Kung Harald Sjuk

Kung Harald Sjuk
Kung Harald Sjuk

Kung Harald Sjuk – Kung Harald av Norge har återvänt från en veckolång sjukhusvistelse för att vinka till 17 maj-festerna från slottets balkong i landets huvudstad. Norska skolbarn marscherade genom Oslos huvudgata, Karl Johan, och viftade med flaggor för att fira landets nationaldag. Senare anslöt sig drottning Sonja, kronprinsparet och prins Sverre Magnus alla till monarken, som använde kryckor och bar traditionella dräkter, på balkongen. Under det senaste året har kung Harald blivit sjuk flera gånger.

I september åkte han till sjukhuset med feber och fick diagnosen covid-19; läkarna där gav honom medicin för att behandla infektionen. Senare samma höst var han frånvarande från jobbet på grund av en förkylning, och strax före jul blev han inlagd på sjukhus med en infektion på riksnivå. 86-åring Sedan 1991 har Harald regerat som kung.

Under det senaste året har kung Harald blivit sjuk flera gånger. I september åkte han till sjukhuset med feber och fick diagnosen covid-19; läkarna där gav honom medicin för att behandla infektionen. Senare samma höst var han frånvarande från jobbet på grund av en förkylning, och strax före jul blev han inlagd på sjukhus med en infektion på riksnivå.

Harald, nu 86 år gammal, har varit kung av Norge sedan 1991. Enligt ett uttalande från den norska kungafamiljen har kung Harald V lagts in på landets rikssjukhus. På fredagen konstaterades att en infektion hade hittats, men att inget allvarligt hade utvecklats. Kung Harald V av Norge, 85 år, har förts till rikssjukhuset med feber, rapporterar norska NRK.

Den norska kungafamiljen har uppgett att han är i stabilt tillstånd trots att han utvecklat en sjukdom som behandlas med intravenös medicin. Kungen var kapten för yachten Sira vid världsmästerskapen i segling förra veckan i Genève. I 8-metersdivisionen placerade sig det norska ekipaget på 10:e plats.

Har genomgått hjärtoperation tidigare

Norges regent har en historia av sjukhusinläggningar, inklusive en hjärtklaffoperation 2020 på Oslos Rikshospitalet. Som ett resultat blev han sjukskriven på obestämd tid från all officiell verksamhet, och kronprins Haakon tog på sig det ansvaret under tiden. Norges kung, Harald V, är sjuk och ligger på sjukhus.

Kung Harald Sjuk

Den norska kungafamiljen bekräftade att kronprins Haakon var inlagd på sjukhus och skulle stanna där några dagar till trots sitt stabila tillstånd. Kungen av Norge har blivit sjuk och måste läggas in på sjukhus för vård. Den försämrade hälsan för Norges 86-årige kung har krävt sjukhusvård vid flera tillfällen, senast i december förra året. Sedan utvecklade han en sjukdom som krävde antibiotikabehandling.

Den tvåfaldigt dömde mördaren Helmer Ljus har avlidit vid 95 års ålder. En gång betraktad som Sveriges äldsta livstidsdömde sänktes hans straff i våras till 39 år. Men han visste att det inte fanns något sätt att han skulle få se ännu en dag av frihet. Hälsningar från vårdavdelningen på Salberganstalt, sa han, “jag dör här” i somras. Helmer Ljus växte upp i Delsbo, Hälsingland, där han föddes 1928. Hans första fällande dom kom 1947, då han var 19 år gammal.

Och så skulle en av de längsta kriminella karriärerna i historien börja. Han har en lång historia av fällande domar för brott som sträcker sig från tjuvjakt och olaglig maktöverföring till våld. Hans första morddom kom när han var 60 år gammal. Han hade druckit och hade dödat en lagkamrat med en yxa. En annan man, vars snarkning hade gjort honom till vansinne, hade blivit offer för hans syraattack. Han satt fängslad i drygt sex år.

Dubbel morddom

Helmer Ljus, 71 år gammal, tillbringade bara en kort tid fri innan han dömdes för mord igen. Han dömdes till livstids fängelse för dödligt knivhugg mot en handikappad man när han var påverkad av alkohol för andra gången. Helmer Ljus har ansökt regelbundet, de senaste 15 åren, om att få straffet rättad. Rebro tingsrätt gick slutligen med på att minska hans livstidsstraff till 39 års fängelse i mars i år efter att upprepade gånger avvisa hans begäran om det.

Det som är gjort är gjort

Tingsrätten tog hänsyn till hans vikande fysiska och psykiska tillstånd sedan den senaste riskbedömningen och avsaknaden av missförhållanden sedan 2019. År 2025 skulle Helmer Ljus ha försatts på fri fot efter att ha avtjänat en tredjedel av sitt straff. Men han var hopplös om att någonsin leva för att se den tiden.
Tiden har gått ut. Det som är gjort kan inte ångras. Från sin cell i Salbergaanstaltens vårdflygel sa han ”Så här blev mitt liv. I torsdags gick han bort.

