Johan Huovinen Gripen

Johan Huovinen Gripen
Johan Huovinen Gripen

Johan Huovinen Gripen – Johan Huovinen är en svensk militär som föddes den 8 november 1967 i Sundbybergs församling, Stockholms län. Han delar sitt hem med flera personer, däribland Lena Huovinen. Ett födelsedatum den 8 november och en namnsdag den 27 december. Hans bostad är värt cirka 7 620 000 svenska kronor.

Biografi

Han anslöt sig till Roslagens luftförsvarskår i slutet av 1990-talet, där han snabbt steg i graderna till kapten 1996. Efter två års skolgång i Moskva vid Ryska federationens generalstabsakademi tog han examen i toppen i sin klass 2009.

Han arbetade många år för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, och hans befattningar har bland annat varit arméattaché vid svenska ambassaden i Moskva (med sekundär ackreditering i Minsk), militärrådgivare till Europeiska unionen i Kiev och militärrådgivare till den svenska delegationen vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Överste Huovinen undervisar i militär strategi vid Norska försvarsakademien år 2023. Han arbetar på Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria. År 2022, när Ryssland invaderade Ukraina, steg Huovinen till framträdande plats efter att ha blivit ofta konsulterad som expert av svenska medier.

Gripandena av en högt uppsatt svensk militärbefälhavare och hans fru rapporterades på torsdagen. Åtalet mot dem handlar om grovt otillåtet innehav av hemligstämplad material. Hans sanna identitet har äntligen avslöjats. I torsdags kunde Frihetsnytt rapportera om den högste militärofficern som fick sin frihet fråntagen på grund av sin upprörande olagliga befattning med ett topphemligt uppdrag.

Johan Huovinen Gripen

Även hans fru omhändertogs och det avslöjades senare att hon har en framstående position på Försvarets radioinstitut (FRA). Fria Tider har nu avslöjat den skyldige. Det handlar om överstelöjtnant Johan Huovinen, som på sistone har gjort sin mediadebut som krigsexpert på konflikten i Ukraina. På torsdagsmorgonen stod det klart att de högst uppsatta militära tjänstemännen var bekanta med både det ukrainska och ryska försvaret.

År 2009 avslutade Huovinen sina studier vid den ryska väpnade styrkans generalstabsakademi i Moskva. Huovinen påpekade i ett pressmeddelande på Försvarsmaktens webbplats 2009 att instruktörerna är mycket skickliga och har sett åtgärder i en mängd olika situationer. Det är falska anklagelser, säger han, och han kommer inte att stå för dem. Hans försvarare, Thomas Olsson, sa till SVT på torsdagen att hans klient är säker på att även detta kommer att klargöras inom kort.

Överstelöjtnant Johan Huovinen, ett känt ansikte i svensk tv, och hans FRA-anställda fru Lena Huovinen greps idag i Stockholm misstänkta för spionage. Samnytt har sett officiella domstolshandlingar som visar att så är fallet. Strax efter klockan fem på tisdagsmorgonen slog polisen till mot två platser i centrala Stockholm, däribland parets lägenhet i hjärtat av stermalm. Paret omhändertogs. Den särskilda åklagarkammaren, som ansvarar för utredningen, genomförde tillslaget som en del av en preliminär utredning. Runt klockan 19.00 omhändertogs Johan Huovinen och hans fru.

Övergrepp på Sveriges nationella säkerhet

I arresteringsordern framgår att Johan och Lena Huovinen båda är misstänkta för grovt obehörigt befattning med hemlig information mellan den 1 maj och den 17 oktober i storstockholmsområdet. Det är straffbart med upp till fyra års fängelse som “brott mot Sveriges säkerhet” enligt brottsbalken.

”Vid bedömningen av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om gärningen avsett tillhandahållande av främmande makt eller motsvarande eller varit av synnerligen farlig karaktär med hänsyn till pågående krig eller gällt något förhållande av stor betydelse. eller om den som utförde gärningen avslöjade vad på grund av offentlig eller privat tjänst som anförtrotts honom eller henne”, enligt lagtexten.

Sedan förra årets ryska invasion av Ukraina har Johan Huovinen använts flitigt som “expert” på kriget av svensk tv och andra medier. De två misstänkta greps i eftermiddags, en fredag. Johan Huovinen har tidigare nekat till brott och hans frus advokat har avböjt att ta upp anklagelserna. Enligt överstelöjtnant Johan Huovinen, som intervjuades på Sveriges Radios Europapodden, kommer Europa snart att få slut på vapen att sätta in till Ukraina.

