Lars Frode Cecilia Frode Syskon

Lars Frode Cecilia Frode Syskon
Lars Frode Cecilia Frode Syskon

Lars Frode Cecilia Frode Syskon – Cecilia Frode är en svensk skådespelerska som föddes den 14 augusti 1970 i Linköpings Sankt Lars församling, stergötlands län.

Karriär

Cecilia Frode gick på Helsingborgs Olympiaskola för gymnasiet (1986–1988) och sedan Stockholms Skara Skolscen (1989–1990) för att studera teater. Hennes breakoutframträdande kom i Ronny Danielssons iscensättning 1996 av Som ni vill ha det av William Shakespeare. I övrigt sändes hennes två egenproducerade pjäser “ngelen” och “En stjärt p himlen” i svensk tv och är sannolikt ansvariga för huvuddelen av hennes berömmelse.

Frode har arbetat på en rad svenska teaterscener, bland annat Nya Sknska Teatern i Landskrona (1994–1995), Boulevardteatern i Stockholm (1996), Göteborgs Stadsteater (1996–1998) och Stockholms Stadsteater (1998) närvarande). Genombrottsrollen på film inträffade år 2000, då hon spelade Tina i Mns Herngrens och Hannes Holms Saker blir inte som vi förväntat oss. Hon vann en Guldbagge 2001 för sin biroll i filmen Klassfesten.

Hon har även medverkat i radioprogram som Sommar i P1 2002 och 2009, samt Tanker för dagen 2011. Cecilia Frode “rostade” den svenska ståuppeliten i ett avsnitt av Roast @ Berns (Kanal 5) 2009. Samma år som hon medverkade i Fngarna p fortet (TV4) 2013 vann hon Maestro (SVT), en tävling mellan kända svenskar om vem som var den bästa dirigenten.

Pausföreställning av “En man i byrn” under Melodifestivalen, 24 februari 2018. Hon skrev och läste även en serie för det svenska radioprogrammet “Godmorgon, världen” 2020. Hon och hennes sambo, Janne Josefsson, medverkade i två avsnitt av “Alla mot alla” (kanal 5) det året.

Lars Frode Cecilia Frode Syskon

Integritet

Hennes dotter, född 2007, är produkten av hennes förhållande med filmaren Mats Lindberg. Lukas Moodysson har återförenat “Together”-rollen efter mer än två decennier. Ändå är han fortfarande på stängslet om huruvida återföreningar eller uppföljare är värda besväret. Från ett tält uppsatt i anslutning till det helt nya huset “Tillsammans” i Trädet, norr om Ulricehamn, kan vi se handlingen utspela sig på en närliggande monitor medan den filmas.

Vem är Cecilia Frode? Signe tycker att hon upptäcker en unken lukt i huset och vill gärna lämna återföreningen med det gamla kollektivet. Någon lär sig tyska från en CD som har hittats i bakgrunden. Elden får fortsätta. Majoriteten av manuskonversationen är faktiskt improviserad. Enligt Lukas Moodysson “jobbar vi ofta på det sättet”, vilket innebär att långa, långa snitt görs tills biten är alldeles för lång, då överskottet tas bort.

Dramatisk komedi “Together”, som utspelar sig i en kommunal 1975 och släpptes på bio två år efter Moodyssons genombrott med “Fucking ml”, var en stor hit. I verkligheten är han dock inte ett stort fan av uppföljningar. Likaså presskonferenser mitt under fotografering. Den här gången har han dock gjort två separata undantag.

“Bra idé?”

Elisabeth (Lisa Lindgren) i “Tillsammans” lämnar sin alkoholiserade man (Michael Nyqvist) och flyttar in i kommunen. Hennes bror Göran (Gustaf Hammarsten) är redan bosatt där, men han blir illa behandlad av sin fästmö och är för snäll för att säga nej när hon vill ha ett öppet förhållande. De anser sig vara “världens minsta kollektiv”, och när föreställningen om en återförening slår rot börjar de känna sig lite ensamma.

I själva verket har ungefär lika lång tid gått sedan inspelningen började. Lukas Moodysson motsatte sig länge att utveckla en uppföljare, så han ser det som en sällsynthet. När det gäller huvudproblemet tror han att det bara är hur dumt det är att utveckla uppföljare. Mycket lite av projektet genomförs faktiskt. Det handlar om huruvida det är en smart idé att få alla tillbaka eller inte. Filmen tar upp samma fråga: om det skulle vara klokt att producera en uppföljare eller inte.

Motstridiga känslor

Gustaf Hammarsten återupptar sin roll som den älskvärde om än grymma Göran. Märket var som en stämpel, och han var tvungen att anstränga sig för att ta bort det. Gustaf Hammarsten minns: “Många manus jag fick började med en ensam man, lite rädd, som inte ens vågade se sig i spegeln.” Som ni kan se, höll jag på i ett drygt decennium eller så, med att prova olika delar, och jag anser mig fortfarande ha varit framgångsrik.

I alla fall, vid det här laget ser det ut som att ytterligare ett decennium kommer att gå innan det händer.
Han hade dock några inledande reservationer mot att göra en uppföljare till den framgångsrika filmen. Men sedan läste jag manuset”, minns han. Är det någon mer som hade reservationer mot filming? Han skrattar, Lukas Moodysson.

