Kjell Höglund Död – Artisten och låtskrivaren Kjell Höglunds Sommarprogram 1999 är fullt av inåtvända sidor som hjälper till att sätta sommarens händelser i perspektiv. Det som “inte svävar i tomrummet, utan föds ur våren och går över i höst och vinter” Kjell Höglund föddes i stersund, Sverige den 8 december 1945. Autodidaktiska sångare med en diskografi på över ett dussin album. Fick en Grammy-nominering för manlig pop 1992.
Med vänlig hälsning till Kjell Höglund
Första albumet, Undran, kom ut 1971, och han har fortsatt att släppa musik sedan dess. En stor stark, Genesarets Sjö och Häxprocess är tre av deras mest kända spår. Kjell Höglund är en låtskrivare som har hjälpt andra artister att hitta framgång; en sådan artist är Marie Bergman, vars genombrottssuccé är Höglunds Lugnare Vatten. Förutom att vara publicerad poet har hon även examen i sociologi, pedagogik och praktisk filosofi.
Kjell Höglund, infödd och västerborgare, har varit en vördad konstnär och intellektuell i decennier. Musikern har precis vunnit ännu en prestigefylld ära inom konsten. – Hans tillvägagångssätt är olik alla andra. Krumelursällskapet förklarar varför de valde att göra Kjell Höglund till Hederskrumelur: “Hans texter är formulerade och komponerade till sånger på ett sätt som är lika knasigt som fascinerande”.
I Krumelursällskapet hyllas personer som “vågar sticka ut när andra smyger sig in” och “agerar mot ohälsosamt sunt förnuft”. Enligt Krumelursällskapet var det därför oundvikligt att Kjell Höglund, född i västra Österrike, skulle utnämnas till heders-Krumelur. Västerborna från Jämtland är för närvarande 76 år. Tidigt inspirerades han att börja skapa låtar och uppträda med band tack vare jukeboxen i pappas bageri.
Efter att ha gått i skolan i Stockholm släppte han sitt debutalbum “Undran” 1971. Efterföljande album innehöll hans egen musik och gavs ut med sporadiska mellanrum. Även om han hade sagt att han drog sig tillbaka från musik flera år innan släppet av sin senaste singel “Court of Stupidity” 2017, överraskade han alla genom att släppa den 2017.
Ändå har Kjelle, som han kallas, undvikit dunkel. Krumelursällskapet konstaterar att Kjell Höglund och hans musik har varit omtyckt och hyllad i olika sammanhang, trots att han inte har åkt på turné på flera år och inte varit flitigt med i radio, tv eller tidningar. Krumelursällskapet har anslutit sig till dem som länge argumenterat för att Kjell Höglunds betydelse ska framhållas. Med orden “Hans stil är helt unik” blev Kjell Höglund den femte hederskrumeluren. Hans låtskrivarprocess är lika unik som hur han formulerar och arrangerar sina texter.
Det faktum att han har varit populär så länge, spänner över flera generationer, och fortsätter att påverka artister av alla slag talar sitt tydliga språk. Det här är en individ, en konstnär och en iakttagare av livet som följde sin egen väg utan att någonsin ta till ytterligheter, men som ändå fick stor uppmärksamhet.
Få författare kan matcha hans kvickhet och originalitet, och hans skarpa moderna kommentarer och unkna vardagsanekdoter har gjort honom till något av en levande legend. Det finns inga förlösande egenskaper hos Kjell Höglund. Både Krumelursällskapets ordförande Anders Högström och sekreterare Olof Wigren är överens om att Kjells unika känsla och passion för musik talar för sig själva.
Vi har lyssnat på honom i decennier, och vi kan inte uttrycka hur mycket vi respekterar honom för att han alltid säger vad han tycker. Årets mottagare av det prestigefyllda Cornelis-stipendiet avslöjades under helgen vara Kjell Höglund. Inget verkar tydligare nu när hans pulserande musikkarriär har sträckt sig över fyra decennier.
Även om det var vår verksamhet, är hela vår civilisation baserad på metaforen om Jesu korsfästelse. Från Kjell Höglunds 15 minuter långa föreställning, “Hexprocess”, kommer ovanstående vers. Hans texter, som har beskrivits som “kryptiska men ändå djupt subtila”, har vunnit över lyssnare i alla åldrar. Hans låtskrivande kan vara humoristiskt ibland, och ibland kan det vara helt enkelt dumt.
Låtarna kommer i andra hand; de flesta musikaler är mer som musikaliska essäer, där historien är det som kommer först. Sången är monoton och nasal, ackordförloppen är tråkiga, och melodierna är återkommande, ändå är texten en fantastisk “stream of consciousness” som hela tiden ändrar riktning och gör insiktsfulla observationer.
