Marie Svan Sjuk

Marie Svan Sjuk
Marie Svan Sjuk

Marie Svan Sjuk – Den 49-åriga Gunde Svan har mått dåligt sedan i somras, med största sannolikhet på grund av ett virus. Nu hävdar han att hans 18-åriga dotter Julia och fru Marie också är sjuka. Han berättade för Aftonbladet att deras symtom är identiska med mina. Utmattningen, dålig andedräkt och det skrämmande trycket på Gunde Svans bröst började mot sommarens slut.

Han hade ivrigt sett fram emot att synas i SVT:s Mästarnas mästar i september, men han tvingades dra sig ur i sista minuten. Han har tidigare uppgett att förvirringen kring vad som hade attackerat honom var den tuffaste delen, och att veckorna blev till månader.

Ett virus hade infekterat mamman och dottern

Aftonbladet sa i slutet av december att skidlegendarens sjukdomssymptom äntligen kan ha en förklaring. Hans symtom överensstämmer med trakeal skivepitelcancer, en bakterieinfektion från vilken en fullständig återhämtning kan ta månader eller till och med år. Nu avslöjar han att hans dotter och hustru varit drabbade av samma sjukdom nästan hela tiden.

Enligt Gunde Svan blev Julia sjuk lite efter mig, och Marie cirka tre veckor efter mig. Sedan dess har de båda känt samma typ av utmattning som Gunde. Inte nog med det, utan Julia har också lättat på trycket på bröstet, och ingen av dem har dragits med näspropp.

Inte tillåtet att delta i

Trots att hon är sjuk har Julia gjort det bästa. Dessutom fick hon utstå den mest plågsamma smärtan. Utöver sin skidkarriär är hon en rastlös ung kvinna. Vi äldre kan ta oss tid. Det verkar som att Julia, Gundes dotter, också har vunnit sin fars vinnarskalle, vilket fortsätter i familjetraditionen. Många ser henne som en potentiell framtida stjärna i Sveriges skidlag.

Marie Svan Sjuk

Nu när hon har sjukdomen måste hon, tillsammans med Marie och Gunde, vila och avstå från att träna helt tills symtomen försvinner. Gunde tycker mycket om sitt sinne. Det är inte lätt att skjuta upp träningen efter att ha haft den bästa sommaren och ridsäsongen någonsin, bara att behöva sitta och se dina kompisar rida på TV. Hon har hållit humöret uppe genom hela den här prövningen, och det är verkligen anmärkningsvärt. I hennes ålder hade jag aldrig hanterat något så effektivt.

Sonen mår bra

Det faktum att 15-årige sonen Ferry tog sig igenom viruset är en stråle av hopp. Marie och Julia fick en infektion; detta är inte ovanligt. Du har inget att säga till om i frågan. Men jag är lättad över att Ferry överlevde. Han är halvvägs genom sitt läsår. Nuförtiden lever familjen bara dag för dag.

Jag har slutat försöka förutsäga när jag kommer att vara bra nog att klara saker på egen hand. Nu när vi tar effektiv antibiotika har allt vänt. Även om det går i snigelfart görs framsteg. I 37 år har Gunde Svan och Marie varit tillsammans. Trots att han lämnade sitt yrke för att vara med sin familj, tror OS-medaljören och programledaren ibland att han har satt fel saker först.

“Tyvärr glömmer jag ofta bort familjen, men när jag väl kommer på det brukar jag försöka fixa det ordentligt”, tillägger 56-åringen, som just nu leder “Let’s Dance”. I studion sträcker Gunde Svan ut ryggen, torkar svetten från pannan och tar Jeanette Carlssons händer när de dansar quickstep för tredje gången denna vecka.

Trots sitt intensiva fokus ler han ett leende när Jeanette ser ut att komma med en rad korta förslag för att förbättra dansen, som att höja kicken till en högre nivå eller jämna ut övergångarna mellan långsammare och snabbare avsnitt. Du skulle inte ha gått på detta förrädiska golv dagen innan. De gnistrande dansskorna är något snällare än förrs stövlar, så vi får grova upp sulan lite, tillägger Gunde. I den här intervjun pratar Karin Sörbring på Expressen med Gunde Svan om hans familj, skidkarriär och “Let’s Dance”-upplevelsen.

Jag gav efter för Maries oskyldiga blick

I sommar är det 28 år av äktenskap mellan dig och Marie. Förmodligen såg du henne först under ett Furudals distriktsmästerskap. Hon var en IFK Ore-skridskoåkare. Varför gav du efter för det? I det ögonblicket var det hennes blick. Rådjursögon, det var vad de var. På grund av den extrema kylan och Maries huvudskydd (som liknade en rånarmössa) blev det kristallklart att man inte kunde urskilja hennes mun eller näsa.

Gissa vem som redan var upptagen?

På den tiden, nej. Å andra sidan nämnde du att Marie behövde lite tid för att se att det var du som var den för henne. Nej, det tror jag inte. Proceduren var lång.

