Lasse Holm Sjuk

Lasse Holm SjukLasse Holm Sjuk

Lasse Holm Sjuk – Lasse Holm, musiker och artist, fick diagnosen artros för 25 år sedan. När han fick möjligheten att operera sig eller träna valde han det senare. Han fyller 80 nästa år, men han har tränat så konsekvent att han kan jogga och spela golf nu. Lasse Holm är snart 80 år, men han visar inga tecken på att sakta ner. Hans entusiasm stöds av hans djupa uppskattning av konst och underhållning. Lasse har precis kommit hem från sex veckor i Spanien när Hänt når honom. För att vara mer specifik, Lasse tycker om att vara borta från jobbet i Spanien.

Lasse tycker att det var fantastiskt att få ny energi inför det som komma skall. Lasse har bott i lantlägenhet, villa och radhus de senaste 33 åren. Jag tycker om att ta pauser i det behagliga vädret, och de fantastiska golfbanorna är en bonus. Allt som gör livet värt att leva finns närvarande: gott sällskap, god mat, solsken och ett uppfriskande dopp i vattnet. Den uppriktiga diskussionen om att nå hög ålder och fortfarande känna sig ung i sinnet

Du vill inte gå i pension, eller hur?

Jag har gått 15 år i pension. När du fyller 65 år har du automatiskt rätt till pension. Jag har dock inte ens funderat på att gå tillbaka till jobbet. Att arbeta här är en ära för mig. För att jag är intresserad, för att jag fortfarande vill och för att jag tycker att det är oerhört roligt, fortsätter jag så länge jag kan.

Hur gammal känner du dig?

Tror inte det. Jag har nått medelåldern med en duns. Jag är i samma ålder som mina underbara medarbetare, som varierar i ålder från kanske 38 till 55. Jag kan relatera till dem på en filosofisk, nyfiken och hängiven nivå.

Peter J. Jöback och Lasse Holm

Lasse har genomarbetade förberedelser inför semestern, men de delar han inte med sig av. Vägen framåt är tydlig för mig. Som en present till mig själv tänker jag göra en långvarig barndomsfantasi till verklighet. Men när jag har en fråga brukar jag citera Siw Malmkvist. Siwan, vad är dina förslag? Hon svarar, “Jag känner dem inte, om jag lever då…” Å andra sidan, när jag blir 80 år, ska jag äntligen åstadkomma något jag alltid velat göra.

Artros var Lasse Holms räddare, sa han. Åldern har tagit ut sin rätt på Lasses kropp, även om han fortsätter jobba lika hårt som han alltid har gjort. Hans artros, som först dök upp för 25 år sedan, är ämnet för hans nuvarande diskussion. Lasse har alltid varit en mycket aktiv person och skidåkningen har alltid spelat en betydande roll i hans liv. Knät gav dock upp till slut.

Lasse förklarar, “Jag hade ramlat och slagit mig, kört en svart pist och sedan hoppat längdhoppet på Stockholms stadion i ett TV4-evenemang när jag var värd för Aim for the Stars, och sedan kraschade det i mitt knä.” Han gick all in på hoppet, men landade fel. Det gick inte så bra på grund av det relativt skadade tillståndet i mitt knä. Lasses högra knä visade sig vara helt artros efter att tester visade på frånvaro av ledbrosk. Det var antingen operation eller träning för mig. Jag började träna regelbundet och intensivt. Jag har mycket rörlighet nu.

Den djupa ångesten som inte syns i “Masked Singer”

Lasse har lidit av artros och en skada nyligen. Hans fysiska tillstånd försämrades som ett resultat av hans tid som han spenderade på Masked Singer. När jag gjorde Masked Singer på våren slet jag senan i bicepsen. Det har förekommit en del användning och missbruk, men skadan är inte så allvarlig för mig att åtgärda. En senreva på gymmet en vecka innan premiären ställde Lasse på sid. Det var dock ingen i publiken som märkte det. Både morfin och kortison skrevs ut till mig.

Jag lagrade mycket energi i kroppen så att jag kunde göra detta. Jag fortsatte kämpa. Dessutom kunde jag röra mig tack vare ett fjädringssystem monterat på min axel. Det gjorde ganska ont att gå igenom den perioden. “Underbart” beskriver livet med sina barn och barnbarn. Lasse och Kerstin Holm har varit gifta i 49 år. Hon uppmuntrar mig och hjälper mig att hantera problem. Det är väldigt roligt eftersom vi samarbetar i många projekt tillsammans.

Hur kan man behålla ett lyckligt äktenskap så länge?

Allt samtidigt som de har det trevligt och skrattar tillsammans om saker ni båda tycker om. Det finns 3 huvudkoncept. I Lasse och Kerstins familj finns nu flera barnbarn förutom deras två barn. Det är oerhört roligt. Deras åldrar sträcker sig från 10 till 21. Bo i både Sverige och Danmark.

Denna jul, vad händer?