Kjell verkar aldrig ha brytt sig om om hans handlingar var bra eller fel i och för sig. Han har bara jobbat med skivproduktion och utvecklats från en Dylan-influerad singer/songwriter till en popartist med helt syntetiska spår och vad man kan kalla svensk vis-techno. Allt började på 1970-talets progressiva rockscen, då Kjell utan skivkontrakt betalade för att få sina skakiga inspelningar tryckta på LP och sålda till vänner och familj.
Han spelade senare in flera av låtarna från den eran igen, och de nya versionerna av dessa låtar har har tagit ett eget liv som han aldrig kunde ha förväntat sig. Tänk på den absoluta beskrivningen av berättarens njutning av att lyssna på ett älskande par: “Jag hör hur de ligger med varandra på våningen ovanför”. Kjell, sägs det, var oskuld vid den tiden och blev inte sexuellt aktiv förrän han var 30.
Hans album är fulla av anekdoter från den tiden, som vittnar om att han vandrade runt i världen som en rädd främling som längtade efter att utforska men hade modet eller självförtroendet att göra det. Det värmer hjärtat och ödmjukar andan. Han är inte redo att acceptera sin plats i världen, utan dagdrömmer istället om reinkarnation och antika civilisationer. Låtar som “Anonymous” och “Man get used to” toppar på den kyliga, tillbakadragna sidan.
Om cirka 30 år kommer det fortfarande att vara populärt på YouTube med samma grupp unga män som tyckte att “Turkhits” och Henrik Möllers filmer var roliga. När var sista gången någon på en förfest skrek: “Du köper porr från en tidningsmaskin och går hem och onanerar, det är obeskrivligt grovt, men du vänjer dig vid det”? Kjell börjar göra mer radiovänlig musik på 1980-talet, musik som är starkt influerad av tidens musikaliska trender.
Låtarna “Lake of Genesaret” och “En stor stark” är bland hans mest kända verk från denna period. En optimistisk danslåt om eskalerande alkoholism, “En stor stark” blir en omedelbar hit på radion. Kjell hamnar i en alkoholism som kommer att definiera hans senare år. Förändringar kommer snabbt och journalföringen saktar ner drastiskt under 1990-talet och framåt. Incognito och Kryptonite, två hjältar som har hamnat i dunkel, släpper fortfarande nya avsnitt.
Här deltar Kjell i den moderna tidsandan som en sann renässansmänniska. Han skriver låtar som på ett tokigt sätt blandar ihop det filosofiska och det kommersiella, det gamla och det nya. Till exempel innehåller “Life and Death” samplade kråkor i stil med Edgar Allan Poe med industriella rockgitarrer och en trip hop-beat.
Detta för en text om existentiell rädsla som är rörig och daterad. Eller så är det “Sokrates”, en låt som introducerar den antika filosofen till moderna technobeats. Även om hans esoteriska mashup kanske inte längre resonerar med allmänheten, har han blivit en respekterad kultfigur som ofta lyssnas på och hänvisas till i den konstnärliga gemenskapen.
Efter förlusten av sin fru i början av 2000-talet förvärrades Kjells alkoholism bara. Med sina uråldriga sånger och en vapendragare som agerar mer som en nödvändig barnskötare i ett förkläde leder han riket från plats till plats. Kjells musikaliska karriär avbryts när han har ett epilepsiepisod under turnén.
På grund av sin alkoholism svartnar han ett tag och när han kommer till utbrister han triumferande att han är lättad över att dra sig tillbaka från sitt yrke. 2018 släpper dock norrlandsmusikern Ellen Sundberg ett coveralbum av Kjells låtar som möts av entusiastisk uppslutning från en månggenerationspublik.
Det går inte att förneka att “Gennesaretsjön” är en hit bland de gyllene åren. Om man hamnar på förstaplatsen i Kjells Spotify-spellista över de mest spelade låtarna, verkar detta ha blivit hans största hit också. Texter som “Rötterna blir starka när det blåser” och “Jag går ner mellan sfinxens två framben” exemplifierar textens vemodiga och meditativa ton.
Den kristna symboliken och även ett latent behov av andlighet och religiositet som man inte får uttrycka i det sekulariserade Sverige kan också spela roll för attraktionen. Nu när Kjell, 74 år gammal, har tilldelats Cornelistipendiet är det svårt att inte reflektera tillbaka över Bob Dylans Nobelprisseger. Även om äran har väntat länge, till skillnad från Dylan, verkar Kjell ha blivit erkänd för sitt sanna konstnärliga kall. Han sjunger psalmer i stil med Bob Dylan. Han är ingen Bob Dylan, men han är en av de mest vitala personerna i den svenska whiskyskatten.