Hur var den proceduren?

Det krävdes mycket hårt arbete. Slutligen var det trötthetsstrategin som visade sig effektiv.

Vad sägs om att ihärdigt föreslå ett datum?

Genom att interagera med varandra och arrangera för oss själva att mötas. För att få det att hända var jag tvungen att planera det!

Enligt min åsikt är underhåll nödvändigt för varje relation. Vad gör dig, dig, dig?

Att ha gäster över är kanske mitt värsta fel. Trots att jag lagt ner mycket tid och ansträngning, jag kan inte sluta tänka på framtiden och bara njuta av varje dag för vad den är. Min misslyckande att på ett adekvat sätt odla vårt förhållande är tyvärr en negativ aspekt av vår relation med Marie. “Tyvärr är det negativt i förhållande till Marie, att jag inte vårdar relationen tillräckligt” .

Om de vill bli framgångsrika idrottare använder många sig av mentala tränare. För att förbättra din äktenskapsvård, har du inte tänkt på parterapi? Ja, men det finns tillfällen då det verkar som att du missar helheten. Vi har en solid grund i individ- och ledarskapsutveckling från vårt år av arbete med Lokstallarnas kunder, men jag har fortfarande inte gett efter för frestelsen att prova parterapi.

Tjänade sin familj genom att hoppa av som landslagskapten

Efter två år (i mars 2009) bestämde du dig för att du behövde mer tid med din familj, så du hoppade av som kapten för det svenska skidlandslaget. Det har funnits punkter i din karriär när du verkar ha medvetet prioriterat familjen framför jobbet. Jag brukar försöka fixa dem ordentligt när jag väl kommer på dem, men jag glömmer dem ganska mycket.

I det ögonblick du kommer ihåg att du har “glömt” dina nära och kära, vad gör du? Kommer Marie att tänka på?

Det slutar med att hon får mig att tänka på mig själv, men hon väntar extremt länge innan hon äntligen säger till. Hon delar vissa likheter med dig; hon är också målinriktad. Nu när jag till exempel tävlar i Stockholm spelar hon en större roll hemma. Det är sannolikt fördelaktigt och skadligt för hennes egen välfärd.

Är du också med i en tävling med Marie?

“Att jag skulle tävla om och med vad som helst” är en missuppfattning om vem jag egentligen är. Mitt mål när jag tävlar är att göra saker mer effektiva och få mer gjort. Dessutom kan jag starta klockan och få igång folk. Ta längden på denna intervju som ett exempel. Just nu har du så här mycket tid… Därefter är alla lite mer stolta och arbetar för att förbättra och effektivisera det.

Kan ni två träna tillsammans utan att tävla med varandra?

Visst! Det har alltid gått utan problem. Varje gång jag tränar siktar jag på lite tyngre vikt. För att balansen ska bli perfekt när vi båda är på resande fot har jag alternativa, tyngre skidor som jag kan använda för rullskidåkning. Twarsymtomen försvann inte helt på ett tag. Flera år efter att du fick diagnosen twar (en bakteriell luftstrupssjukdom, reds. anm.) höll din hosta i sig, enligt din fru Marie i en intervju.

Är det något fel på din kropp nu, efter sju år?

Inte just nu, men det dröjde länge innan det äntligen släppte.

På vilka sätt påverkade den här typen av test din mentala hälsa?

Jag har aldrig i hela mitt liv upplevt ett så deprimerande och destruktivt mentalt tillstånd som jag gjorde under sex månader till ett år innan min diagnos. Jag var rädd. Gunde Svans fru har under hela Let’s Dance till varje pris undvikit att sitta i mängden. Skidikonen har äntligen uttalat sig om Marie Svans beslut att stanna hemma.

Han har behållit sin status som föregångare från början och har uppfyllt de astronomiskt höga förväntningar som ställts på honom hittills. Endast fyra tävlande är kvar på Let’s dance, inklusive skidsuccén Gunde Svan, 56. Jag brukar planera fyra år i förväg för OS, men den här gången blir det lite annorlunda, säger han med ett fniss, så vi tar oss an det vecka för vecka.

För att piggna till njöt hon av att sitta hemma och äta gröt medan hon solade sig. Tydligen tycker Jeanette att det är väldigt roligt, och hon vill verkligen att vi skänker järnet. Marie ska ha varit för upptagen av sitt jobb och umgås med en kompis för att sitta i publiken en viss fredag, enligt Gunde.

Följaktligen tycker hon att den här avlägsna platsen inte är tilltalande. Han berömmer henne för hur glad hon är hemma, där hon kan koppla av på balkongen och ta in sommarluften utan att oroa sig för sitt utseende. Ändå insisterar Jeanette på något. Hon uttrycker att hon vill bevittna finalen så att hon kan dansa med dig. Margaux Dietz, Jon-Henrik Fjällgren och Daniel Norberg är ytterligare tre tävlande med skott i finalen.

Marie Svan Sjuk
Marie Svan Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!