
Vanessa Kamga Föräldrar – Den svenska friidrottaren Vanessa Kamga föddes den 19 november 1998 i Vilhelmina stad. Efter att ha fokuserat på basket under de flesta av sina uppväxtår började Kamga tävla i friidrott vid 16 års ålder och upplevde en oöverträffad tillväxt. Sommaren 2017 satte hon efter bara två års träning nytt juniorrekord i Sverige för diskus med en Huddinge på 54,91 mil. Vid junior-EM det året i Grosseto, Italien, slutade Kamga på 11:e plats.
Hon tävlade i EM 2018 i Berlin och 2019 friidrotts-VM i Doha som senior. Vid båda turneringarna slogs hon ut i de preliminära omgångarna. Hon satte en ny PR på 60,01 meter på Kringelkastet i Södertälje i juni 2020. Hon avslutade 60-metersloppet som den andra svenska kvinnan att göra det. Det tidigare svenska rekordet sattes av Anna Söderberg 1999 i Norge, då hon kastade 64,54 meter.
Kamga kastade en vikt på 20,06 meter för att vinna brons vid 2022 inomhus-VM i februari. Eftersom Vanessa Kamgas farfar Sune Rönnholm i Vilhelmina fyllde 80 år i fredags bestämde sig de två för att fira sina födelsedagar tillsammans i helgen. Vanessa är född och uppvuxen i Vilhelmina, även om hon för närvarande bor och spelar för Upsala IF.
Hela min mammas sida av familjen är fortfarande kvar i området. Så, förklarar hon, har hon tillbringat varje jul och många somrar i Vilhelmina så länge hon kan minnas. Förutom sina två mostrar och närmsta vän hade hon även många fler barndomsbekanta, bland annat sina dagislärare och vänner. Hon hävdar att det är en av höjdpunkterna under hennes år att återvända till sin barndoms stadsdel och återknyta kontakten med gamla vänner.
Trots att hon har tillbringat större delen av sitt liv i Gävle har hon fortfarande goda minnen från sin tid i Vilhelmina. Jag säger alltid Vilhelmina när folk frågar mig var jag kommer ifrån. Hon beskriver det som “riktigt, riktigt speciellt” för henne. Boxning var en familjetradition, och så var spjutkastning bland generationerna. Det verkar som om det finns bra gener i min familj.
I diskus är Vanessa Kamga just nu rankad etta i Sverige. Oavsett hur ung han är. Saker och ting har gått snabbt sedan jag började. Som senior och junior vann jag SM-guld, vilket garanterar min plats i EM. För två år sedan tog jag mig hela vägen till finalen på mitt första junior-EM och i år hålls junior-EM i Gävle. Kamga säger: “Då hoppas jag att det går bra.”
Hon kan säkert hävda att hennes föräldrar gav henne bra gener
Mamma höll på med styrkelyft och armbrytning när hon var med och etablerade Corpus i Vilhelmina. Kroppsbyggande, tyngdlyftning och boxning hör till styrkesporter som pappa deltog i. Boxning var en familjetradition, och så var spjutkastning bland generationerna. De goda generna fanns i familjen, förklarar hon.
Att ha ett fast grepp om diskus fysik är lika viktigt som att ha en gedigen teknik. Mätt i termer av längd, radier och g-kraft. Hon mäter in på höga 176 cm i höjd. Jag fick också svaret från Rönnholmslägret angående hur snabbt diskusen kan färdas. Du kan se det om du går på en tävling och väntar på att diskuskastarna ska komma ut. Majoriteten av mäns diskus är längre än två meter och det stöd hon har fått från sin utökade familj har varit ovärderligt, säger hon.
Farfar Sune, en bildad och världslig man, är stolt över sitt unga barnbarn. Du tenderar att vara lite inbilsk. Han tycker att det är roligt att presentera sig som farfar till Vanessa för besökare. Toinie Rönnholm, hennes mamma, tycker att det är “fantastiskt” hur mycket hennes dotter har växt. Med ett ord, ja! Det är väldigt roligt att följa med henne till tävlingar, där man kan heja på henne och förundras över hennes färdigheter.
Och hon har en karaktär att matcha. Hon är cool under press, kapabel att ge allt och kan trimma bort distraktioner. Enligt henne är de viktigaste aspekterna av hälsa kost, fysisk aktivitet och vila. Jag gick till bottenvåningen och stannade kvar i kastområdet. Det har varit tre års mellanrum. I Uppsala, Vanessas gymnasieskola, utvecklade hon sina färdigheter som basketspelare.
