Perseus Karlström Familj

Perseus Karlström Familj
Perseus Karlström Familj

Perseus Karlström Familj – Svenske friidrottaren Perseus Karlström föddes den 2 maj 1990 i Stora Sundby, Eskilstuna kommun. Karlström gick in i 20-kilometersloppet vid olympiska sommarspelen 2016 men tvingades dra sig ur. Förutom friidrotts-VM 2013 och 2019 deltog Karlström även i 2015 och 2017 års evenemang.

Karlström slog det svenska 20-kilometersrekordet och vann två världscuplopp och ett Europacuplopp 2019. Ett tag ledde han även världscupen som helhet. Han sprang 10 000 meter på 38 minuter, 3,95 sekunder i Finnkampen på Stockholms stadion den 24 augusti 2019 och satte därmed nytt svenskt rekord. Den 26 juni 2022, i Dublin, sprang han distansen på 37 minuter, 57 sekunder och satte ett nytt världsrekord.

Karlström tog en bronsmedalj vid friidrotts-VM 2019 i Doha, Qatar, för att gå 20 km. Det var första gången Sverige någonsin har tagit medalj i herrvandring vid ett världscup. Han duplicerade bedriften 2022 vid världsmästerskapen i USA och vann brons på en spännande sista km. Nio dagar senare tog han brons i samma VM på 35 kilometers promenad.

Familj

Ato Ibáez bror Perseus Karlström är också en vandrare i världsklass. Hans mamma, Siv Karlström, är förbundskapten för promenader. Den 32-årige Perseus Karlström är en friidrottskonkurrent i toppklassen. Hans länge bevarade hemlighet är nu ute. Friidrott är i stort sett okänt och ignorerat i Sverige. Den omärklige Perseus Karlström har dock på senare tid tagit sig fram i svenska sportmedia.

32-åringen är en av världens största, som nyligen vunnit en bronsmedalj, en silvermedalj och själva världscupen. Han är just nu i Australien för att träna lite innan den nya säsongen börjar under våren. Han bestämmer sig för att spilla bönorna på den stora familjehemligheten i en lång intervju med Expressen.

Perseus Karlströms härkomst är ett mysterium

Karlströms pappa, Enrique Vera Ibánez, tävlade också för både Mexiko och Sverige under sin karriär. Karlström och hans namn nämns dock aldrig tillsammans. Som barn var vi alla offer för hans försummelse, och han har aldrig visat något intresse för någon av oss efteråt. 32-åringen förklarar i en mer djupgående intervju med Expressen att det sannolikt är anledningen till att han aldrig diskuteras. Vi kan lika gärna inte existera i hans sinne. Till exempel erkände han aldrig min födelsedag eller framförde sina lyckönskningar.

Istället har mamma Siw Karlström varit en stensäker källa till uppmuntran genom åren. Att ha henne i närheten är som att ha ett skyddsnät. Vi har de interpersonella färdigheter som krävs för att samlas kring ett gemensamt mål i en tid av intensiv konkurrens. Att ha en bra relation med honom är avgörande. På grund av vandrarens välmående år har han ökat sitt sparande från noll till åttahundratusen kronor (SEK).

Han diskuterar också sin mammas orubbliga uppmuntran och frånvaron av en pappa han aldrig träffat i en intervju med Expressen. När vi var barn bodde han i princip hos oss. För att bara ge ett exempel, han har aldrig erkänt min födelsedag. Jämfört med andra sporter är den här ganska liten. För att inte tala om fattiga. Också inom detta speciella sportområde verkar nejsägarna uppväga de som gör det. Jämför detta med Nils van der Poel.

Hur populärt var skridskoåkning i vårt land innan han vann guld vid VM och OS? Eventuell framtida handling av Walker Perseus Karlström. En ovanlig varelse som uppmärksammar ett spel som har förbisetts alldeles för länge. Trots en tuff start på grund av en kvardröjande lårskada och en utdragen covid som slog ut honom i flera veckor, var 32-åringens sista säsong en uppgång mot ljuset som förvandlades till framgång, vilket framgår av hans två bronsmedaljer, en silvermedalj, och total världscupseger. Och, förstås, att stjäla 800 000 norska kronor från en bank.

Utmärkta träningsförhållanden

Expressen hittar inte Perseus Karlström i kalla Torshälla, norr om Eskilstuna (där han är skriven till samma adress som mamma Siw), utan snarare i stekheta Madrid, där temperaturen regelbundet skjuter i höjden över 10 grader. Efter en månads försäsongsarbete är vädret lagom för träning. Innan han reser till Australien i jakten på idealiska träningsförhållanden kommer Perseus Karlström att tillbringa de närmaste månaderna i den spanska huvudstaden. Inte för att det är något fel på Torshälla, men mildare temperaturer belastar muskler och senor mindre. Skador är också en möjlighet.

