Lill Babs Längd

Lill Babs Längd
Lill Babs Längd

Lill Babs Längd – Den svenska musikern “Lill-Babs” Svensson, som föddes den 9 mars 1938 i T, Järvsö församling, Hälsingland och gick bort den 3 april 2018 i Hedvig Eleonora-kvarteret i Stockholm, var känd för sina medryckande låtar och catchy. namn. Under decennierna efter slutet av 1950-talet blev Lill-Babs en av Sveriges mest älskade musiker.

Att vara ett barn

Den 9 mars 1938 föddes Lill-Babs till Ragnar Svensson (1911-1999) och Brita, född Brolin (1917-2007) i en liten stuga i hälsingebygden T. De två första åren var hon och hennes familj bodde i en Järvsö lägenhet mittemot tågstationen. Lill-Babs yngre syster Birgitta föddes när hon var två år och tre månader gammal.

Familjen bosatte sig så småningom i en lite större hydda nära Jebergets fot, dock en utan VVS. Hennes bröder Uffe och Lasse föddes i Stene dit familjen flyttade 1949. Som ung älskade Barbro att sjunga och uppträda, och hon fick sin start i musikbranschen med gruppen “Blvingarna”, som sjöng fosterlandssånger på kyrkliga ljusfester och satte upp julpjäser.

Lill Babs Längd : 170 cm

Vid elva års ålder flyttade Lill-Babs och hennes familj till Kilafors, där hon började uppträda tillsammans med en av sin pappa Ragnars arbetskamrater. Hon sjöng medan han spelade dragspel. De uppträdde på flera platser, bland annat på huvudhotellet i Söderhamn. Men när Lill-Bab var yngre ville hon alltid bli gymnastikchef. Hon utmärkte sig i höjdhopp, vilket hon älskade att göra. Vid 13 års ålder klarade hon 1,37 meter i höjdhopp, vilket gjorde henne till Nordsvensk ungdomsmästare.

Ny och på sitt första år

Svensson framträdde första gången inför allmänheten på “Barnens dag” i Järvsö 1953. Strax därefter uppträdde hon på Wivex i Sundsvall med en orkester under ledning av Lasse Schönning. Hon “upptäcktes” av orkesterledaren Simon Brehm när hon uppträdde i Morgonkvists radioprogram 1954, och han tog med henne till Stockholm, där hon gjorde sin professionella debut på dansrestaurangen Bal Palais.

Innan hans alltför tidiga bortgång 1967 fungerade Simon Brehm som Svenssons manager. Han kopplade henne också medvetet till den äldre och mer kända sångerskan Alice Babs genom att ge henne artistnamnet Lill-Babs.

Lill Babs Längd

Little Babs från 1961

1957 gjorde Lill-Babs sin tv-debut och året därpå uppträdde hon under sitt eget namn sin första offentliga parkshow. Hon har besökt nästan varje svensk folkpark, vilket ger henne parkens högsta utmärkelse, en guldmedalj. Låten “Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” av Stikkan Anderson, som medverkade Svensson, blev en nationell smash 1959 och är fortfarande en stapelvara i den svenska popgruppen Lill-Babs repertoar.

Hon scendebuterade i sånglustspelet Fly mig en greve i Nöjeskatten 1958, tillsammans med Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud. Hon medverkade i flera filmer med Lindstedt och Källerud, bland annat Svenska Floyd och En nolla för en hel del.

uppträdanden och gästplatser runt om i världen

Som Sveriges representant vid Eurovision Song Contest 1961 i Cannes sjöng Svensson “April, april”, ursprungligen framförd av Siw Malmkvist. Lill-Babs hade ytterligare två låtar som tävlade det året. Tre gånger (1960, 1961 och 1973) deltog hon i melodifestivalerna. Hon var också en utmanare i den norska uttagningen 1969.

Hon blev först populär i början av 1960-talet i Västtyskland, där hon också hade flera filmframträdanden och spelade in två låtar på engelska för den amerikanska marknaden. En av hennes speciella egenskaper var att hon skrev autografer för The Beatles. 1963, i TV-programmet Drop-In, gjorde Lill-Babs och det då okända bandet The Beatles ett framträdande. Berns i Stockholm, Trädgr’n i Göteborg och Kronprinsen i Malmö var bara några av de pubar där Lill-Babs uppträdde.

På 1970-talet uppträdde hon i en revy med Kar de Mumma på Folkan och i Göteborgs Scandinavium hade hon en hit som Annie Oakley i musikalen Annie Get Your Gun. The Lill-Babs, The Beatles och The Telstars medverkade alla i tv-programmet Drop-In 1963. Lars Forssell, en svensk poet, skapade en scenproduktion för Lill-Babs 1982 som gick på Stockholms Bacchi Wapen och Södra Teatern.

Det senare programmet är bland det som arkiverats och gjorts tillgängligt genom SVT:s Öppna arkiv. Med undantag för “Clownen”, bonusspåret, är alla texter skrivna av Lars Forssell. Själva låtarna är en internationell mashup av amerikanska, franska och engelska stilar. Från 28 april till 7 maj 2017 gick musikalen “Tillsammans – 183 år på scen” med Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson i huvudrollerna på Intiman i Stockholm.

