Jacob Wallenberg Förmögenhet – Det har skett en regeländring. Li, huvudägaren i Volvo Cars, har passerat familjen Wallenberg som Stockholmsbörsens mäktigaste finansfamilj. SvD tillhandahåller en katalog över aktiemarknadens viktigaste finansfamiljer. När det kommer till ekonomi är Fredrik Lundberg den lugna men stadiga typen som vanligtvis får som han vill.
Medan Wallenbergs Investor har stängt ett antal avtal de senaste åren har Fredrik Lundbergs värdepappersbolag, Industrivärden, legat relativt vilande på sin stermalmsadress Storgatan. Både Industrivärden och Fredriks pappa, Lars-Erik Lundbergs byggföretag Lundbergföretagen, är viktiga pelare i Fredrik Lundbergs maktstruktur.
Lundbergbolagen utgör den stora majoriteten (49 av 59) av portföljens värde. Industrivärden, Handelsbanken och Sandvik följer efter. Stora andelar i AB Volvo, Hufvudstaden och Skanska är bland Fredrik Lundbergs övriga investeringar. Carl Bennet, ibland känd som “den röda baronen”, har en intensiv passion för sociala frågor. I de senaste intervjuerna har investeraren dock uttalat sin samhörighet med Centerpartiet och dess ledare Annie Lööf och tagit avstånd från Socialdemokraterna.
Närmare tjugo bolag utgör Carl Bennets aktieportfölj, även om endast en handfull har betydande vikt. Lifco, ett holdingbolag, är det viktigaste bolaget i portföljen och utgör mer än hälften av dess värde, 58 miljarder kronor. En annan väsentlig komponent är Medicinteknikbolaget Getinge. Under coronapandemin fick företagets respiratortillverkning stor uppmärksamhet i media.
Lifco och Getinge är två bolag vars aktiekurser har stigit rejält i år. Arjo, en annan medicinteknisk storhet i portföljen, är också avgörande. Kapitalisering på aktiemarknaden: över 7 miljarder dollar. Melker Schörling har varit en av Stockholmsbörsens mest framgångsrika investerare de senaste åren. Han var vd för säkerhetsföretaget Securitas under dess uppväxtår. Förutom AAK, som producerar unika vegetabiliska fetter, innehåller portföljen även Hexagon, Assa Aboly och Hexpol. Melker Schörling har gått i pension på grund av hälsoskäl.
Melker Schörlings börsnoterade investeringsverksamhet, MSAB, avnoterades i januari 2018 och bolaget bytte därefter namn till Schörling AB. Schörling ägs i första hand av familjen som äger 93% av företagets aktier. Även H&M:s Stefan Persson har en minoritetspost. Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andreen, de två döttrarna, är nu båda ledamöter i Schörlings styrelse. H&M:s tidigare styrelseledamot, Stefan Persson, avgick för snart två år sedan. Det var efter en lång tid som verkställande direktör och senare styrelseordförande. Karl-Johan Persson, ägarens son, är nu ansvarig för laget. Stefan Perssons mandatperiod som valnämndschef har dock förlängts.
Stefan Persson har investerat cirka 143 miljarder kronor, eller mer än 90 % av sin förmögenhet, i H&M. Hexagon, AB Volvo och EQT är också betydande investeringar. H&M:s aktiekurs har varit volatil tidigare år och fallit runt 4–5 procent hittills under 2018. Som ett resultat av epidemin har många av företagets butiker varit tvungna att stänga.
Kina har också mött motvind. H&M:s kinesiska e-handelsplattform har varit föremål för en långvarig bojkott efter att företaget gjort ett uttalande angående arbetsförhållandena i Xinjang-regionen i Kina. Greven, finansmannen och företagsledaren Gustaf Douglas har gett investerare överlägsen avkastning år efter år.
Han är inte längre aktiv i den dagliga verksamheten, men hans värdepappersföretag, Latour, fortsätter att köra. Värdepappersföretagets primära fokus är dess helägda tillverkningsverksamhet och dess portfölj av börsnoterade innehav. Aktierna i Latour utgör mer än 90 % av Gustaf Douglas portfölj, som till största delen förvaltas via familjeföretaget Wasatornet, som Elisabeth, Eric och Carl Douglas är delägare i.
Investor, Hufvudstaden och Atlas Copco är bara några av de företag som de har gjort investeringar i. Carl och Eric Douglas är deras far Gustafs söner. De är båda regissörer för Latour. Även om makarna Wallenberg inte längre är börsens rikaste familj, är de fortfarande bland dess mest inflytelserika.
Familjen Wallenberg äger närmare trettio storföretag, däribland flera kända namn. Bland portföljens många företag med samma namn finns SEB, Atlas Copco, Electrolux, Mölnlycke och EQT.
Familjen Wallenbergs framträdande på Stockholmsbörsen är en saga som berättas med stor fanfar.