Detta är den sista möjligheten

Leif Jonsson, Helmer Ljus go-to-kille för ansökningar, har länge väntat på att han ska få kontakt med Kriminalvården. Det har gått ungefär tre veckor sedan vi senast hörde från dem. Därefter hade Helmer Ljus ingen kontroll. Det var då jag sa till Helmer: “Det här är sista gången vi träffas.” Det var för mycket för honom, och han undvek mig. För andra gången på en kort period har 86-årige kung Harald förts till sjukhus.

Kungörelsen släpptes av den norska domstolen på måndagsmorgonen; Kung Harald V har drabbats av en infektion och kommer att ligga på sjukhus i några dagar. Infektion var grundorsaken till kung Haralds korta sjukhusvistelse i december. Hans hälsa har svikit under en tid; i januari 2021 genomgick han till exempel en hjärtoperation.

Många i Norge är oroliga för kung Harald. Han har en infektion och ligger just nu på sjukhuset. Medan Hovet avböjer att specificera vilken typ av virus han har, uppger han att han kommer att ligga på sjukhus i flera dagar. Anders Johan Stavseng, kunglig korrespondent för norska VG, säger till Svensk Damtidning att kungens läkare inte tar några chanser på grund av hans höga ålder.

Haakon är redo att ta ansvaret

Om Haakon och kung Harald fortfarande levde skulle de idag fira Norges självständighet. Stavseng hävdar att eftersom han gick i samma skola som kung Harald är denne beredd att ta över i kungens frånvaro. Oron för den norske kungen är stor för tillfället och hovet är medvetet om att det värsta på grund av hans höga ålder alltid kan hända när han är sjuk. Naturligtvis har dock försiktighetsåtgärder vidtagits om det värsta skulle inträffa.

Norge är, precis som alla andra kungahus, redo för ett arv om och när det inträffar. Kungafamiljen tar inte så mycket hänsyn. Efter flera sjukhusinläggningar är kung Harald nu frisk och tillbaka till sina monarkiska plikter. Nya hälsoproblem har fått den 86-årige Harald att läggas in på Oslos Rikssjukhus denna vecka. Han genomgår för närvarande behandling för sin infektion på sjukhuset.

Den norska domstolen rapporterar att monarken är i stabilt tillstånd men kommer att tillbringa flera dagar på sjukhuset för behandling av en infektion. De senaste åren har den norske regenten varit inlagd på sjukhus flera gånger på grund av sjukdom. Kungen eller Drottningen fördes till Rikssjukhuset med hög temperatur förra året. Återigen konstaterades att kung Harald hade en infektion och han fick intravenös antibiotika.

Efter en tid på sjukhuset sades han må bra nog för att skrivas ut. Varken kung Harald, 77, eller drottning Sonja, 85, var på plats vid lördagens kröning av kung Karl, 74. De senaste åren har den norske regenten varit inlagd på sjukhus flera gånger på grund av sjukdom. Kungen eller Drottningen fördes till Rikssjukhuset med hög temperatur förra året. Återigen konstaterades att kung Harald hade en infektion och han fick intravenös antibiotika.

Efter en tid på sjukhuset sades han må bra nog för att skrivas ut. Varken kung Harald, 77, eller drottning Sonja, 85, var på plats vid lördagens kröning av kung Karl, 74. Istället gjorde den 49-åriga kronprinsen Haakon och kronprinsessan Mette-Marit resan från Norge. Tidigare hade kung Harald problem med en senan i höger knä, vilket krävde operation och en längre tids sjukdom. Det är ännu okänt hur länge kung Harald kommer att behöva vara kvar på sjukhuset.

Det norska hovet har gått ut med ett uttalande som bekräftar att kung Harald mår dåligt. Kungen har avbrutit alla kungliga förlovningar medan han återhämtar sig från sin sjukdom. Den norska kungafamiljen meddelade fredagen den 25 december att kung Harald skulle vara sjukledig. Som ett resultat vägrar han alla åtaganden dagtid på obestämd tid. Detta enligt ett uttalande från palatset.

Enligt meddelandet har kungen varit frånvarande från arbetet på grund av en förkylning. Hovet noterar också att kungens son, kronprins Haakon, kommer att utföra resterande del av kungens uppdrag för dagen. Just det, på fredag kommer kronprinsen att ansvara för alla regentens uppgifter. Fram till torsdagen, då han närvarade vid Toralv Maurstads begravning, höll kungen stängd.

Kung Harald Sjuk
Kung Harald Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!