“Till sist”

Lukas Moodysson berättar att han under lång tid – fem, tio, femton år – var ganska ointresserad av hur det hade gått för kollektivets invånare. Även om det så småningom hade gått tillräckligt med tid för att intresset skulle väckas. Likaså, konstaterar han, har det utvecklats till en chans att reflektera över sina egna erfarenheter. Cecilia Frode instämmer i denna bedömning. Du, precis som filmens karaktärer, genomgår en förvandling när du ser gamla medarbetare.

Eftersom många av oss nu är över femtio år, förklarar hon, kan du upptäcka att du kan relatera till kampen för filmens huvudpersoner. Denna presskonferens har redan avslutats. Nästan. Olle Sarri, som gestaltar den politiska idealisten Erik, har sista ordet på frågan om det finns något mer att säga. Jag har en personlig fördom, men varför fortsätter folk att göra uppföljare som är så dåliga? Man kan se logik i denna.

Biografi

När Cecilia Frode var liten flyttade hon till Malmö för att gå på teaterskolan där, där hon stannade till 1994. Sedan dess har hon varit på teatrar runt om i landet i en mängd olika delar, bland annat Ofelia i Hamlet, Zarah Leander i Karl Gerhard, en dröm om en revykung, Marianne i Bergmans Scener ur ett äktenskap, Flickan i Jon Fosses Namnet , etc.

År 2000 satte Cecilia sin prägel på tv som Marianne i succéserien Fru Marianne. Hon har varit med i en mängd olika TV-program och filmer genom åren, inklusive Together, Swedenhielms, Taurus, Godmorgon alla barn, Mäklarna, Bl Ogon, Coacherna, Stockholm tales och Trtgeneralen. Femton år senare, i Tillsammans 2, och igen i Tillsammans 99, hittar vi Mäklarna. När Cecilia spelade på Göteborgs stadsteater skrev hon rader till Elfte timmen, en temalös fredagskväll.

Hennes inspiration till Ängelfiguren uppstod just i det ögonblicket. Publiken var så imponerad av ngelen att flera av dem ville köpa materialet som Cecilia skrivit till honom. Istället skrev Cecilia ett romanlångt stycke som låg till grund för en hel föreställning för denna best. Presentationen innehöll också musik som hon producerat och skrivit själv. 2001 debuterade föreställningen på Göteborgs Folkteatern på teaterns biblioteksscen.

Cecilias framförande av “Ängeln” fick stor uppmärksamhet och hon blev inbjuden att turnera landet vid flera tillfällen. Förtjust visade SVT sin entusiasm i tv. Pjäsen En svans i himlen är Cecilias andra skapelse. 2008 framförde hon stycket på Vasateatern i Stockholm. Ytterligare två USA-resor följde. SVT sände även en tv-version av En Stjärt p Himlen. Cecilias originalproduktion 2022, En Stjärt p Himlen, debuterade i Stockholm med de aktuella titlarna Gud Hund eller Boll.

Hennes turné var inte lika omfattande. Bokningen är bra, och hon spelar det fortfarande. En 2017 års beställning från Musik i Syd kan ses i det blå skåpet. Fram till nu har den bara framförts i söder. Cecilia hävdar att det är en religiös ritual. Hon gjorde det för en liten orkester på bara elva spelare. Koreograf och dirigent Daniel Stighäll. Cecilia stod för den kreativa regin och utförandet. Hon dansar texten tillsammans med Ensemble Mare Balticum och Anna-Maria Friman Henriksen från Triomediaeval, som står för sång.

Cecilia har ägnat sitt liv åt att pendla mellan film, teater och produktion av sina egna verk. Att kombinera de olika tillvägagångssätten har varit avgörande för hennes framgång. Att agera som regissör och skapare, att bidra till en annans konstnärliga helhet. Även om hon har utbildat sig till skådespelerska, ser hon sig själv som en kreativ kraft och berättare i sin egen rätt. Hon tycker om möjligheten till kroppsliga uttryck, för att lyssna på musik och för att få nya vänner.

När Cecilia Frodes pappa gick bort fortsatte hon att jobba i ett frenetiskt tempo. Hon var så påverkad av det att hon nästan fick ett nervöst sammanbrott på scenen. Händelsen i “Sommar” från P1 är föremål för hennes diskussion idag. Istället för att stanna, fortsatte hon. Pendlade från Stockholm till Trollhättan för tv-inspelningar, Uppsala för föreställningar och Linköping för besök med familjen. Cecilia Frode, nu 38 år gammal, ansträngde sig för att ignorera den sorg hon kände över förlusten av sin pappa.

“Gråter inombords”

Kanske var det ett sätt att komma bort från allt arbete. I dagens avsnitt av “Sommer” på NPR råder hon lyssnarna att “vara hysteriskt kreativa” för att undvika att känna, specifikt, sorgen i stunden. Sista droppen kom vid turnépremiären av hennes egen teateruppsättning, “Ängeln”, när hon helt tappade coolheten. Under hela showen grät jag på insidan, och under ett av de sista numren tappade jag fattningen och ramlade av. Jag ville bara tillbaka till min pappa, som inte fanns längre, säger hon i programmet.

Lars Frode Cecilia Frode Syskon
Lars Frode Cecilia Frode Syskon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!