson sa i en video och på Instagram att han kommer att ge en krona till Barncancerfonden för varje ny prenumerant som svar på uppståndelsen kring hans betalda nummer 2020. Företaget insisterar på att detta inte har hänt.
Vi kunde inte hitta några oberoende insamlingsinsatser av Pontus Rasmusson på uppdrag av Barncancerfonden, och vi hittade inte heller några register som matchade hans namn, hans föräldrars namn eller företagets namn i någon av våra databaser för hantering av kundrelationer. Som ett resultat, skriver Maria Hansson, “är det omöjligt att avgöra om vi fått några gåvor från Pontus Rasmusson eller inte.”
Även Barncancerfonden har informerats och Rasmusson har uppmanats att upphöra med alla kopplingar till organisationen. Det är något som har slutförts. I ett mejl till SvD skyller Rasmusson på “ett missförstånd” för konflikten. Min passion för Barncancerfonden är större än för många andra välgörenhetsorganisationer. Eftersom beloppen är en privatsak mellan oss har jag skänkt donationer till dem genom åren, säger Rasmusson.
När SvD frågar efter vilket namn Rasmusson har gjort en donation under får han inget svar. Rasmusson sa att hans affiliate-nätverk är coolt med annonserna. Han “kör med lite annorlunda” på frågan om hans nätverkstillhörighet. Precis som en YouTube-video har jag inget att säga till om vilka företag och annonser som visas. Självklart kommer jag att ta upp problemet med dem direkt om det har skadats på något sätt.
Konsumentverket har offentliggjort att de har inlett en tillsynsutredning om Rasmusson. Myndigheterna tror att han bröt mot lagen genom att bjuda in minderåriga att göra inköp direkt från hans webbplats, vilket är ett brott mot hans reklamidentitet. Rasmussons Instagram har fungerat som mötesplats för inbjudningarna till köp.
Därmed har SvD lämnat in en ansökan till Instagrams moderbolag, Meta. Nästan två veckor efter företagets första åtagande har de fortfarande inte dykt upp. Byrån anser att Pontus Rasmusson “bröt mot företagets policy angående sexualisering av barn” och har därför raderat alla sina konton.
Den unga stjärnan hävdar nu att anklagelserna är falska. I en Snapchat-video hävdar han att två personer är ansvariga för att slösa bort sex år av hans livsverk. En recension om Pontus Rasmusson, 24, influencer och ungeidol, publicerades i SvD i september. Som ett resultat förbjöd YouTube hans primära kanalnel, och några dagar senare försvann också hans andra kanal.
Pontus Rasmusson försökte sedan skapa ett andra konto, men det raderades också. YouTube hävdar att han blev avstängd eftersom hans videor sexualiserade minderåriga i strid med webbplatsens riktlinjer.
Imitationer eller “knock-offs”
I SvD-dokumentären anklagas han även för att ha uppmuntrat sina följare att ringa ett telefonnummer för att prata med honom för att kunna råna minderåriga på pengar. Hur framgångsrikt ditt samtal än var, kostade det dig ändå tio kronor. Sedan händelsen dök upp har Pontus Rasmusson varit tyst, men han öppnade precis i en Snapchat Q&A.
Och han säger att han inte har något att dölja. Influensern hävdar att det avser en handfull videor som publicerades 2018 och gjorde sexuella referenser. Åtminstone tre gånger under 2018 filmade jag mig själv när jag läste mina prenumeranters privata meddelanden. Några av hemligheterna som delades var av sexuell karaktär, vilket Youtube starkt ogillade. Jag förstår, säger han i videon och fortsätter sedan:
Hela min kanal raderades istället för bara några videor, och de raderade även en annan av mina där jag inte hade lagt upp något de ansåg vara “olämpligt” eller på annat sätt i strid med deras regler och riktlinjer.
“Har inte lurat någon”
Han insisterar på att det bara fanns ett missförstånd och att han inte medvetet lurat någon. För att vissa konsumenter har känt sig vilseledda, och mest för att de missförstått vad begreppet “samtalspris” betydde. Jag kanske hade använt bättre fraser i efterhand, funderar han, men han insisterar på att han inte har lurat någon på deras pengar.
YouTube har tidigare delat med Aftonbladet om resonemanget bakom avstängningen av alla konton. Enligt ett mejl som skickades av YouTubes kommunikationschef Zayna Aston till Aftonbladet den 26 september, “när ett konto har stängts strider det mot våra användarvillkor att använda en annan kanal för att kringgå avstängningen.”
Hon sa också att Pontus Rasmusson fick veta att han kan överklaga om han inte håller med domen. “Alla överklaganden granskas noggrant, och om ett överklagande avslås är avstängningen permanent”, sa Zayna Aston.
“Helt bortkastad”
Pontus Rasmusson säger att han är “förkrossad” för att “Youtube är det enda han har levt för” under en frågestund på Snapchat. Efter avslutandet av kontona säger han att han sökte två “vanliga” jobb, en som städare och en annan på en snabbmatsrestaurang, men fick avslag på båda. De avvisade mig på grund av skvallret som hade pågått. Tyvärr vet jag nu att jag aldrig kommer att kunna hålla ett “normalt” arbete. På grund av det jag har gett upp och lagt upp på YouTube, hävdar han, kan jag inte ha en vanlig karriär.
Enligt hans brev är han för närvarande totalt utblottad. Det är rättvist att hävda att ett par personer har gjort sex års ansträngning värdelösa. Kronofogden har tagit tag i cirka 500 000 dollar av Pontus Rasmussons tillgångar. Varför? På grund av eventuellt skatteflykt. Enligt P4 Kronoberg har Skatteverket värderat Pontus Rasmussons inkomst och uppskattar att han har en skuld på minst 480 000 kronor.
Bokföringen är bristfällig, pengar saknas och “betydande belopp” är obeskattade, enligt förvaltningsrättens slutsatser. Arbetsgivaravgiften har en roll bl.a. Dessutom har det pågått ganska länge”, konstaterar förvaltningsrätten. Pontus Rasmusson hävdar i en skrivelse till Kronofogden att han som fristående entreprenör är befriad från att lämna arbetsgivaravgift.
Pontus Rasmusson har sökts av Expressen. 24-åring Vid 16 års ålder laddade Pontus Rasmusson upp sin första video till videodelningswebbplatsen YouTube. Hans konto har fått följare och likes genom åren, och blivit en favorit bland ungdomar. Pontus Rasmusson var föremål för en utredning av Svenska dagbladet i början av september; artikeln avslöjade att Rasmusson hade laddat upp sexuellt suggestiva videor till sin YouTube-kanal.
Recensionen skrevs av Henning Eklund, journalist på SvD. Många rykten har svävat runt, vilket gör det svårt att sortera fakta från fiktion. Han berättar att de närmade sig utredningen med ett traditionellt journalistiskt fokus på att skilja fakta från fiktion. Efter att ha granskat Pontus Rasmussons primära kanal beslutade Google att ta bort den.
