Kaj Linna Barn – Kaj Johannes Linna, som egentligen heter Kaj Juhani Kaukosalo, dömdes för ett rånmord den 14 april 2004 i Kalamark, en förort till Pite, och dömdes till fängelse. Han föddes den 12 maj 1962 i Krylbo kyrkobokföringsdistrikt i Kopparbergs län. Högsta domstolen gick slutligen med på att pröva hans fall i december 2016. I modern svensk historia är Kaj Linna den enda som får löneförhöjning vid frigivning från fängelset.
Den 30 maj 2017 släpptes han i väntan på ett beslut från hovrätten. Den slutgiltiga domen lästes upp den 15 juni och rensade Linna från alla anklagelser. Kaj Linnas lön på 18 miljoner dollar är den högsta någonsin. Kaj Linna var värd för säsongspremiären 2018 av Sommar i P1 den 25 juni. Linnas memoarer, The Visitor: my 13 years behind prison, släpptes i oktober 2018 (Mondial förlag).
Bibliografi
Företaget: mina 13 år i fängelse. 2018: Stockholm: Mondial förlag. Samförfattare med Theodore Lundgren. Kaj Linna, som avtjänat ett livstidsstraff för ett rån i Kalamark 2004, friades från brottet för drygt sex år sedan. Staten tillerkände honom 18 miljoner svenska kronor i ersättning. I tisdagens avsnitt av podcasten “Spr” kommer han att diskutera hur hans fängelse har förändrat hans perspektiv och syn på livet. Kaj Linna har bland annat hittat ny kärlek i Filippinerna, gift om sig och bildat familj.
Han har gjort klart att han anser att Sverige är en särskilt dåraktig nation. Kaj Linna, svensk i sitt 61:a år, innehar det nuvarande rekordet för den längsta tiden i fängelse följt av ett överklagande till Högsta domstolen och en eventuell frikännande. Den 15 juni 2017 friades han slutligen från rånet i Kalamark efter att en enig domstol beslutat att det inte fanns några bevis som kopplade honom till brottet.
2004 föll en dom om det ouppklarade mordet på en 59-årig man och skadan på hans 57-åriga syskon. Podcasten “Spr”, skapad av journalisterna Anton Berg och Martin Johnson, användes som bevis i rättegången. Nu när Kaj Linna är ledig har Anton Berg intervjuat honom igen för att lära sig mer om hans erfarenheter.
Det senaste avsnittet av “Spr”, med dess delvis filosofiska ton (hur förändras en person efter 13 år i fängelse? ), kommer att finnas tillgängligt på tisdag. Instängningen gjorde inget annat än att stjäla tid från mig. Det var inte så hemskt, men det var ändå obehagligt. Innan han utvidgar sitt ursprungliga uttalande konstaterar Kaj Linna: “Frustrationen du fick uppleva är inget jag går runt och tänker på.”
Hans fängelse började vid 42 års ålder och han var 55 när han släpptes. Alla verkade plötsligt stirra på sina telefoner. Blev han bara bitter? Spilld mjölk, som Kaj Linna uttrycker det i “Spr”, beskriver de förlorade åren. Vad du tror och hur du analyserar situationen är irrelevant. Det var förlorat för gott. Jag har ingen avsikt att gottgöra.
Anklagas för att vara en Bitcoin-bluff
Kaj Linnas berättelse som fri man har drastiskt förändrats. Han frikändes och flyttades till Kanarieöarna, där han återigen blev föremål för mediauppmärksamhet efter att ha varit inblandad i ett uppmärksammat investeringsprogram. Bland hans kritiker finns bitcoin-specialisten Totte Löfström, som hävdar att han duperat låginkomsttagare att investera i en icke namngiven kryptofond.
Beskedet gjordes i september 2021 och Kaj Linna lämnade projektet kort därefter. I “Spår” står han inför ett antal hårda förfrågningar om ämnet. Linna konstaterar bland annat “Jag tyckte att det här var så intressant och bra, så det här kan erbjudas alla människor.” Vi ser till att du känner till riskerna innan du engagerar dig, både på papper och muntligt. Det är möjligt att detta kan gå fel. Men när det utvecklades till litteratur började folket på Hyperfund hacka mig, så jag skrotade projektet.
Kaj Linna gav ut en bok efter sin friande dom, knöt säcken, öppnade ett hotell som så småningom gick i konkurs, skilde sig och funderade till och med på att öppna en skorpionfarm. I “Spr” har han ett samtal med Anton Berg som avslöjar att hans liv har tagit ännu en vändning. Kaj Linna har nu en 26-årig fru som heter Jahara som han bor tillsammans med i södra Filippinerna.
Vårt första möte var i cyberrymden. Kommunicerade under lång tid (månader). Ungefär sex månader innan jag flyttade. Jag kallar det här stället hem nu. Han tror att han kommer att emigrera en gång till efter att ha berättat om hans tidigare förhållandes bortgång och sin tid på de “ensamma” Kanarieöarna.
“Stor skillnad” när man har en hushållerska
Kaj Linna och Jahara har också en son, Jensen Johannes Linna, som är född i Filippinerna men inte kommer att exponeras för det svenska språket. Linna säger till Anton Berg att han inte behöver förlita sig på “off-hook Sverige” när det finns andra språk som är lika tillgängliga. Det verkar dock inte vara svårt att få barn vid 61 års ålder.