Wallenbergs flera forskningsstiftelser har pengarna och därmed det verkliga inflytandet; makten ligger inte hos de enskilda familjemedlemmarna. Tre Poker Wallenberg-släktingar, Jacob, Marcus och Peter, har blygsamma personliga rikedomar. Organisationen bygger på en aktiebolag och tre separata forskningsstiftelser. Knut and Alice Wallenbergs stiftelse är den största, med ett totalt uppskattat värde på 137 miljarder kronor (14,3 miljarder dollar).
Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse har 13 miljarder dollar i tillgångar och Marcus och Amalia Wallenbergs minnesstiftelse har 10 miljarder dollar. Investor är den huvudsakliga tillgången som ägs av stiftelserna. Det sammanlagda värdet av Wallenberg Investments AB och FAM:s innehav i SKF, Stora Enso, EQT och SAS är drygt 44 miljarder dollar. Den 29 oktober i år var en avgörande tidpunkt. Och det beror inte bara på att Sverige listade sin första biltillverkare.
Wallenberg avsattes dock som börsens rikaste familj på grund av konkurrens från familjeföretaget Geely Holding. Det har att göra med att Volvo Cars börsnoteras. Några veckor senare gjorde Wallenberg comeback, bara för att falla tillbaka till andra plats. Marknadsvärdet för familjen Li är nästan 20 miljarder dollar högre än familjen Wallenbergs.
Volvo Cars ägs främst av Geely Holding. Familjen Li äger majoriteten av aktierna i verksamheten; pappa Li Shufu äger 91 % och sonen Li Xingxing äger de återstående 9 %. Familjen har varit en nyckelägare i AB Volvo sedan 2018 och de äger även Volvo Cars. Där tillverkas maskiner inklusive lastbilar, bussar och grävmaskiner. I Sverige har ingen en större aktieportfölj än så. Men det är tillräckligt, eftersom det här verkligen är enorma föremål.
Även efter börsnoteringen fortsätter Volvofamiljen att inneha mer än 80 % av företagets aktier. Portföljen är värd cirka 191 miljarder kronor. Volvos lastbilsinvestering är betydande, om än inte lika stor. Geely Holding har 33 miljarder svenska kronor i aktier i företaget. Med Li Shufu, 58, och Li Xingxing, 36, kontrollerar familjen Li nu 224 miljarder kronor i aktier på Stockholmsbörsen, vilket gör dem till den största enskilda aktieägaren. Dagens kapitalist är inte någon ensam tillverkare med topphatt. Kapitalet är nu mer likvidt än någonsin tack vare aktier, fonder och statligt ägande.
Det är många som hävdar att de flesta svenskar är kapitalister eftersom de har tillgång till fonder och småskaligt aktiesparande. Ägande och ägande är dock inte samma sak. Att bara äga ett litet antal aktier eller fonder kvalificerar inte en som kapitalist. De som försörjer sig på att äga och driva företag är medlemmar av kapitalistklassen, även känd som bourgeoisin.
Affärsvärlden hävdar att en liten grupp förmögna familjer fortsätter att utöva “ägande med ansikte” över Stockholmsbörsen och den övriga ekonomiska sektorn. Där offentliga pensionsfonder hjälper till att finansiera kapitalet fortsätter rika kapitalister att sitta i företagsstyrelser. Den kommunistiske dramatikern Bertolt Brecht observerade en gång: “Klassfienden har ett namn, en adress och ett telefonnummer.” Enligt Affärsvärldens analys för ett år sedan presenteras här de 15 mäktigaste finansfamiljerna.
Vissa är desamma som CH Hermansson listade i sin analys av finansbranschen på 1960-talet, medan andra är helt nya. Presentera dig gärna för klassens skurk. Enligt legenden är “esse non videri”, latin för “agera men inte synas”, familjens motto för finansdynastin Wallenberg. En slagord som sammanfattar den enorma kraften hos de få rika bakom kulisserna.
Wallenbergarna är den rikaste svenska familjen. De har ensam ägande av cirka 1 800 miljarder kronor i svenska aktier (ungefär 40 % av marknaden). Biskopens son André Oscar Wallenberg grundade Stockholms Enskilda Bank, SEB, i mitten av 1800-talet och lade grunden för det som skulle bli Wallenbergriket. En helt manlig bankdynasti har sett till att rikedomen och makten förs vidare genom den manliga linjen.
Peter “Pirre” Wallenberg är nuvarande patriark i familjen Wallenberg. Han är bror till framlidne Marc “Boy-boy” Wallenberg och son till Marcus “Dodde” Wallenberg. Axel “Wawa” (död 2011) och Marcus “Husky” Boy-boy har båda suttit i styrelserna för Investor, SEB och Saab. Husky är gift med Fanny Sachs, en medlem av den en gång så framträdande finansdynastin Sachs, som inkluderar grundarna av Nordiska Kompaniet, NK, bland andra uppmärksammade företag.