“Ett fenomenalt år”, sa Perseus Karlström

Håller du med om att säsongen 2016–17 var en triumf? En som, om jag får, är inget annat än häpnadsväckande. Grundträning för säsongen var uteslutet för mig. Det var inte förrän jag gick till gymmet i mitten av april som jag insåg att min kropp förändrades. Det var därför det gick 4,5 månader innan jag började känna mig som mig själv igen.

Tror du att du kunde ha förutspått ett så lyckligt slut?

I mitten av maj, efter att jag vunnit en tävling i Madrid, insåg jag att några av de gamla mönstren var på väg tillbaka. Det var på vårt träningsläger i södra Spanien innan världscupen som jag insåg att USA hade ett legitimt chans att ta medalj.

Perseus Karlström Familj

Dina surt förvärvade pengar måste kännas ganska bra just nu också. Det är en stor hjälp, helt klart. De har lagt till flera år till mitt arbetsliv utan problem. Tänk om jag hade tjänat absolut ingenting i år? Jag skulle ha behövt seriöst överväga om det var värt det att fortsätta eller inte. Det är omöjligt att upprätthålla liv i rymdens vakuum.

Är det möjligt, enligt din åsikt, att bli svensk promenads van der Poel? Efter den sommaren blev jag ganska känd. Självklart vill jag se sporten växa och för mig själv fungera som en förebild för barn och tonåringar. Den största gåvan jag kan ge är till dem som ger mig chansen att utvecklas.

Fallit isär, med hjälp av landningsbanan

Så i juli vid VM tog de brons på 20 och 35 kilometer. En månad senare, i München, vann de silver vid EM. Några av årets mest spännande sportfotografier kom från Perseus Karlström. Han hade precis tagit silvermedaljen i 20-kilometersloppet några dagar tidigare när han föll under 35-kilometersloppet. Tv-publiken såg den svenska spelaren spotta flera gånger och måste assisteras utanför planen av medicinsk personal.

Det gjorde ont och det var svårt. Redan i det tidiga skedet av maraton visste jag att det var något fel. Dagen efter kände jag mig som mig själv igen, och nästa vecka var jag övertygad om att jag kunde prestera bra i ett 20-kilometerslopp.

Har du någonsin varit orolig för att något liknande kan hända igen?

Det hade tjatat i bakhuvudet på min hjärna. Dagen efter att jag vilat färdigt körde jag lite lätt träning. Jag kände mig lite normal under själva träningen. Själva genomförandet av evenemanget gick så bra som man kunde förvänta sig. Siw Karlström, Perseus mamma och tidigare landslagsman och nuvarande förbundskapten, har stöttat honom under hela hans idrottskarriär. Efter att han vunnit en turnering fotograferades hon flera gånger och omfamnade sitt barn.

Att ha henne i närheten ger mig sinnesro. Vi har de interpersonella färdigheter som krävs för att samlas kring ett gemensamt mål i en tid av intensiv konkurrens. Att ha en bra relation med honom är avgörande. Vi pratar minst två gånger i veckan när hon inte är här. Samt dagliga mejl och sms.

Svaret, kallt och uppriktigt

Hans mamma kan vara närvarande hela tiden, men lite är känt om hans far, Enrique Vera Ibáez, en före detta vandrare som representerade både Mexiko och Sverige. Jag får ett brutalt ärligt svar när jag frågar mig varför Perseus Karlström undviker att diskutera honom. Som barn var vi alla offer för hans försummelse, och han har aldrig visat något intresse för någon av oss efteråt. Det är nog därför han har glömt bort helt. Vi kan lika gärna inte existera i hans sinne. För att bara ge ett exempel, han har aldrig erkänt min födelsedag.

Vet du om han är i Sverige om du fortfarande skulle vilja träffa honom? Var han är för tillfället är ett mysterium för mig. Expressen har vid flera tillfällen letat efter pappan till Perseus Karlström. En OS-medaljör från Sverige sitter uppe sent en natt i Melbourne i Australien och funderar över intervallträning i diset runt bostadskomplexet Borsökna i Eskilstuna. Eller “helig mark”, som 29-årige Perseus Karlström uttrycker det. Mina flaskor kommer att vara säkra där och tillgängliga när jag kommer tillbaka.

Perseus Karlström Familj
Perseus Karlström Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!