Helt fantastisk. Jag önskade en familj, och efter att ha träffat Jahara, som också är ung och ivrig to bilda familj, frågan om huruvida vi skulle komma överens och vara starka var omtvistad. Jag gör det, men det är verkligen annorlunda från där jag kommer ifrån, Filippinerna, till där jag är nu, Sverige. Den här veckan är vår hushållerska här i totalt sex dagar och tolv timmar. Jag är arbetslös och Jahara tjänar ungefär detsamma som jag, förklarar Kaj Linna.
Linna berättar att han nu leder en byggfirma som bygger flerbostadshus. Han har femton arbetare under sin överinseende. Linna diskuterar sina föräldrars död strax innan domen fastställdes, hans förhållande till sina svenskfödda barn och hans ekonomiska utsikter i podden. Det mesta går nu till andra ansträngningar.
Han diskuterar också sina känslor för sitt hemland och varför han inte planerar att åka dit någon gång snart. Enligt poddvärden Kaj Linna har Sverige inget för sig. Det är ett jävligt dumt land, tillägger Linna. Jag kan med tillförsikt förklara att Sverige inte är landet för mig. Jag saknar inte på något sätt att bo i Sverige.
Jag har inga problem att göra den traditionella svenska maten här. Självklart tilltalar det mig. Mina vänner är alltid välkomna hit, och vi kan alltid träffas eller hålla kontakt på olika elektroniska sätt. Men jag är inte alls bitter, Anton. Nej, bitter är en för stark term. Istället säger han “tack och hej” och verkar mottaglig för tanken på att återvända med Jensen någon gång.
Det kommer att dröja länge innan jag återvänder till Sverige. Ställ ut Sverige för lilla Jensen, komplett med snö, norrsken och blåbär. Spr, en podcast, har premiär på Acast och Thirdear varannan tisdag. Efter Kaj Linnas frigivning slösade han lite tid på att resa till Smland för att vara med sin älskare. Dagen efter frigivningen känner han sig lättad men också ledsen för att han saknat så mycket av sina barns barndom.
Som Kaj Linna uttrycker det, “mina barn har försvunnit ur mitt liv, och jag har försvunnit från deras, vi måste försöka få tillbaka det på något sätt.” På Växjö polisstation hittar SVT honom. Han är på väg till Storgatan för att lämna in en ansökan om ersättningspass. Känslan är behaglig. Han säger: “Jag känner att jag äger mig själv nu, jag är inte längre en slav.” På Växjös gator strosar han självsäkert med sin älskare Petra Wüllrich under armen.
Har fortfarande inte träffat sin yngste son
Kaj Linna planerar att flytta till Spanien, därför finns det ett antal logistiska detaljer som måste skötas en gång. Däremot har han något annat på hjärtat för tillfället. Jag har ingen aning om hur den yngsta pojken ser ut för jag har aldrig träffat honom. Det är mycket ilska och raseri över det, säger han, och det är en av de olyckliga aspekterna av den här orättvisa instängningen.
Jag går
När Kaj Linna berättar om sina barn gråter han och rösten knakar. Det är inte jag, säger han, som har förändrats; det är omständigheterna. Jag ska nå ut till dem, ge dem en stor kram och förklara. Om tio dagar åker Kaj Linna och hans flickvän Petra Wüllrich ut till Kanarieöarna.
Den 15 juni kommer hovrätten med sitt beslut och alla tecken leder till att Kaj Linnas frikänns helt. Ett rättsligt mord har stämplats. Efter att ha tillbringat över 12 år bakom lås och bom för mord och grov stöld har Kaj Linna chans till friskrivning i vår. Svag bevisning resulterade i en enhällig vila från Högsta domstolen. Han intervjuades av SVT Nyheter på Norrtäljeanstalten.
Den tunga ståldörren har låsts upp efter fyra och en halv timmes väntan. Klass 1-brottslingar, den högsta säkerhetsnivån, är inhysta på norska kriminalvårdsanstalten i Norrtälje. Först sätter vi upp ett staket som är tre meter högt. Därefter ett ännu mer formidabelt elstängsel. Sedan fanns det en betongvägg, fem meter hög. Och så fanns det ännu fler barriärer, som grindar och lås, och vakter.
Han faller på ett knä. Fysiskt sund. Ständigt skakar hand. Språkbruket är reglerat. Till en början verkar han känslolös. Påfrestningen är dock lätt att se på halsen. Han somnade vid fyratiden i natt. Min ilska är tydlig. Jag kan inte kontrollera min ilska just nu. Kaj Linna säger: “Jag är arg på alla som har en tjänst inom tjänstemän och som struntat i juridiska förfaranden.”
Fängelse 12 år
Vi ska träffas i ett av gästrummen. Skyddet indikerar glasvarningsknappen som måste brytas i händelse av fara. Golvet var översållat med små plastleksaker. Giraffer på väggen, med färg. Stålgallren och beklädnaden på fönstren utesluter ens den minsta skymt av himlen. Sedan han fälldes av Lule tingsrätt för 12 år sedan har Kaj Linna varit utsläppt utanför fängelseområdet bara en gång. Det hände under en snabb resa till akuten.