Efter Rysslands intåg blev striderna hårdare. Nästa hinder kommer att undanröjas när andra länder åtar sig att skicka stridsplan. Så man kommer närmare och närmare vägs ände när det gäller vad Europa har att erbjuda. Över sidunder två decennier har Ryssland ökat sina militära utgifter och vapenutveckling, medan Europa har gjort det omvända.

Istället borde Europa, enligt Huovinens uppfattning, arbeta för att öka sin politiska vilja att stödja Ukraina och de värden i internationell rätt som det skyddar. Varken användningen av våld för att ändra gränser eller accepterandet av hot eller våld kommer att tolereras eller belönas enligt vår uppfattning.

Han spekulerar i Europapodden att det här kan bli nästa investeringsfastighet vi gör i Ukraina. Efter två års studier vid den ryska federationens försvarsmakts generalstabsakademi i Moskva klarade den svenske överstelöjtnanten Johan Huovinen sitt slutprov på midsommarafton med högsta möjliga poäng.

Johan Huovinen berömmer instruktörerna och konstaterar att många av dem har tjänstgjort i krig och andra konflikter. Det första året ägnas främst åt att lära sig ryska, medan det andra ägnas åt att studera saker som nationell säkerhet, operativ konst, militärstrategi, militär statsvetenskap och militärhistoria. Varje år utvärderar akademin cirka 35 internationella studenter och 100 ryska och vitryska elever.

Ryska generalstabsakademin har sin tredje svenska alumn i Johan Huovinen. Säkerhetspolisen genomförde på tisdagen en insats i region Stockholm och grep och häktade de två misstänkta.
Idag klockan 13 och 15 i Stockholms tingsrätt är det häktningsförhandlingar. Tingsrättens målnummer är B 15837-23.

På Nationella säkerhetsenheten är det åklagarna Per Lindqvist och Mats Ljungqvist som ansvarar för förundersökningen. De kan inte tala med pressen vare sig före eller efter häktningsförfarandet. Johan har en lång historia inom militär underrättelsetjänst och har arbetat med en mängd nyckelprojekt med fokus på Ryssland. Lena jobbar för FRA, som är en spionorganisation. De gripna är nu efterlysta för påstådda handlingar som är skadliga för den nationella säkerheten.

Före 19 oktober 2023 Folk som Wennerström och Bergling…

Två personer har häktats misstänkta för att ha uppenbart olaglig tillgång till högt sekretessbelagt material. Säkerhetspolisen genomförde på tisdagsmorgonen en insats i Stockholmsområdet och grep och häktade de nämnda personerna. Nationella säkerhetsenhetens åklagare har hand om ärendet som handläggs av Säkerhetspolisen. Åklagare har fram till fredag klockan 12 på sig att begära att de misstänkta häktas eller släppa dem.

Per Lindqvist och Mats Ljungqvist, båda åklagare, leder utredningen i detta skede. När det direkta målet är att förhindra att information hamnar i händerna på en främmande makt, är en grovt obehörig tjänst med ett dolt uppdrag något mindre allvarligt än spionage. Norska Försvarshögskolans militärstrategiprofessor Överstelöjtnant Johan Huovinen är en frekvent gäst i tv-talkshower och i tryck som en auktoritet i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

En svensk officer “utexaminerades från den ryska generalstabsakademin” i juni 2009, enligt Försvarsmakten. Efter två års studier vid den ryska federationens försvarsmakts generalstabsakademi i Moskva klarade den svenske överstelöjtnanten Johan Huovinen sitt slutprov på midsommarafton med högsta möjliga poäng.

Utbildningen är förstklassig, och det är en sällsynt chans att ta reda på hur den ryska militären fungerar och att få insikt i den ryska kulturen. Johan Huovinen berömmer instruktörerna och konstaterar att många av dem har tjänstgjort i krig och andra konflikter. Det första året ägnas främst åt att lära sig ryska, medan det andra ägnas åt att studera saker som nationell säkerhet, operativ konst, militärstrategi, militär statsvetenskap och militärhistoria.

Varje år utvärderar akademin cirka 35 internationella studenter och 100 ryska och vitryska elever. Ryska generalstabsakademin har sin tredje svenska alumn i Johan Huovinen. Lena Huovinen, Johans fru, är anställd på den svenska underrättelsemyndigheten Försvarets Radioanstalt, FRA, där hon arbetar på signalspaningsavdelningen.

Försvarsmaktens (FRA) högkvarter ligger vid Lovön, väster om Stockholm. Det finns ungefär tusen arbetare där. Säpo pressmeddelande är sparsamt med detaljer, men vi borde veta mer i morgon. Eller något annat än Ryssland.

Johan Huovinen Gripen
Johan Huovinen Gripen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!