Föreställningen hade tidigare turnerat i 15 svenska städer. Konserten upprepades 17 gånger mellan den 8 och 26 november, med sista föreställningen planerad till Scalateatern i Karlstad. Dok Umentary filmare Susanne Cederberg dokumenterade föreställningen och deras film “Siw, Lill-Babs och Ann-Louise” hade premiär i SVT den 16 maj 2018.

Framträdanden på TV

Från och med dagens datum (12 oktober 1985) har hon bland annat deltagit i Jacobs stege. Hemma hos Lill-Babs (1987), Morgonlust (1988), Vem tar vem (1990-1993) och Cocktail (1991) är bara några av de tv-program som Svensson har varit programledare för. Hon var värd för en preliminär tävling för Melodifestivalen 2003 med Mark Levengood.

Hösten 2010 gjorde Lill-Babs ett framträdande i TV4-varianten Så mycket bättre. Stjärnorna p Slottet var ett evenemang 2012 där Lill-Babs deltog. Hon har även arbetat som tv-skådespelare. Gugge i SVT:s dramaserie Bonusfamiljen var hennes sista sändningsroll.

Intimitet och piloter

Utöver sina professionella framgångar var Lill-Babs ett ivrigt fan av AIK:s idrottslag. Hennes berömda “Live Life” spelas före AIK:s introduktionslåt “vi e AIK” på deras hemmamatcher på Friends Arena. Hennes första make, konstnären Lasse Berghagen, var hennes livskamrat 1965 till 1968, och hennes andra, den norske fotbollsmålvakten Kjell Kaspersen, var hennes partner 1969 till 1973.

Hon födde Kristin Kaspersen 1969, och hennes andra två döttrar, Monica Svensson och Malin Berghagen, 1966 respektive 1955. Svensson hade en lång karriär och var en stor favorit bland de svenska tabloiderna. Många broschyrer om uppbrott, konkurser och andra olyckliga livshändelser godkändes. Redaktionen för Här är ditt liv, med Lasse Holmqvist och Tony Kaplan i spetsen, överraskade henne i studion med en lång rad (12 st) ex-män och pojkvänner när hon 1983 dök upp som programmets huvudgäst.

Hon är jag, Svenssons självbiografi skriven tillsammans med Anna Wahlgren, släpptes 1996. Hennes bok med Lotta Bromé 2013, med titeln Barbro, släpptes. I flera år arbetade Little Babs samtidigt som han hade hjärtflimmer. Men hon försämrades i början av mars 2018 och lades in på sjukhus med allvarlig hjärtsvikt.

Beskedet om att hon hade cancer följde strax efter. Hon gick bort den 3 april vid 80 års ålder. Järvsö kyrka var platsen för hennes begravning den 28 maj samma år. Storkyrkan i Stockholm stod värd för en massiv minnesstund dagen innan. Barbro S död vid 80 års ålder markerade slutet på en karriär som sträckte sig över åtta decennier.

1953 gjorde hon sina första offentliga framträdanden på evenemang som Barnens dag i Järvsö och Måndagsklubben på Centralhotellet i Söderhamn. Hennes önskan gick i uppfyllelse den hösten när hon blev inbjuden att sjunga i radioprogrammet Morgonkvisten och uppträda på danspalatset Wivex i Sundsvall.

I januari 1954 debuterade S som sångare med orkestern ledd av dirigenten och skivproducenten Simon Brehm på dansrestaurangen Bal Palais i Stockholm. En recensent sa att hon gjorde “snyggt” och visade fallenhet i sitt första framträdande, men det tog ett par veckor innan spalterna började kalla henne en sångarstjärna och ett sånggeni.

Efter att ha fått tillstånd från Alice Babs rekommenderade Brehm Lill-Babs som artistnamn, och det slog igenom så snabbt att S två år senare insåg att det skulle vara meningslöst att försöka ändra det. S sångdebuterade med Brehms orkester i folkparkerna den sommaren 1954. Låtar som “Min mammas boogie” och “Svar till ‘Ung och kär'” dök upp på hennes debutalbum samma år. Hon blev en mediaälskling när hennes positiva, genuina uppträdande vann över tittare över hela landet.

S blev gravid i höstas och fick lägga sin spirande karriär på is. Trots att dottern på grund av sin ringa ålder och singelstatus i första hand vårdades av sin mormor, drog sig S inte för att diskutera sina upplevelser som mamma. Hon dök upp i en show om tonårsgraviditeter och uppmanade andra unga kvinnor att uppfostra sina barn istället för att ge upp dem för adoption.

I slutet av 1955 var S tillbaka “i faderns hus efter en kort utflykt till Nalen” (Vi dansar…), och Brehm förblev hennes chef till sin död 1967, trots att han under hennes frånvaro skaffat en ny sångare . Hennes första filmroll var i Suss gott från 1956, mitt emot Pekka Langer och Carl-Gustav Lindstedt; året därpå gjorde hon sin tv-debut i rollen.

Lill Babs Längd
Lill Babs Längd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!