Då är alla i familjen halvvägs över världen. Detta är en första för oss; normalt firar vi i Sverige, på vår lilla gård i Västergötland. Men i år kommer vi att göra saker lite annorlunda. Familjen Holm kommer att fira julen i varmare väderstreck, men Lasse vill inte avslöja den specifika destinationen. Lasse Holm, Christina Schollin och Amelia Adamo, kung och drottning av tidningarna, drabbades alla av artros och haltade omkring i obehag.

De har lindrat sin plåga till den grad att de nu kan dela sin hemlighet med världen.
Samtidigt

Den berömda ortopeden Dr. Mikael Bouleau erbjuder dessa sex smärtförebyggande strategier: Sedan, hävdar han, kommer du att se resultat inom bara några månader. Lasse Holm var orolig för att bli opererad och beslutade att det var bättre att låta saker och ting vara som de var.

En ny era hade börjat. Lasse Holm utrustade logen på sin lantgård – en gård vid norra delen av Vättern – med en stationär cykel, en roddmaskin och en balansbräda för träning. När han var i Stockholm tränade han hemma och på gymmet. Han forskade om artros, använde internet för att hitta träningsplaner och laddade ner träningsapplikationer. Till sig själv svor han: “Jag ska fixa det här!” Träningen har hela mitt engagemang; om det inte hjälper får jag tillgripa operation.

Det tog sex månader av konsekvent ansträngning att återhämta sig. Lasse Holms knätillstånd förbättrades till den grad att han kunde lägga mer vikt på det. Med tiden kunde han spela golf och jogga några kilometer genom skogen.

Lasse Holm Sjuk

Enligt honom är hans kost också ganska kontrollerad. Detta var dock inte alltid fallet. Lasse Holm är en produktiv hitmakare i mitten av 1980-talet. Som konsult åt Bert Karlsson ansvarar han för att hitta och rekommendera nya radiohits. Han reser regelbundet mellan Göteborg, Stockholm och Skara och lever en bekymmerslös livsstil. Han tillbringar långa perioder där. Rökning. Dricka. Konsumerar stora mängder snabbmat. Låtar som “Främling” och “Bra vibrations” släpptes på full volym. Fem gånger Melodifestivalens mästare; har 70 singlar i Svensktoppen-listan.

Sedan sätter yrseln in. Han börjar svettas rikligt och uppleva hjärtklappning. Det fanns inget uttryck för “att gå in i väggen” då, men han hävdar att han var väldigt nära att verkligen göra just det. Lasse Holm gjorde en om- ansikte. Nu, istället för att rusa igenom två koppar kaffe och fyra röker före lunch, tar han sig tid att förbereda och njuta av en hälsosam måltid. Han gav upp cigaretterna och gjorde det till en prioritet att stressa ner genom att lära sig att uppskatta vällagad mat gjord av högkvalitativa ingredienser. Mitt humör förbättrades, jag återfann min styrka och jag ansträngde mig för att göra rätt saker.

Lasse Holm börjar nu varje dag med en grönsaksjuice som innehåller morötter, rödbetor, apelsiner, äpplen, broccoli och ingefära. Han och hans fru Kerstin tillbringar mycket tid i Spanien, där han blev förtjust i de hälsosamma, fräscha grönsakerna och salladerna som är grundämnen i medelhavskosten.

Lasse Holm har använt en personlig tränare de senaste åren och hans kur består av två till tre pass per vecka. Han vill inte riskera att gå till gymmet medan epidemin pågår, så han kan göra det hemma i sin Stockholmslägenhet istället. Sedan går han vidare till knäna, nedre delen av ryggen och övre delen av ryggen och axlarna. Prova några crunches, några armhävningar och lite balansarbete.

Jag håller plankpositionen i två eller tre minuter, och dessa knäböjningar, som jag kallar “röv till gräset” knäböj, är till hjälp för att stärka låren och knäna. Den sista delen av varje träningspass består av att antingen gå ut med hunden eller använda löpbandet eller motionscykeln. Både självbiografin “En hel massa Lasse” (Bokfabriken) och den tillhörande föreställningen hade premiär 2015. Lasse Holm skrev boken tillsammans med Claes-Allan Lundin.

I föreställningen framför han sånger och berättar historier om sina erfarenheter av att arbeta med kända musiker. (Föreställningen har tillfälligt stoppats på grund av corona.)Evenemanget har varit fantastiskt; Jag framför allt originalmaterial och mitt band är fantastiskt. Det är alla topp 40 singlar, och 80 % av publiken kommer att känna till varje låt. Publikens sprudlande spänning när jag skickar runt mikrofonen är påtaglig.

Lasse Holm hade precis kommit hem från en långpromenad med Kerstin och deras hund Heidi, en whippet han beskriver som “en riktig raket” och “en stor glädje” när vi pratar i telefon. De är i djungeln och har roligt tillsammans. Medan Kerstin springer iväg och gömmer sig bland träden cirka 500 meter bort, håller Lasse Holm i Heidi.

Han planerar att bege sig till Knivsta herrgrd för en golfrunda efter intervjun. Det finns tillfällen då jag inte kan förstå hur i hela friden det kunde bli bättre. Det var en välsignelse att mitt knä kunde byggas om. Mitt fullspäckade schema börjar gälla igen.

Lasse Holm Sjuk
Lasse Holm Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!