Men hon slutade till slut bry sig om basket helt och hållet. Vilken typ av sport jag tänkte utöva var oklart för mig. Min mamma säger att jag kontaktade henne för att jag kom ihåg att jag hade lyckats bra med att kasta tävlingar på skolmästerskap. Vanessa slog sedan numret till friidrottscentret och fick veta att hon kunde börja träna samma dag. Jag gick till bottenvåningen och stannade kvar i kastområdet.
Hon hävdar att detta hände för tre år sedan. Hon var en exceptionell diskuskastare. Hon överraskade alla med att ta sig till junior-EM i diskus i Italien samma år på grund av det. Då var diskus den viktigaste händelsen. Idag ägnar hon 75% av sin tid åt sin position i Upsala IF, medan de återstående 25% delas mellan elit. e investeringsföretaget och sig själv. Att ta mig till VM i Doha nästa år, säger hon, är det jag fokuserar på just nu.
Det är det sämsta möjliga resultatet
Det slutliga målet är att prestera i världsklass vid OS 2028 i USA. Diskkastare når ofta sina toppprestationer mellan 28 och 30 år. Men hon tillägger, “det skulle vara så roligt att vara där redan vid OS 2020 i Tokyo om jag har presterat tillräckligt bra.” De olympiska sommarspelen 2024 kommer att hållas i Paris under denna tid.
De olympiska spelen är väldigt roliga. Det är det ultimata målet för varje idrottsutövare. Enligt Vilhelminas diskusstjärna, Vanessa Kamga, är detta det bästa möjliga resultatet. Blue and Yellow Heroes Säsong 4 Avsnitt 4 innehåller Vanessa Kamga som diskuterar sin uppväxt av en svart pappa och vit mamma.
När jag vill att skolan ska agera i en fråga, får jag alltid min mamma att följa med. För, som Vanessa Kamga uttrycker det, “pappa förvandlas bara till en arg svart man, och ingen tar en arg svart man på allvar.” Kamga såg skillnaden i behandling baserat på vilken förälder som var där redan i låg- och mellanstadiet.
Jag visste att om jag ville bli hörd och behandlad på allvar så skulle jag behöva ta med min mamma. Jag insåg direkt att folk inte skulle lyssna och ta in det lika mycket med min pappa där, så jag kunde inte ta med honom, tillägger Kamga. Hon hävdar att hon alltid visste vem hon skulle skicka med sina barn till skolan i händelse av en nödsituation.
När jag vill att skolan ska göra något skickar jag min mamma för att förespråka å mina vägnar. Och när han blir arg, säger hon, är han bara ännu en arg svart man, och ingen tar honom på allvar. För att finslipa sina basketkunskaper reste Sörbyn Vanessa Kamga till Uppsala för att träna på ett idrottsgymnasium. Hon har bättre tur med diskusen.
Toinie Rönnholms mamma rekommenderade GD/GIF efter att dotterns första år i Uppsala inte blev som planerat. Från och med sin basketkarriär vid sju års ålder har Vanessa Kamga spelat för flera olika lag, inklusive Ockelbo och Gävle Tjäder. Hösten 2014 skrev hon in sig på Celsiusskolan, ett idrottsgymnasium i Uppsala, med avsikten att spela basket där. Men efter en kort stund insåg hon att det inte hjälpte.
Jag tappade intresset för lagsport för länge sedan. Jag var intresserad av att testa mina egna förmågor för att se vad jag var kapabel till. Jag var trots allt inställd på att hänga med i mina idrottssysselsättningar, så när mamma nämnde GD/GIF, gick jag med idrottarna och friidrottskonkurrenterna. Trots att hon slog med fel hand vann hon ändå kulan förra året i GD/GIF.
Jag var riktigt rädd, säger hon med ett skratt. Atletens storlek och kraft kan också hjälpa till i diskus- och spjutkast. Hon har provat kulstötningen, vikten och hammaren, men hon använder i första hand diskus vid det här laget. Hennes första tävling var för knappt två år sedan och hon placerade sig på 29:e plats. Det var där saker och ting rullade på.
Bästa poängen som uppnåddes 2015 var 35,74. Hon sprang 42,98 meter PB på junior-SM i höstas och blev fyra totalt. Hon satte ett nytt personbästa med 5,5 meter i Växjö i mars 2017. Och den 30 april sattes ett nytt rekord i Uppsala: 52,47, vilket är tredje bäst i F19-historien och nionde bäst i världen för året.
Hon har kvalificerat sig till junior-EM i Italien i sommar och ligger inom slagavstånd från det svenska juniorrekordet (53,66).
